Vybavené vlastencom…

Vybavené vlastencom…

Baráž o udržanie sa vo Fortuna lige proti druhému tímu tabuľky druhej najvyššej súťaže FC Tatran Prešov si zahrajú futbalisti FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble.

Rozhodnutie o tom, ktorý tím zabojuje v dvojkolovej baráži o zotrvanie medzi elitou padlo až v poslednom kole. Sezónu si teda predĺžili hráči od Žitavy, ktorých v utorok čaká súboj v Ličartovciach proti zeleno-bielym a v piatok potom domáca odveta. Nie je to žiadne prekvapenie. Futbalisti FC ViOn potrebovali víťazstvo na ihrisku neobľúbeného súpera, kým Zemplínčanom stačila na definitívu desiatej priečky aj remíza. Michalovce víťazstvom 1:0 potvrdili, že sa im proti Zlatým Moravciam v najvyššej súťaži darí (14-8-2).

Východniari tentoraz rozhodujúci direkt súperovi nemuseli dať ani sami. Už v 5. min si center Marcina zrazil do vlastnej siete Toml. Hostia sa nadýchli k náporu, lenže v michalovskej bránke čaroval Száraz. Ten si do prestávky postupne poradil s tutovkami Mondeka, Almeidu a Bednára. Zverenci trénera Ivana Galáda nevyrovnali a domáci prežili bez ujmy náročný úsek zápasu. Po zmene strán už domáci dominovali a zaslúžene dotiahli duel do úspešného konca.

„Poďakovanie patrí hráčom za to, ako zápas zvládli. Víťazstvo je ich zásluha. Máme za sebou veľmi náročný zápas. Dôležité bolo, že sme sa veľmi rýchlo dostali do vedenia po vlastnom góle súpera. Hostia sa nevzdali, vytvorili si niekoľko veľmi dobrých šancí, no nás podržal brankár. V druhom polčase sme potom ukázali väčšiu túžbu po víťazstve a možno aj preto sa k nám priklonila šťastena. Ešte raz sa chcem poďakovať chlapcom a predovšetkým fanúšikom, ktorí nás prišli podporiť a na mužstvo preniesli správnu energiu,“ povedal po stretnutí športový riaditeľ Michaloviec, ktorý z pozície dočasného hlavného trénera viedol kolektív v poslednom stretnutí sezóny. Cez týždeň totiž bolo na Zemplíne po troch prehrách v sérii horúco. Vedenie klubu sa napokon rozhodlo priniesť do šatne pred dôležitým súbojom s Michalovcami impulz a odhodlalo sa pred kľúčovou bitkou odvolať trénera Norberta Hrnčára.

Jediné dve prehry Michaloviec vo Fortuna lige so Zlatými Moravcami sa zrodili pri Žitave. Stále teda platí, že FC ViOn na pôde MFK nikdy nevyhral. Cez víkend k tomu prispel aj krídelník domácich Matúš Marcin, ktorý na začiatku zápasu poslal z ľavej strane center do ohňa, ktorý nešťastne nasmeroval za chrbát brankára Lukáča Toml. „Rýchly gól nám pomohol, potom sme to už dokázali dotiahnuť do úspešného konca. Snažil som sa nájsť v šestnástke Lukáša Jánošíka, ktorý si loptu pýtal, a dopadlo to napokon takto. Následne mali šance hráči súpera, ale nás podržal brankár. Potom sme sa upokojili a v druhom polčase sme hostí k ničomu nepustili,“ uviedol Matúš Marcin. Veľký podiel na dôležitom víťazstve mal aj brankár Benjamín Száraz. „Uspeli sme zásluhou kolektívneho výkonu. Nechali sme na ihrisku srdce,“ odmietol status hrdinu stretnutia strážca michalovskej svätyne. Status hrdinu patril Igorovi Žofčákovi, ktorý sa týmto víťazstvom rozlúčil s obecenstvom a vo veku 40 rokov aj s aktívnou kariérou.

GALÁD: VEĽMI NEPRÍJEMNÉ

Zlaté Moravce skončili druhý rok po sebe po nadstavbe predposledné. Kým vlani sa FC ViOn baráži vyhol, teraz bude musieť zabojovať o účasť medzi elitou. „Je veľmi nepríjemné prehrať dôležitý zápas vlastencom z úvodu. Do baráže však putujeme spravodlivo a teraz je len na nás, aby sme sa s rozumom pripravili a zvládli to,“ poznamenal tréner Ivan Galád.