Prajnosť a pozitivizmus

Prajnosť a pozitivizmus

S brankárom MFK Skalica Igorom Šemrincom o tom, ako si užíva návrat do Fortuna ligy a tiež o jeho cieľoch na Záhorí.

Do AS Trenčín prišiel v roku 2010 a v klube spod Čákovho hradu zažil toho naozaj dosť. Skúsený brankár Igor Šemrinec určite nikdy nezabudne najmä na sezóny 2014/15 a 2015/16, keď sa na Považí dvakrát po sebe tešil zo zisku double. V lete 2021 sa nedohodol s Trenčanmi na novej zmluve a zamieril do druholigových Košíc. Mnohí si možno mysleli, že za pôsobením vo Fortuna lige definitívne zavrel dvere. Opak bol pravda, po roku na východe republiky sa presťahoval na jej opačný koniec. Do svojich radov ho zlanáril nováčik MFK Skalica, ktorý medzi elitu postúpil aj na úkor východniarov. Nuž a rodák z Hornej Nitry si vo veku 35 rokov užíva znova najvyššiu súťaž, hoci z pozície dvojky, keďže prevažne kryje chrbát o osem rokov mladšiemu Martinovi Junasovi. Priestor dostáva v Slovnaft Cupe, kde Záhoráci postúpili do semifinále a v stredu ich v tejto súťaži vyzve na Tehelnom poli Slovan Bratislava. „Pohár beriem ako čerešničku na torte. Môj hlavný cieľ je pomôcť Skalici etablovať sa vo Fortuna lige. Rád by som si aj po tejto sezóne povedal, že stále nepoznám pocit, aký zavládne po zostupe do nižšej súťaže,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu Igor Šemrinec.

Po angažmáne v druholigových Košiciach ste sa vrátili do Fortuna ligy, ktorú teraz zažívate z pozície nováčika. Ako si to užívate?

Veľmi. Je tu dobré prostredie a výborná kabína. V Trenčíne som bol roky zvyknutý na multikultúrnu šatňu, tu je gro hráčov zo Slovenska. Je to fajn, mám to tu rád. Domáci sa ku mne pekne správajú a ja sa im to snažím oplácať.

V Trenčíne ste zažili dvakrát zisk titulu, boje v pohárovej Európe, ale aj zápolenia v dolnej šestke či dokonca baráž o udržanie sa. Skalica zažíva len svoju druhú sezónu v histórii medzi slovenskou futbalovou elitou. Mnohí vaši spoluhráči okúsili teraz to, čo ste si vy v kariére odkrútili už mnohokrát. Čo najmä im zdôrazňujete?

Za tie roky som zažil skutočne boje na všetkých frontoch, ale nemyslím si, že je moja úloha vyslovene odovzdávať skúsenosti tejto kabíne. Viacerí chalani toho zažili veľa, mnohí hráči sa na Fortuna ligu pripravovali dlhoročným pôsobením v druhej lige. Je pravda, že Skalica dosiaľ účinkovala v najvyššej súťaži len raz a to v sezóne 2015/16, keď ako nováčik hneď aj vypadla. Jednoznačný cieľ je tentoraz zvládnuť záchranárske práce a udržať sa medzi elitou. Chceme sa etablovať v prvej lige.

Na jar ste pre splnenie tejto ambície spravili naozaj veľa. Z predposlednej barážovej priečky po jesennej časti ste poskočili vyššie, pravidelne zbierate body. Vládne teda v kabíne dobrá nálada?

Určite áno a myslím si, že je to vidieť aj na výsledkoch. Na začiatku jari sme síce nešťastne prehrali v Žiline a v Dunajskej Strede, no nevládla tu z toho žiadna panika. Teraz z toho ťažíme. V podstate sa nám vracia to, o čo nás futbalový osud ukrátil na jeseň. V prvej polovici sezóny sme takisto tvrdo trénovali a určite sme nehrali zle. V mnohých zápasoch sme si vypracovali veľa šancí, no výsledky nám chýbali. Teraz prežívame v globále šťastnejšie obdobie. V tabuľke sme poskočili vyššie a ešte sme aj postúpili do semifinále pohára.

Keď sa pozrieme na jarné výsledky Trenčína či Zlatých Moraviec, sú horšie ako tie vaše. Napĺňa vás to optimizmom v súvislosti s vašim cieľom udržať sa v najvyššej súťaži?

Áno, ale bez ohľadu na výsledky konkurentov, optimizmus je prirodzený fenomén v skalickej kabíne, takto sú nastavení všetci chalani. Dúfam, že si udržíme dobrú formu. Na jar nedostávame veľa gólov a vpredu sme celkom produktívni. Logicky zbierame body, sem-tam sa k nám prikloní aj šťastena. Kiežby nám to vydržalo čo najdlhšie.

Až dosiaľ ste pôsobili vo veľkých tímoch z krajských miest, konkrétne v AS Trenčín a FC Košice. Dnes ste súčasť rodinného klubu. V čom najmä badáte rozdiely?

Necítim taký veľký tlak ako na predošlých adresách. Možno to súvisí aj s tým, že moja pozícia je iná v porovnaní s tým, akú som mal v Trenčíne a Košiciach, ale vo všeobecnosti platí, že v Skalici je tlak o čosi nižší. Súvisí to práve s rodinným prostredím. Najmä domáci chalani bojujú s vervou za klub. Sú hrdí, že aj na Záhorí sa hrá prvá liga. Na fanúšikoch takisto cítiť, že si najvyššiu súťaž vážia. Z tunajšieho prostredia priam srší súdržnosť. Verím, že to môže byť naša veľká výhoda vo fáze, keď sa bude lámať chlieb.

Z vašich slov cítiť, že sa vám Záhorie pozdáva.

Je to tu naozaj fajn. Nenosí sa tu strojenosť či zbytočná striktnosť a bazírovanie na nepodstatných veciach. Nefunguje to tu tak, že niečo je jasne dané a musí to tak byť za každých okolností. Z ľudí v klube necítiť žiadny negativizmus. Skalicu zdobí prajnosť a pozitivizmus. Keď zvíťazíme, tešia sa všetci. Keď prehráme, ideme spolu ďalej a nikto nehľadá vinníkov. To je naozaj skvelé.

Po dlhých rokoch zastávate post brankárskej dvojky. Ako ste si zvykli na novú pozíciu?

K mužstvu som sa pripojil v podstate týždeň pred ligou, s chalanmi som toho nenatrénoval veľa. Počas leta som bol doma a pripravoval som sa len individuálne. Potreboval som trochu času. Keďže som proti Skalici nastupoval celú minulú sezónu, vedel som, že post jednotky zastáva Martin Junas, ktorý toho v druhej lige odchytal pomerne dosť a má aj skúsenosti z mládežníckych reprezentácií. Vedel som, že je to dobrý brankár a že začnem určite ako dvojka s tým, že uvidíme, ako sa budú veci vyvíjať. Snažil som sa svedomito trénovať, aby som bol nachystaný. Nikdy neviete, kedy príde šanca. Proti Trenčínu (2:0) som po zranení Martina naskočil na posledných dvadsať minút, prvýkrát v kariére sa mi stalo, že som vybehol na ihrisko v priebehu zápasu. Snažím sa pracovať tak, aby som bol v prípade potreby pripravený a zároveň plne podporujem Martina. Keď ma poprosí o nejakú radu, rád poradím. Ale všetko s mierou, nechcem byť zase extra múdry, sám som to nemal rád, keď som bol jednotka.

Martin Junas v každom rozhovore o vás hovorí veľmi pekne. Dá sa povedať, že sa vám darí podporovať ho a že tvoríte dobrú partiu?

Áno, od prvého dňa spolu vychádzame veľmi dobre. Keď som prestúpil do Skalice, hneď prišiel za mnou a vysvetlil mi, ako to v klube a v šatni funguje. Nebral to tak, že je tu nová konkurencia a teraz sa spolu nebudeme baviť. Počas celej kariéry som vychádzal s kolegami na brankárskom poste veľmi dobre. Nie som konfliktný typ. Vždy som sa riadil heslom, že keď niekomu prajem, bude aj mne dopriate. Toho sa držím. S Martinom si často telefonujeme a debatujeme o brankárskych veciach. Keď ho zaujíma môj názor, rád mu ho poviem. Dobré vzťahy máme nielen my dvaja medzi sebou, ale aj s trénerom brankárov Martinom Polohom. Všetci sme na jednej vlne.

Kým Martin Junas chytá v lige, vám patrí priestor medzi žrďami v pohárových zápasoch, v ktorých ste neraz zažiarili. Vychytali ste jedenástkový rozstrel proti Ružomberku aj Liptovskému Mikulášu. Ako si užívate tohtosezónnu edíciu Slovnaft Cupu?

V Skalici nemáme béčko, alebo farmársky tím, a tak som veľmi vďačný za zápasové vyťaženie v pohári. Neplatí to len o mne, priestor v Slovnaft Cupe dostáva viacero hráčov, ktorí nenastupujú pravidelne v lige. Vždy som sa snažil pristúpiť k zápasom zodpovedne a bolo mi jedno, či sme hrali v prvých kolách proti súperom z nižších súťaží, alebo neskôr už proti ligistom. Som rád, že sme sa prebojovali už do semifinále, v ktorom nastúpime dvakrát proti Slovanu Bratislava. Úspešné penaltové rozstrely vnímam len ako čerešničku na torte. Ja som niečo chytil, chalani to zase popremieňali a vzišiel z toho postup.

V lete 2015 vyhral Trenčín svoju prvú pohárovú trofej, keď ste v popradskom finále proti Senici chytili tri jedenástky. Čo hovoríte na to, že máte už v podstate nálepku penaltového experta?

Určite by som sa nenazval penaltovým expertom. Až do tejto sezóny bol práve rozstrel vo finále pohára v roku 2015 jediný, ktorý som vyhral. Predtým som asi tri – štyri prehral. Zlom nastal vo veľmi dôležitom zápase, ktorý zarezonoval na verejnosti, preto o mne možno niektorí hovoria ako o penaltovom expertovi. Celkovú bilanciu v jedenástkových lotériách mám však vyrovnanú, alebo možno aj mierne negatívnu.

Ak by vám to vyšlo na rozstrel v semifinále proti Slovanu, zrejme by ste sa nehnevali…

Určite nie. Všetci vieme, kto je v tomto dvojzápase favorit. Nechceme sa stavať do role, ktorá nám neprináleží. Každému je jasné, v akej pozícii sme my a v akej Slovan. Už účasť v semifinále je krásna. Očakávam, že v domácej odvete budeme mať vypredané, prídu isto aj fanúšikovia hostí. Nech si to ľudia užijú a uvidíme, ako to dopadne. Favorit je jasný a my sa mu pokúsime znepríjemniť cestu za úspechom.

Snívate o finále pohára, alebo máte dnes skôr iné túžby?

Pohár beriem ako čerešničku na torte. Môj hlavný cieľ je pomôcť Skalici etablovať sa vo Fortuna lige. Rád by som si aj po tejto sezóne povedal, že stále nepoznám pocit, aký zavládne po zostupe do nižšej súťaže.

TRDELNÍK SI UŽ NA JARMOKU NEDÁ

Igora Šemrinca sme sa spýtali aj na to, či mu chutí skalický trdelník. „Doteraz som si trdelník dával v Prievidzi na Baníckom jarmoku, prípadne na iných jarmokoch, ktoré som navštívil. Skalický trdelník však chutí úplne inak a najmä, o poznanie lepšie. Už teda viem, že na jarmoku si trdelník nikdy nedám a radšej požiadam niekoho, kto bude mať cestu cez Záhorie, nech mi donesie ten originálny. Skalický je totiž na inej úrovni,“ povedal 35-ročný brankár Skalice.

CHOVAN? NIELEN JEHO CHYBA

Keď Igor Šemrinec pôsobil v AS Trenčín, chrbát mu kryl súčasný brankár Slovana Bratislava Adrián Chovan. Ten sa dopustil veľkej chyby v odvete osemfinále Konferenčnej ligy proti FC Bazilej a aj pre ňu napokon belasí nedotiahli úspešne rozohraný zápas do postupového konca, keďže vypadli na penalty. Ako to na diaľku vnímal Chovanov exkolega? „Samozrejme, že som to sledoval. Mráz mi prešiel celým telom, keď som videl, čo sa stalo. Aďa poznám a bolo mi to ľúto. Viem, aký je to brankár, a tiež, ako na sebe pracoval. Mrzí ma, že to celé nabralo zlý smer. Mnohí z vypadnutia vinia len a len jeho, čo nie je úplne fér. Futbal je kolektívny šport. Áno, možno si ľudia povedia, že si ho zastávam ako brankár a bývalý kolega, ale pokojne mohol Slovan viesť aj 4:0, prípadne mohli strele na bránku predísť jeho spoluhráči. Súhlasím, gól padol po Aďovej chybe, to bez debaty a vie to aj on. Len sa mi nepáči, čo vzniklo okolo toho celého,“ odpovedal Igor Šemrinec.

IGOR ŠEMRINEC – FAKTY

  • Narodil sa 22. novembra 1987 v Bojniciach, hráva na poste brankára za MFK Skalica.
  • Futbalovo vyrástol v Prievidzi, hoci dva roky počas žiackeho obdobia strávil aj v Novákoch.
  • Do Trenčína prišiel v lete 2010 na ročné hosťovanie z Prievidze, ktoré sa v roku 2011 zmenilo na prestup. V Trenčíne pôsobil až do leta 2021, akurát na začiatku angažmánu pod Čákovým hradom krátko hosťoval v Novom Meste nad Váhom.
  • Dlho robil brankársku dvojku Milošovi Volešákovi, jednotkou sa stal na jeseň 2014. Práve s jeho príchodom do bránky sa viažu najväčšie úspechy Trenčína. V sezónach 2014/15 a 2015/16 ako brankárska jednotka priviedol AS k zisku slovenského double. Šesťkrát po sebe zažil účinkovanie v pohárovej Európe. Bol pri tom, keď AS Trenčín v 3. predkole Európskej ligy 2018/19 vyradil Feyenoord Rotterdam.
  • V lete 2021 sa s Trenčínom nedohodol na predĺžení zmluvy a zamieril do druholigových Košíc, s ktorými nesplnil postupový cieľ a po roku sa s východniarmi rozlúčil. Zastával post jednotky.
  • V lete 2022 sa vrátil do Fortuna ligy, keď sa dohodol na zmluve s MFK Skalica, kde robí dvojku Martinovi Junasovi. V tejto sezóne naskočil v štyroch ligových stretnutiach (1-2-1) a odchytal všetky pohárové súboje, kde úspešne zvládol penaltové rozstrely proti Ružomberku a Liptovskému Mikulášu, čím nemalou mierou pomohol k postupu tímu do semifinále.
  • Vo Fortuna lige celkovo odchytal zatiaľ celkovo 167 zápasov.
  • Jeho obľúbený klub je Sporting Lisabon a hráč bývalá dánska brankárska legenda Peter Schmeichel.
  • Riadi sa podľa životného motta: „Nikdy neľutuj to, čo si spravil, lebo v tej chvíli si to tak prial.“
  • Je ženatý, za manželku si zobral bývalú slovenskú reprezentantku v hádzanej Ivetu Mičiníkovú, spolu majú syna Petra (3).