Padne rekord? ViOn alebo Trenčín?

Padne rekord? ViOn alebo Trenčín?

Pozvánka na zápasy 10. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy.

Skupina o titul

Dunajská Streda - Michalovce (piatok, 19.00)
Zápas, v ktorom domáci oslávia historický úspech a hostia majú šancu potvrdiť si fantastické piate miesto, tiež najlepšie v klubovej histórii. Napriek tomu Michalovčania tlak necítia, pretože veria, že dvojbodový náskok pred Sereďou si beztak udržia, keďže nováčik hrá na Tehelnom poli proti Slovanu. DAC dvakrát po sebe prehral a s vlastnými fanúšikmi sa určite nechce rozlúčiť tretím zaváhaním v sérii, zvlášť po nečakanom domácom výbuchu 3:4 proti Seredi pred dvoma týždňami. Zápas však zároveň môže poňať ako prípravu na pohárovú jazdu, keďže letná prestávka býva veľmi krátka.

Slovan - Sereď (piatok, 19.00)
Na Tehelnom poli sa bude po zápase oslavovať zisk majstrovského titulu, ale nielen ten. Andraž Šporar môže jedným gólom vyrovnať strelecký rekord našej ligy v podaní Róberta Semeníka a dvoma ho nielenže prekonať, ale dostať sa na magickú hranicu tridsiatich presných zásahov. Aby to nebolo málo, rozlúčkový zápas v drese Slovana odohrá legendárny Róbert Vittek, ktorý za belasých skóroval deväťdesiatdeväťkrát a má tak šancu zaokrúhliť toto číslo na sto. Seredčania chcú dôstojne uzavrieť famóznu sezónu, v ktorej ako nováčik, s ktorým nik výrazne nepočítal, prenikli do bojov o titul a skončia najhoršie na šiestom mieste.

Žilina - Ružomberok (piatok, 19.00)
Mohol to byť priamy súboj o európsku miestenku, lenže Žilinčania si to sami pokazili jarnou stratou formy, čo Liptáci dokonale využili. Teraz sa v Ružomberku už vopred radujú, v lete si zahrajú v Európskej lige (a verme, že aj na jeseň), kým Žilina má za sebou avizovaný stabilizačný ročník a v tom novom bude chcieť poriadne zabrať. Rozlúčkový zápas sezóny by mohol priniesť ofenzívne predstavenie na oboch stranách, keďže ani jeden zo súperov už nemá čo stratiť.

   

Skupina o udržanie sa

Podbrezová - Senica (piatok, 19.00)
Železiari už vedia, že sa s Fortuna ligou minimálne na rok rozlúčia a posledný zápas proti Senici tak nebude mať očakávané grády. Dúfajme, že verní fanúšikovia tímu z Horehronia napriek tomu prídu na tribúny a zatlieskajú svojim futbalistom za celosezónnu snahu a drinu. Seničania majú úplne iné "problémy". Po úspechu nad Zlatými Moravcami natiahli fantastickú šnúru víťazstiev už na sedem zápasov, čo od donedávna posledného tímu tabuľky nik nečakal. Ukážu ďalšie ofenzívne galapredstavenie aj v Podbrezovej?

Trnava - Trenčín (piatok, 19.00)
Neúspešný obhajca majstrovského titulu a čerstvý držiteľ Slovnaft Cupu uzavrie sezónu duelom o siedme miesto. Na diaľku oň Trnava bojuje so Senicou a Nitrou. V ceste za bodmi jej stoja Trenčania, ktorí síce výhrou 4:0 nad Podbrezovou ušli hrobárovi z lopaty, lenže stále im hrozí účasť v nepríjemnej baráži proti druhému tímu druhej ligy. Ak sa jej chcú vyhnúť, musia na Štadióne Antona Malatinského vyhrať a veriť, že ViOn nezdolá Nitru.

Zlaté Moravce - Nitra (piatok, 19.00)
ViOn má rovnaký cieľ ako AS Trenčín, lenže s tým rozdielom, že má všetko vo vlastných rukách. Ak si s Nitrou doma poradí, zostane v tabuľke pred trenčianskym favoritom a uzavrie sezónu bez záchranárskych starostí. Hoci by to bolo na poslednú chvíľu, určite by sa Zlatomoravčania poriadne potešili. Nitra stráca tri body na siedme miesto, na ktorom však už skončiť nemôže a má trojbodový náskok práve pred desiatymi Zlatými Moravcami. Uvidíme, či napokon vo svojom priestore zostane aj po derby a bude deviata.

  

Šláger kola: Žilina - Ružomberok
Tento zápas už nezmení nič na umiestnení oboch mužstiev, ale práve preto by mohol byť strelecky zaujímavý. Oba silné tímy sa lúčia so sezónou, ani jeden už nemá čo stratiť. Uvidíme pod Dubňom pekný futbal a gólovú parádu?

Otázka kola: Dosiahnu Šporar a Vittek na okrúhle méty?
Kanonieri Slovana majú všetky predpoklady, aby svoje ciele naplnili. Hrajú doma, hrajú proti Seredi a Šporar je vo výbornej forme. Pokoriť môže sezónnu tridsiatku, čo je hranica absolútnej extratriedy, Vittek zasa kariérnu stovku v rozlúčkovom dueli za Slovan.

Očakávanie kola: Kto spadne do baráže?
Lepšie karty má pred posledným zápasom v rukách ViOn, ale Nitru naposledy zdolal ešte v roku 2014. Trenčanom sa pred týždňom výrazne uľavilo a tréner Ivan Galád určite opäť maximálne vyburcuje svoje mužstvo, aby aj v Trnave zabojovalo o tri body, vďaka ktorým si AS možno bude môcť definitívne vydýchnuť.