Milujem zápasy, keď o niečo ide

Milujem zápasy, keď o niečo ide

S brankárom FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble Patrikom Lukáčom nielen o blížiacom sa kľúčovom dueli proti AS Trenčín.

Fortunaligová sezóna 2022/23 sa už chýli ku koncu a o napätie nie je naozaj núdza. Ešte v nedeľu sme sledovali vybičovaný zápas v boji o titul FC DAC 1904 Dunajská Streda – ŠK Slovan Bratislava (2:3) a už tento piatok nás zase čaká zrejme kľúčové stretnutie v boji o udržanie sa. V deviatom nadstavbovom kole predposledné Zlaté Moravce hostia AS Trenčín, ktorý má o dva body viac. „V tejto fáze súťaže a v tejto situácii je to už najmä o hlavách,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu muž, ktorý mentálnou silou určite oplýva. Brankár FC ViOn Patrik Lukáč (28) sa totiž v tejto sezóne neraz blysol skvelým výkonom a aj v tých najťažších chvíľach dokázal podržať tím. Nič na tom nemení fakt, že mužstvo od Žitavy je na jedenástej priečke. Aj o to sme s prešovským rodákom debatovali.

Ako vnímate vašu situáciu v predvečer blížiaceho sa súboja s Trenčínom?

Čaká nás už asi štvrtý zápas o holý ligový život po sebe. Keď sme išli na duel 6. nadstavbového kola do Skalice (1:0), tam sa to celé začalo. Už vtedy sme boli v situácii, že ak by sme nezvíťazili, asi len ťažko by sme sa vyhli baráži. Teraz nám nezahrali do kariet výsledky súperov a my sme navyše iba remizovali v Poprade s Liptovským Mikulášom (1:1), takže máme dva zápasy pred sebou a nezostáva nám nič iné, len zdolať teraz doma Trenčín. Uvidíme, čo potom prinesie posledný súboj. Pripravujeme sa na to, že nie je inej cesty, ako zvíťaziť nad AS. Cez týždeň sme tomuto cieľu prispôsobili všetko, každý sa na to koncentruje.

Aký zápas očakávate? V čom bude náročný?

V tejto fáze súťaže a v tejto situácii je to už najmä o hlavách. Musíme sa správne nastaviť, aby tlak nikomu nezväzoval nohy. Verím, že s našou bojovnosťou a dobrou defenzívou doma Trenčín zdoláme.

Zaujímavé je, že čím v horšej situácii ste, tým vaše osobný výkony rastú. V mnohých ťažkých zápasoch ste Zlaté Moravce podržali. Ako by ste charakterizovali svoju súčasnú formu?

Milujem zápasy, keď o niečo ide. Vyžívam sa v nich. Áno, sme pod tlakom, ale ja sa snažím držať slov, ktoré hovorí tréner: My nemáme tlak, my máme túžbu Chcem aj teraz v posledných dvoch zápasoch nadstavby urobiť maximum, aby som pomohol mužstvu. Verím, že aj mužstvo pomôže mne, teda pomôžeme si navzájom a spolu to zvládneme.

To, že nepodliehate tlaku, súvisí s vašou mentálnou prípravou?

Neviem na to odpovedať a ani sa nad tým nezamýšľam. Nielen ťažké zápasy sú o hlavách, ale aj brankárske remeslo ako také je do veľkej miery o psychike. Raz som čítal rozhovor s Ladislavom Molnárom, ktorý v ňom vyslovil názor, že práca brankára je až z 80% o hlave počas zápasu. Ja sa s týmto názorom stotožňujem. Na zápas sa vždy snažím nachystať tak, aby mi nechýbala sebadôvera. Sebavedomý brankár dokáže lepšie pomôcť mužstvu. Nie vždy to vyjde, každý spraví chyby, ale treba ich minimalizovať. Hráme teraz zápasy, v ktorých sa už chyby neodpúšťajú.

Vo Fortuna lige máme aj veľmi mladých brankárov, vy ste si museli na šancu dlhšie počkať. Máte 28 rokov a hoci ste prvé fortunaligové štarty zbierali už v sezóne 2015/16, pravidelne nastupujete len od jari 2022. Čo hovoríte na to, že ste museli čakať na príležitosť?

Bol som v kluboch, ktoré mali starších a skúsenejších brankárov, takže chytali oni. Naša liga je stále mladšia a mladšia. Kedysi sa brankári dostávali medzi žrde, keď mali 26 rokov. Dnes je situácia iná, bežne chytajú chalani krátko po dvadsiatke a niekedy aj pred jej dovŕšením. Nejak to neriešim, cítim sa mlado. Vážim si, že môžem chytať vo Fortuna lige. Ďakujem trénerovi brankárov Martinovi Matlákovi, že so mnou pracoval a aj keď ma trápili zdravotné problémy, mal so mnou trpezlivosť. Ja sa len snažím čo najviac pomáhať mužstvu.

Keď vám v Zlatých Moravciach dali šancu, rýchlo ste si vydobyli dôležité postavenie v tíme. Súvisí to aj s tým, že takáto príležitosť prišla už v čase, keď ste mali čo-to za sebou?

Určite. Ako mladý brankár som sa snažil od svojich skúsenejších kolegov čo-to priučiť. Možno som nenabral veľa skúseností zo zápasov, ale určite som mal priestor sa učiť od mnohých výborných brankárov v tréningu a to sa takisto počíta. Snažím sa nadobudnuté poznatky zúročiť v prospech Zlatých Moraviec aj v týchto ťažkých a dôležitých zápasoch.

Od ktorých kolegov-brankárov ste sa najviac priučili?

V Tepliciach som bol od svojich sedemnástich rokov tretí brankár a v tom čase tam chytal Tomáš Grigar, ktorý má dnes 40 rokov a stále je kapitán tímu. Od neho som sa naučil veľa. V Prešove som toho veľa pochytil od Jozefa Taliana, v Podbrezovej od Martina Kuciaka, v Liberci od Lukáša Hrošša. Všetko to boli skúsení brankári, ktorí mi veľmi pomohli. Takisto som sa mohol inšpirovať aj u Adriána Chovana, keď som prišiel po zranení do Zlatých Moraviec. S Aďom sme si navzájom priali a mali sme výborný vzťah.

Patrik Lukáč počas zápasu proti Spartaku Trnava (foto: ÚLK)

Aďo odišiel do Slovana Bratislava. Ako vnímate jeho súčasnú náročnú situáciu, ktorá sa pre neho zlomila nešťastným inkasovaným gólom v Konferenčnej lige proti FC Bazilej?

Veľmi ma mrzí, že už nemôže cítiť podporu od fanúšikov. Myslím si, že Aďovi to od jeho príchodu neuľahčili ani ľudia z médií, ktorí tam možno chceli vidieť iného brankára. Áno, Slovan Bratislava je veľký klub a každá chyba je viditeľná, ale nepríde mi úplne fér, že je dnes v takejto veľmi zložitej situácii. Držím Aďovi palce, aby sa z toho dostal a celému Slovensku dokázal, že je výborný brankár.

Aďo potvrdil, že aj z FC ViOn sa dá odísť do veľkého klubu. Uvažujete nad tým niekedy?

Momentálne neuvažujem nad ničím iným ako nad zápasom s Trenčínom. To je moja priorita. Nesnažím sa pozerať, čo bude o dva – tri týždne, či o mesiac alebo pol roka. Samozrejme, každý hráč sa chce niekam posunúť, a platí to aj o mne, no v tejto chvíli sa nezaoberám budúcnosťou. Vidím pred sebou len piatok.

V každom prípade, na vašu adresu dnes počuť len slová chvály. Hladí to dušu?

Samozrejme, každá chvála poteší, no už nemám osemnásť rokov, aby sa mi z toho zase zatočila hlava. Nelietam v oblakoch, nevidím sa inde, zostávam pevne nohami na zemi. Navyše, nie je ešte koniec sezóny a pred nami sú veľmi dôležité výzvy.

Paradox je, že ak by vám to nevyšlo, v baráži o udržanie sa by ste čelili rodnému Prešovu. Čo na to hovoríte?

Veru, nie som len rodák z Prešova, ale aj odchovanec Tatrana. Vidíme, aká je situácia v druhej lige. Všetko smeruje k tomu, že Košice ju vyhrajú a Prešov pôjde do baráže. Všetci, čo sme v kabíne, urobíme maximum pre to, aby sme baráž nehrali. Ak by nám to nebodaj nevyšlo, urobíme zase maximum pre to, aby sme pre Zlaté Moravce zachránili prvú ligu. Verím, že sa nám to podarí už po desiatom nadstavbovom kole. Aby som nemusel bojovať, ako sa hovorí, proti svojim.

Zápas „proti svojim“ by mal pre vás asi krajšiu príchuť v nasledujúcej fortunaligovej sezóne…

Bolo by to pekné, keby sa Zlaté Moravce udržali v najvyššej súťaži a Prešov do nej postúpil. Tatranu to budem priať, pokiaľ nenastúpi v baráži proti nám.

Prešov sa po zlom období zviecha. Nemali ste možnosť vrátiť sa do klubu z rodného mesta?

Ale áno, pred rokom nejaký ten telefonát prebehol, ale ja som chcel zostať v prvej lige a v Zlatých Moravciach. Prešovu fandím a verím, že sa mu podarí postúpiť. Najviac si však želám, aby v meste postavili nový štadión, nech má Tatran dôstojný stánok. Je to veľký klub, ktorý si zaslúži zodpovedajúce zázemie.

VEĽMI VEĽA REMÍZ

Čím to je, že Zlaté Moravce musia tuho bojovať o záchranu? Aj túto otázku sme položili Patrikovi Lukáčovi. „Máme veľmi veľa remíz, najviac v celej lige (13). Namiesto štyroch nerozhodných výsledkov by bolo lepšie, ak by sme dvakrát zvíťazili a dvakrát prehrali. Ušlo nám veľa bodov zo zápasov, v ktorých sme mali na víťazstvo, no uhrali sme v nich len remízu, trápili nás kolísavé výkony,“ odpovedal Patrik Lukáč.

FUTBALOVÁ RODINA

Patrik Lukáč pochádza z futbalovej rodiny. Jeho otec Ľuboš (53) je bývalý ligový brankár, ktorý chytal za Bardejov, Zvolen či Rimavskú Sobotu. Jeho brat Ľuboš Lukáč ml. (20) chytá nižšiu rakúsku súťaž za Melk a jeho ďalší brat Dominik (26) hráva v poli za rakúsky Wiener Neustadt. „Pamätám si ešte časy, keď otec chytal za Rimavskú Sobotu a ja som sa chodieval pozerať na tréningy. Všetci sme boli akosi predurčení na to, aby sme sa venovali futbalu. Samozrejme, s bratmi aj otcom si často voláme, futbal preberáme a rozoberáme aj naše zápasy. Ani mamke nezostalo nič iné, pri štyroch chlapoch musela k futbalu pričuchnúť aj ona,“ povedal Patrik Lukáč a na otázku, prečo z Dominika nevyrástol brankár, aby mohli byť nielen futbalová, ale čisto brankárska família, odpovedal: „Nemôžeme byť zase úplne všetci brankári. Ja som začal v bránke ihneď, Dominik sa medzi žrde nikdy nedostal a Ľuboš síce začínal ako hráč, ale časom sa rozhodol, že pôjde do bránky. Páčilo sa mu tam viac.“

PATRIK LUKÁČ – FAKTY

  • Narodil sa 5. decembra 1994 v Prešove, hráva na poste brankára za FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble.
  • Pochádza z futbalovej rodiny, keďže je syn bývalého ligového brankára Ľuboša Lukáča. Futbal v nižších rakúskych súťažiach hrajú jeho dvaja bratia – 26 ročný Dominik nastupuje v poli a 20-ročnému Ľubošovi mladšiemu takisto učarovali brankárske rukavice.
  • S futbalom začínal v Partizáne Bardejove, ako 13-ročný odišiel do Tatrana Prešov, no už ako 17-ročný zamieril do českého klubu FK Teplice, kde chytal v družstve do 19 rokov a bol aj brankárska trojka medzi mužmi.
  • Neskôr pôsobil v Slovane Liberec (sezóna 2014/15), kde si pripísal dva štarty v českej lige. Ďalej bol v Senici (jeseň 2015, 0 ligových štartov), Podbrezovej (2016 – 2018, 1 ligový štart), Prešove (2018 – 2020, 11 ligových štartov), v poľskom klube Elana Toruň (jar 2020) a od leta 2020 je v Zlatých Moravciach.
  • Za FC ViOn odchytal dohromady 46 zápasov, v tomto ročníku stál medzi žrďami vo všetkých tridsiatich fortunaligových dueloch a osemkrát si udržal čisté konto. Celkovo má v našej najvyššej súťaži odchytaných 58 zápasov a 15-krát dosiahol nulu.
  • Slovensko reprezentoval v kategóriách do 16, 18 a 19 rokov.
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je Olympique Marseille a hráč Gianluigi Buffon.
  • Riadi sa podľa životného motta: „Čo má prísť, príde.“
  • Je ženatý s manželkou Annou.