Jeho dres hral proti Celticu, prijal by aj troch Žofčákov

Jeho dres hral proti Celticu, prijal by aj troch Žofčákov

S trénerom Michaloviec Antonom Šoltisom o aktuálnej fazóne jeho zverencov, o trénerských ambíciách a takisto aj spomienkach na hráčsku kariéru.

Na prvé víťazstvo čakali šesť zápasov, dlho im patrila posledná priečka fortunaligovej tabuľky. Po dvadsiatich kolách základnej časti sú však Michalovce už na piatej pozícii a ak zvládnu záverečné dve kolá, neujde im účasť v skupine o titul. Navyše, Zemplínčania sú vo výbornej forme. Neprehrali v posledných šiestich zápasoch a neinkasovali už štyri kolá. Nemalú mieru má na tom tréner Anton Šoltis (43). „Urobíme všetko pre to, aby si súčasnú pozíciu udržali a účasťou v elitnej šestke dosiahli jeden z najväčších úspechov futbalu v Michalovciach,“ povedal v našom rozhovore jeden z predstaviteľov mladej progresívnej generácie slovenských trénerov pôsobiacich vo Fortuna lige.

  

Ako sa vám páči súčasná piata priečka?
Tešíme sa z nej. Dostali sme sa tam tvrdou prácou a verím, že na piatej pozícii zostaneme minimálne do konca základnej časti.

Už zápasom v Ružomberku môžete spečatiť veľký úspech pre Michalovce. Tešíte sa naň?
Samozrejme. Vieme, že v prípade víťazstva by sme to uzavreli. Urobíme všetko pre to, aby sa tak stalo. Verím, že urobíme správne rozhodnutia a naprázdno z Ružomberka neodídeme.

Máte o tri body viac ako trojica prenasledovateľov, v poslednom kole základnej časti hostíte deviaty Trenčín, ste vo forme. Cítite, že len obrovský skrat vás môže pripraviť o prvú šestku?
Futbal je krásny v tom, že nikdy nemáte nič isté. Stať sa môže všeličo. Myslíme pozitívne. Tešíme sa, že situáciu máme vo vlastných rukách. Nemusíme sa spoliehať na nikoho iného. Verím, že to zvládneme, či už v Ružomberku, alebo potom doma s Trenčínom.

Dlho to vo vašom prípade vyzeralo na tvrdý boj o záchranu a dnes ste blízko k skupine o titul. Čo sa stalo s Michalovcami?
Na začiatku sezóny zrejme nikto neveril, že to môže až takto dobre vypáliť. Dlho sa nám nedarilo, no potom sa situácia otočila a futbal nám ukázal krajšiu tvár. Užívame si to a už len to správne dotiahnuť. Radi by sme si vychutnali zápasy v prvej šestke. Chlapci pochopili naše myšlienky. Futbal vedeli hrať vždy, len sa museli podstatne zlepšiť v defenzíve. Paradoxne, teraz nás skôr tlačí topánka v tom, že nie sme efektívni a musíme sa strelecky zlepšiť.

Ak sa vám podarí vybojovať si miesto v skupine o titul, začnete hneď poškuľovať aj po pohárovej Európe?
Uvidíme, veď sme postúpili aj do štvrťfinále Slovnaft Cupu (smiech, pozn. red.). Bojujeme na dvoch frontoch. Momentálne máme krátkodobé ambície v podobe účasti v prvej šestke. Potom sa môžeme baviť ďalej. Chlapci majú potenciál zlepšovať sa a ísť ešte vyššie, no v prvom rade sa potrebujeme dostať do elitnej šestky. Keď sa nám to podarí, bude to zrejme najväčší úspech pre michalovský futbal v jeho histórii.

Cítiť v kabíne, že vás čakajú zápasy, ktoré môžu priniesť historický úspech?
Chlapcom nechýba odhodlanie. Uvedomujú si, že v týchto zápasoch ide naozaj o niečo. To sú momenty, ktoré posúvajú mužstvo vpred. Hráči si musia odžiť takýto tlak a na ihrisku sa správne rozhodovať. Keď to zvládnu, zažijú úspech. V týchto stretnutiach si nemôžete dovoliť ľahkovážne chyby, ktoré súper potrestá. Našou prvoradou úlohou v týchto dvoch zápasoch je bodovať. Samozrejme, chlapci majú obrovskú túžbu a snažím sa ich aj trochu brzdiť, aby si udržali správne chladné hlavy. Potrebujeme, aby podradili svoje výkony našim taktickým zámerom a aby nechali na ihrisku všetko.

   

ŽOFČÁK ZVLÁDA ZÁPASOVÉ TEMPO AJ POPRI ZAMESTNANÍ

Kapitánom Michaloviec je 35-ročný stredopoliar Igor Žofčák. Je vašou predĺženou rukou, ktorá vám v týchto chvíľach pomáha držať kabínu správne naladenú?
Áno. Je tu so mnou tretí rok, ťaháme to spolu. Je nielen predĺženou rukou, ale aj rešpektovanou osobnosťou kabíny. Takých hráčov by som privítal možno ešte dvoch. Keby boli traja, bolo by to podstatne ľahšie aj pre ostatných chlapcov. Pomohlo by im to v raste. Máme veľa talentovaných mladíkov, ktorí nasávajú od neho všetky skúsenosti. Traja Žofčákovia by boli skvelí, ale zatiaľ to Igor stíha aj sám (smiech, pozn. red.)

A popri dôležitej úlohe v kabíne a na ihrisku stíha ešte aj civilné zamestnanie. Pochopiteľne, chýba na niektorých tréningoch, no v zápasoch akoby to nebolo badať. Vy uňho cítite tréningový výpadok?
V zápasoch sa to skutočne až tak neprejavuje. Pokiaľ je zdravý, odbehá to. S kondíciou nemá problémy. Teraz však mal problémy s lýtkom, a tak nedohral zápas do úplného konca. Je to srdciar a chce víťaziť, tak to zvláda. Nemám o neho obavy.

Pre vás teda nebolo žiadnym problémom to, že sa začal popri futbale venovať ďalšej práci?
Nie. Týmto smerom bol nastavený už dlhšie, počítali sme s tým. Rád som mu vyšiel v ústrety, pretože naši mladí chlapci potrebujú vzory. Nebude tu však večne a uvidíme, kto sa po ňom zhostí tejto úlohy. Líder nemôže byť len dobrý futbalista, musí mať k tomu charakterové vlastnosti, musí vedieť potiahnuť kolektív a urobiť rozhodnutia aj za svojich spoluhráčov. Sčasti sa to dá naučiť, no primárne to musíte mať v sebe. Uvidíme, či sa niekto zo súčasných hráčov vyprofiluje na takúto osobnosť. V tejto chvíli sú schopnosti Igora Žofčáka pre nás veľmi potrebné.

V kádri máte aj brankára Matúša Kiru, ktorý aktuálne ťahá sériu 412 minút bez inkasovaného gólu. Vnímate ho ako dôležitú postavu tohto úspechu, alebo je to o zlepšenej defenzíve celého kolektívu?
Brankár je vždy dôležitý. Pre mňa je to individuálny šport v kolektívnom športe. Je to o ňom, ale aj o defenzíve celého tímu. Úvod sezóny sme naozaj mali zlý, dostávali sme veľa gólov a robili sme veľa individuálnych chýb a to platí o ňom aj o ostatných chalanoch. Mužstvo sa zžívalo, dávali sme ho dohromady. Potom sa to otočilo, prišlo to tvrdou a svedomitou prácou. Na chlapcov sme tlačili. Chceli veľa útočiť, a tak sme im museli vštepiť aj organizáciu hry, aby si plnili defenzívne úlohy. Hráči si sadli, chytili sa, natiahli pozitívnu šnúru a sme tam, kde sme. Pokiaľ nám to vydrží naďalej, budeme radi. Teraz potrebujeme vylepšiť efektivitu.

Žofčák aj Kira sú odchovancami vášho klubu. Je dôležité, že práve na domácich hráčov smerujú aktuálne najväčšie slová chvály?
Náš klub je na tom postavený. Dávame šancu mladým hráčom, ktorých chceme posúvať ďalej. Je to aj o ekonomike. Výchova a predaj hráčov sú dôležité pre život klubu. Filozofia je jasná. Uvedomujeme si, že mladí potrebujú niekedy aj trochu času. Teší nás, že sa pred tromi rokmi Igor vrátil a prijal našu ponuku. Vyšlo to práve aj preto, že tu rozbiehal svoje civilné zamestnanie. Kolieska do seba dobre zapadli a darí sa nám postupne napredovať. Máme v tíme ďalších odchovancov ako Danko, Turík a tí postupne musia preberať na seba úlohy lídra.

  

NESNÍVA, MÁ KRÁTKODOBÉ CIEĽE

S Michalovcami spolupracujete už dlhší čas. Ste na to hrdý?
Samozrejme, teší ma to. Funkcionári boli trpezliví. Každý si prejde krízou, my nie sme výnimkou. Dostali sme dôveru a som spokojný. Svoju prácu si robím najlepšie, ako viem. Som v klube tretí rok. Neviem, či to je rekord, takéto štatistiky nesledujem. Som rád, že to je takto a uvidíme, čo prinesie budúcnosť.

Vedenie vás podržalo na jeseň aj napriek tomu, že ste boli na poslednej priečke. Bolo to vďaka hernému prejavu?
Ťažko povedať, ale vo všeobecnosti herný prejav naozaj nebol zlý. Tlačíme na hráčov, aby sa prezentovali ofenzívou, samozrejme kontrolovanou. Je pravda, že nás funkcionári podržali počas krízy a vidíte, kde sa nachádzame teraz. Aj o tom sú rozhodnutia. Dostali sme šancu a dnes sme blízko najväčšieho klubového úspechu.

Veľa bývalých hráčov sa chce stať trénermi. S ktorými z bývalých spoluhráčov a súperov sa dnes radi stretávate?
Je ich viac. Dlhé roky boli vo Fortuna lige Adrián Guľa s Mariánom Zimenom, v Slovane Bratislava je Martin Ševela. V Trnave bol Miroslav Karhan. V našej lige som hrával dlhé roky, takže známostí je dosť.

Začínali ste ako asistent trénera, v tejto pozícii ste boli napríklad aj v Ružomberku. Bola to dobrá skúsenosť na začiatok kariéry?
Niekto vhupne do toho priamo, ja som začínal ako asistent. Bol som v Košiciach pri Ladislavovi Šimčovi, s ktorým som spolupracoval aj v Ružomberku. Som rád, že som napredoval postupne, bola to dobrá skúsenosť. Keď prišla príležitosť stať sa hlavným trénerom, chcel som si to skúsiť. Každý má ambície a každý tréner túži po úspechu. Som spokojný s doterajšou kariérou.

Každý hráč túži po silnej zahraničnej súťaži a reprezentácii. Aké sny máte ako tréner?
Nesnívam. Charakterizoval by som sa ako optimistický realista. Chcem si odrobiť svoju robotu najlepšie ako viem, chcem sa posúvať a učiť. Som mladý tréner, uvidíme, čo nám ešte život prinesie. Najväčšou ambíciou je pre mňa posun samotných chlapcov. Teší ma, keď im mám čo dať. V slovenských podmienkach sa pracuje primárne s mladými hráčmi a úlohou trénera je urobiť z nich lepších futbalistov. Napredujete vďaka ťažkým zápasom a rozhodnutiam, ktoré v nich urobíte. Keď vyhodnotíte správne situáciu, môžu prísť úspechy. Teší ma, že v Michalovciach sa zlepšujeme každý rok. Sme blízko toho, aby táto sezóna bola lepšia ako dve predchádzajúce. Pravidelne prechádzame veľkou obmenou kádra, ale chlapci sa zlepšujú. Z toho mám naozaj veľkú radosť. Veľké sny teda teraz nemám. Samozrejme, každý sa chce posúvať, ale ja myslím najmä na dennodennú prácu.

   

MRZÍ HO, ŽE SI NEZAHRAL V LIGE MAJSTROV

Hráčsku kariéru ste takmer celú strávili na Slovensku. Máte k našej lige špeciálny vzťah?
Vyzerá to tak, že áno. Za tie roky si vzťah k súťaži musíte vybudovať. Uvidíme, či sa niekedy dostanem mimo našej súťaže.

Dlhé roky ste hrávali za Petržalku, skúsili ste si Slaviu Praha, máte tri reprezentačné štarty. Na čo ste najviac hrdý z hráčskeho obdobia?
Na reprezentáciu a tiež na obdobie v Petržalke. Získali sme majstrovský titul, hrali sme Ligu majstrov. Tá však bola bezo mňa, keďže som bol zranený. V Slavii som bol krátko, ale videl som, ako funguje popredný český klub.

Je niečo, čo vás mrzí, že ste počas hráčskej kariéry nedokázali?
Mrzí ma, že som pre zranenie nenastúpil v Lige majstrov počas pôsobenia v Petržalke. Aspoň môj dres si zahral na Celticu (smiech, pozn. red.). Mali sme len jednu sadu dresov a Janovi Ďuricovi ho súper roztrhol, tak dohrával v mojom. Bol som blízko a ďaleko zároveň.

Sledujete stále petržalský príbeh?
Áno. Mužstvo trénuje môj bývalý spoluhráč Balázs Borbély. Keď hrali na Lokomotíve, bol som sa pozrieť. Rád sa stretnem s ľuďmi z mojich bývalých klubov a prehodím s nimi pár slov. Sledujem aj Prešov, Lokomotívu Košice... Niektorému tímu sa darí viac, inému menej. Niektoré kluby sú na vzostupe, iné klesajú.

Ste jediným zástupcom východného Slovenska vo Fortuna lige. Cítite, že vám fandí nielen Zemplín, ale celý východ?
To nedokážem úplne zhodnotiť. Dúfam, že áno (smiech, pozn. red.). Nemajú komu inému priať. Klobúk dole, ako sa klub zo 40-tisícového mesta etabloval v najvyššej súťaži. Uvidíme, kedy sa vrátia do Fortuna ligy tradičné východniarske futbalové bašty. Želal by som si derby s Košicami či s Prešovom.

   

ANTON ŠOLTIS – FAKTY

  • Narodil sa 5. februára 1976 v Košiciach, hrával na pozícii ofenzívneho stredopoliara, dnes je trénerom Michaloviec.
  • S profesionálnym futbalom začínal v Lokomotíve Košice, ako hráč tohto klubu si odkrútil dve hosťovania v Trenčíne a v Štúrove.
  • Po Lokomotíve Košice hral postupne v Bardejove, 1. FC Košice, v Prešove, krátko bol v Slavii Praha, neskôr sa vrátil do Prešova, odkiaľ odišiel do Petržalky.
  • V Petržalke pôsobil v rokoch 2001 až 2006, tešil sa zo zisku titulu a bol súčasťou tímu, ktorý si zahral Ligu majstrov. Pre zranenia však na trávnik v milionárskej súťaži nevybehol.
  • Pre zranenia potom pôsobil najmä v nižších súťažiach.
  • Počas hráčskej kariéry si trikrát obliekol reprezentačný dres.
  • Kariéru trénera začínal ako asistent v MFK Košice, s Ladislavom Šimčom pôsobil aj v Ružomberku.
  • Hlavným trénerom vo Fortuna lige sa stal prvýkrát v tíme MFK Zemplín Michalovce v lete 2016 a vo funkcii je dodnes.
  • Je fanúšikom španielskeho futbalu.