Nováčik stále túži po hornej polovici

Nováčik stále túži po hornej polovici

Nitrania sa na jar budú snažiť, aby mali domáce prostredie aj v Zlatých Moravciach.

Futbalisti FC Nitra patria v doterajšom priebehu Fortuna ligy k príjemným prekvapeniam. Po kvalitnej zimnej príprave sa v záverečných troch jarných kolách základnej časti pokúsia vybojovať pozíciu v prvej šestke.

Nevýhodou pre nováčika súťaže bude fakt, že jarné domáce zápasy odohrá na štadióne v neďalekých Zlatých Moravciach. Pod Zoborom majú totiž momentálne Nitrania provizórne podmienky, keďže ich štadión je v prestavbe. "Je asi pätnásty deň rekonštrukcie a zo starého štadióna tu zostalo len veľmi málo. Dokonca už prebiehajú rekonštrukčné práce aj na stávajúcej tribúne. Štadión by mal byť pripravený do 30. júna 2018. Ak nám počasie bude priať, ten termín je reálny," priblížil na stredajšej tlačovej konferencii situáciu v areáli predseda predstavenstva Marián Valenta a na margo jarných ambícií dodal: "Myslím si, že sme sa dobre pripravili a urobíme všetko pre to, aby sme dosiahli vytúžený cieľ. Tým je prvá šestka."

"Okrem toho, čo sme si dali za cieľ pred začiatkom súťaže, pridávame do jarnej časti ešte niečo navyše. Želáme si, aby súťaž bola kvalitnejšia a k tomu chceme výrazne prispieť," charakterizoval tréner Ivan Galád ciele klubu do jarnej časti.

Káder v priebehu zimnej prestávky opustil útočník Filip Balaj, na jeho miesto však prišla dvojica Vahagn Militosjan, Tomáš Vestenický. Mládežnícky reprezentant Slovenska je však momentálne zranený. "Budú nám chýbať dvaja kvalitní hráči. Okrem Balaja je to na dlhšiu dobu aj Ivančík, ktorý podstúpil plánovanú operáciu. Musíme sa s tým vyrovnať. Máme však dvoch novicov, ktorí by ich mohli nahradiť. Je tu priestor aj pre mladých chlapcov z našej akadémie, ktorí hrali mládežnícku Ligu majstrov, ale v tom musíme byť veľmi opatrní," zhodnotil zmeny v kádri hlavný tréner.

Nitra sa pripravovala v domácich podmienkach, absolvovala aj sústredenie na Cypre, ktoré si tréneri i hráči na čele s kapitánom Tomášom Kóňom nesmierne pochvaľovali. "Sústredenie prebehlo veľmi dobre a myslím si, že na ligu sme dobre pripravení. Na podmienky, ktoré tu doma panujú, sme si zvykli. Tešíme sa na súťaž a ja osobne aj na nový štadión," povedal Kóňa.

Predseda predstavenstva Valenta napriek všetkému verí, že Nitra bude mať v súboji o prvú šestku aj výdatnú divácku podporu: "Slušných divákov si vážime. V jarnej odvete sme sa rozhodli hrať v Zlatých Moravciach, lebo je to pre ľudí z Nitry a okolia najbližšie. Budeme mať vstupenky v predpredaji, takže tam nebudú musieť čakať v radoch. Ak by bol veľký záujem, tak to budeme riešiť aj s dopravou. Urobíme všetko pre to, aby sme tam domácu podporu mali."

Prvý zápas po zimnej prestávke odohrá Nitra v Zlatých Moravciach proti Trenčínu. Dôležitý, pre Galádovcov možno aj kľúčový zápas jari, má úvodný výkop v nedeľu 18. februára o 14.00 h.

Káder FC Nitra na jarnú časť Fortuna ligy:

brankári: Lukáš Hroššo, Dávid Šípoš, Róbert Baláži

obrancovia: Lukáš Fabiš, Macdonald Niba, Richard Križan, Ján Chovanec, Jaroslav Machovec, Matúš Kunik, Onřej Vencl

stredopoliari: Tomáš Kóňa, Aurelien Lola, Andrej Fábry, René Kotrík, Miloš Šimončič, Martin Macho, Christián Steinhübel, Márius Charizopulos, Patrik Abrahám, Róbert Valenta

útočníci: Tomás Vestenický, Vahagn Militosjan, Marek Fábry

S A mužstvom sa pripravujú aj hráči tímu do 19 rokov – Róbert Baláži, Dominik Guláš a Marián Chobot.

odchody: Filip Balaj (prestup do MŠK Žilina), Samuel Ďurek a Patrik Šurnovský (obom hráčom klub hľadá angažmán), Dušan Kolmokov (ukončil kariéru)

príchody: Tomáš Vestenický, Vagahn Militosjan