​Kolčák: Potešili sme sa, no diváci budú chýbať

​Kolčák: Potešili sme sa, no diváci budú chýbať

S obrancom FC Nitra Kristiánom Kolčákom o zachránení Fortuna ligy a tiež o jeho návrate do našej súťaže.

Fortuna ligu opustil pred tri a pol rokom. Začiatkom novej sezóny sa do našej elitnej súťaže vrátil. Po pôsobení v Slovane Bratislava a MFK Ružomberok si tentoraz na seba obliekol dres FC Nitra. Stopér Kristián Kolčák (30) sa etabloval v základnej zostave a futbal mu dnes veľmi chutí. O to viac sa desil možnosti, že sa súťaž pre dopady pandémie zastaví. Najhorší scenár sa našťastie nepotvrdili. „Teší ma, že Fortuna liga pokračuje, akurát nám budú chýbať fanúšikovia,“ povedal v rozhovore pre Našu ligu Kristián Kolčák.   

Padol vám kameň zo srdca, keď ste sa dozvedeli definitívne znenie nových opatrení? 

Samozrejme. Nikto netúži po zastavení súťaží. Všetci sme sa potešili. My hráči, ale určite aj fanúšikovia, hoci zápasy budú môcť sledovať len v televízii. Verím, že k prerušeniu Fortuna ligy už nepríde. 

Jeden raz stačilo. Ako ste v šatni prežívali vývoj celej témy? Vyzeralo to tak, že liga skutočne dostane stopku… 

Boli sme napätí a čakali sme na rozhodnutie. Dúfali sme, že to dopadne aspoň takto. Nie všetko sa nám zdalo logické. Prečo sa zákaz netýkal napríklad fitnescentier, ale futbalu áno? Našťastie, kompetentní to prehodnotili. Určite pomohlo aj vysvetlenie zo strany futbalového zväzu. Dosiahli sme aspoň čiastkový úspech. 

Brali ste to o to emotívnejšie, že ste sa fortunaligovou súčasťou stali po troch rokoch? Zrejme ste do najvyššej súťaže prišli hrať a nie „kempovať“… 

Samozrejme. Všetci sme mali už dosť toho po marcovom prerušení súťaží. Každý futbalista chce hrať a nielen trénovať a udržiavať sa v kondícii. Všetci túžia robiť to, čo ich baví. 

Akurát škoda, že futbal pokračuje bez ľudí. 

Samozrejme, fanúšikovia nám budú chýbať. Musíme to spoločne prekonať. Verím, že svet čím skôr vynájde vakcínu a že začneme všetci žiť náš bežný život. Snáď sa súčasná situácia rýchlo zlepší, čísla nakazených budú klesať a potom zodpovední povolia aspoň časť obecenstva. 

Počas tohto týždňa ste vypadli v Slovnaft Cupe s amatérskym tímom z Príbeliec. Ovplyvnila aj táto napätá situácia výkon vášho mužstva na ihrisku outsidera? 

Nie. Na to sa určite nebudeme vyhovárať.   

POKOJNÝ STRED 

Ste spokojný s tým, ako sa vám podarilo etablovať sa vo svojom novom klube? 

Spokojný som najmä s tým, že pravidelne hrávam. Samozrejme, o miesto treba deň čo deň bojovať. Len dobrými výkonmi si zaistíte minúty na ihrisku. Budem sa snažiť aj naďalej hrať tak, aby som pravidelne nastupoval. Chcem Nitre pomôcť svojimi skúsenosťami, ktoré som za tie roky nadobudol. So športovým riaditeľom Ivanom Galádom sme sa dobre poznali, a tak sme vedeli, čo môže jeden od druhého očakávať. 

Po ôsmich kolách vám patrí piata priečka. Čo hovoríte na vašu fazónu aj v kontexte toho, že v minulej sezóne si Nitra musela uchrániť ligovú príslušnosť v baráži? 

Sledoval som výkony Nitry aj v predošlej sezóne a tento ročník je v našom podaní skutočne lepší. Je za tým tvrdá robota celého mužstva, ktorú od nás požaduje tréner Gergely Geri. Zdobí nás svedomitý prístup k práci, vďaka čomu ideme aj šťastiu naproti. To sa prejavuje vo výsledkoch. Nevyhli sme sa ale ani zaváhaniam, napríklad v pohári. Je to aj daň za to, že máme mladé mužstvo. Mnohí chlapci iba naberajú skúsenosti. Musíme pracovať na tom, aby sme mali konštantnú výkonnosť. 

Vaše výsledky sú o to prekvapujúcejšie, že mužstvo sa skladalo narýchlo a posily prichádzali aj v priebehu ligy. 

Tréneri skladajú mužstvo tak, aby jednotlivé diely do seba zapadali ako puzzle. Nemyslím si, že je to úplná náhoda. Opäť by som len zmienil tvrdú robotu, ktorá sa odzrkadľuje v získaných bodoch. Ak to takto pôjde ďalej, mohli by sme sa pohybovať na priečkach, na ktorých sa nachádzame aj teraz. Neradi by sme si zopakovali minulú sezónu. 

Vašim cieľom bude prvá šestka? 

Nebavíme sa o konkrétnom umiestnení. Je to klišé, ale ideme od zápasu k zápasu a ten najdôležitejší je vždy ten najbližší. Našou prvoradou ambíciou je vyhnúť sa záchranárskym prácam. Ak by sa nám podarilo postúpiť do prvej šestky, bolo by to úplne super. Na stred tabuľky máme určite dobre poskladaný káder.    

SILNÉ ČELO 

Skórovali ste do siete Pohronia, predtým vám neuznali gól v Žiline. Aké to bolo tešiť sa z gólu krátko po návrate do Fortuna ligy? 

V Žiline som mal víťaznú premiéru. Keby som ju okorenil ešte aj gólom, bola by to fantázia. Zo zásahu do siete Pohronia mám samozrejme radosť. Mojou úlohou je gólom najmä zabraňovať, a tak to beriem ako bonus. Potešilo ma, že som takto pomohol tímu. Nech nemusí len Mišo Faško strieľať góly… 

Do ligy ste sa vrátili po tri a pol roku. V čom cítite najväčší rozdiel? 

Prvé dve mužstvá sú odskočené a hrajú si vlastnú súťaž. Zvyšné tímy sú veľmi vyrovnané. Predtým boli rozdiely medzi špicom a ostatnými o čosi menšie. Slovan Bratislava a Dunajská Streda majú dnes veľkú kvalitu. Je pravda, že zvyšné kluby pracujú s nižším rozpočtami a pritiahnuť takých dobrých hráčov nie je v ich silách. S výnimkou týchto dvoch tímov môže vo Fortuna lige každý zdolať každého. 

Vo Fortuna lige je veľmi veľa mladých hráčov. Pozdáva sa vám tento trend? 

Mladým treba dávať šancu, ale vždy je lepšie, keď rastú aj popri pár skúsenejších hráčoch. Pre mňa bolo skvelé, že som mohol napredovať pri chalanoch, ktorí mali už čo-to odkopané. 

Pôsobili ste v Poľsku, Kazachstane a Maďarsku. Čo najmä vás naučil angažmán v zahraničí? 

Zažil som už veľa trénerov a každý mi odovzdal niečo svoje. Jedna vec je ale všade rovnaká. Len pracovitosťou a húževnatosťou môžete uspieť. Treba stále makať na sto percent, potom sa progres dostaví. V zahraničí to platí obzvlášť, pretože od legionárov sa všade čaká viac. 

Na ktorej zahraničnej adrese sa vám páčilo najviac? 

Skvele bolo v Poľsku. Slovensko som opúšťal v čase, keď sa ešte len začínalo s rekonštrukciou štadiónov. Prešli ste hranicu a zrazu ste zažili naozaj európske zázemie. Každý pozná tamojších fanúšikov, veľa sa hovorí aj o vysokom mediálnom záujme o futbal v krajine. Bol som z toho naozaj nadšený. Páčilo sa mi ale aj na ďalších adresách. Prekvapil ma záujem o futbal v Kazachstane, kde sú naozaj búrliví fanúšikovia. Na domáce zápasy chodilo pravidelne 10-tisíc fanúšikov, čo bol takmer plný štadión. Aj v Maďarsku to malo svoje čaro, kvalita tamojšej ligy takisto stúpla. Za hranicami som zažil krásne obdobie, ale najlepšie bolo asi v Poľsku. 

Túžite ešte po návrate do zahraničia? 

Po angažmáne v Maďarsku som chcel ostať vonku, ale v lete minulého roka som si nič nenašiel, a tak som zakotvil v Petržalke. Momentálne som na Slovensku a vyhovuje mi to aj z rodinných dôvodov. Syn už na budúci rok pôjde do prvej triedy. Samozrejme, pokiaľ by bol ešte o mňa záujem v zahraničí, určite by som sa nebránil. S rodinou by som si to prehodnotil.

CHÝBAL MU TRÉNING S TÍMOM 

Kristián Kolčák si fortunaligové zápasy užíva o to viac, že nemá za sebou práve ideálne obdobie. V lete minulého roka skončil v Maďarsku, na jeseň sa dohodol s Petržalkou a potom sa súťaže prerušili. „Nebolo to jednoduché. Dlhšie obdobie som sa pripravoval iba individuálne, čo je pre futbalistu vždy psychicky náročné. Navyše, prišla korona a všade sa zastavil skupinový tréningový proces. O to viac si vážim, že sa liga teraz neprerušila a že môžeme hrať ďalej súťažné zápasy,“ povedal Kristián Kolčák.   

KRISTIÁN KOLČÁK – FAKTY

  • Narodil sa 30. januára 1990 v Bratislave, hráva na poste obrancu za FC Nitra. 
  • Je ženatý, s manželkou Nikolou má syna Sebastiána (5) a dcéru Karolínu (1,5) 
  • Prvé futbalové kroky robil v Interi Bratislava, na prelome žiackeho a dorasteneckého obdobia sa presunul do Slovana, kde sa presadil aj na seniorskej úrovni. 
  • Postupne hrával za Slovan, Dubnicu, poľské Podbeskidzie Bielsko-Biala, Ružomberok, maďarský Gyirmót, kazašské Aktobe, maďarský Haladás, Petržalku a dnes je hráč FC Nitra. 
  • Slovensko reprezentoval v kategóriách od 16 až po 21 rokov. 
  • V tejto fortunaligovej sezóne odohral sedem zápasov, v ktorých strelil jeden gól. Celkovo v našej najvyššej súťaži absolvoval 118 zápasov, v ktorých sa strelecky presadil 8-krát. 
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Virgil van Dijk a klub FC Liverpool.