Nepriestrelný

Nepriestrelný

Brankár Žiga Frelih má veľký podiel na aktuálnej sedemzápasovej šnúre Michaloviec bez prehry.

Keď v úvode novembra MFK Zemplín Michalovce predstavil nového brankára, nič nenasvedčovalo tomu, že by mal Žiga Frelih v michalovskom drese prekonávať rekordy. Mužstvo sa v tabuľke nachádzalo na predposlednej priečke a čakalo na prvú výhru v Niké lige.

Hoci výsledkový trend Michaloviec pokračoval, vo viacerých momentoch vynikol práve slovinský brankár. Neraz dokázal podržať svojich spoluhráčov a uchrániť tím od vyššieho počtu inkasovaných gólov. V žiadnom zápase ho protihráči neprekonali viac ako dvakrát.   

A postupne prišli aj výsledky. Aktuálne ťahajú futbalisti Zemplína sedemzápasovú šnúru bez prehry, s ktorou priamo súvisí aj 520 minút trvajúca nepriestrelnosť Žigu Freliha. Naposledy dostal gól 2. marca, v 20. minúte zápasu s FC ViOn. Odvtedy neinkasoval a päťkrát v rade si udržal čisté konto.   

„Je to pekný výsledok, byť 520 minút bez inkasovaného gólu. Je to zaujímavá méta, ale stále hovorím, že sám by som to nedokázal. Tím je vždy na prvom mieste a v posledných zápasoch sme v defenzíve hrali skutočne dobre. Ide o úspech celého tímu, nie iba môj,“ zareagoval 26-ročný brankár na číslo, s ktorým v brankárskej štatistike, poukazujúcej na sériu bez inkasovaného gólu, poskočil na prvé miesto.   

Zlomový príchod trénera Straku   

Frelih vlani pôsobil v druhej najvyššej španielskej súťaži, v klube CD Mirandés. Skúsenosti v minulosti zbieral aj v Portugalsku, Chorvátsku či v rodnom Slovinsku, takúto vydarenú šnúru zápasov si však nepamätá: „Keď som chytal v Slovinsku za Olimpiju, vychytal som veľa núl. Ale nemyslím si, že ich bolo päť v rade ako teraz. Toto je moja najdlhšia séria bez gólu.“   

Prvého víťazstva sa Michalovce dočkali až po príchode trénera Františka Straku. Aj preto bola Frelihova odpoveď na otázku, čo stojí za vydareným obdobím Zemplína, jasná. „Hlavným dôvodom je tréner. Motivuje nás, dodáva nám sebadôveru, sebavedomie. Vieme, že dokážeme hrať proti akémukoľvek súperovi. Takisto jeho energia na tréningoch a počas zápasov dokáže veľa ovplyvniť. Zmenila sa aj atmosféra v kabíne, nálada tímu. A s dobrou náladou prichádzajú dobré výsledky. Teraz sme sebavedomí, chceme pokračovať v nastolenom trende, zlepšovať sa každým zápasom,“ vyjadril sa legionár v službách MFK na adresu českého kormidelníka.   

Tréner František Straka a brankár Žiga Frelih. Obaja sú pre Zemplín veľkým prínosom. Foto: MFK Zemplín Michalovce

Jasný cieľ Zemplína   

Michalovce sa nedávnou výhrou nad banskobystrickou Duklou definitívne zbavili rizika priameho zostupu. Do konca sezóny zostáva päť kôl a „žlto-modrí“ majú ešte jeden cieľ. „Náš plán je vyhrať všetkých päť zápasov, ale vieme, ako to vo futbale chodí. Pôjdeme od zápasu k zápasu, najbližšie nás v sobotu čaká Skalica. Chceme doma potvrdiť tri body z Banskej Bystrice a pokračovať v nastolenom trende, zopakovať pozitívne veci z predchádzajúcich zápasov, ba dokonca byť ešte lepší. Chceme získať tak veľa bodov, ako len dokážeme a udržať sa v Niké lige bez toho, aby sme hrali baráž. Naším hlavným cieľom je byť na konci sezóny v tabuľke pred Košicami,“ prezradil Frelih.   

V Michalovciach čas netrávi zďaleka len na štadióne. „Je to menšie mesto, ale mne sa tu páči. V Slovinsku som takisto žil v menšom meste,“ vyslovil. „Mám rád Michalovce, veľa času trávim so spoluhráčmi Sašom Marjanovičom a Lukášom Šimkom. Rád chodím na Šíravu, zájdeme spolu na kávu, vždy sa snažíme robiť niečo zaujímavé.“   

So Zemplínom je zmluvne zviazaný do konca aktuálnej sezóny. Či zostane v našej lige, alebo jeho kroky povedú inam, zatiaľ nevedno. Jeho premiérová skúsenosť s Niké ligou je však pozitívna: „Ťažká súťaž, najmä keď hráte proti trom – štyrom najväčším klubom. Úroveň je dobrá. V každom tíme môžete nájsť nejakých mladých hráčov, ktorí majú veľký potenciál. Samozrejme, ešte je tu veľa priestoru na zlepšenie, ale pekne krok po kroku by to mohlo ísť. Myslím si, že slovenský futbal má pred sebou dobré časy. Prajem všetkým len to dobré a som optimistický ohľadom toho, ako bude liga vyzerať, povedzme, o päť rokov.“