Piroska tvárou Senice! Nový káder, nové ambície

Piroska tvárou Senice! Nový káder, nové ambície

S útočníkom Jurajom Piroskom o návrate do FK Senica, období pandémie, ale aj o prípadných trénerských ambíciách.

V Senici strávil takmer sedem rokov, bol pri najväčších historických úspechoch klubu, zažil zápas predkola Európskej ligy so Salzburgom. Ako skúsený hráč sa Juraj Piroska (33) vrátil pre pár týždňami na Záhorie, kde po príchode nového investora bude pôsobiť v pozícii hrajúceho asistenta trénera. „V Senici sa to toho od mojich prvých čias zmenilo veľa, najmä zloženie kádra,“ povedal v rozhovore pre našu ligu bývalý reprezentačný útočník, ktorý si ale na súťažný debut bude musieť počkať do ďalšej sezóny. Na jar totiž pôsobil v druholigovej Petržalke, a tak si päť nadstavbových kôl neužije priamo na ihrisku. O to viac sa už teší na nasledujúci ročník, keď sa definitívne vráti na fortunaligové ihriská.

Ako sa cítite opäť vo fortunaligovej spoločnosti? 

Zatiaľ som v nej ešte krátko, ale všetko je úplne v pohode. Mrzí ma, že nemôžem hrať v nadstavbe, ale s tým som musel počítať, keď už som sa rozhodol pre prestup do Senice. 

Takže patríte k tým, čo s viac tešia na budúcu sezónu ako na reštart aktuálneho ročníka… 

Určite áno. Týchto päť zápasov bude pre mňa ťažkých. Na budúcu sezónu sa teda rozhodne teším viac, ako na túto, keďže teraz budem pomáhať tímu iba ako asistent trénera. 

Prišli ste na známe miesto, v ktorom sa ale od vašich čias veľa zmenilo. V čom najmä cítite rozdiely? 

Zmenili sa hráči. V minulosti pôsobili v Senici predovšetkým slovenskí a českí futbalisti, dnes je v klube veľa legionárov z exotických krajín. Niektorí majú svoju kvalitu. Uvidíme, ako sa bude ďalej vyvíjať filozofia klubu po príchode nového investora. 

V príprave ste zdolali Trnavu (1:0) a remizovali ste na ihrisku vedúceho Slovana Bratislava (0:0). Môžete byť v tejto súvislosti optimisti pred reštartom súťaže? 

Verím, že áno. Výsledky v príprave nie sú dôležité, ale určite je to príjemné plus. Liga bude ale o niečom inom. Potrebujeme na to nadviazať, pretože teraz sa už budú počítať body. Určite ale môžeme do súťaže vstúpiť so sebadôverou. 

Proti Trnave ste sa blysli gólovým centrom. Dodalo vám to sebavedomie? 

Samozrejme. Vedel som, že ani v príprave nedostanem veľký časový priestor, keďže tréner si potrebuje odskúšať najmä hráčov, ktorých bude môcť využiť v nadstavbe. Absolútne som to akceptoval a potešilo ma, že som si proti Trnave zahral približne desať minút. Ešte väčšiu radosť mám, že som pomohol Senici k víťazstvu a že som sa na ihrisku cítil dobre. V ďalších zápasoch sa pokúsim prispieť k dobrým výkonom aspoň svojou prácou v kabíne. Som pripravený pomôcť v tom, čo bude treba. 

V lige vám patrí deviata priečka s trojbodovým odstupom na siedmu pozíciu, ktorá môže znamenať za určitých okolností účasť v baráži o poslednú pohárovú miestenku. Poškuľujete aj v Senici po Európskej lige? 

Veľa bude závisieť od nášho prvého zápasu so Sereďou. Radi by sme boli čo najvyššie v tabuľke. Radšej hrať baráž o Európsku ligu ako o záchranu. 

ĽAHŠÍ MARATÓN AKO ZÁPAS 

Koronakríza mnohým ľuďom zobrala prácu, ale zdá sa, že vám svojím spôsobom pomohla. Opäť ste sa posunuli medzi slovenskú elitu. Prekvapila vás ponuka zo Senice? 

Úprimne, ani veľmi nie. Ponuky som mal v podstate každého polroka, ale nikdy som nebol nastavený na odchod, pretože som chcel Petržalke pomôcť a nemal som zámer v blízkej dobe ju opustiť. Bohužiaľ, situácia v klube sa však vyvinula tak, ako sa vyvinula. Do toho sa mi ozvala Senica, ktorá mala o mňa záujem aj minulý rok. Teraz som sa rozhodol prikývnuť, keďže nastala vhodná doba na takýto krok. S klubom si môžeme navzájom pomôcť. 

Ako ste prežili koronakrízu? 

Nielen pre mňa, ale pre každého z nás to bolo veľmi náročné. Nikto nebol zvyknutý na podobné obmedzenia a nikto určite ani nepomyslel na to, že niečo takéto môže v súčasnej dobe prísť. Aspoň sme sa presvedčili, že musíme byť pripravení na všetko. Našťastie, pomaly sa už toto nepríjemné obdobie končí. 

Akým spôsobom ste sa udržiavali v kondícii? 

Mám 33 rokov a je to pre mňa jednoduchšie, keďže viem, čo mi vyhovuje. Venoval som sa najmä posilňovaniu a behu. Klasický tréning a zápasové zaťaženie ale nedokážete úplne nahradiť. Môžete behať každý deň aj pätnásť kilometrov v lese, ale futbal je o niečom inom. Po tejto pauze by bolo pre nás futbalistov ľahšie asi zabehnúť maratón ako odkrútiť si ťažký zápas. Futbal je špecifický, hrá sa vo vysokej intenzite a navyše potrebujete cítiť loptu na nohe. 

Juraj Piroska je osobnosťou novej histórie FK Senica

Veríte, že už sme z najhoršieho vonku? 

Áno. Treba veriť, to je v živote veľmi dôležité. Verím, že už nepríde žiadna druhá vlna a že týchto päť kôl normálne odohráme. Ešte dôležitejšie ale bude, aby sa v poriadku rozbehla ďalšia sezóna a aby sa riadne a regulárne ukončila.

V PROSTREDÍ, KDE SI HO VÁŽIA 

Keď ste podpísali zmluvu so Senicou, objavili sa vám v mysli opäť všetky spomienky? 

Určite áno. V klube som strávil necelých sedem rokov a bolo to krásne obdobie. Ponuku Senice som prijal aj preto, že som sa vrátil do známeho prostredia medzi ľudí, ktorí si ma vážia. Pocítil som to hneď prvé dni po príchode. Mám radosť, že si v Senici cenia moju robotu z minulosti a takisto ja si vážim tento klub. 

Na čo si z prvého pôsobenia v Senici najradšej spomínate? 

Ťažko vyberať. Dvakrát sme obsadili druhé miesto, účinkovali sme v Európskej lige, zažili sme dvakrát finále pohára. Bolo toho naozaj veľa a odkrútil som si to ako platný hráč mužstva. Prišiel som v časoch, keď okolo ihriska bola ešte antuka. Prešlo pár rokov a klub vybudoval krásny štadión a ďalšie zázemie. Senica má dnes fantastické podmienky a teší ma, že som v klube zažil obdobie rastu. Mám naozaj na čo spomínať. Dve druhé miesta zo sezón 2010/11 a 2012/13 za Slovanom Bratislava sú dodnes najväčšie úspechy v histórii senického futbalu. 

Neškrie vás, že sa aspoň raz nepodaril titul? 

Časom človek docenil, čo sa nám vtedy podarilo. Skôr ma to mrzelo krátko po tom, ako nám to nevyšlo. Dnes už som starší a pozerám sa na všetko inak. Pamätám si, ako sme si po jednej zo spomenutých sezón spoločne sadli a hovorili si, že päť kôl pred koncom sme boli ešte prví. Od titulu sme neboli ďaleko, hoci nám nikto neveril. Tak to asi malo byť. Človek sa ale takýmito vecami nesmie zapodievať. Dnes už vo mne prevládajú iba pekné spomienky a keď si občas zavolám s bývalými spoluhráčmi, radi sa o tom porozprávame. Tvorili sme skvelú partiu. Nehovorím len o hráčoch, ale aj o členoch realizačného tímu. V Senici ma viedlo viacero skvelých trénerov. 

Vaša generácia futbalistov pritiahla do Senice slávny Red Bull Salzburg (0:1, 0:3), s ktorým ste si zmerali sily v auguste 2011 v 3. predkole Európskej ligy. Ako si na to spomínate? 

Nikto nám neveril, všetci nás odpisovali a v prvom zápase sme prehrali u súpera 0:1 po nešťastnom góle. Zanechali sme veľmi dobrý dojem. Veď v tom čase hral za Salzburg napríklad aj náš reprezentant Dušan Švento. Sú to zážitky, na ktoré rád spomínam a teší ma, že som mohol byť súčasťou toho, ako futbal v Senici písal históriu. 

Senica má dnes nového majiteľa. Veríte, že môže tento klub nadviazať na svoje minulé úspešné roky? 

Keby som neveril, tak by som túto ponuku neprijal. Nový majiteľ urobil na mňa dojem svojím prístupom. Rozprávali sme sa o budúcnosti a o jeho plánoch. Vidím, že sa každý deň pracuje na zlepšení situácie. Klobúk dolu, že sa našiel človek ochotný zobrať tento klub na svoje plecia po predchádzajúcom investorovi, ktorý ho nezanechal v dobrom stave. Som rád, že môžem aj ja dopomôcť k obratu.

VIEDLI HO REPREZENTAČNÍ TRÉNERI 

V Senici budete už pôsobiť aj v pozícii takzvanej predĺženej ruky trénera ako jeho hrajúci asistent. Vidíte svoju dlhodobú budúcnosť na lavičke? 

Neviem to odhadnúť. Pýta sa ma na to veľmi veľa ľudí. Dnes už, samozrejme, futbal vnímam trochu inak. Som približne rok a pol držiteľ trénerskej A-licencie. S pribúdajúcim vekom a vzdelaním sledujem zápasy čoraz viac do hĺbky. Dnes ale ešte nechcem dávať nejaké rezolútne vyhlásenia. Samozrejme, aj po skončení aktívnej kariéry by som rád zostal pri futbale, a preto sa snažím vzdelávať. 

Chystáte sa aj na štúdium najvyššej UEFA PRO licencie? 

Áno, ale stále sa cítim ako hráč. Futbal ma baví, som zdravý a pri hre prežívam emócie. Keď to tak nebude, poviem si, že stačilo. Verím, že Senici ešte môžem pomôcť najmä na ihrisku. 

Ktorý váš tréner vás najviac inšpiroval? 

Fú, nechcem menovať, lebo som mal šťastie na naozaj výborných trénerov. Viedli ma aj takí, z ktorých sa stali reprezentační tréneri. Stačí spomenúť Vladimíra Weissa, Stanislava Grigu, Michala Hippa či Pavla Hapala. Sú to obrovské osobnosti. Boli vynikajúci hráči a vysoký kredit získali aj v trénerskom remesle. Je to veľká pocta, že som sa mohol od nich učiť. 

Ktorí svetoví tréneri vám imponujú? 

Zase by som ich mohol menovať viac. Trebárs Jürgen Klopp, Pep Guardiola, takisto Diego Simeone, hoci ho veľa ľudí nemá rado. Je svojský a to sa mi veľmi na ňom páči, pretože sa drží svojej cesty. Netvrdím, že hrá najkrajší futbal, ale dosahuje výborné výsledky a je zapálený pre robotu. Páčil sa mi aj Tottenham pod Mauriciom Pochettinom. Pán tréner je pre mňa aj Jose Mourinho. Som rád, že žijem v dobe, keď je ich prácu možné sledovať v televízii. Vyzdvihol by som ale aj Jindřicha Trpišovského, ktorý odviedol fantastickú robotu v Slavii Praha. Páči sa mi aj to, ako Adrián Guľa odštartoval vo Viktorii Plzeň.

JURAJ PIROSKA – FAKTY

  • Narodil sa 27. februára 1987 v Bratislava, je útočník a hrajúci asistent trénera fortunaligového klubu FK Senica. 
  • S futbalom začínal ako chlapec v Slovane Bratislava, ako dorastenec zamieril do nemeckého Freiburgu, odkiaľ sa vrátil na Slovensko. Postupne hrával za Trenčín, Petržalku, Spartu Praha, FK Senica, Slovan Bratislava, kazašský FC Kaisar, Myjavu, Skalicu, znova Petržalku a prednedávnom prestúpil opäť do FK Senica. 
  • S Petržalkou získal v sezóne 2007/2008 slovenské double, so Senicou bol dvakrát druhý (2010/2011, 2012/2013) a dvakrát bol aj vo finále Slovenského pohára (2012, 2015), v oboch prípadoch boli Záhoráci ale neúspešní. 
  • Slovensko reprezentoval vo všetkých kategóriách. Za seniorský národný tím odohral tri zápasy a strelil jeden gól, konkrétne v Skopje domácim Macedóncom (1:1) v neúspešnej kvalifikácii majstrovstiev Európy 2012. 
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je Borussia Dortmund.