Martin Králik: Nepotrebujem byť najospevovanejší

Martin Králik: Nepotrebujem byť najospevovanejší

S obrancom Žiliny Martinom Králikom o začiatku zimnej prípravy, zmenách v MŠK, ale aj o jeho úctyhodných jesenných číslach.

Nehovorí sa o ňom toľko ako o Róbertovi Boženíkovi, nemá kapitánsku pásku ako Miroslav Káčer, nezaujal fantastickými zákrokmi ako Dominik Holec. Stopér Martin Králik (24) však nechýbal na jeseň na ihrisku vo Fortuna lige ani minútu. Zdobí ho spoľahlivosť, stabilizoval svoju výkonnosť, no napriek tomu nie je ten typ, ktorý by žiaril v svetle reflektorov. „Nevyhľadávam pozornosť,“ povedal v našom rozhovore Martin Králik, a zároveň chlapsky priznal, že v minulosti by ho väčší záujem veľmi potešil.

   

Nakoľko náročný je začiatok prípravy v mrazivom počasí?
Samozrejme, je to zaberačka, ale na to sme boli pripravení. Je to zimná klasika. Musíte makať naplno. Sme však oddýchnutí, každý dobre zregeneroval a všetci sme sa na seba tešili.

V zime sa toho v Žiline veľa udialo. Ako ste prijali informáciu o odchode trénera Jaroslava Kentoša k reprezentácii do 21 rokov?
Prekvapilo ma to. Nepočítal som, že by v zime odišiel zo Žiliny. Rozhodol sa prijať novú výzvu a určite mu budem držať palce. Ďakujem mu za všetko, čo pre nás odviedol.

Mužstvo prevzal Pavol Staňo, ktorý nemá žiadne skúsenosti ako tréner na tejto úrovni. Aké sú prvé pocity zo spolupráce s ním?
Z môjho pohľadu len dobré. Veľmi sa snaží, všetko nám vysvetľuje a má okolo seba odborníkov, ktorí mu pomáhajú. Nemyslím si, že jeho menšie skúsenosti by mali pre nás znamenať nejaký problém. Je to začínajúci tréner, no zatiaľ ide všetko správnym smerom.

Pavol Staňo bol výborný stopér, takže budete určite pod drobnohľadom.
V tomto smere sa toho veľa nezmení, ale určite ma teší, že má veľa skúseností ako hráč a že nastupoval na mojej pozícii. Som si istý, že bude schopný detailne pomôcť v konkrétnych situáciách.

Podpísalo sa pozitívnym spôsobom na atmosfére aj to, že nový rok ste odštartovali ako druhý tím tabuľky?
Sčasti asi áno, ale ja osobne som sa nad tým obzvlášť nezamýšľal. Nie je dôležité, či sme teraz druhí alebo tretí. Jednoducho, tešil som sa na chalanov a už mi aj chýbali tréningy s loptou. Súčasná pozícia však určite celkovo umocňuje dobrú atmosféru v tíme. Keby sme boli na šiestej priečke, nebolo by to také pozitívne.

Bude váš hlavný cieľ pre jarnú časť sezóny udržať si druhú priečku?
V prvom rade sme sa chceli dostať do hornej šestky. To sme v podstate už splnili a teraz je našou ambíciou predovšetkým vybojovať si účasť v pohárovej Európe. To je cieľ, pre ktorý urobíme všetci v klube maximum.

   

NECHÝBAL ANI MINÚTU, DÁVAL GÓLY

Počas jesene ste odohrali všetky fortunaligové zápasy s plnou minutážou. Čo na to hovoríte?
Mám z toho radosť. Musím poďakovať trénerovi, že ma zakaždým postavil do základnej zostavy. Som vďačný za to, že mi vydržalo zdravie počas jesene a že som mohol byť stále k dispozícii. Teší ma, že sa mi darilo. Myslím si, že som podával celkom dobré výkony, ktoré boli stabilné, a nie ako na hojdačke. Jednoducho, hralo sa mi dobre.

Nielen zdravotný stav vám dopomohol k plnej minutáži. Vyhli ste sa trestom, dostali ste jedinú žltú kartu. Dávate si na to obzvlášť pozor?
Pravdupovediac nie. Karty sa mi jednoducho vyhli, čo ma teší. Jedna žltá je na stopéra naozaj málo. Aspoň nemusím vynechávať zápasy pre tresty.

Počas jesene ste trikrát skórovali a pridali ste aj jednu asistenciu. Ste stopér, no na konte máte viac gólov ako kariet. Čomu pripisujete, že ste sa takto strelecky rozbehli?
Ktovie, možno mi pomohlo aj to, že som strelil gól hneď v prvom zápase. Získal som sebavedomie a presadil som sa aj v druhom kole. Človek si pri štandardkách okamžite verí o čosi viac.

Vypracovali ste sa na oporu nielen zadných radov, ale celého mužstva. Prečo to podľa vás prišlo práve v tomto období?
Neviem, vôbec som nad tým nerozmýšľal. Možno je to tým, že som dozrel. Uvedomil som si, že patrím medzi starších hráčov v kádri a snažím sa zobrať toho na seba viac a pomôcť mladším spoluhráčom.

V čom sa chcete ďalej zlepšovať?
Som si vedomý svojich slabín, vedia o nich aj tréneri a určite budeme na nich pracovať. Spomínali sme, že mám málo žltých kariet. Zrejme to súvisí s tým, že nie som až taký súbojový hráč. Mal by som sa zlepšiť asi najmä v tom.

Zažili ste veľa spoluhráčov v stopérskej dvojici, o mnohých sa hovorilo viac. Vyhovuje vám pozícia mimo svetiel reflektorov, alebo vám chýba pozornosť?
Samozrejme, keď sa o vás hovorí v dobrom, je to super a veľmi vás to poteší. V mladosti by som možno za to dal všetko. Dnes už to beriem trochu inak. Neriešim, či som ja ten, o kom sa hovorí a píše. Dôležité je, aby ste si dobre plnili úlohy na ihrisku. Nevyhľadávam pozornosť, nepotrebujem byť najospevovanejší.

   

RÁSTLI PRI ŇOM ŠKRINIAR AJ VAVRO

Žilina má svoju filozofiu postavenú na výchove talentov. Pamätáte si všetkých mladých hráčov, ktorí sa popri vás za tie roky premleli?
Asi aj áno. Dá sa to zvládnuť. Nebýva tu zase taký prievan. Na ulici by som asi spoznal každého.

Hrali ste v obrane aj s dnes už veľkými menami. Čo hovoríte na vývoj kariéry Milana Škriniara, ktorý je momentálne opora Interu Miláno?
Miňo predviedol neskutočný progres už v Žiline, čo ho dostalo do Serie A. To samé o sebe bolo vynikajúce. V Sampdorii sa vypracoval a vydobyl si miesto v Interi. Dnes patrí medzi najlepších stopérov planéty. Je až neuveriteľné, že som s ním hral. Som rád, že to tak bolo a želám mu, nech mu to ide aj ďalej.

Aj Denis Vavro popri vás rástol a dnes je obrancom Lazia Rím.
Takisto sa výborne vypracoval. Jeho cesta bola trochu iná. Odišiel do Dánska, kde patril medzi najlepších stopérov. Chcel sa posunúť a vybralo si ho Lazio. Talianska liga je však na inej úrovni ako dánska, a tak to nemá jednoduché. Potrebuje trochu času, aby sa zorientoval. Je normálne, že v priebehu polroka toho veľa nenahral, ale verím, že sa dostane do formy aj na ihrisko.

Túžite aj vy po prestupe, alebo si viete predstaviť, že by ste podobne ako bývalý kapitán Trenčína Peter Kleščík strávili najlepšie roky v jednom klube?
Nezamýšľam sa nad tým. Riešim to, čo je aktuálne. Mám zmluvu so Žilinou na tri roky. Keby prišla ponuka zo zahraničia, ktorá by bola výhodná pre mňa aj klub, určite by sme ju zvažovali. Aj ja by som sa veľmi rád posunul za hranice, ale nevylučujem, že zostanem dlhodobo v Žiline.

Počas vašej éry zamierilo zo Žiliny za hranice veľa hráčov. Škrie vás niekedy, že vám to zatiaľ nevyšlo?
Takto nad tým neuvažujem. Prestup do zahraničia som doprial každému zo svojich spoluhráčov.

Ste jeden z najskúsenejších hráčov mladého kolektívu. Necítite sa niekedy ako starší brat vašich spoluhráčov?
Ešte ani nie. Predsa len, je nás tu viac takých, ktorí sme spolu v mužstve dlhšie obdobie. Keď si však pozriem ročníky narodenia niektorých spoluhráčov, tak sa veru viem aj začudovať, o koľko mladších spoluhráčov mám.

   

OCENENIA NERIEŠI

Ocitli ste sa v oficiálnej najlepšej jedenástke jesennej časti Fortuna ligy, do ideálnej zostavy vás zaradil aj denník Šport. Tešia vás podobné ocenenia?
Ani by som o tom nevedel, keby mi to neukázali mamina s manželkou, pretože ja tieto veci až tak neriešim. Môže vám to pomotať hlavu. Snažím sa, aby to išlo povedľa mňa, nech už je to pozitívne či negatívne. Keď už mi to ukázali, potešil som sa. Človek je rád, keď si niekto jeho výkony všimne. Samozrejme, musím ďalej na sebe pracovať a postupne sa zlepšovať.

V rôznych anketách sa zvyčajne objavujete medzi najlepšími po boku obrancov Slovana Vasila Božikova a Myentyho Abenu. Čo hovoríte na túto spoločnosť?
Poznáme sa len z trávnikov, ale sú to naozaj výborní hráči. Svoje kvality ukázali aj na európskej scéne, kde si poradili s mnohými výbornými útočníkmi.

Vo viacerých kluboch našej ligy patria medzi opory práve stopéri. Súhlasíte, že na Slovensku ich vychovávame ľahšie ako útočníkov?
Niečo na tom pravdy je.

Ktorý ligový stopér bol pre vás vzor?
Najmä Mário Pečalka. Rád som sa na neho pozeral obzvlášť, keď nastupoval so Žilinou v Lige majstrov.

   

POĽSKO HO DNES UŽ NEMRZÍ

Málokto si na to dnes už pamätá, no Martin Králik nebol ďaleko od toho, aby zažil úspešné majstrovstvá Európy 2017 v kategórii do 21 rokov, na ktorých mladí Slováci obsadili piate miesto. Tréner Pavel Hapal ho vypustil z kádra pri poslednom zužovaní nominácie. „Mrzelo ma to najmä vtedy, keď som sa dozvedel konečnú nomináciu. Potvrdzuje to predchádzajúce slová z našej debaty, konkurencia na stopérskom poste na Slovensku je výborná. Bohužiaľ, nezmestil som sa medzi tých najlepších. Dnes to už neriešim. Zobral som to ako fakt a život išiel ďalej. Také veci sa vo futbale dejú,“ povedal Martin Králik.

    

MARTIN KRÁLIK – FAKTY

  • Narodil sa 3. apríla 1995 v Bojniciach, je ženatý, má jedno dieťa. Hráva na poste stopéra za MŠK Žilina.
  • Futbalovo vyrastal v Prievidzi, za Žilinu začal hrať v kategórii do 15 rokov.
  • Za prvé mužstvo Žiliny nastupuje od sezóny 2013/14, debut v najvyššej súťaži, 2. novembra 2013 v 16. kole v Nitre (2:0), okorenil gólom.
  • V našej lige odohral 123 zápasov, v ktorých strelil sedem gólov, nazbieral jedenásť žltých a jednu červenú kartu.
  • V aktuálnej sezóne odohral všetkých 18 zápasov s plnou minutážou (1620), strelil tri góly pridal jednu asistenciu. Iba jedenkrát videl žltú kartu.
  • Jeho najväčším úspechom je zisk titulu s MŠK Žilina v sezóne 2016/17.
  • Slovensko reprezentoval v kategóriách od 15 do 21 rokov.
  • Jeho obľúbeným zahraničným hráčom je Virgil van Dijk a drží palce klubu FC Liverpool.