V krásnych retro dresoch za úspechom

V krásnych retro dresoch za úspechom

So zastupujúcim kapitánom FC Spartak Trnava Romanom Procházkom o blížiacich sa derby dueloch so Slovanom Bratislava.

O súbojoch Slovana Bratislava s trnavským Spartakom sa na Slovensku vždy hovorí nielen ako o veľkom derby a najslávnejších futbalových zápoleniach u nás, ale aj ako o veľkom futbalovom sviatku. Nuž a v nasledujúcich dňoch nás tento sviatok čaká dokonca dvakrát. Už v piatok Slovan v rámci 7. nadstavbového kola Fortuna ligy privíta Trnavu a v pondelok zase Spartak nastúpi doma proti belasým vo finále pohára, kde sa pokúsi obhájiť vlaňajšie prvenstvo z Tehelného poľa. Prvý zápas sa bude niesť aj v znamení spomínania pri príležitosti 30. výročia samostatnej slovenskej ligy. Hráči oboch klubov nastúpia v retro dresoch, ktoré budú kópie dresov zo sezóny 1993/94, čo bol prvý ročník samostatnej slovenskej futbalovej ligy. „Treba si pripomínať históriu. Dresy som už videl a sú naozaj pekné. Bude to krásna spomienka na históriu oboch tímov,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu Roman Procházka (34), ktorý povedie čierno-červených s kapitánskou páskou. Mimochodom, v historicky prvom derby samostatného Slovenska (11. septembra 1993) zvíťazil Slovan nad Trnavou 3:1. Takýto výsledok by si líder stredu poľa hostí určite neželal. Aj o tom sme debatovali.

Čo hovoríte na to, že vás v najkratšom možnom čase čakajú dva zápasy po sebe so Slovanom?

Je to zaujímavé, podobne to bolo aj vlani. Teraz je to však ešte v rýchlejšom slede. Som zvedavý, ako to bude vyzerať. Navzájom sa už veľmi dobre poznáme a len ťažko sa môžeme prekvapiť.

Na rozdiel od Slovana už nebojujete o titul. Aký vplyv to môže mať podľa vás na samotný zápas?

Uvedomujeme si, že väčší tlak je na strane Slovana, ktorý si v lige už nemôže dovoliť zaváhanie. My však určite nechceme vypustiť dlhodobú súťaž a sústrediť sa na pohár. Nejdeme to na Tehelné pole len tak odohrať. Čaká nás vážny ligový zápas, derby so Slovanom, dáme do toho všetko.

Za pár dní môžete vášmu rivalovi prekaziť cestu za titulom a zároveň na jeho úkor znova po roku vyhrať finále pohára. To musí byť pre červeno-čierne duše veľká motivácia!

Samozrejme. Motivácia je už derby ako také a to bez ohľadu na to, v akej situácii sa nachádzajú jednotlivé tímy. Zároveň si uvedomujeme, o čo ide v jednotlivých tímoch. Slovan hrá o všetko, ale to teoreticky aj my, keďže náš veľký cieľ je vyhrať doma pohár. Takže tlak nie je len na našom súperovi, ale cítime ho aj my.

Ako by ste charakterizovali súčasnú formu? Ste dobre nachystaní na blížiace sa výzvy?

Myslím si, že sme dobre pripravení. Možno počas celej sezóny nedosahujeme stabilne iba dobré výsledky, prišlo u nás aj k výkyvom, no napríklad v poslednom zápase proti Dunajskej Strede (1:1) sme ukázali, že proti najlepším tímom vieme odohrať výborné stretnutia. Často sme im viac ako vyrovnaný súper. Veríme si aj na Slovan. Myslím si, že sme sa neraz počas tohto ročníka vrátane posledného kola mohli presvedčiť, že na to máme.

Najbližšie derby sa ponesie v znamení spomienok na to prvé v rámci samostatnej slovenskej ligy, oba tímy nastúpia v retro dresoch zo sezóny 1993/94. Ako to vnímate?

Treba si pripomínať históriu. My všetci si uvedomujeme, v akom slávnom tíme hráme a akému veľkému súperovi čelíme. Dresy som už videl a sú naozaj pekné. Bude to krásna spomienka na históriu oboch tímov.

Roman Procházka v retro drese pred derby (foto: ÚLK)

Cíti hráč špeciálne pocity pred a počas zápasu, keď má na sebe takýto dres s odkazom na slávnu históriu?

Počas zápasu to ide bokom, ale pred jeho začiatkom si človek zase raz uvedomí, za aký veľký klub má tú česť hrať a súčasť akej histórie je. Oba kluby odohrali mnohé veľké zápasy.

Ktoré prvé derby vám zostalo v hlave?

Pamätám si na derby zo sezóny 2007/08. Ešte som za Spartak nehrával, ale už som bol súčasť kádra. Vtedy sme pred desiatimi tisícmi fanúšikov ešte na starom Tehelnom poli vyhrali 3:2, pričom sme vyrovnali na 1:1, potom sme inkasovali, no dvomi gólmi v poslednej pätnásťminútovke sme strhli víťazstvo na svoju stranu. Samozrejme, spomínam si na stretnutia, v ktorých som skóroval ja. Tých derby už bolo veľmi veľa a každé bolo svojim spôsobom výnimočné.

A keby ste mali vytiahnuť jedno ako najvýnimočnejšie pre vás, ktoré by to bolo?

Bez hlbšieho zamyslenia je to vlaňajšie finále pohára, keďže sme získali trofej na štadióne Slovana. Myslím si, že na tento duel budeme všetci spomínať roky.

Rivalita medzi Slovanom a Trnavou je veľká už na mládežníckej úrovni. Kedy ste ju vy osobne pocítili prvý raz?

Pamätám si, že to už bolo v žiackych rokoch. V tom čase sme však cítili rivalitu nielen voči Slovanu, ale aj voči Košiciam, ktoré patrili vtedy na tejto úrovni k špičke. V dorasteneckom veku rivalita na úrovni Slovan – Trnava ešte vzrastá. Každý hráč už cíti, že duel proti belasým je trochu iný. Všetci vám pripomínajú, že vás čaká súboj s rivalom, kedy sa obzvlášť treba ukázať. No a potom, keď sa už dostanete do áčka, sa o rivalite netreba ani rozprávať. To je už obrovská.

Mali ste napriek tomu niekedy v kádri belasých priateľa?

Kamila Kopúnka, ktorý vyrástol u nás a potom sa cez zahraničie dostal do Slovana. Hrávali sme spolu dlhé roky v Trnave, takže to je logické. Dobre sa poznáme aj s Vladom Weissom ml., keďže sme jeden ročník a stretávali sme sa odmalička, boli sme spolu aj v reprezentácii.

Ako to vyzerá v trnavskej šatni cez týždeň pred derby?

Nechceme meniť zaužívané veci ako tréningový proces, snažíme sa udržať v šatni obvyklú náladu. Samozrejme, o čosi častejšie si zaspomíname na predošlé derby. Myslím si, že sa skôr mení nastavenie okolia a našich kamarátov, ktorí nám pripomínajú, aký veľký zápas nás čaká. Kým my sa snažíme chystať ako na každý iný duel, fanúšikovia sa zase sústredia na jeho špeciálny punc. Deň pred zápasom však už aj my v šatni cítime iný náboj.

Mali ste ako mladý hráč starosti s trémou pred derby?

Keď som bol mladší, tak som miernu trému pociťoval aj pred inými dôležitými zápasmi. Ja osobne sa skôr na derby teším, pretože príde veľa fanúšikov, atmosféra je vždy výborná. Sú to skvelé bitky, ktoré si treba užiť.

Situácia oboch rivalov pred derby býva vždy iná. Dnes sú belasí majstri z posledných štyroch sezón a robia všetko pre to, aby Fortuna ligu ovládli aj piaty rok po sebe. Cítite, že v týchto rokoch čelíte extrémne silnému rivalovi?

Keď sa na to pozrieme z pohľadu výsledkov, určite áno. Vnímame silu Slovana, ktorý má nesmierne kvalitný káder s vynikajúcimi individualitami a výborným trénerom. Pravda je však aj to, že Slovan bol vždy silný. Bol silný aj v 90. rokoch a bude silný aj v budúcnosti. Myslím si, že je len dobré, keď sú tradičné bašty v popredí fortunaligového poradia.

Ako si teda predstavujete ideálny piatkový a pondelkový večer?

Ideálny scenár je jasný. Chceme zvíťaziť v oboch zápasoch a určite sa o to pokúsime. Opakujem, nikto z nás nevypustí piatkový zápas. Naplno pôjdeme do oboch. Neriešime, kto je v akej situácii. Čaká nás derby a napokon, body stále potrebujeme aj my. Nemáme ešte istotu tretieho miesta.

VÝŤAŽOK Z DRAŽBY PRE MIŠKU

Po piatkovom fortunaligovom zápase pôjdu retro dresy oboch tímov do dražby a celý výťažok venuje Fortuna liga Miške, ktorej príbeh je zrejme vďaka veľkej medializácii už verejnosti dobre známy. Miška miluje futbal, veď aktívne ho hrávala pred nešťastným postrelením. „Mám z tejto myšlienky veľkú radosť. Pomoc je dôležitá a myslím si, že pre kluby je maličkosť, že môžu takto prispieť. Je to skvelá vec a ja Miške želám najmä veľa zdravia a síl,“ povedal Roman Procházka.

ROMAN PROCHÁZKA – FAKTY

  • Narodil sa 14. marca 1989, hráva na poste stredopoliara za FC Spartak Trnava.
  • Je odchovanec Trnavy, debut za prvý tím Spartaka absolvoval v závere sezóny 2007/08 za éry trénera Josefa Mazuru. V nasledujúcom ročníku už pravidelne hrával.
  • V lete 2012 zamieril ako opora tímu do Levski Sofia po tom, čo v predošlej sezóne zaujal bulharský klub vo vzájomnej konfrontácii v 3. predkole Európskej ligy.
  • V Levski pôsobil s výnimkou sezóny 2013/14, keď hosťoval v Spartaku (vtedy nastupoval dokonca s kapitánskou páskou), až do leta 2018. Posledné tri roky hrával so železnou pravidelnosťou. V slávnom sofijskom klube sa stal rekordérom v počte štartov spomedzi legionárov.
  • V lete 2018 prišiel do vtedy majstrovskej Viktorie Plzeň, s ktorou zažil atmosféru Ligy majstrov. Zahral si proti Realu Madrid, AS Rím a gólom prispel k víťazstvu na ihrisku CSKA Moskva.
  • Po roku a pol sa sťahoval do poľského Gorniku Zabrze, kde vydržal až do leta 2021.
  • Celkovo na troch zahraničných adresách absolvoval 435 zápasov a strelil 57 gólov. Na svojom konte má 27 zápasov v pohárovej Európe, z toho 5 v hlavnej súťaži Ligy majstrov.
  • Po návrate do Trnavy v lete 2021 sa stal jedným z lídrov tímu a pri neúčasti Martina Mikoviča nastupuje aj s kapitánskou páskou. V ročníku 2021/22 naskočil vo Fortuna lige do 24 zápasov (1598 minút), v ktorých dosiahol bilanciu 2+1 a nazbieral aj štyri žlté karty. Spartaku pomohol k víťazstvu v Slovnaft Cupe a k celkovému tretiemu miestu. V tejto sezóne absolvoval zatiaľ v našej súťaži 21 zápasov (1638 minút) s bilanciou 2+3, pričom má na konte takisto štyri žlté karty. Trnava je nateraz v tabuľke tretia a postúpila do finále pohára.
  • Celkovo vo Fortuna lige odohral zatiaľ 194 zápasov a strelil v nich 15 gólov.
  • Slovensko pravidelne reprezentoval v kategórii do 21 rokov, na seniorskej úrovni má na konte tri štarty v národnom tíme.
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je Real Madrid a hráč Cristiano Ronaldo.