Pačinda: Postup som si stanovil za povinnosť

Pačinda: Postup som si stanovil za povinnosť

S kapitánom FC Košice Erikom Pačindom o návrate do Fortuna ligy.

V januári 2021 odišiel z Trnavy do druholigových Košíc. Reč je o kapitánovi a tvorcovi hry FC Erikovi Pačindovi (34). Na východ republiky sa vrátil s jasným cieľom, pomôcť klubu späť do Fortuna ligy, ktorej súčasť Košice neboli od leta 2015, keď vtedajší MFK nesplnil licenčné podmienky. Podarilo sa, v novej sezóne budú práve Košičania nováčik. „Boli sme silní na ihrisku aj v kabíne, preto to vyšlo,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu štvornásobný slovenský reprezentant Erik Pačinda, ktorý má nemalý podiel na tom, že druhé najväčšie slovenské mesto budú mať zastúpenie medzi našou futbalovou smotánkou po ôsmich rokoch čakania.

Od spečatenia vášho postupu prešiel nejaký čas. Stihli ste si uvedomiť, čo sa vám podarilo?

Nejakých pár dní už prešlo, dva – tri dni sme oslavovali a teraz už sa pomaly mentálne pripravujeme na realitu. Čaká nás príprava a po nej Fortuna liga. Teším sa, veď na to som do Košíc prišiel. Verím, že si to vychutnáme.

Ako Košičan a kapitán ste cítili veľký tlak, aby to v tejto sezóne vyšlo?

Prišiel som s tým, aby som Košiciam pomohol vrátiť sa medzi elitu. Som rád, že sa to podarilo. V minulej sezóne nám to ešte nevyšlo, ale prišli noví tréneri. Hlavný kouč Anton Šoltis spoločne s asistentom Ondrejom Dudom st. zložili také mužstvo, aby sme boli úspešní. Odviedli výbornú prácu a nám to napokon vyšlo.

Keď ste Košice posilnili, prišlo vám na um, že si užijete dva a pol roka druhej ligy?

Veril som, že postúpime skôr. V minulej sezóne si to úplne nesadlo. Napokon postupovali traja, no ani to nám nestačilo. Poutekali nám body zo vzájomných zápasov s Podbrezovou, Banskou Bystricou aj Skalicou. Právom išli medzi elitu oni.

Spomenuli ste trénerov Antona Šoltisa a Ondreja Dudu st. Práve ich považujete za hlavných tvorcov tohto úspechu?

Áno, i keď sme potrebovali určitý čas, kým si to sadlo. Prišli viacerí noví hráči, začali sme nastupovať v rozostavení 3-4-3. Zo začiatku to nebolo optimálne, no na jar sme natiahli výbornú šnúru bez prehry. Dobre sme bránili, ale boli sme aj úderní vpredu, pomohli nám skúsené a najmä kvalitné zimné posily ako Šindelář, Lačný, Varga či Nafiu. Napokon je z toho vytúžený postup. Boli sme silní na ihrisku aj v kabíne, preto sa tešíme. Verili sme, že zvládneme každý zápas.

Väčšinu súťaže bol na čele tabuľky Prešov. Neboli ste nervózny z toho, že Tatran dlho nie a nie zakopnúť?

Tabuľku som ani nevnímal. Nikto z nás sa nedával sám pod tlak. Aj tréner nám povedal, aby sme sa nezapodievali Prešovom. Veril som, že Tatran zakopne a ku koncu súťaže sa to aj stalo. My máme dostatočne skúsené mužstvo, aby sme si to postrážili. To sa nám aj podarilo.

Kedy prišiel moment, keď ste si povedali, že teraz sa to už musí preklopiť na vašu stranu?

Keď sme hrali v Šamoríne a napriek tomu, že to z našej strany vôbec nebolo dobré, zvíťazili sme 1:0. Celé mužstvo sme podali slabý výkon, no tri body sme potvrdili doma a vtedy som veril, že do konca sezóny už neprehráme a že Prešov niekde ešte zakopne. To sa napokon aj potvrdilo.

Košický futbal nemal medzi elitou zastúpenie osem rokov. Cítite v meste eufóriu?

Áno. Je skvelé, že pred piatimi rokmi vznikol fúziou tento klub, ktorý nadviazal na históriu predošlých známych košických tímov. Máme majiteľov, ktorí tomuto projektu verili. Dostať sa medzi elitu za päť rokov je určite niečo, čo stojí za povšimnutie. Verím, že kvalitu ukážeme aj po postupe do Fortuna ligy a že potešíme aj našich fanúšikov.

Erik Pačinda odohral vo Fortuna lige 198 zápasov (foto: FC Košice)

Aké je pre vás osobne byt pri tom? Ste rodák z Košíc a kapitán tímu…

Ja osobne som si postup stanovil za povinnosť. Som veľmi rád, že sa mi ho podarilo dosiahnuť. Koniec kariéry sa blíži, mám 34 rokov, ale verím, že ešte nejaký rok odohrám a že sa vo Fortuna lige udržíme čo najdlhšie.

Koľko rokov chcete ešte vy osobne potiahnuť?

Uvedomujem si, že najvyššia súťaž je kvalitnejšia, agresívnejšia aj rýchlejšia ako druhá liga. Keď budem zdravý, verím, že ešte nejaký rok – dva potiahnem. A možno aj viac, všetko závisí od zdravotného stavu.

Čo môžu Košice z vášho pohľadu dosiahnuť hneď v prvej sezóne?

Prvá sezóna so sebou prináša aj eufóriu. Súperi nebudú úplne vedieť, čo môžu od nás očakávať. Môj cieľ je prvá šestka a verím, že je to splniteľná méta. Najdôležitejšie však je, aby sme prilákali na štadión ľudí. Verím, že zápasy s najlepšími súpermi budú fanúšikov lákať a že sa aj s ich pomocou medzi elitou nestratíme. Najmä doma chceme byť silní.

V priebehu tohto roka by sa mal aj úplne dokončiť nový štadióna, na ktorom už hrávate. Asi nič nebráni tomu, aby vás ľudia chodili podporovať vo veľkom počte.

Verím, že na najväčšie zápasy by sme mohli mať aj vypredané. Naši fanúšikovia túžili po Fortuna lige a dnes sme jej súčasť. Dúfam, že si to užijú. Ja osobne som hrával za Košice v najvyššej súťaži ešte v starom Čermeli. Keď sme nastúpili nie tak dávno v pohári proti Trnave už na novom štadióne, tribúny sa naplnili a atmosféra bola úžasná. Verím, že tak to bude vyzerať v novej sezóne.

Na ktorých súperov sa vy osobne tešíte?

Teším sa na každý zápas. Predsa len, je to Fortuna liga, všetci súperi budú mať veľkú kvalitu, asi najväčšiu Slovan, Dunajská Streda a Trnava. Verím, že budeme každému dôstojný protivník.

Sledovali ste Fortuna ligu v čase, keď ste v nej nepôsobili?

Najmä vzájomné zápasy Slovana, Dunajskej Stredy a Trnavy som si vždy pozrel. Hráčov poznám skoro všetkých, atmosféru na štadiónoch tiež. Viem, čo mám očakávať. Verím, že nás tréneri pripravia tak, aby sme boli výborne nachystaní na každý jeden zápas.

Mali ste pri sledovaní zápasov pocit, že úroveň Fortuna ligy rastie?

Slovan Bratislava predstavuje svoju kvalitou samostatnú kategóriu, je to klub s najsilnejším mužstvom a najlepšími podmienkami na Slovensku. Nie nadarmo vyhral Fortuna ligu päťkrát po sebe a nie nadarmo sa presadzuje v Európe. Konkurencia však nespí. Videli sme, že Dunajská Streda je z roka na rok silnejšia. Verím, že ďalšiu sezónu to môže byť ešte zamotanejšie a titul už získa niekto iný.

V Dunajskej Strede ste strávili pekné časy vašej kariéry. Držali ste FC DAC palce v boji o titul v predošlej sezóne?

Áno. Posledné zápasy som sledoval v televízii a pri šesťbodovom náskoku som veril, že to Dunajskej Strede už musí vyjsť. Lenže Slovan má väčšiu silu, hráči ako Vlado Weiss ml. a Ďuro Kucka majú kvalitu aj skúsenosti. To napokon rozhodlo.

ERIK PAČINDA – FAKTY

  • Narodil sa 9. mája 1989 v Košiciach, je kapitán FC Košice.
  • Mládežnícke roky strávil v košických kluboch 1. FC, Lokomotíva, rakúskom SV Horn a odtiaľ sa vrátil do košického MFK, v ktorom debutoval medzi mužmi a pôsobil tam do leta 2015 s výnimkou hosťovania vo francúzskom Tours (2012/13). V sezóne 2013/14 sa s Košicami radoval z víťazstva v pohári v myjavskom finále nad Slovanom Bratislava.
  • V lete 2015 Košice nedostali licenciu na novú sezónu a následne prestúpil do Dunajskej Stredy (2015 – 2018), ďalej hrával za Viktoriu Plzeň (jar 2019), Koronu Kielce (2019/20), Trnavu (jeseň 2020) a od januára 2021 je hráč FC Košice, s ktorým vyhral v sezóne 2022/23 druhú ligu. Ako kapitán tímu k tomu v minulej sezóne dopomohol desiatimi gólmi v 27 zápasoch. Celkovo za FC v druhej lige odohral 69 ligových stretnutí, v ktorých zaznamenal 32 gólov.
  • Vo Fortuna lige absolvoval dohromady za Košice, Dunajskú Stredu a Trnavu 198 duelov, strelecky sa presadil 56-krát.
  • Slovensko reprezentoval vo všetkých mládežníckych kategóriách, za seniorské áčko štartoval štyrikrát, pri debute v prípravnom stretnutí proti Thajsku (3:2) za éry trénera Jána Kozáka st. si pripísal gól a asistenciu.
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je Paríž Saint-Germain a hráč Lionel Messi.
  • Je ženatý, s manželkou Martinou majú dcérku Charlotte, ktorá tento mesiac oslávi prvé narodeniny.