Nová sezóna, nové výzvy

Nová sezóna, nové výzvy

Rozhovor s prezidentom ÚLK Ivanom Kozákom pred sezónou 2017/2018, ktorá okrem iného prináša nový model Fortuna ligy.

Pán prezident, skončila sa krátka letná futbalová prestávka. Tešíte sa na štart prelomovej sezóny 2017/2018?
Určite áno, teším sa mimoriadne. Máme za sebou krátke, ale hektické leto, keď všetkým futbalovým fanúšikom na Slovensku robila radosť reprezentačná dvadsaťjednotka a mňa osobne teší, že viac než tri štvrtiny chlapcov z tejto úspešnej generácie štartovali kvalifikačný cyklus ako hráči našej ligy. Potvrdzuje sa tak, že Fortuna liga ide správnym smerom s dôrazom na mladých talentovaných hráčov, domácich aj legionárov. Máme tak určite fanúšikom čo ponúknuť, veď vidieť v akcii budúcich Škriniarov, Lobotkov, Zreľákov a ďalších môžu na našich ihriskách každý víkend.   

Už ste to načrtli, no skúsme to rozviť ďalej. Čo teda ponúka naša liga fanúšikom?
Ponúka úprimnosť. Nehráme sa na niečo, čo nikdy nebudeme. Samozrejme, môžeme vždy diskutovať o kvalite Fortuna ligy, ale nikto nemôže popierať fakt, že konečne vyrastajú v našich kluboch miliónoví hráči, ktorí za takéto odstupné odchádzajú do zahraničia. To je pozitívny trend, takto to musí pokračovať. My chceme perspektívne výraznejšie podporiť kluby, ktoré budú robiť cieľavedomo s mladými a talentovanými hráčmi, to je naša cesta.  

Futbal počas letnej prestávky vyplnili aj kvalifikačné zápasy Ligy majstrov a Európskej ligy. Ako zatiaľ hodnotíte rozbehnuté „európske“ leto?
Rozpačito. Zaznamenali sme výborný úvod. V 1. predkole oba zápasy vyhrali Slovan aj Trenčín, Ružomberok postúpil cez ambicióznu Vojvodinu Novi Sad, ktorá hrala v minulej sezóne play-off Európskej ligy. Bonusom bol plný štadión pod Čebraťom. V druhom predkole nás však výsledky zatiaľ nepotešili. Prehra MŠK Žilina s dánskym majstrom mrzí, hlavne pri vývoji, keď náš majster viedol 1:0 a mal hrať o jedného muža viac. Výsledok 1:3 je krutý a do odvety šance na postup klesli. Šošoni však určite budú bojovať až do konca. Slovan odohral s ďalším dánskym súperom nešťastné stretnutie. V 7. minúte zvonila žrď brány Lyngby, napriek tlaku to bolo dlho 0:0, až nakoniec rozhodla ojedinelá akcia Dánov, ktorí vyhrali 1:0. V odvete to nebude jednoduché, no posilnenému Slovanu verím. Trenčín mal opäť zlý štart, skoro prehrával 0:1 a to ovplyvnilo celý zápas. Napriek enormnému tlaku sa izraelský súper dobre bránil a Trenčania tak dokázali iba remizovať. Pevne verím, že v odvete začnú lepšie, dajú minimálne 1 gól a postúpia ďalej. V Ružomberku som bol osobne a musím povedať, že súper z Nórska je pre Ružu hrateľný. Výsledok 0:1 nie je ideálny, no Brann Bergen ničím, okrem jednej štandardky, neoslnil. Boli by sme samozrejme najradšej, keby naše kluby postúpili čo najďalej. Úspech na európskej scéne je mimoriadne dôležitý pre nás všetkých.   

Nová sezóna prináša nový model Fortuna ligy. Čo si od neho sľubujete?
Sľubujeme si oveľa viac zápasov so správnym napätím. Boj o miesto v skupine o titul, nadstavba, barážové zápasy, súboje na krv. To je to, čo chceme všetci a najmä fanúšikovia. Veríme, že sa stratí tzv. hluchý stred tabuľky, kde už v istej fáze sezóny bolo viacero zápasov bez správneho náboja. Samozrejme, chceme takisto vzbudiť vyšší záujem fanúšikov, médií, televíznych spoločností a partnerov.   

Keď sme pri televíznych partneroch, ako to vyzerá s priamymi prenosmi z Fortuna ligy?
Naša liga bude mať v základnej časti dvoch vysielateľov, konkrétne RTVS a 213. V prvých 11 kolách bude na RTVS v priamom prenose jeden zápas, ďalšie dva uvidia diváci na 213.  V ďalších 11 kolách bude po jednom priamom prenose u oboch vysielateľov. Čo sa týka nadstavby, smerujeme k tomu, aby boli vysielatelia traja. Náš marketingový partner U! Sports finalizuje rokovania a nás teší, že nadstavbová časť u partnerov rezonuje. Vyzdvihnúť by som chcel korektnú diskusiu so zástupcami televízií, podarilo sa nám stabilizovať vysielacie časy. Do konca augusta tak uvidia diváci zápasy v piatok, sobotu a nedeľu o 18:30. V septembri o 17:00 a následne od 1. októbra  v sobotu a nedeľu od 15:00.   

Už sme si zvykli na sezónne projekty, ktoré zástupcovia Fortuna ligy pripravujú. Ako to bude v tejto sezóne?
Pre fanúšikov sme toho opäť pripravili dosť. Úspešná a obľúbená 15-tisícová strela sa mení na 20-tisícovú a opäť navštívi všetky fortunaligové štadióny. Generálny partner Fortuna chce pokračovať v odmeňovaní verných fanúšikov a nás to teší. Takisto sa rozbieha verejná časť projektu Futbalmania. Vďaka nemu sa fanúšikovia budú môcť zblížiť so svojím klubom na Dni otvorených dverí, ale aj pri ďalších komunitných aktivitách, ktoré budú predstavovať najmä pravidelné návštevy základných, či stredných škôl. Priamo na štadiónoch budú zriadené zábavné fanzóny, v ktorých bude môcť nastupujúca generácia fanúšikov zažiť futbal trošku z inej strany. Máme pripravený ešte jeden bonbónik, ktorý pohladí dušu futbalového fanúšika, keďže to bude prepojenie futbalu a niečoho, čo k nemu neodmysliteľne patrí. Ale nechcem prezrádzať viac, lebo prípravy na tomto projekte finišujú a my ho čoskoro predstavíme verejnosti. Teší ma, že sme sa opäť posunuli aj v online svete, kde bude čoskoro spustená vynovená stránka fortunaliga.sk a rebrandom prejde aj mobilná aplikácia Fortuna ligy. Chceme fanúšikom priniesť viac štatistík a zaujímavých informácií v peknom, novom obale. Naša liga sa chce dostať bližšie k ľuďom, veď pre nich sa futbal hrá. Bonusom nášho webu by mala byť konečne kompletná história slovenskej ligy od roku 1993, na ktorej sa pracuje a postupne do webového prostredia pribudne.   

Tak k tomuto už asi len záverečná otázka. Na ktorom zápase vás počas víkendu budú môcť fanúšikovia stretnúť?
Chystáme sa na zápas nováčika FC Nitra s majstrom MŠK Žilina. Bude to televízny zápas, odštartujeme v ňom 20-tisícovú strelu a ja verím, že bude mať patričnú kulisu, ktorú si návrat Nitry do Fortuna ligy zaslúži. Čo by mohlo byť lepšie ako odštartovať proti suverénovi minulej sezóny MŠK Žilina?