Nech to tak ide aj v Európe

Nech to tak ide aj v Európe

Popri ŠK Slovan Bratislava, FC DAC 1904 Dunajská Streda a FC Spartak Trnava bude Slovensko reprezentovať v pohárovej Európe MŠK Žilina.

„Šošoni“ si vybojovali miestenku v úvodnom predkole Konferenčnej ligy v dodatočnom play-off, v ktorom na seba narazili štvrtý až siedmy tím tabuľky. Žlto-zeleným patrila po nadstavbe šiesta priečka a rozhodne neboli v konkurencii Podbrezovej, Banskej Bystrice a Ružomberka v pozícii favorita. Ich forma hovorila proti, keďže pred play-off ťahali šnúru ôsmich stretnutí bez víťazstva (0-2-6). Lenže zverenci trénera Jaroslava Hyneka zabrali v pravý čas. V utorok v semifinále zvíťazili v Banskej Bystrici 3:1 a v piatok si rovnakým výsledkom poradili vo finále play-off doma s Ružomberkom.

Žilinčania síce najskôr ťažko otvárali obranu súpera, no ešte do prestávky predsa len skórovali. Po faule Madleňáka na Kaprálika rozvlnil sieť z priameho kopu Galčík. Po zmene strán síce Madleňák vyrovnal, no Liptáci zo psychologickej výhody nevyťažili nič. Boli to práveže „šošoni“, ktorí strieľali góly. Najskôr zlomový zásah na 2:1 pridal Kaprálik a tretí poisťovací gól dosiahol Ďuriš. „V prvom polčase to z našej strany bolo opatrné. Nehrali sme tak, ako sme potrebovali, aby sme dostali Ružomberčanov do hlbšieho bloku a ešte viac si dovolili v poslednej tretine ihriska. Súperovi sme to uľahčili pomalou hrou. Pomohol nám gól zo štandardnej situácie, po ktorom sme mohli hrať svoju hru. Po zmene strán sme chceli ešte viac súpera rozbehať a nachádzať priestory za jeho obranou. Hostia totiž dokázali zbierať lopty po našich prihrávkach medzi línie a vyrážať do kontier, v čom je Ružomberok veľmi silný. Mohli sme pridať druhý gól, no nevyužili sme šancu a krátko na to sme inkasovali. Dobrými striedaniami sme našu hru oživili, napríklad Addo predviedol výbornú finálnu prihrávku pri góle na 2:1. Potom sme už súpera nepustili do šance a skórovali sme tretíkrát. Hrali sme presne a vzhľadom na našu mladosť sme si víťazstvo priam skúsene uhrali. Z postupu do pohárovej Európy sa nesmierne tešíme,“ povedal tréner „šošonov“ Jaroslav Hynek.

Kľúčový podiel na víťazstve MŠK Žilina mal krídelník Adrián Kaprálik. Najskôr z jeho aktivity vyplynula štandardná situácia, z ktorej dal Galčík gól na 1:0. Následne on sám upravil skóre na 2:1, na čo už Ružomberok nedokázal reagovať. „Myslím si, že pre fanúšikov to bol výborný futbal. Hralo sa hore-dole a mali sme aj veľa šancí. Skórovali sme po krásnych góloch. Sme veľmi spokojní. Takto sme si to predstavovali a tešíme sa, že máme európsku miestenku,“ uviedol 20-ročný krídelník Adrián Kaprálik, ktorý v tejto sezóne Fortuna ligy zaznamenal desať gólov a sedem asistencií. Skóre vo finále play-off pečatil jeho spoluhráč Dávid Ďuriš: „Myslím si, že úvod zápasu nám vyšiel veľmi dobre. Súpera sme k ničomu nepustili. My sme svoje šance nevyužili, no napokon sme otvorili skóre. Po zmene strán sme začali rozpačito, inkasovali sme, no hodili sme to za hlavu, strelili sme dva góly a podarilo sa nám zvíťaziť. Vieme, že pred play-off sme nedosahovali dobré výsledky. Povedali sme si, že čo bolo, to bolo. Išli sme od nuly, upokojili sa, makali naplno a vyšlo nám to. Verím, že nám to takto pôjde aj v Európe.“

ZSIGMUND: ŽILINA ZASLÚŽENE…

Ružomberok z pozície vicemajstra spadol do dolnej šestky, ktorú ovládol a mal šancu zachrániť sezónu víťazstvom v play-off. V Podbrezovej síce Liptáci v semifinále vyhrali 3:0, no v Žiline už neboli lepší a do pohárovej Európy išli domáci. „Sme smutní. Nechceli sme, aby to takto dopadlo, no musíme to akceptovať. Žilina bolo vo všetkom o polkrok vpred, zaslúžene zvíťazila. Musíme to športovo uznať,“ neskrýval sa za klišé po zápase kapitán MFK Marek Zsigmund.