Ak skórujem, nebudem oslavovať

Ak skórujem, nebudem oslavovať

S útočníkom FC Nitra Erikom Jendrišekom nielen o blížiacom sa zápase s MFK Ružomberok, kde vyrástol pre veľký futbal

Mal len 19 rokov, keď sa v drese Ružomberka stal najlepším fortunaligovým strelcom a na oslavy storočnice zažil zisk historického double. Po úspešnom štarte kariéry v Liptove sa presadil aj v zahraničí. Hrával v Nemecku, Poľsku a Grécku, s národným tímom štartoval na majstrovstvách sveta 2010. Nazbierané skúsenosti dnes odovzdáva opäť v našej súťaži, akurát už v drese FC Nitra. Mužstvo spod Zobora povedie v sobotu ako kapitán práve proti Ružomberku. „Dúfam, že môj syn bude držať palce otcovi,“ skonštatoval okrem iného v rozhovore pre našu ligu Erik Jendrišek (34) narážajúc na skutočnosť, že jeho Elias hráva za mládežnícke družstvo Ružomberka.   

Prežívate špeciálne pocity pred zápasom s Ružomberkom? 

Samozrejme. Zápasy s bývalými klubmi sú pre mňa špecifické a motivácia je o to väčšia. Zápas s Ružomberkom patrí k tým, na ktoré sa obzvlášť teším.

MFK je váš súper v boji o záchranu. O to emotívnejšie to pre vás bude

Áno. Bude to ťažký zápas nielen pre mňa, ale pre každého, kto nastúpi. Do hry už vstupuje nervozita. Boj o záchranu je vždy psychicky ťažký. Očakávam vyrovnaný a nervózny súboj, v ktorom budú rozhodovať maličkosti. Kto urobí menej chýb, ten uspeje. Verím, že sme sa ako mužstvo poučili zo zaváhaní, na ktoré sme doplatili v predošlých dueloch. Dúfam, že ich nezopakujeme. 

Oba tímy vyhrali na jar iba raz. Ako vnímate súčasný Ružomberok, ktorý naposledy zdolal Michalovce (2:0) po sérii ôsmich zápasov bez víťazstva (0-3-5)?

Náš súper má mladé mužstvo, ktoré sa počas zimy oslabilo. Ak by počas prestávky neprišlo k zmenám, možno by Ružomberok hral prvú šestku. To však nie je v mojej réžii. Myslím si, že MFK má podobný tím ako my, jeho gro takisto tvoria talentovaní mladí futbalisti. Aj preto sa obe mužstvá dopúšťajú nevynútených chýb. Verím, že to zvládneme lepšie ako súper. 

Na jar sa vám strelecky nedarí podľa predstáv, v siedmich zápasoch ste zaznamenali dva góly, oba do siete Serede. Veríte, že práve v dueli s Ružomberkom pretrhnete smolu v zakončení? 

Bol by som rád, ak by som pomohol mužstvu gólmi. Nie je to však podmienka, v prvom rade sa snažím prispieť dobrou hrou, svojimi skúsenosťami a osobným vkladom. Nestresujem sa z toho, či mi to tam padá. Uvedomujem si, že góly sa odo mňa očakávajú, no výsledky sú oveľa dôležitejšie ako osobné štatistiky. 

Ak by sa vám podarilo skórovať práve teraz, budete oslavovať? 

Nie. Neoslavujem góly, ktoré strelím svojím bývalým klubom. Stalo sa mi to aj v Grécku, keď som za Volos skóroval do siete Xanthi. Udržal som si emócie na uzde. Voči Ružomberku mám rešpekt a ak sa mi podarí streliť v tomto zápase gól, dodržím svoje predsavzatie a nebudem sa navonok radovať. Tešil by som sa len vnútorne. 

Erik Jendrišek v FC Nitra (foto: FC Nitra)

Ružomberok vedie Ján Haspra ml., ktorý vás trénoval v mládeži MFK. Jeho asistent je Marek Sapara, ktorý bol váš kapitán a prihrával vám na góly. Ako sa tešíte na stretnutia s nimi? 

Veľmi. Aj keď som dnes hráč Nitry, priateľstvá zostávajú. Budem rád, keď ich stretnem. Takisto Jána Masla, s ktorým som hrával a ktorý pochádza z rovnakej dediny ako ja. Teším sa na chlapcov, no najradšej budem, keď z tohto stretnutia vyjdem víťazne ja. 

Jánovi Maslovi sa chystáte pomotať hlavu kľučkami? 

Budem sa snažiť ukázať, že Ružomberok robil chybu, keď sa po mojom konci v Grécku nesnažil angažovať ma. Pokúsim sa dokázať, že klub jednoducho v danom čase neurobil dobré rozhodnutie. Motivácia mi nechýba. Posnažím sa nabudiť aj spoluhráčov, aby sme zápas zvládli. 

Mrzí vás, že neprišlo k rozhovorom s Ružomberkom? 

V tom čase to zamrzelo. V Ružomberku som prežil výborné obdobie. S klubom sme si v minulosti navzájom pomohli. Idem ďalej, veľkú hlavu si už z toho nerobím. Futbal sa hrá všade na svete. Našiel som si inú adresu a dnes sa snažím odovzdať maximum v Nitre. 

V čase vášho pôsobenia v MFK ste boli spoločne s Marekom Saparom najväčšie hráčske osobnosti. Vládla medzi vami rivalita? 

Nie. Ja som hral v útoku a Sapi v strede poľa, prihral mi na veľmi veľa gólov. Spoločne sme išli za cieľom, dobre sa nám spolupracovalo. 

Bol Marek Sapara jeden z najlepších „prihrávačov“, ktorých ste mali v kariére? 

Určite jeden z najlepších. Sapi mal obrovský prehľad v hre a skvelú kopaciu techniku. Spolu ste zažili v sezóne 2005/06 zisk double, čo je dodnes najväčší úspech v histórii klubu. 

Čo vám zostalo v pamäti z tohto obdobia? 

Tvorili sme vynikajúcu partiu, bez ktorej by sme takéto úspechy nedosiahli. Chémia v šatni bola skvelá, dodnes som s mnohými chalanmi v kontakte a považujeme sa za priateľov. Aktívne hrá už len málokto, no vtedy to bolo vynikajúce mužstvo. 

Titul ste získali v sezóne, keď Petržalka účinkovala v Lige majstrov. Čo hovoríte na to, akého súpera ste prevýšili? 

Petržalka mala výborné mužstvo, a preto žala úspechy. Prekonať vtedajšiu Artmediu bol veľký počin. V súčte dňa nám zrejme pomohlo aj to, že náš súper bojoval na európskom fronte. My sme dokázali využiť ponúknutú šancu. Boj o titul bol skvelý, v posledných rokoch to býva jasné už skôr. Bol by som rád, ak by sa takéto časy do Fortuna ligy vrátili. Nech je to najnapínavejšie. 

Ako si spomínate na oslavy? 

Boli bujaré, užili sme si to naplno. Bol som ešte mladý chlapec, takže som oslavoval s rozumom. Starší hráči na mňa prihliadali, aby som to neprepálil. 

Takto vyzeralil oslavy MFK Ružomberok

Za mládežnícke družstvo Ružomberka hráva váš syn Elias. Ako prežíva blížiaci sa zápas jeho MFK s otcovou Nitrou? 

Sám som zvedavý, komu bude viac fandiť. Dúfam, že otcovi. Ak však bude na strane Ružomberka, určite mu to nebudem zazlievať. 

Na jar ste si pripísali jediné víťazstvo (1-1-5), padli ste na dno tabuľky a pri tíme skončil tréner Peter Lérant. Proti Ružomberku nastúpite pod vedením nového kormidelníka Michala Ščasného. Čo by ste mali ukázať, aby ste si vylepšili štatistiky? 

V prvom rade to, že nám nie je ľahostajný osud Nitry. Musíme sa vyvarovať zbytočných nevynútených individuálnych chýb, ktoré nás stoja body. Ani v jednom zápase sme neboli vyslovene horšie mužstvo. Skoro všetky boli remízové, no my sme ich poprehrávali pre naše individuálne chyby. Ak sa v tomto smere zlepšíme, máme šancu na úspech. 

Je skupina o záchranu naozaj taká psychicky náročná, ako sa o nej hovorí? 

Áno. Zažil som to aj v zahraničí. Mám už potrebné skúsenosti, ťažšie je to pre mladých chalanov v našom tíme. Boj o záchranu prináša so sebou tlak. Mojou úlohou je podporiť mužstvo a hráčom pomôcť v takýchto ťažkých zápasoch. 

Cítite, že sa dokážete zachrániť? 

Pevne v to verím. Dolná šestka je skutočne natlačená. Jeden víkend ste na hornej priečke, ďalší na poslednej. Momentálne sme druhí od konca, no určite sa necítime byť odpísaní. V kabíne sme si povedal, že ideme do toho naplno, aby sme Nitru zachránili. Ďalšie veci idú mimo nás.   

POMÁHAŤ A ZABÁVAŤ 

Nenájdete veľa hráčov, ktorí sú aktívnejší ako Erik Jendrišek na sociálnych sieťach. Oficiálne konto na Facebooku ich má veľa, no 34-ročný útočník využíva napríklad aj TikTok, čo preferujú skôr tínedžri. „Sociálne siete majú v dnešnej dobe veľkú silu. My, futbalisti, sme verejne známe osoby, a tak je normálne, že sa snažíme veci ovplyvňovať správnym smerom. Ja osobne sociálne siete využívam napríklad aj na charitatívne účely. Samozrejme, TikTok je zameraná skôr na zábavu. Verím, že ľudia ma vnímajú pozitívne aj preto, že sa prostredníctvom týchto kanálov vyjadrujem k mnohým veciam, o ktorých nevedia. Rád komentujem dianie v profesionálnom športe. Samozrejme, netreba to preháňať. Nie som maniak, ktorý by rozmýšľal len nad tým, čo dnes zavesí na Facebook. V prvom rade treba žiť normálny život, no keď popri tom dokážete využiť silu sociálnych sietí tým správnym smerom, je to fajn. O to sa snažím,“ povedal Erik Jendrišek. 

@erikjendrisek26

#vtip#vtipnevideo#tiktok#slovensko#protebe#fyp#joke#slovakia#dlaciebie#funny#funnyvideo#beta

♬ původní zvuk - erikjendrisek26

ERIK JENDRIŠEK – FAKTY 

  • Narodil sa 26. októbra 1986 v Trstenej, hráva na poste útočníka za FC Nitra. 
  • S futbalom začínal na Orave, no už počas mládežníckeho obdobia sa presunul do MFK Ružomberok, kde aj odštartoval úspešnú seniorskú kariéru. 
  • V sezóne 2005/06 sa s Ružomberkom tešil z historického double, k víťazstvu v lige dopomohol svojmu tímu 21 gólmi. Spoločne s Róbertom Rákom bol najlepší strelec súťaže. 
  • Po úspešnej sezóne v Ružomberku zamieril do zahraničia, postupne hrával za nemecké kluby Hannover, 1. FC Kaiserslautern, Schalke 04, Freiburg a Cottbus, následne sa vrátil na Slovensko do Trnavy. Opäť zamieril do zahraničia, pôsobil v poľskej Cracovii Krakov a gréckych kluboch Xanthi a FC Volos. 
  • V zime uzavrel kariéru v zahraničí a dohodol sa na zmluve s FC Nitra. 
  • Na jar odohral za svoj nový tím sedem zápasov s bilanciou dva góly a jedna asistencia. 
  • Za Slovenskú reprezentáciu si odkrútil 37 štartov, strelecky sa presadil štyrikrát a to do sietí Cypru, Čiernej Hory, Luxemburska (prípravné zápasy) a najpamätnejší gól zaznamenal v úspešnej kvalifikácii majstrovstiev sveta 2010, keď sa na pražskej Letnej podieľal na triumfe nad domácim Českom 2:1. 
  • Predstavil sa aj na majstrovstvách sveta 2010 v Juhoafrickej republike, kde Slovensko skončil v osemfinále na štíte neskorších finalistov z Holandska po tom, čo si vybojovalo postup zo skupiny v konkurencii Nového Zélandu, Paraguaju a obhajcov majstrovského titulu z Talianska. 
  • Jeho obľúbený klub je Real Madrid, spomedzi hráčov obdivoval majstrovstvo bývalého brazílskeho útočníka Ronalda. 
  • Je ženatý, s manželkou Natáliou má syna Eliasa (8) a dcérku Nianu (3). 
  • Riadi sa podľa životného motta: „Všetko sa deje z nejakého dôvodu.“