Polievka: „Neuspokojím sa. Budem makať, aby prišla ďalšia pozvánka“

Polievka: „Neuspokojím sa. Budem makať, aby prišla ďalšia pozvánka“

S kapitánom MFK Dukla Banská Bystrica Róbertom Polievkom nielen o jeho prvej skúsenosti so seniorskou reprezentáciou.

Nálepku veľkého talentu nosí na sebe od detského veku. Slovensko reprezentoval vo všetkých mládežníckych kategóriách od 15 do 21 rokov. Na prvú pozvánku do seniorského národného tímu si napriek tomu musel kapitán banskobystrickej Dukly Róbert Polievka (26) počkať. Premiérovú nomináciu od trénera slovenskej reprezentácie Francesca Calzonu dostal až tento mesiac. Nuž a treba povedať, že do novej výzvy vhupol rovnými nohami. Taliansky kormidelník dal druhému najlepšiemu strelcovi Fortuna ligy šancu v základnej zostave v oboch marcových zápasoch kvalifikácie Eura 2024 proti Luxembursku (0:0) a Bosne a Hercegovine (2:0). Útočník mužstva spod Urpína sa nestratil ani v jednom, ba patril medzi lepších hráčov na ihrisku. „Od prvého tréningu som cítil, že ma chlapci prijali medzi seba. Nemal som pocit, že som niekde, kde som predtým nikdy nebol,“ povedal okrem iného v rozhovore pre našu ligu Róbert Polievka.

S akými pocitmi ste sa vrátili do klubu už ako novopečený reprezentant?

S veľmi príjemnými. Tešil som sa medzi chalanov. Bezprostredne po zápase s Bosnou a Hercegovinou mi tréner Michal Ščasný poslal esemesku, aby som si doma oddýchol, no nedalo mi to a prišiel som hneď na prvý tréning. Chcel som sa s chalanmi podeliť o zážitky. Som rád, že to so mnou prežívali, som im za to veľmi vďačný. Samozrejme, nevyhol som sa ani podpichovačkám z ich strany, ale tak to má byť.

Čo ste si museli vypočuť?

Napríklad, Michal Faško ma privítal vetou: „Neboj sa Robko, my ti tu budeme prihrávať…“ Bolo to príjemné. Cítil som, že každý sa tešil z môjho úspechu.

Ako ste vnímali, že ste prvú účasť na zraze seniorského národného tímu premenili na dva štarty v základnej zostave v slovenskom drese?

Všetko sa zbehlo rýchlo a možno to bolo aj dobré. Od prvého tréningu som cítil, že ma chlapci prijali medzi seba. Nemal som pocit, že som niekde, kde som predtým nikdy nebol. Je úžasné, keď vás takýto kolektív berie ako normálneho člena tímu. Veľmi mi to pomohlo. Bol som prekvapený, keď som sa hneď ocitol v základnej zostave a ešte prekvapenejší, keď som nastúpil od začiatku aj druhýkrát. Vieme dobre, ako dopadol prvý zápas… To, že šanca prišla znova, ma nakoplo do ďalšej roboty. Mám z toho všetkého veľkú radosť.

Už ste si určite pozerali oba zápasy v televízii. S akými pocitmi sa vám sledovalo seba samého v týchto dueloch?

Úprimne poviem, že som mal zimomriavky už pri nástupe, keď som sa videl v televízii v slovenskom drese po boku takých skvelých hráčov. Keď som si čítal mená pri vyhlasovaní základnej jedenástky, ešte viac som si uvedomil, čo mám za sebou. Boli to pre mňa veľmi emotívne momenty. Hrať za reprezentáciu je výnimočná udalosť v živote každého hráča.

Už len ten gólik chýbal, to by bol priam snový debut!

To by teda bol… Som útočník a do reprezentácie som išiel s tým, že sa mi darí strelecky presadzovať vo Fortuna lige. Gól by ma určite veľmi, veľmi potešil, ale keď som cestoval na zraz, nečakal som ani to, že nastúpim v základnej zostave. No a teraz sa rozprávame o tom, že som mohol dať aj gól. Chcel som skórovať, no nesmútim, že to nevyšlo. Verím, že to ešte príde.

Aké ste mali pocity zo spolupráce s trénerom Francescom Calzonom?

Len príjemné. Prvýkrát som zažil zahraničného trénera. Bolo vidieť, že má určitý štýl práce, ktorý mi vyhovuje. Dal mi nielen rady, ale aj presné pokyny, čo po mne chce. Všetko mi jasne vysvetlil. Takýto štýl komunikácie sa mi páči. Snažil som sa plniť všetko podľa jeho predstáv.

V akom kontexte vnímate štyri vydolované body. Vládne s nimi spokojnosť?

Ja si myslím, že aj áno. Každý by chcel mať šesť bodov, ale realita je takáto a my ju musíme brať. Sme druhí v tabuľke, kvalifikácia je ešte dlhá, všetko zostáva otvorené.

Róbert Polievka v zápase proti Luxembursku (foto: TASR)

Mnohí vaše meno už dlhšie čakali v nominácii, no našli sa aj takí, ktorých pozvánka pre vás zaskočila. V júni už by boli fanúšikovia skôr prekvapení, ak by ste v menoslove chýbali. Čo na to hovoríte?

Vnímal som, že mi veľa ľudí nomináciu praje, čo ma tešilo. Zároveň som cítil tlak, pretože som chcel dokázať fanúšikom, seba aj trénerom, že som si pozvánku zaslúžil. Podržali ma chalani aj tréneri, ktorí mi prízvukovali, že som v reprezentácii zaslúžene a mám robiť len to, čo viem. To mi dodávalo energiu. Snažil som sa zo seba vydať maximum.

Keď už hovoríte o tlaku, skúsime to na vás aj my týmto spôsobom: Veríte, že aj s vašim prispením sa prestane už rozprávať o tom, že Slovensko má problém na poste hrotového útočníka?

To by som si nedovolil tvrdiť. Som rád, že som sa dostal do reprezentácie. Ľudia možno čakajú, že mi to bude padať tak ako v lige, ale strieľať góly na tejto úrovni je náročné. Post útočníka je špecifický. Často sa dostanete do jedinej šance, ktorú treba premeniť. Keď vám to nevyjde, ľudia sa pýtajú, čo tam hľadáte. Aj preto by som si nikdy nedovolil tvrdiť, že práve ja mám vyriešiť nejaký problém. Potešilo by ma už to, ak by som zostal súčasťou národného tímu. Viem, že ma čaká veľa tvrdej roboty, aby som si mohol povedať, že patrím do reprezentácie. Neuspokojím sa s tým, že mám za sebou prvý zraz. Budem makať, aby som sa tam objavil aj nabudúce.

Ste kapitán Dukly a kanonier ligy, takže na tlak ste zvyknutý. Cítite, že te teraz narastie, keďže ste reprezentant a ľudia sa budú na vás pozerať ako na Weissa ml. či Kucku?

Ak by sa ľudia na mňa pozerali rovnako ako na nich, bolo by to pre mňa privilégium. Sú to osobnosti a vynikajúci hráči, zrejme najlepší v našej lige. Zároveň platí, že si nechcem pripúšťať žiadny tlak. Chcem byť ten istý Róbert Polievka ako vtedy, keď po mne - ako sa ľudovo hovorí - ešte ani pes neštekol. Zároveň chcem byť zdravo sebavedomý. Teší ma, že dnes už viem lepšie robiť aj tie veci na ihrisku, v ktorých som v minulosti trochu zaostával. Snažím sa pomôcť tímu v defenzíve a podobne. Chcem sa zdokonaľovať vo všetkých aspektoch hry a strieľať góly. Cesta k tomu vedie len cez tvrdú prácu. K nej ma motivuje aj účasť v reprezentácii, čo je pre mňa splnený sen. Zároveň si želám, aby sa s prvými štartmi v národnom tíme pre mňa tento sen neskončil. Chcem sa vrátiť do reprezentačného kolektívu.

Nebude teraz pre vás náročné motivovať sa na fortunaligové zápasy?

Určite nie! Už cestou domov z reprezentačného zrazu som sa tešil na chalanov v šatni a na ďalšie zápasy. Snažím sa užiť si každú chvíľu v Banskej Bystrici. Ktovie, dokedy budem pôsobiť v Dukle, možné je všetko. Sústredím sa preto na prítomnosť a na každý deň, tréning či zápas. Najbližší reprezentačný zraz bude až v lete a dovtedy chcem odviesť dobrú robotu v klube. Chcem podávať aspoň také výkony, aké som podával pred tým, čo mi prišla prvá pozvánka. Len dobré výkony v klube ma môžu udržať v národnom tíme.

Už cez víkend vás čaká derby s Podbrezovou, s ktorou ste sa stretávali aj v druhej lige, čo upevnilo vašu vzájomnú rivalitu. Veríte, že si obujete strelecké kopačky?

Teším sa na tento zápas. Posledných päť vzájomných stretnutí s Podbrezovou sme prehrali. Z tohto pohľadu je u nás v kabíne veľmi veľká motivácia. Chalanom som už v šatni stihol povedať, že práve v tomto stretnutí by sme konečne mohli zlomiť našu negatívnu sériu. Vieme, že to bude náročné ako každé derby, ktoré nemá favorita. Tento zápas nám môže veľa ukázať. Chceme sa pobiť o čo najlepší výsledok a ja dúfam, že konečne Podbrezovú zdoláme.

VŠETKY CESTY OTVORENÉ

Róbert Polievka bol už počas zimy pomerne blízko k odchodu z Banskej Bystrice. Interes o jeho služby prejavovali v Slovane Bratislava a Dunajskej Strede, postupne sa hlásia aj záujemcovia zo zahraničia. Kapitána Dukly sme sa preto spýtali, či na letný zraz reprezentácie ešte pôjde ako hráč tímu spod Urpína. „Ťažká otázka, všetko teraz plynie akosi rýchlo. Klamal by som, ak by som povedal, že túto tému nevnímam, no momentálne sa teším z každej chvíle, ktorú trávim v kolektíve Dukly. Zároveň neskrývam, žeby som sa v lete rád posunul vpred vo svojej kariére. Chcel by som si vyskúšať novú výzvu, nejakú zahraničnú súťaž. Všetky cesty sú však otvorené, stať sa môže hocičo a ja hovorím, že čo má prísť, to aj príde. Ak by som v Banskej Bystrici pokračoval, určite by som to nebral ako dôvod na smútok. Zároveň ma teší, že v rámci Dukly máme dobre nastavené vzťahy. Tréner, ľudia z vedenia klubu aj majiteľ sú stotožnení s tým, že ak by prišla zaujímavá ponuka pre všetky strany, budeme hľadať cestu vedúcu k dohode o mojom prestupe,“ povedal Róbert Polievka.

RÓBERT POLIEVKA – FAKTY

  • Narodil sa 9. júna 1996 v Krupine, hráva na poste útočníka za MFK Dukla Banská Bystrica, kde zastáva aj pozíciu kapitána.
  • S futbalom ako dieťa začínal v Hontianskych Nemciach, neskôr sa presunul do Krupiny, no už od veku 10 rokov vyrastal v banskobystrickej Dukle, kde si prešiel všetkými zvyšnými mládežníckymi kategóriami.
  • Vo Fortuna lige debutoval 12. júla 2014 v prvom kole sezóny 2014/15, na ihrisku Košíc (2:1) naskočil v závere zápasu.
  • Vo svojej prvej mužskej sezóne odohral za Duklu 24 zápasov (1447 minút), v ktorých strelil aj jeden gól, no Banská Bystrica skončila posledná a vypadla.
  • V lete 2015 prestúpil do Dunajskej Stredy (44 zápasov, 1 gól), za DAC hrával až do jari 2017, keď išiel na polročné hosťovanie do Podbrezovej (12 zápasov, 1 gól).
  • Na dlhé obdobie poslednú sezónu vo Fortuna lige (2017/18) strávil ako hráč Žiliny (9 zápasov, 1 gól).
  • Celkovo mal pred štartom tohto ročníka v našej najvyššej súťaži na konte 89 odohraných zápasov a 4 strelené góly.
  • V lete 2018 zamieril do druholigovej materskej Dukly Banská Bystrica, kde sa stal aj kapitánom, najskôr prispel k dosiahnutiu šiesteho miesta, vo zvyšných troch ročníkoch k druhým priečkam, v poslednej sezóne znamenalo striebro posun medzi elitu. Nehrala sa totiž baráž s predposledným tímom ligy po tom, čo nesplnil licenčné kritériá ŠKF Sereď.
  • Jeho bilancia zápasov a gólov v jednotlivých druholigových sezónach bola 19/8, 22/12, 24/13, 29/18. Spolu teda v druhej lige odohral 84 zápasov a strelil v nej 51 gólov.
  • Za sezónu 2021/22 sa stal najlepším hráčom druhej ligy podľa hlasovania fanúšikov aj odborníkov, získal takisto miesto v elitnej jedenástke sezóny.
  • Po návrate do prvej ligy potvrdil status opory tímu. V 23 doteraz odohraných zápasoch (2045 minút) medzi elitou v tomto ročníku strelil 14 gólov a pridal aj štyri asistencie. Momentálne má teda na konte 112 fortunaligových zápasov a 18 gólov.
  • Slovensko reprezentoval vo všetkých mládežníckych kategóriách od 15 do 21 rokov. Na pozvánku zo seniorského áčka však čakal až do marca tohto roka. Tréner Francesco Calzona ho hodil rovnými nohami do vody, pretože okamžite nastúpil v prvých dvoch zápasoch kvalifikácie Eura 2024 proti Luxembursku (0:0) a Bosne a Hercegovine (2:0) v základnej zostave.
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Lionel Messi a klub FC Liverpool.