Teraz je ten správny čas

Teraz je ten správny čas

S odchovancom trenčianskeho futbalu Lukášom Skovajsom, ktorý sa vo veku 25 rokov rozhodol prijať novú výzvu v kariére.

Koncom jesennej časti zaujal pod Čákovým hradom koniec dlhoročného kapitána Petra Kleščíka, ktorý AS opustil po viac ako 15 rokoch. S Trenčínom sa však zime rozlúčil ďalší hráč, ktorý bol v klube ešte dlhšie. Obranca Lukáš Skovajsa (25) si na Považí prešiel všetkými mládežníckymi kategóriami, dvakrát sa tešil zo zisku slovenského double, no v zime sa rozhodol neprijať ponuku na predĺženie spolupráce. „Je ten správny čas prijať novú výzvu,“ povedal v našom rozhovore bývalý slovenský reprezentant do 21 rokov, ktorý už od jari nebude nastupovať za AS Trenčín.

   

Ako sa zrodil váš koniec v Trenčíne?
Myslím si, že už bol správny čas posunúť sa niekam inam a vyskúšať si nový angažmán. Trenčín mi ponúkol návrh novej ročnej zmluvy, ale aj po rozhovore doma s priateľkou som sa rozhodol odmietnuť túto ponuku. Zhodli sme sa, že je čas prijať novú výzvu.

Bola to teda najmä vaša iniciatíva?
Áno. Rozmýšľal som nad tým už dlhšiu dobu, keďže som vedel, že sa mi v zime končí zmluva. Dospel som k tomu, že je správny čas na zmenu.

Definitíva padla až po konci jesene, čím ste sa pripravili o rozlúčku, akú mal Peter Kleščík. Nie je vám to tak trochu ľúto?
S generálnym manažérom Róbertom Rybníčkom sme sa rozprávali ešte pred posledným zápasom v Nitre. Vtedy mi povedal, že by boli v klube radi, keby sme sa dohodli na predĺžení zmluvy o jeden rok. Dohodli sme sa, že si k tomu sadneme až po jeseni. Rozhodol som sa, že nebudem pokračovať, takže to vyšlo takto. Kleščo mal peknú rozlúčku, zaslúžil si, aby si ju užil sám.

Nikdy vás nemrzelo, že pre fanúšikov ste boli vždy tak trochu v ústraní ďalších dlhoročných hráčov Trenčína – Petra Kleščíka a Igora Šemrinca?
Ani nie. Takto som to jednoducho nevnímal. Kleščo a Šeďo sú tu dlhý čas, majú skúsenosti, veľa toho odohrali. Je to úplne normálne.

Prídete sa s chlapcami rozlúčiť na prvý zraz pred zimnou prípravou?
Ak budem mať vtedy čas, určite sa rád prídem osobne rozlúčiť. Máme na „whatsappe“ vytvorenú skupinu, kde som im zatiaľ zaželal aspoň všetko dobré, pekné sviatky a všetkým som sa poďakoval za to, čo sme spolu v klube zažili.

V Trenčíne ste boli od prípravky. Ťažko sa prijímalo takéto rozhodnutie?
Určite áno. S výnimkou polročného hosťovania v Novom Meste nad Váhom som stále v Trenčíne. Nebolo ľahké rozhodnúť sa. Povedal som si, že teraz je ten správny čas.

Aké sú vaše ďalšie ambície?
Chcel by som si vyskúšať zahraničie, trebárs Poľsko alebo Česko. Uvidíme, čo sa mi podarí. Ešte nie som rozhodnutý. Rád by som si vyskúšal novú ligu.

   

NAJVIAC BUDÚ CHÝBAŤ SPOLUHRÁČI

Akou optikou sa pozeráte na uplynulú jeseň, ktorú ste zakončili na ôsmom mieste?
Veril som, že sme sa dostatočne poučili z minulej sezóny, keď sme takmer vypadli. Jesenná časť však pre nás nedopadla optimálne. Verím, že chalani to na jar zvládnu. Budem im držať palce, aby po prvých štyroch jarných kolách skončili v hornej šestke a zabojovali o Európu.

Čo vám najmä chýbalo?
Po príchode trénera Norberta Hrnčára sme vylepšili defenzívnu fázu. Nedostávali sme toľko gólov ako predtým, ale ku koncu jesene nám chýbal väčší dôraz v súperovej šestnástke. Keď už sme sa do šance dostali, nevyužili sme ju, takže problém pre nás predstavovala aj efektivita. V zápase s Pohroním sme síce mali príležitosti, no neboli sme schopní otočiť nepriaznivý stav, a dokonca ani vyrovnať.

Zdolali ste Žilinu a Trnavu, no zo zápasov s poslednými dvoma tímami tabuľky ste získali jediný bod. Nemohlo sa okrem koncovky podpísať na výsledkoch aj podcenenie súperov?
To si nemyslím. Skôr išlo o to, že Žilina hrala proti nám ofenzívne, čo nám vyhovovalo. Hráči Pohronia stáli na vlastnej šestnástke a museli sme dobýjať ich bránku. Ťažšie sa nám presadzovalo proti súperom z nižších poschodí tabuľky.

Jar bude pre Trenčín ťažká a tréner Norbert Hrnčár stratí s odchodom vás a Petra Kleščíka dvoch obrancov. Bude pre úspech kľúčové rýchlo nájsť zloženie obrannej formácie?
V mužstve sú chalani, ktorí sú nachystaní. Je len na nich, ako sa chopia svojej šance.

Budete aj naďalej sledovať výkony vášho bývalého tímu?
Samozrejme. Vždy, keď budem môcť, prídem sa na chlapcov aj osobne pozrieť a v každom zápase im držať palce, aby zvíťazili.

Kto alebo čo, vám bude najviac chýbať?
Určite chalani zo šatne. Boli sme spolu každý deň a niekedy som trávil viac času na štadióne ako doma.

    

ZAŽIŤ RAZ REPREZENTÁCIU

Na čo budete mať najkrajšie spomienky z pôsobenia v Trenčíne?
Asi na zisk oboch slovenských double. V prvej úspešnej sezóne som si odkrútil štyri zápasy, ale z druhej som odohral značnú časť.

Ako si spomínate na oslavy oboch titulov?
O našom prvom titule sa definitívne rozhodlo v súboji Žiliny so Slovanom a my sme tento zápas sledovali spoločne v reštaurácii. Bolo to neobvyklé. Druhý titul sme si vybojovali na ihrisku a po víťazstve 4:0 na trávniku Slovana Bratislava. Užili sme si oslavy na Pasienkoch, ktoré potom pokračovali aj v meste. Bolo to veľmi pekné.

Trenčín šesť rokov po sebe účinkoval na medzinárodnej scéne, no ani raz sa mu nepodarilo vybojovať si účasť v skupinovej fáze Ligy majstrov či Európskej ligy. Mrzí to stále?
Určite, je to obrovská škoda. V sezóne 2016/17 sme po zisku titulu postúpili v Lige majstrov cez Olimpiju Ľubľana. Ja som sa vtedy zranil a nemohol som zasiahnuť do zápasov s Legiou Varšava a Rapidom Viedeň. Vtedy nám nechýbalo veľa. V ročníku 2018/19 sme postúpili cez Feyenoord Rotterdam a v baráži o skupinovú fázu Európskej ligy sme vypadli s AEK Larnaka. Objektívne treba uznať, že súper bol lepší.

Na čo najradšej spomínate z mládežníckeho obdobia?
V kategórii do 19 rokov sme získali titul, takže majstrovské oslavy som zažil ešte aj na tejto úrovni. Potom sme sa tešili z víťazstva v Československom pohári.

Je niečo, čo vás mrzí, že sa vám v Trenčíne nepodarilo?
Minulá sezóna, ktorá sa nám herne i výsledkovo nevydarila. Veľmi sme sa trápili, no našťastie sme ligu zachránili v baráži. Nebolo to však príjemné.

Po čom v kariére túžite dnes?
Uvidím, kam sa mi podarí prestúpiť. Rád by som si vyskúšal zahraničnú súťaž a mojím snom je vybojovať si miesto v reprezentácii. Uvedomujem si, že je to nesmierne ťažké. Budem svedomito makať. Všetko je možné a určite o to zabojujem.

     

NAJ- LUKÁŠA SKOVAJSU

NAJ-pamätnejší zápas: Môj prvý ligový. V Banskej Bystrici sme zvíťazili 3:1.

NAJ-lepší spoluhráč: Peter Kleščík

NAJ-lepší tréner: Adrián Guľa

NAJ-krajší gól: Vo Fortuna lige som strelil štyri góly. Najkrajší zrejme s Podbrezovou, keď sa mi podarilo poslať loptu do bránky priamo z rohového kopu.

NAJ-nepríjemnejší útočník súpera: Róbert Vittek, keď hrával za Slovan Bratislava.

NAJ-emotívnejší moment: zisk titulu

NAJ-nepríjemnejší moment: zranenie v zápase s Olimpijou Ľubľana

   

LUKÁŠ SKOVAJSA – FAKTY

  • Narodil sa 27. marca 1994, pochádza zo Zamaroviec neďaleko od Trenčína.
  • Je zasnúbený, s partnerkou Beatou má syna Matiasa (2).
  • Hráva na pozícii obrancu, nastupovať môže na stopérskom poste aj na ľavom kraji defenzívnej formácie.
  • V Trenčíne pôsobil od mládežníckych kategórii s výnimkou polsezónneho hosťovania v Novom Meste nad Váhom až do tejto zimy. Vo Fortuna lige odohral za AS 118 zápasov, v ktorých strelil štyri góly. Od sezóny 2016/17 si pripísal štrnásť asistencií. V aktuálnom ročníku nastúpil v 11 dueloch (985 minút) s bilanciou 0+1.
  • S AS Trenčín sa dvakrát tešil zo zisku slovenského double (2014/15 a 2015/16).
  • Slovensko reprezentoval v kategórii do 19 a do 21 rokov. S národným tímom do 21 rokov bol aj na majstrovstvách Európy v Poľsku 2017, kde si však nepripísal ani minútu.
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je FC Chelsea a hráč Willian.