Pre bolesť skončil, no na futbal nezanevrel

Pre bolesť skončil, no na futbal nezanevrel

Stredopoliar René Kotrík urobil vo veku 22 rokov dôležité životné rozhodnutie, bývalým spoluhráčom z Nitry drží palce v boji o prvú šestku.

V minulosti bol v širšom kádri slovenskej reprezentácie do 21 rokov, no odchovanec nitrianskej mládeže svoj talent nezúročí. Nie však vlastnou vinou. Stredopoliar René Kotrík (22) učinil rozhodnutie, ktoré nebolo jednoduché – ukončil profesionálnu kariéru. Šikovného mladíka natoľko trápilo koleno, až zavesil kopačky na klinec. Urobil tak podstatne skôr, ako si želal. S novou situáciou sa bije chlapsky, našiel si novú prácu a lásku k futbalu už bude prejavovať iným spôsobom. A čo je samozrejmé, Nitre bude aspoň na diaľku držať palce. „Verím, že mužstvo má na to, aby si na jar zahralo v prvej šestke,“ vyhlásil v našom rozhovore.

   

Zápas so Slovanom bol pre Nitru prestížny, pre vás emotívny. Na ihrisko ste nevyšli v kopačkách, ale pred očami divákov ste sa oficiálne rozlúčili s kariérou. Aké to pre vás bolo?
No, nebolo to jednoduché. Bolo mi ľúto, keď som videl chalanov, ako nastupujú na zápas, navyše na takýto vážny duel. Priznávam, nebolo mi všetko jedno. Určite by som si rád s nimi ešte zahral.

Premýšľate nad tým, či ste sa rozhodli správne?
Ani nie. Bol som pevne rozhodnutý. Dlho som nad tým uvažoval. Cítil som, že prišiel ten správny čas a ukončil som kariéru.

Čo bolo definitívnym impulzom?
Koleno ma stále bolievalo, a to aj v čase oddychu. Dajme tomu, že som tri týždne netrénoval, trochu sa mi polepšilo, no bolesť som cítil stále. Vydržal som trénovať necelý mesiac a opäť som si musel dať pauzu. Takto to bolo dookola. Dostal som sa do kolotoča, v ktorom som nevidel žiadny zmysel.

Kedy sa tieto problémy začali?
Bolo to už dávnejšie, asi dva-tri roky dozadu. Bolesť sa stále viac a viac stupňovala. Neviem, prečo sa to celé začalo. Absolvoval som vyšetrenia, ktoré poukázali na problémy chronického charakteru.

Bolo ťažké aj napriek takýmto problémom vyniesť definitívny verdikt?
Zrodil sa po dlhšom uvažovaní. Cítil som, že už to jednoducho nepôjde ďalej.

Aká bola reakcia trénera Ivana Galáda a vedenia klubu na vaše rozhodnutie?
Nebola to ľahká debata. Videl som na trénerovi, že zostal zaskočený a že mu to bolo veľmi ľúto. S odstupom času to všetci pochopili a zrejme sa aj priklonili k môjmu názoru. Napokon ma podporili.

    

NAŠIEL SI ZAMESTNANIE, FUTBAL SI MOŽNO ZAHRÁ AKO AMATÉR

Na náš rozhovor ste si našli čas až po práci, čomu sa teraz venujete?
Človek potrebuje peniaze, z niečoho žiť musí. Momentálne pracujem v Nemecku. Mám manuálnu robotu, nesedím v kancelárii. Uvidím, akým smerom sa môj život bude uberať.

Rozmýšľali ste v minulosti nad životom po ukončení kariéry?
Príliš nie. Hral som futbal odmalička a nepripúšťal som si takýto scenár. Nastal správny čas hľadať sa a zistiť, čo by ma bavilo. Teraz som v Nemecku a čo prinesie budúcnosť, to ešte uvidím.

Väčšina futbalistov chce aj po aktívnej kariére zostať pri futbale. Viete si predstaviť tento scenár?
Aktuálne nie. Uvidíme neskôr, či skúsim trénerskú, prípadne manažérsku prácu. Ak budem mať koleno v poriadku, možno si ešte zahrám futbal aspoň na amatérskej úrovni. Jeden-dva tréningy týždenne by moje telo mohlo zvládať lepšie ako sedem tréningov.

Na futbal ste teda nezanevreli?
Určite nie. Futbal mám veľmi rád. Miloval som ho odmalička, milujem ho aj teraz. Budem hľadať také riešenie, aby som pri ňom zostal aspoň čiastočne.

  

V NITRE BOL SKVELÝ KOLEKTÍV, SPOMÍNA NA INTERNÁTNY ŽIVOT

Vaša profesionálna kariéra nebola dlhá. Kde vidíte jej vrchol?
Zažil som veľa pekného. Užil som si fortunaligové zápasy, rád budem spomínať na postup z druhej ligy.

Podobný osud ako vy mal aj ďalší bývalý futbalista Nitry Arnold Šimonek, ktorý kariéru ukončil takisto predčasne zo zdravotných dôvodov. Radili ste sa s ním, ako ďalej?
Počul som, že to nemal ľahké. Keď hrával v Nitre, bol som súčasťou dorasteneckého tímu. Po mojom konci sme však spolu nehovorili.

Čo osobne pre vás znamená nitriansky futbalový klub?
Prišiel som do Nitry na strednú školu, keď som mal pätnásť rokov. Zostane mi veľa krásnych spomienok. Pekné obdobie som strávil na internáte s ostatnými mladými futbalistami.

Nitra má dnes nový štadión. Nemrzí vás, že končíte práve teraz?
Takto nerozmýšľam. Užil som si naplno prvé zápasy, na ktoré prišlo veľmi veľa ľudí. Neberiem to tragicky. Odohral som pár stretnutí v peknej atmosfére. Som vďačný aj za to.

Futbal vám určite dal mnoho priateľstiev. Ktoré by ste vyzdvihli?
Celá kabína tvorila perfektný kolektív. Spomínať budem len v tom najlepšom. Najviac som toho zažil asi s Matúšom Kuníkom, keďže na internáte sme spolu bývali a trávili sme spolu každý deň. V podstate sme boli ako bratia. Stretávať sa budem určite so všetkými chalanmi, ale najviac práve asi s Matúšom.

Zápasy Nitry budete teda sledovať aj naďalej.
Určite. Chalanom budem fandiť a pozerať ich zápasy. Keď budem doma, prídem aj osobne.

V minulej sezóne ušla Nitre účasť v prvej šestke o chlp. Podarí sa to tento raz?
Myslím si, že chalani na to majú. Budem im držať palce, aby to zvládli. Verím, že na jar budú hrať v porovnaní s minulou sezónou kvalitnejšie zápasy.

    

ČESTNÝ MUŽ A PROFESIONÁL

Nielen René Kotrík bude v dobrom spomínať na Nitru, ale aj Nitrania budú v dobrom spomínať na Reného Kotríka. Dôkazom sú slová na jeho adresu, ktoré mu venovali predstavitelia klubu. „Súčasťou futbalového života sú aj takéto situácie. René Kotrík je vynikajúci človek, vynikajúci futbalista, ale limitovali ho zdravotné problémy a chce sa uberať v živote iným smerom. Treba to rešpektovať. Absolútne ho podporujeme. Volali sme ho Nemec, lebo bol výborne fyzicky pripravený. Neskutočná vôľa, buldodžia povaha. René sa rozhodol ukončiť kariéru skôr, pretože je to čestný muž a hendikepovali ho zdravotné problémy,“ povedal pre oficiálnu klubovú stránku tréner Nitry Ivan Galád, na ktorého nadviazal športový riaditeľ Marián Süttö: „Futbal na vrcholovej úrovni môže vykonávať iba absolútne zdravý človek. Bohužiaľ, René mal problémy s kolenom, ktoré mu limitovali pohyb a jednoducho nie je schopný ďalšej profesionálnej kariéry. Je to rovný človek, svedomitý futbalista a ja mu chcem v mene celého klubu poďakovať za odvedené služby. Život sa nekončí, otvára sa pre neho nová možnosť a myslím si, že za všetko úsilie si zaslúži absolútnu pochvalu.“

  

RENÉ KOTRÍK – FAKTY

  • Narodil sa 14. marca 1996 v Bojniciach, vyrastal v Opatovciach nad Nitrou.
  • Hrával na pozícii defenzívneho stredopoliara.
  • Do Nitry prišiel ako dorastenec v roku 2011.
  • V prvom tíme debutoval 31. augusta 2013 ako sedemnásťročný proti Dunajskej Strede.
  • Bol súčasťou širšieho kádra reprezentácie do 21 rokov.
  • V aktuálnom fortunaligovom ročníku nastúpil do siedmich zápasov, celkovo odohral v najvyššej súťaži 41 duelov a strelil jeden gól v stretnutí s Trenčínom (na fotke dole).
  • Kariéru uzavrel vo veku 22 rokov pre problémy s kolenom.