Tri priame súboje o prvú šestku, v šlágri líder vyzve obhajcu

Tri priame súboje o prvú šestku, v šlágri líder vyzve obhajcu

Pozvánka na zápasy 17. kola Fortuna ligy.

Podbrezová – Slovan (sobota, 14.00)
Sériu piatich fortunaligových prehier sa pokúsia futbalisti Podbrezovej zastaviť v sobotu v domácom prostredí proti Slovanu. Favoritom zápasu sú však Bratislavčania, aktuálne druhí v tabuľke s osembodovou stratou na lídra z Trnavy. Slovan v uplynulom kole zdolal práve Spartak 1:0 a toto víťazstvo mu určite dodá potrebné sebavedomie. Železiari sa potrebujú nutne dostať aspoň o jednu priečku vyššie z barážovej jedenástej a aj bod proti silnému súperovi by preto pre nich mohol mať cenu zlata.

Senica – Prešov (sobota, 14.00)
Seničania bodovali v piatich zo šestnástich zápasov sezóny, tri z nich však prišli v ostatných troch kolách, to teda značí enormný nárast formy mužstva. V sobotu navyše privítajú desiaty Prešov, a to je súper, na ktorého si rozhodne trúfajú a ktorého jednoznačne musia zdolať, ak sa nechcú naďalej dlhodobo topiť na dne tabuľky Fortuna ligy. Východniari z domácich zápasov s kvalitatívne porovnateľnými Michalovcami a Zlatými Moravcami vyťažili štyri body a tiež hrajú lepšie než týždne predtým. Hoci uvidíme duel dvoch tímov z dna tabuľky, jeho dôležitosť a forma oboch sľubuje vskutku zaujímavé a bojovné predstavenie.

Trenčín – Ružomberok (sobota, 14.00)
Zápas dvoch ambicióznych tímov, ktoré potrebujú vyhnúť sa neželanému siedmemu miestu a skončiť v prvej šestke tabuľky, uvidíme v sobotu pod Čákovým hradom. Trenčania vyhrali štyri z ostatných piatich duelov, stále sú to však práve oni, kto drží Čierneho Petra a nad kým visí v ostatných šiestich jesenných kolách imperatív víťaziť. Pravdou však je, že Trenčín má k dobru ešte aj dohrávku 16. kola na pôde Michaloviec, ktorú odohrá v utorok. „Ruža“ má momentálne so zápasom navyše o tri body viac a je teda jasné, že to bude šesťbodový duel dvoch ašpirantov na pohárovú Európu, z ktorých však  jeden či druhý môže pokojne skončiť aj v druhej polovici tabuľky.

Zlaté Moravce – Michalovce (sobota, 14.00)
Tabuľkoví susedia „zdola“ sa stretnú v zápase, v ktorom ešte ViOn stále môže živiť svoje šance na prvú polovicu tabuľky. Stráca dosiahnuteľných šesť bodov a na Michalovce si určite trúfa, veď ak neuspeje, so snom boja v hornej šestke sa už môže zrejme rozlúčiť.  Zemplínčania majú bližšie spodnú časť tabuľky než hornú a pobijú sa najmä o to, aby sa na jar vyhli nepríjemným tlakom posledných tímov a neobávali sa nechcenej barážovej miestenky. Aj preto sú pre nich body v každom zápase veľmi dôležité.

Trnava – Žilina (sobota, 15.00)
Na šláger kola a Zápas mesiaca november sa tešia diváci na Štadióne Antona Malatinského, líder z Trnavy hrá proti obhajcovi titulu Žiline. Domáci síce naposledy zakopli na Pasienkoch so Slovanom, stále sú však s pohodlným osembodovým náskokom na čele tabuľky našej ligy. Ak uspejú so silnou Žilinou, nielenže si minimálne svoj náskok udržia, ale odtlačia aj jedného z najvážnejších konkurentov v boji o titul a budú mať istotu prezimovania na prvej priečke. Žilinčania po prehre v Senici iba remizovali s Dunajskou Stredou a nutne potrebujú uspieť. Na Trnavu to vedia, zdolali ju až štyrikrát po sebe.

Dunajská Streda – Nitra (nedeľa, 14.00)
Súboj, ktorý má rovnaký nádych ako ten v Trenčíne. Dva tímy z hornej šestky hrajú vzájomný zápas o to, aby v nej zostali aj na jar. DAC patrí medzi vyzývateľov Trnavy v boji o titul, aj keď bodovo je pomerne ďaleko od 37-bodového lídra. Nitra ako nováčik neprehrala štyri zápasy v sérii, hoci tri z nich sa skončili nerozhodným výsledkom. Favoritom v MOL Aréne sú domáci, ktorí chcú Nitre oplatiť prehru 1:3 z prvého vzájomného duelu tejto sezóny.

  

Šláger kola: Trnava – Žilina
Obaja chcú hrať v Európe, obaja túžia po titule. Žilina ho obhajuje, Trnava na svoj čaká už večnosť. Čia túžba bude v sobotu v šlágri víkendu silnejšia?

Otázka kola: Zabojuje ešte ViOn o hornú šestku?
S blížiacim sa koncom jesene zostáva stále menej možností, ako sa vyšvihnúť do hornej polovice tabuľky. Z úzadia sa o pozíciu v šestke stále bijú aj Zlaté Moravce. Niet však pre ne už viac výhovoriek, musia bodovať naplno, zvlášť proti deviatym Michalovciam. Zvládnu to v domácom prostredí, v ktorom sa im v tejto sezóne mimoriadne darí?

Očakávanie kola: Potvrdí Senica nárast formy?
Tri zápasy po sebe nenašiel posledný tím tabuľky premožiteľa a ak svoju formu potvrdí víťazstvom proti Prešovu, môže sa dotiahnuť na jedenástu Podbrezovú. Pre Záhorákov by to bol najväčší možný impulz v závere jesene.