Ako dopadne boj o play-off?

Ako dopadne boj o play-off?

Pozvánka na zápasy 10. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy.

Skupina o titul

Ružomberok - Dunajská Streda (sobota, 17.00)
Liptáci ladia formu na prípadné play-off alebo už smerom k budúcej sezóne, hráči zo Žitného ostrova ešte tuho bojujú o priamy postup do Európskej ligy. Ak DAC vyhrá, určite skončí minimálne na treťom mieste a nič iné si v sobotu ani nepripúšťa. Svojským spôsobom pred týždňom okomentoval nutnosť postupu do pohárovej Európy tréner Marco Rossi, no predovšetkým to bude o tom, či dokáže zo svojich hráčov po čase znova dostať maximum. Dunajská Streda totiž prehrala tri zápasy po sebe bez streleného gólu a niečo také by sa v dôležitom sezónnom finiši stávať nemalo.

Slovan - Žilina (sobota, 17.00)
Kým Slovan už má Európu vďaka víťazstvu v Slovnaft Cupe zabezpečenú, Žilina stále bojuje o priamy postup. Práve jej prípadné víťazstvo a preskočenie Slovana v tabuľke by však mohlo ukončiť sezónu hneď štyrom tímom, ktoré ešte veria v play-off - Trenčínu, Ružomberku, Nitre aj Michalovciam, hoci zo spodnej šestky si ho zahrá napokon iba jeden z dvojice najlepších. Pre Slovan je motivácia rozlúčiť sa so sezónou víťazne, a predovšetkým skončiť na druhej priečke, na ktorej ho ešte stále môžu preskočiť DAC i Žilina.

Trnava - Trenčín (sobota, 17.00)
Rozlúčka s majstrovskou sezónou bude v Trnave veľkolepá, tri dni trvajúce oslavy nezmarí ani minulotýždňový debakel v Žiline a skôr očakávame, že hráči Spartaka vybehnú na Trenčín o to viac motivovaní a s túžbou uspieť. Tabuľková pozícia žiadneho z tímov sa už nezmení a obaja tréneri tak majú priestor na improvizáciu. Favoritom je domáca Trnava, mužstvo AS však dokáže nasúkať viacero gólov akémukoľvek súperovi, zvlášť, ak nehrá pod tlakom a môže si futbal užívať.

 

Skupina o udržanie sa

Nitra - Senica (sobota, 17.00)
Zápas, ktorý okrem domácich asi najviac zaujíma Michalovčanov. Nitra je totiž na prvej priečke skupiny o udržanie sa a má teda blízko k účasti v play-off, ak sa vôbec bude hrať. Pred Michalovcami však stojí iba s jednobodovým náskokom a k istote potrebuje zdolať predposlednú Senicu. Záhoráci si zahrajú baráž, kľúčový zápas s Prešovom zvládli a vedia, že priamy zostup im už nehrozí. Navyše, majú dobrú formu, neprehrali už štyrikrát v sérii. Opačne to platí o Nitre, ktorá štyri kolá po sebe nevyhrala, napriek tomu však bude favoritom.

Podbrezová - Zlaté Moravce (sobota, 17.00)
Duel, v ktorom žiadnemu z aktérov už nejde o tabuľkový posun, bude pre oboch pohodovou rozlúčkou so sezónou. Kiežby ju poňali gólovo a zvýšili atraktivitu svojho herného prejavu pred krátkou letnou prestávkou a budúcou sezónou. Podbrezová zdolala ViOn dvakrát po sebe a brúsi si zuby na hetrik, viac ako jeden gól však nestrelila už v štyroch zápasoch.  Naopak, ofenzíva Zlatých Moraviec sa prebudila a v troch stretnutiach nasúkal ViOn súperom sedem gólov, preto s najtesnejším víťazstvom 1:0 zrejme domáci počítať nemôžu.

Prešov - Michalovce (sobota, 17.00)
Východoslovenské derby s trpkou príchuťou pre "domáci" Prešov. V popradskom NTC zaspieva Tatran po dvoch sezónach labutiu pieseň, z najvyššej súťaže vypadáva už tretíkrát v histórii samostatnosti. Michalovčania ešte majú o čo bojovať, ak sa im podarí v hodine dvanástej preskočiť Nitru, možno si zahrajú o Európsku ligu. A ak by sa aj play-off napokon nehralo, siedme miesto by bolo ich najlepším fortunaligovým umiestnením v klubovej histórii.

  

Šláger kola: Slovan - Žilina
Hoci omnoho vyššiu návštevu očakávame v Trnave, predsa len práve zápas na Pasienkoch je ten, v ktorom aj po športovej stránke ide o veľa. Rozlúči sa minulosezónny majster aspoň ziskom pohárovej miestenky na pôde veľkého rivala? Žilina potrebuje vyhrať, čo však na trávniku Slovana nebude ľahké.

Otázka kola: Uvidíme napokon play-off?
Matematika je jasná, ak Slovan ako víťaz pohára skončí v prvej trojke, o štvrtú miestenku v pohárovej Európe si zahrá kvarteto tímov v dodatočnom play-off. Žilinčania by však radi vzali osud do vlastných rúk a Slovan preskočili. Z tretej, prípadne aj druhej, priečky by sa tak do Európskej ligy kvalifikovali priamo. Karty ešte budú miešať aj Ružomberok s Dunajskou Stredou. Ak Liptáci vydolujú zo súboja s DAC aspoň bod, zahrajú si o Európu aj v prípade, ak by Slovan Žiline podľahol.

Očakávanie kola: Dostane sa Samuel Mráz na dvadsaťgólovú hranicu?
Najlepší strelec Fortuna ligy Samuel Mráz zo Žiliny nasúkal dosiaľ osemnásť gólov a iba dva ho delia od magickej dvadsiatky. Práve na ňu sa v minulej sezóny vyšplhalo duo Hlohovský - Soumah a obom to vynieslo zaujímavý zahraničný angažmán. Vykročí Mráz v ich stopách?