Desaťgólové kolo, nový líder medzi brankármi

Desaťgólové kolo, nový líder medzi brankármi

Až siedmi brankári si počas uplynulého kola udržali čistý štít.

Piate kolo nadstavbovej časti prinieslo dve úspešné, ale aj dve nepremenené penalty. V súboji Podbrezovej so Spartakom dostali šancu dvaja debutanti a syn slávneho otca si otvoril strelecký účet v Niké lige.

Ščasného premiéra za jeden bod   

Tridsaťdva streleckých pokusov zaznamenali hráči Žiliny v piatkovom súboji s Ružomberkom. Desať z nich mierilo na bránu, no ani jeden neskončil v nej. „Šošoni“ absolvovali prvý zápas pod vedením svojho nového trénera Michala Ščasného, ktorý sa pri svojej premiére na lavičke MŠK musel zmieriť s bodom za bezgólovú remízu. A to i napriek tomu, že Žilinčania mali od 62. minúty po vylúčení hosťujúceho Šimona Gabriela na ihrisku o jedného hráča viac. Menší dôvod na oslavu poskytol aspoň domáci útočník Patrik Iľko, ktorý zaokrúhlil počet svojich ligových štartov na sto. „Včera pred tréningom mi povedali, že budem mať stý zápas. Ani som o tom nevedel. Škoda, že sa to dnes nepretavilo do víťazstva alebo do gólu. Pamätný je pre mňa napríklad ten, v ktorom som dal prvý gól v lige. Paradoxne, bolo to vtedy, keď sa lúčila žilinská legenda Viktor Pečovský. Dal som ho v 12. minúte, práve keď on schádzal z ihriska,“ zaspomínal si 23-ročný futbalista na duel zo sezóny 2019/2020 proti Michalovciam.   

Kupusovičova gólová paráda   

Piate kolo nadstavbovej časti bolo najmenej gólovým v doterajšom priebehu sezóny. V skupine o udržanie sa síce padlo osem gólov, v skupine o titul však len dva a gólový súčet činil rovných desať presných zásahov. Najgólovejším mužstvom bol cez víkend Trenčín, ktorý v domácom stretnutí s FC ViOn skóroval hneď štyrikrát. A najmä gól Njegoša Kupusoviča, ktorý sa proti tomuto súperovi presadil v aktuálnom ligovom ročníku už štvrtý raz, naozaj stál za to.   

Tréner Uhrin chce aspoň jednu výhru   

Druhý aprílový víkend v Niké lige priniesol hneď dve definitívy. Slovan remizoval na Tehelnom poli s Dunajskou Stredou a potvrdil tak zisk šiesteho majstrovského titulu v rade. Rozhodnuté už je aj o zostupujúcom klube. Stal sa ním FC ViOn Zlaté Moravce – Vráble, ktorý prehral v Trenčíne a zároveň na diaľku sledoval, ako im Zemplín vďaka výhre v Banskej Bystrici v tabuľke nadobro odskočil. Zlaté Moravce majú aktuálne na konte päť bodov za päť remíz a ešte stále čakajú na prvé víťazstvo v sezóne. „Musíme dať mužstvo dohromady a dokončiť súťaž so zdvihnutou hlavou, solídne. Chcem, aby sme do konca súťaže vyhrali. Nie je možné všetky zápasy prehrať či remizovať, to je pre mňa málo,“ povedal tréner Dušan Uhrin ml. v sobotu na pozápasovej tlačovej konferencii.  

Nepriestrelný Frelih   

Hneď siedmi brankári, menovite Ľubomír Belko, Tomáš Frühwald, Milan Borjan, Aleksandar Popovič, Dominik Takáč, Josimar Dias Vozinha a Žiga Frelih si v ostatných zápasoch udržali čisté konto. V popredí tejto štatistiky sú Takáč s Borjanom, obaja vychytali nulu v dvanástich dueloch. Obsadenie prvej pozície sa však menilo v rebríčku brankárov s najdlhšou sériou bez gólu. Doterajšieho lídra Martina Junasa (443 minút) vystriedal Žiga Frelih, ktorý neinkasoval rekordných 520 minút.   

Ligové „poprvé“   

Hráč Trenčína Rahim Ibrahim a skalický Oliver Podhorin obohatili svoje konto gólom z penalty. Naopak, keď v zápase Podbrezovej so Spartakom ukázal rozhodca na biely bod, vyznamenali sa obaja brankári. Adam Danko pri svojej ligovej premiére v drese Podbrezovej vychytal Filipa Bainoviča a Roland Galčík poslal svoj pokus nad bránu Dominika Takáča. Spokojnejší boli napokon hostia z Trnavy, ktorí vyhrali aj tretie stretnutie s Podbrezovou v aktuálnej sezóne. Pod výsledok 0:2 sa gólovo podpísali Samuel Štefánik a Marek Uljaky, pre ktorého išlo o premiérový ligový gól. Navyše, strelil ho svojmu kamarátovi z mládežníckeho tímu. „Určite si tento gól budem pamätať navždy. Dal som ho veľmi dobrému kamarátovi Adamovi Dankovi, s ktorým som hrával v Trnave dva roky v mládeži. Budem si to teda dlho pamätať. Aj Adam si bude pamätať tento zápas, keďže pre neho to bol debut v lige. Otec je na dovolenke v Ománe s kamarátmi, je ťažké sa s ním spojiť, ale určite oslavuje môj gól aj tam, keď si pozrel výsledky,“ vyjadril sa po zápase 20-ročný trnavský stopér. Ligový debut si v drese Spartaka odkrútil jeho spoluhráč Martin Rýzek.