Ráno uvoľnenie, večer eufória

Ráno uvoľnenie, večer eufória

So stredopoliarom FC DAC 1904 Dunajská Streda Milanom Dimunom nielen o jeho dvojgólovom predstavení v dueli s Podbrezovou.

Sú hráči, ktorí veľmi dobre vedia, aké je to byť postava zápasu. Sú však aj takí, ktorí sa k takému honoru dostávajú veľmi ojedinele. Kým ofenzívni futbalisti rozhodujú o výsledkoch gólmi či asistenciami, brankári zase môžu zažiariť chytenou penaltou. Ale defenzívni stredopoliari? Tí majú obmedzené možnosti upútať. Svoje o tom vie aj stredopoliar FC DAC 1904 Dunajská Streda Milan Dimun (26). Košický odchovanec je cenný v čiernej robote, no pred bránkou súpera príliš „neúraduje“. V piatok v dueli 5. kola skupiny o titul bolo všetko inak. Práve on dvomi gólmi, ktoré podľa svojich slov strelil v jednom zápase naposledy ešte asi v žiackom veku, rozhodol o obrate z 0:1 na 2:1 proti Podbrezovej. A aby toho nebolo málo, takto úspešný bol v deň, keď sa dohodol s klubom na novej zmluve, ktorej platnosť vyprší až v lete 2025. „Mal som aj konkrétnu ponuku zo zahraničia, ale verím vo víziu Dunajskej Stredy a tiež, že môžeme dosiahnuť úspechy,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu stredopoliar FC DAC Milan Dimun.

Keď ste sa v piatok ráno zobudili, cítili ste, žeby to mohol byť váš deň?

V deň zápasu sme uzavreli rokovania o predĺžení zmluvy. Po spečatení kontraktu som mohol všetky tieto záležitosti vypustiť z hlavy a plne sa sústrediť na futbal. S tým sa dostavilo uvoľnenie. Takže áno, vnútorne som veril, že práve toto by mohol byť môj deň, ale najdôležitejšie boli tri body. Víťazstvo sa nerodilo ľahko. Podbrezová ukázala silu v hre s loptou. Chvalabohu, podarilo sa nám vyhrať a zo stavu 0:1 otočiť výsledok. Mňa to teší o to viac, že som k tomu dopomohol prvými gólmi v sezóne. Dva v jednom zápase som nestrelil veľmi dlho…

Iné je skórovať dvakrát pri výsledku 5:0 a iné pri víťazstve 2:1. Cítili ste po zápase eufóriu?

Samozrejme. Eufória sa dostavila už pri vyrovnávajúcom góle. No a keď prišiel druhý víťazný… Ťažko tie pocity opísať. Bolo to fantastické, bodaj by som niečo také zažíval stále.

Ako netradičný strelec ste si dosýta užili „podpichovačky“ z okolia?

Samozrejme, bolo ich veľa a takisto veľa bolo pozitívnych správ a gratulácií. Som vďačný za každú jednu od ľudí, ktorí si na mňa spomenuli. Ale opakujem, dôležitejšie sú víťazstvá. Sezóna sa už chýli ku koncu, zostáva nám odohrať päť zápasov a ja verím, že to zvládneme. Bodaj by som neskóroval, ak by to znamenalo víťazstvo v každom jednom zvyšnom dueli.

Jedno podpichnutie vám adresoval aj tréner Adrian Guľa. Na pozápasovej tlačovej besede hovoril, že hráči sa zvyknú vypnúť k veľkému výkonu, keď o zmluvu bojujú a nie krátko po uzavretí novej. Ako ste vnímali jeho slová?

Každého hráča poteší, keď ho tréner nejakým spôsobom pochváli. Priznám sa, že tlačové besedy príliš nesledujem, ale túto som videl, keďže ma o tom informovali blízki. Rokovania o novej zmluve trvali dlhšie, ale som rád, že sme ich dotiahli do úspešného konca. Mal som aj konkrétnu ponuku zo zahraničia, ale verím vo víziu Dunajskej Stredy a tiež, že môžeme dosiahnuť úspechy. Teší ma, že mám istotu do leta 2025 a verím, že nás čaká priaznivé obdobie. Z dvoch gólov do siete Podbrezovej sa nechcem prehnane tešiť, to je už za nami. Teraz treba myslieť na to, čo príde, najmä na najbližšiu budúcnosť. Teda, na nedeľný zápas v Trnave.

Milan Dimun oslavoval s fanúšikmi triumf proti Podbrezovej (foto: TASR)

Sú vaše góly možno aj výsledok nejakej zmeny vyplývajúcej z taktického zámeru. Dbá tréner Adrian Guľa na to, aby aj hráč na pozícii číslo 6 bol nebezpečný pred súperovou bránkou?

Pred bránkou súpera som prevažne iba pri štandardných situáciách, ktorých sme mali v tejto sezóne veľa. Už som si aj hovoril, že je na čase niektorú premeniť na gól. Nevyšlo to priamo, ale skôr po odrazených loptách. Góly z hry sa odo mňa veľmi neočakávajú. Práveže mám v popise práce skôr to, aby som pri útočení mal v hlave, čo budeme robiť v prípade straty lopty. Musím byť v strehu, aby som pomohol zamedziť prípadným rýchlym protiútokom súperov. To znamená, že nemám veľa striel na bránku. Teším sa, že teraz som nejaké mal a ešte z toho boli aj góly, ktoré nám priniesli body.

V praxi to znamená, že ste si na čele tabuľky udržali trojbodový náskok pred Slovanom Bratislava, do konca súťaže zostáva už len päť zápasov. Čo hovoríte na vašu súčasnú pozíciu?

Máme dobrú východiskovú pozíciu, ale ešte nie je koniec. Vedeli sme, že nad Podbrezovou potrebujeme zvíťaziť. To nám vyšlo a teraz ideme ďalej. Čakajú nás ďalšie výzvy, na ktoré sa musíme správne mentálne nachystať. Verím, že tréneri nás dobre takticky pripravia a že ak každý zodpovedne pristúpi k svojim úlohám, mohli by sme to zvládnuť a na konci byť úspešní.

Myslíte si, že to bude napínavé až do konca sezóny?

Napínavé je to už teraz a situácia v tabuľke navráva, žeby to tak mohlo byť naozaj až do konca. Nechajme sa prekvapiť.

Slovan Bratislava vyhral štyri tituly po sebe, Dunajská Streda ani raz vo svojej histórii tento úspech ešte neoslavovala. Cítite to tak, že na strane belasých sú skúsenosti a na tej vaše zase hlad dosiahnuť niečo, čo sa ešte nikdy nepodarilo?

Takto nad tým neuvažujem. Samozrejme, viem, že Dunajská Streda ešte nikdy nevyhrala titul a bolo by fantastické, keby sa nám to podarilo. Za päť kôl sa však toho môže udiať ešte veľa a navyše, čaká nás doma vzájomný zápas so Slovanom. Hrá sa o pätnásť bodov a vedieme len o tri. Nezostáva nám nič iné, len sa sústrediť na najbližší duel, ktorý musíme a chceme zvládnuť. Verím, že krok po kroku dokráčame k tomu, po čom všetci túžime.

V nedeľu v Trnave to však určite nebude ľahké…

Samozrejme. Čaká nás nepríjemný súper, po Slovane asi najťažší. Musíme zodpovedne pristúpiť k úlohám, ktoré nám stanovia tréneri, a krotiť emócie. Verím, že dokážeme uhrať priaznivý výsledok v Trnave. Urobíme všetko pre to.

Patríte medzi hráčov, ktorí už vyhrali trofej. Cítite, že sa od vás aj preto čaká líderstvo?

Vieme, že nás do konca sezóny čakajú aj vypäté situácie. Musíme zvládať naše emočné nastavenie, aby sme sa nedopustili hlúpych faulov a zbytočných chýb. Áno, s Cracoviou Krakov som už vyhral Poľský pohár aj superpohár. Boli to vynikajúce pocity, pre aké hrá človek futbal. Titul som však ešte nezískal, v tomto smere som na tom rovnako ako ostatní spoluhráči. Bolo by pekné, ak by sa mi ho podarilo dosiahnuť teraz.

Čo bude najdôležitejšie v zostávajúcom období, aby to vyšlo?

Musíme sa sústrediť len na veci, ktoré dokážeme ovplyvniť. To znamená zodpovedný prístup k tréningu a svojim úlohám, plnenie taktických pokynov trénera na ihrisku. Verím, že máme na to, aby sme sa na konci radovali a že sa nám to aj podarí.

MILAN DIMUN – FAKTY

  • Narodil sa 19. septembra 1996 v Košiciach, hráva na poste stredopoliara za FC DAC 1904 Dunajská Streda.
  • S futbalom začínal v MFK Košice, kde si prešiel všetkými mládežníckymi kategóriami a 18. októbra 2014 debutoval vo Fortuna lige na ihrisku Zlatých Moraviec (0:3). Celkovo v ročníku 2014/15 odohral za východniarov 15 zápasov (961 minút) a strelil aj jeden gól. Košice síce skončili šieste, ale nedostali licenciu na ďalšiu sezónu. Ročník 2015/16 strávil v druhej lige, kde odohral 25 zápasov a strelil päť gólov. V lete 2016 prestúpil ešte ako 19-ročný do poľskej Cracovie Krakov.
  • V Cracovii Krakov vydržal päť rokov, počas ktorých vyhral pohár (2019/20) a Superpohár (2020/21). Trikrát s klubom účinkoval v Európskej lige, kde Cracovia vždy vypadla na prvej prekážke, v sezóne 2019/20 zhodou okolností skončila práve na štíte Dunajskej Stredy. V Ekstraklase odohral 106 zápasov, v ktorých strelil štyri góly, ďalších štrnásť štartov si pripísal v pohári a tri v Európskej lige.
  • V lete 2021 prestúpil do Dunajskej Stredy, za ktorú dosiaľ nastúpil v 53 zápasoch Fortuna ligy, v ktorých si pripísal štyri góly. V kvalifikácii Konferenčnej ligy pridal ďalších šesť štartov, v Slovnaft Cupe hral päťkrát. V tejto sezóne absolvoval 26 ligových zápasov (1896 minút) s bilanciou 2+1, na konte má štyri žlté karty. Celkovo vo Fortuna lige odohral 68 zápasov, v ktorých skóroval päťkrát.
  • Minulý týždeň predĺžil s FC DAC 1904 zmluvu, ktorá mu mala pôvodne vypršať v lete 2023. S Dunajskou Stredou podpísal nový kontrakt do leta 2025.
  • Slovensko reprezentoval v kategóriách do 17, 18, 19 a 21 rokov.
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Cristiano Ronaldo a klub Real Madrid.
  • Riadi sa podľa životného motta „Kto vydrží, zvíťazí.“
  • Je zadaný, jeho partnerka je študentka medicíny Natália.