Sobotňajšie derby o šestku, nedeľňajšie o zápis do histórie

Sobotňajšie derby o šestku, nedeľňajšie o zápis do histórie

Pozvánka na zápasy 21. kola Fortuna ligy.

Ružomberok – Michalovce (sobota, 15.30)
Zemplínčania proti Nitre nevyužili prvú šancu na potvrdenie historickej účasti v nadstavbovej skupine o titul, druhú budú mať na trávniku silného Ružomberka, kde nebodovali pri svojich troch posledných návštevách. Liptáci v tomto roku ešte nestratili ani bod, ani raz neinkasovali a sú len štyri body za medailovými priečkami. Prvý vzájomný duel v tejto sezóne sa v Michalovciach skončil remízou 2:2, keď domáci v druhom polčase zmazali dvojgólový náskok súpera. Ak by sa body delili opäť, natiahli by sa obe, už aj tak dosť dlhé, série bez prehry – ružomberská päťzápasová a michalovská šesťzápasová.

Nitra – Sereď (sobota, 15.30)
Súboj dvoch mužstiev, ktoré sa v tejto sezóne delia o nitriansky štadión, veľa napovie v otázke zloženia prvej a druhej šestky. Ak by Nitra toto „malé“ derby 21. kola vyhrala 1:0 alebo o dva a viac gólov, a zároveň Trnava nebodovala proti Slovanu, budú môcť zverenci Ivana Galáda v nedeľu večer oslavovať postup do skupiny o titul. Pikantný zápas čaká Nikolu Gatariča, ktorý len pár hodín pred štartom jari prestúpil zo Serede do Nitry. Nováčik zaňho zatiaľ náhradu nenašiel, neskóroval už 343 minút. Ukážu sa v správnej chvíli jeho nové ofenzívne posily Marek Kuzma či Miloš Lačný?

Dunajská Streda – Senica (sobota, 15.30)
Keď DAC v závere minulej sezóny prehral trikrát v rade, chystal sa tréner Marco Rossi skočiť do Dunaja. To, že sa takáto čierna séria zopakuje, si na Žitnom ostrove nepripúšťajú ani náhodou. Súper, proti ktorému by chceli zverenci Petra Hyballu získať prvé jarné body, je zdanlivo ideálny – predposledná Senica. Záhoráci v tomto roku tiež ešte nebodovali a nedali ani gól, pred týždňom proti Žiline však neboli od toho ďaleko. Navyše, obe mužstvá ešte majú v živej pamäti októbrový pohárový zápas, v ktorom Senica uštedrila Dunajskej Strede šokujúci debakel 5:1.

Žilina – Zlaté Moravce (sobota, 15.30)
Otázka, kedy ViOn naposledy neprehral v Žiline, je tvrdým orieškom aj pre pamätníkov. Bolo to 10. septembra 2011, keď sa zrodila remíza 2:2. Nasledujúcich desať vzájomných zápasov sa stalo korisťou domácich šošonov, ktorí budú favoritom aj tentokrát. Zlatomoravčania pred týždňom po dobrom výkone zdolali Trenčín a už len jediný bod strácajú na predposlednú Senicu, ale vonku nebodovali v posledných šestnástich dueloch a bolo by prekvapením, keby sa im to podarilo práve u ašpiranta na tie najvyššie pozície.

Trenčín – Podbrezová (sobota 15.30)
Malá a veľmi teoretická šanca Trenčanov na hornú šestku ešte žije, ale už ju ani zďaleka nemajú vo svojich rukách. Cieľom oboch klubov by tak malo byť čo najskôr sa vzdialiť dvojici bojujúcej o záchranu. Podbrezová v úvode jari ukazuje sympatickú hernú tvár, ale výsledkové výkyvy sú vzhľadom na vekové zloženie jej tímu asi logické. Na nevyrovnanosť výkonov mužstva AS si už pomaly zvykáme, a tak sobotňajší zápas na myjavskom štadióne môže dopadnúť akokoľvek.

Slovan – Trnava (nedeľa, 18.00)
To najlepšie na koniec. Naše najslávnejšie derby na novom Tehelnom poli sľubuje nezabudnuteľný futbalový zážitok. Je úplne jedno, aká je momentálna situácia v tabuľke či aktuálna forma rivalov. Tento zápas bude písať svoj vlastný príbeh. Obaja si pred ním veria a právom. Slovan kráča istými krokmi za titulom, vynovený Spartak už ozbíjal tretiu Žilinu aj druhú Dunajskú Stredu. Pokazí tím okolo exslovanistu Erika Grendela veľkú belasú party?

   

Šláger kola: Slovan – Trnava
Bez ohľadu na to, ako celá sezóna dopadne, je isté, že tento zápas bude jedným z jej vrcholov, ktorý nám všetkým zostane ešte dlho v pamäti. Budú mať naňho krajšie spomienky v Bratislave alebo v Trnave?

Otázka kola: Spoznáme zloženie oboch nadstavbových skupín?
Bude to dráma do posledných minút záverečného kola, alebo sa zápletka rozuzlí v predstihu? Matematických kombinácií zostáva ešte mnoho, no o všetkom sa rozhodne na trávnikoch. Možno už tento víkend v Ružomberku, Nitre a Bratislave.

Očakávanie kola: Otvorenie Tehelného poľa
Ku krásnym štadiónom v Trnave, Žiline, Dunajskej Strede či Nitre sa konečne pridáva aj naše hlavné mesto a aj vďaka lepšiacej sa infraštruktúre získava Fortuna liga čoraz väčší kredit.