Jedni ho vychovali, u druhých sa narodil a za tretích hrá

Jedni ho vychovali, u druhých sa narodil a za tretích hrá

S obrancom FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble Martinom Bednárom o jeho atypickej situácii krátko pred vyvrcholením sezóny.

Jedno kolo pred koncom Fortunaligovej nadstavby už poznáme odpovede na niekoľko dôležitých otázok. Titul získal Slovan Bratislava, druhú priečku obsadila Dunajská Streda a tretiu Trnava, priamo zostupuje Liptovský Mikuláš, ktorý medzi elitou nahradia Košice. Dnes ešte nevieme, kto sa predstaví v baráži o udržanie sa medzi elitou proti druholigovému Prešovu. Bude to z jeden z dvojice Michalovce – Zlaté Moravce. Zemplínčania majú o dva body viac a v 10. kole dolnej šestky privítajú práve FC ViOn. V špecifickej situácii bude hosťujúci stopér Martin Bednár (24). Za Zlatomoravčanov hráva, v Michalovciach futbalovo vyrástol a v Prešove, ktorý s horším z tejto dvojice zabojuje o postup, sa zase narodil. „Som profesionál a želám si, aby sme baráž nehrali,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu stále mladý stopér FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble.

Ako by ste charakterizovali atmosféru vo vašej šatni?

Takmer celú sezónu sa nachádzame na barážovej pozícii. Pre nikoho z nás to nie je jednoduchá situácia, no sme odhodlaní bojovať. Čaká nás finále. Nezostáva nám nič iné, len zvíťaziť v Michalovciach.

Dlho to vyzeralo tak, že sa budete biť najmä s Trenčínom. Prekvapilo vás, že ste napokon do bojov o udržanie sa namočili práve Michalovce?

Trochu áno. Tiež sme si mysleli, že rozhodnutie padne v predposlednom kole s Trenčínom. Hoci sme viedli 1:0, zápas sme nezvládli a napokon sme prehrali 1:2. Nezvládli sme ani predtým dva duely s Liptovským Mikulášom a keďže sa nedarilo ani Michalovciam, rozhodne sa v poslednom kole.

Váš súper má predsa len v poslednej dobe horšiu formu, čo dokumentujú tri prehry za sebou. Veríte, že momentum je na vašej strane?

Ťažko povedať. Bude to zápas o všetko, forma z predošlých stretnutí nehrá rolu. My musíme zvíťaziť, Michalovciam stačí aj remíza. Uvidíme, ako to dopadne. Náš cieľ je jasný, chceme tri body. Myslím si, že náš súper je pod väčším tlakom. My už nemáme čo stratiť. Michalovce boli celú nadstavbu pred nami a vyzeralo to tak, že si to v pokoji uhrajú. Až ku koncu sa veci zmenili.

Pre vás je to celkom zaujímavá situácia. Máte šancu potopiť klub, ktorý vás vychoval…

Áno. Pôsobil som tam od štrnástich rokov. V Michalovciach žijem s priateľkou, som tak trochu Michalovčan. Na to sa však nebudem pozerať. Som profesionál a želám si, aby sme baráž nehrali. Hrám za Zlaté Moravce a chcem pomôcť svojmu mužstvu k víťazstvu. V MFK Zemplín mám kamarátov, ale priateľstvá pôjdu na 90 minút bokom. Budem sa sústrediť na to, aby som zvládol tento zápas a aby sme zvíťazili.

Boli už aj nejaké „podpichovačky“ s bývalými spoluhráčmi?

V Michalovciach mám naozaj napriek obmene kádra stále bývalých spoluhráčov a poznám tam aj veľmi veľa ľudí v klube, no k podpichovačkám zatiaľ neprišlo. Uvidíme, možno na to príde neskôr, bezprostredne pred zápasom.

Viete si predstaviť, žeby ste zvládli tento zápas a potom by ste priamo na východe republiky držali na štadióne palce Michalovciam v baráži?

Takýto scenár by bol pre mňa a Zlaté Moravce skvelý, akurát s tým fandením to nie je úplne jednoduché. V Michalovciach som vyrástol, žijem tam, ale som rodený Prešovčan. Čo vám poviem, je to pre mňa také zvláštne. Človek pomaly ani nevie, komu má viac držať palce.

Zlatým Moravciam sa mimochodom dlhodobo proti Michalovciam nedarí. Dokumentuje to aj bilancia z tejto sezóny (0-1-2). Viete si vysvetliť, čím to je?

Zrejme každé mužstvo v každej lige má súpera, ktorý mu pasuje a tiež takého, ktorý mu nevyhovuje. Keď som pôsobil v Michalovciach, so Zlatými Moravcami som asi nikdy neprehral. V drese FC ViOn som zase asi nezažil víťazstvo nad Michalovcami, iba pár remíz. Nuž a remíza nám teraz nebude stačiť, takže to chceme zlomiť. Vyhral som tam akurát ako hráč Dunajskej Stredy.

Martin Bednár v zápase proti MFK Skalica (foto: ÚLK)

Čím sú teda Michalovce nepríjemný súper?

Ťažko sa mi na to odpovedá. Michalovce hrajú dobrý futbal, aj keď teraz sa im nedarí. Najmä doma sú silné, chalani na vlastnom štadióne vždy zamakajú jeden za druhého. Ale prečo tak špeciálne nesedia Zlatým Moravciam? To naozaj neviem.

Pozrime sa do vášho tábora. Zlaté Moravce majú skúsených hráčov, strednú generáciu futbalistov a takisto mladých talentov. Čím si vysvetľujete, že v tejto sezóne sa vám zvlášť nedarí?

V prvom rade nám nevyšiel úvod sezóny, keď sme získali veľmi málo bodov. Viac sme ich nazbierali až po trénerskej zmene, keď Jána Kociana nahradil Ivan Galád. Jar nám opäť nevyšla ideálne, hoci na tréningoch sa každý snaží. Žiaľ, niekto musí byť aj dolu. Teraz to vyšlo na nás.

Tréner Ivan Galád sa v záchranárskych prácach vyžíva. Čo najmä vám zdôrazňuje v týchto dňoch?

Hovorí, aby sme len ďalej tvrdo pracovali na tréningoch a v zápasoch bojovali. Zároveň zdôrazňuje, aby sme si nepripúšťali tlak. Sme v situácii, keď v sobotu môžeme len získať, my sme tí, čo doťahujeme. Zároveň zdôrazňuje, že ak by nám to aj nevyšlo, stále máme pred sebou baráž. Verí, že sa zachránime. Ide len o to, či v jednom, alebo v troch zápasoch. My verím, že v jednom.

Takže sa vás snaží skôr upokojiť…

Určite áno. Momentálne sa pripravujeme na Michalovce, tento zápas chceme zvládnuť. Želá si to každý jeden hráč a aj všetci zamestnanci v klube. Uvidíme, ako to dopadne.

Ste stále mladý hráč. Ako si pripúšťate tlak v takýchto situáciách.

Áno, som mladý, ale určite nie najmladší. Už nie som ten talent (úsmev)… Ak mám pravdu povedať, necítim sa pod tlakom. Futbal hrám odmalička a robím len to, čo ma baví. Nejde o život. Vždy sa snažím nechať na ihrisku všetko. Život prináša aj situácie, keď treba zabojovať o záchranu. V Dunajskej Strede som bol zvyknutý na boj o vrchné priečky, teraz bojujem na tých spodných. V každom klube je nejaký tlak, každý má svoje ambície. Verím, že budeme napokon úspešní.

Zlaté Moravce sú známe svojim rodinným charakterom a žičlivou vnútroklubovou atmosférou. O to viac túžite po záchrane?

Áno, tento klub a ľudia v ňom si prvú ligu zaslúžia. Všetko sa odvíja od majiteľa Viliama Ondrejku. Je to veľmi dobrý a ľudský človek, vychádza s každým hráčom. Už len kvôli nemu by som chcel, aby sa nám to podarilo. Futbal robí s láskou.

PREDĹŽIŤ, NO NEPOKAZIŤ

Martin Bednár vyrastal v Michalovciach aj popri 40-ročnej legende slovenských trávnikov Igorovi Žofčákovi. Skúsený stredopoliar sa práve po tejto sezóne rozlúči s aktívnou kariérou a nikto na Zemplíne si nepraje, aby jeho posledný zápas bol spojený so smútkom z vypadnutia do druhej ligy. „S Igorom mám dobrý vzťah. Bol by som rád, keby sme mu sezónu predĺžili o dva zápasy, ale zároveň nepokazili. Nebolo by pekné, ak by sa taká legenda lúčila zostupom do druhej ligy,“ povedal Martin Bednár.

PALCE DRŽAL DAC

Bývalý mládežnícky reprezentant Martin Bednár bol v rokoch 2018 – 2021 hráč FC DAC 1904 Dunajská Streda. Práve preto v ligovom finiši držal palce v boji o titul žlto-modrým. „Samozrejme, že som sledoval aj zápasy v hornej šestke a tiež, že som fandil Dunajskej Strede. V DAC som pôsobil a viem, ako to tam funguje a ako sa tam futbal robí. Doprial by som im titul, ale chalani nezvládli posledné kolá. Asi im už veľmi zväzovalo nohy, že boli tak blízko. Nakoniec im to nevyšlo,“ poznamenal 24-ročný stopér FC ViOn.

MARTIN BEDNÁR – FAKTY

  • Narodil sa 22. apríla 1999 v Prešove, hráva na poste obrancu za FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble.
  • S futbalom začínal v prípravke FC Tatran Prešov, no ešte v útlom veku sa presunul do FAMT Prešov, odkiaľ ako 14-ročný odišiel do MFK Zemplín Michalovce, kde absolvoval všetky zvyšné mládežnícke kategórie a aj debut vo Fortuna lige. V 3. kole sezóny 2015/16 naskočil na jednu minútu v zápase v Podbrezovej (2:6).
  • Hráčom Michaloviec bol do septembra 2018, keď prestúpil do Dunajskej Stredy. Futbalistom FC DAC 1904 bol do leta 2021, keď sa upísal Zlatým Moravciam, no od októbra 2020 až do konca angažmánu na Žitnom ostrove hosťoval práve v Michalovciach. V Dunajskej Strede sa v ročníkoch 2018/19 a 2020/21 podieľal na dvoch ligových striebrach, v ročníku 2019/20 prispel zase k zisku bronzu.
  • Celkovo vo Fortuna lige odohral dosiaľ 118 zápasov, strelil v nich tri góly a pripísal si štrnásť žltých kariet. V Michalovciach mal bilanciu 46 zápasov – 2 góly – 5 žltých kariet, v Dunajskej Strede 23 – 1 – 1 a v Zlatých Moravciach je zatiaľ na číslach 49 – 0 – 8.
  • Slovensko reprezentoval vo všetkých mládežníckych kategóriách od 15 do 21 rokov.
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je Manchester City.