​Aký je kľúč postupu do prvej šestky?

​Aký je kľúč postupu do prvej šestky?

Vyvrcholenie základnej časti Fortuna ligy sľubuje dokonalú futbalovú drámu. Tri tímy chcú byť vo vrchnej šestke, no sú len dve miestenky. Aký je kľúč postupu medzi šesť najlepších? Čo v prípade zhodnosti bodov? Prinášame vysvetlenie a odpovede na dôležité otázky.

Aktuálna situácia v tabuľke okolo šiesteho miesta je nasledovná.   

5. Ružomberok: 30b 

6. Žilina 28b 

7. MFK Dukla 28b   

Štyri tímy majú miestenku v prvej šestke isté. Ďalšie tri o ňu bojujú. Do konca základnej časti ostáva už len jedno kolo. V hre sú tak ešte tri body. Za istých okolností sa tak môže stať, že tri tímy okolo šiesteho miesta budú mať zhodný počet bodov. Čo bude teda rozhodovať o postupe medzi šesticu najlepších tímov, a čo naopak môže poslať jeden tím do bojov o udržanie sa vo Fortuna lige? Najdôležitejším kritériom je, samozrejme, bodový zisk. Tím s vyšším počtom bodov je na vyššom mieste tabuľky. Situácia sa ale zamotáva v prípade zhodnosti bodov.   

ČO V PRÍPADE ZHODNOSTI BODOV?   

Ak budú mať dva alebo tri tímy okolo šiesteho miesta zhodný počet bodov po základnej časti, postupuje sa podľa Súťažného poriadku futbalu (posledná aktualizácia z 1. júla 2022). Konkrétne o tom hovoria články 18 a 19, ktoré uvádzame nižšie bez redakčných úprav.   

„Ak majú po skončení súťaže, základnej časti súťaže, nadstavbovej časti o titul alebo nadstavbovej časti o udržanie v súťaži dve alebo viac družstiev rovnaký počet bodov, rozhodujú o poradí na určenie víťaza, postupujúceho družstva a zostupujúceho družstva kritériá v tomto poradí:    

  1. vyšší počet bodov zo vzájomných stretnutí, ak družstvá odohrali len jedno vzájomné stretnutie, vyšší počet bodov zo vzájomného stretnutia, 
  2. gólový rozdiel zo vzájomných stretnutí. 
  3. gólový rozdiel zo všetkých majstrovských stretnutí,  
  4. vyšší počet strelených gólov vo všetkých majstrovských stretnutiach,  
  5. vyšší počet víťazstiev dosiahnutých vo všetkých majstrovských stretnutiach,  
  6. vyšší počet víťazstiev dosiahnutých vo všetkých majstrovských stretnutiach na ihriskách súperov, 
  7. vyšší počet nerozhodných výsledkov dosiahnutých vo všetkých majstrovských stretnutiach,  
  8. vyšší počet nerozhodných výsledkov dosiahnutých vo všetkých majstrovských stretnutiach na ihriskách súperov.“ 

MOŽNÝ SCENÁR   

Teraz sa pozrime na konkrétny príklad, ktorý može nastať. Ak Ružomberok na domácej pôde s DAC 1904 remizuje, a ak Žilina i MFK Dukla vo svojich posledných zápasoch zvíťazia, budú mať všetky tímy zhodne 31 bodov. Kto ale bude v prvej šestke, a komu ostane nepopulárny „Čierny Peter“?   

Žilina bude v tomto prípade jasným postupujúcim a do nadstavby pôjde z piateho miesta tabuľky. Zo vzájomných stretnutí, ktorých prehľad uvádzame nižšie, majú na konte 9 bodov, čo je najviac zo všetkých troch dotknutých tímov. Ďalšie kritériá tak neprichádzajú do úvahy. Zamotanejšia situácia by bola ohľadne Banskej Bystrice, či Ružomberka. Oba tímy by mali okrem zhodného počtu bodov aj zhodný gólový rozdiel zo vzájomných zápasov (-3). V takomto prípade by rozhodoval bod 2 odsek „c“ článku 19, ktorý hovorí o tom, že tretím rozhodujúcim kritériom v poradí je celkové skóre zo všetkých majstrovských stretnutí. To má aktuálne lepšie Ružomberok s hodnotou +3, MFK Dukla má negatívne skóre -4 (Ružomberok 24:21, MFK Dukla 32:36). V takomto prípade by teda boli v prvej šestke Žilina a Ružomberok.   

Ak budú mať zhodný počet bodov len dva tímy, postupuje sa rovnako, situáciu by ale už vyriešili body zo vzájomných stretnutí. V tomto kritériu je najlepšia Žilina (lepšie vzájomné zápasy s oboma mužstvami), v súboji Ružomberok – MFK Dukla by mal navrch Ružomberok (4 body), kým MFK Dukla má na konte zo vzájomných zápasov s Liptákmi len bod.   

PREHĽAD VZÁJOMNÝCH ZÁPASOV   

MFK DUKLA BANSKÁ BYSTRICA 
4 body 6:9 (-3)
 

  • Žilina – MFK Dukla 4:1 
  • MFK Dukla – Žilina 2:1 
  • MFK Dukla – Ružomberok 2:3 
  • Ružomberok – MFK Dukla 1:1   

MFK RUŽOMBEROK
4 body 4:7 (-3)  

  • MFK Dukla – Ružomberok 2:3 
  • Ružomberok – MFK Dukla 1:1 
  • Ružomberok – Žilina 0:2 
  • Žilina - Ružomberok 2:0      

MŠK ŽILINA  
9 bodov 9:3 (+6)

  • Ružomberok – Žilina 0:2 
  • Žilina - Ružomberok 2:0 
  • Žilina – MFK Dukla 4:1 
  • MFK Dukla – Žilina 2:1