Rekordy! Strelecký i klubový. Zaujímavosti po 2. kole nadstavby

Rekordy! Strelecký i klubový. Zaujímavosti po 2. kole nadstavby

Druhé kolo nadstavbovej časti prinieslo vyrovnanie gólového rekordu, víťazstvá ašpirantov na zisk titulu i nový klubový rekord DAC 1904.

VYROVNANIE HISTORICKÉHO GÓLOVÉHO REKORDU   

Úvodný zápas 2. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy priniesol gólový rekord, resp. vyrovnanie historického gólového rekordu v jednom zápase. Duel sa skončil víťazstvom Žiliny 6:4, čo je spolu 10 gólov, teda historicky najviac v samostatnej 30 ročnej histórii našej ligy. „Fanúšikovia si určite prišli na svoje. Bola to krásna reklama na futbal,“ zhodnotil výstižne tréner Žiliny Jaroslav Hynek. Prívlastok 10-gólový nesú dokopy štyri zápasy v doterajšej 30-ročnej histórii našej ligy.     

  • 1998/99: Inter Bratislava – Bardejov 10:0  
  • 2004/05: Žilina – Inter Bratislava 7:3 
  • 2008/09: Košice – Prešov 5:5 
  • 2022/23: Žilina – MFK Dukla 6:4   


NOVÝ KLUBOVÝ REKORD   

DAC 1904 víťazstvom nad Spartakom Trnava prepísal svoje historické tabuľky. Do nedele platilo, že najdlhšia šnúra bez prehry DAC trvala šestnásť ligových zápasov. Okrem aktuálnej sezóny zaznamenali futbalisti zo Žitného ostrova podobnú sériu aj v sezóne 2016/17, kde v poslednom kole ju pretrhol Ružomberok. To, čo sa Ružomberku podarilo, sa Spartaku Trnava nepodarilo. Naopak, zverenci trénera Guľu zvíťazili v šlágri kola nad Spartakom Trnava 3:1 a natiahli sériu neporaziteľnosti na 17 zápasov, čím vytvorili nový klubový rekord. Po 2. kole nadstavby vedie DAC 1904 tabuľku Fortuna ligy o 4 body pred Slovanom Bratislava. 

TAIWOVA FORMA. 7 ZÁPASOV = 7 GÓLOV   

Útočník Spartaka Trnava zažil ďalší z výnimočných zápasov. V nedeľu nastúpil na pôde DAC 1904, kde v minulosti pôsobil. V žlto-modrom drese odohral 33 zápasov a dal 10 gólov. Jeho súčasná forma v drese Spartaka Trnava je však obdivuhodná. V posledných siedmich zápasoch Fortuna ligy dal Taiwo spolu sedem gólov. Na jar 2023 skóroval už päťkrát a skóroval naposledy aj do siete Dunajskej Stredy. Jeho gól však na body nestačil.   

PRVÝ GÓL KÁČERA V DRESE DAC   

Miroslav Káčer odohral v drese DAC 1904 už 20-ty fortunaligový zápas a práve v ňom sa dočkal premiérového gólu v drese aktuálneho lídra tabuľky. Hneď po zmene strán strelou k žrdi zvýšil vedenie svojho tímu na 2:0.   

"Videl som už predtým, že to stopér chcel hrať do stredu. Lopta sa k nemu vrátila, on chcel skúsiť prihrávku do druhej strany, ale prečítal som jeho myšlienku. Veľmi sa teším, konečne mi to tam padlo aj v dunajskostredských farbách,“ hovoril po zápase Miroslav Káčer.   

TRENČÍN 10 ZÁPASOV BEZ VÍŤAZSTVA   

Kým z tábora DAC 1904 zaznieva obrovská eufória, poriadnu krízu prežíva AS Trenčín. Dvojnásobný víťaz Fortuna ligy z ročníkov 2014/15 a 2015/16 nevyhral už desiaty zápas vo Fortuna lige v rade. Naposledy prehral na ihrisku Skalice 0:2 a aktuálne je na predposlednom mieste tabuľky. „Ťažko sa mi hľadajú slová. Prehrali sme dôležitý zápas. Musíme si asi oddýchnuť. Takto keď máme ďalej pokračovať, tak neviem. Musíme nájsť pohodu, čas sa kráti, už ho veľa nie je,“ povedal po stretnutí v Skalici Artur Gajdoš.   

PRVÝ JARNÝ BOD PRE TATRAN   

Tatran Liptovský Mikuláš viedol druhýkrát v sezóne tréner Ondrej Desiatnik a zaznamenal prvý bod na jar. V Michalovciach remizoval 0:0 a zaokrúhlil počet získaných bodov v aktuálnej sezóne na 10. L. Mikuláš pritom zvíťazil len raz, a to práve v Michaloviach. Troška sa pristavme pri týchto dvoch mužstvách. Nie je náhoda, že Tatran uhral bod práve s Michalovcami, pretože proti východniarom sa mu darí. Veď z posledných piatich vzájomných zápasov neprehral ani raz. Nočné liptácke mory má tréner Zemplína Norbert Hrnčár, ktorý s Michalovcami Liptovský Mikuláš ešte neporazil (5 zápasov, 0 výhier, 2 remízy, 3 prehry).   

REPRE PAUZA: V „A“ TÍME SLOVENSKA TRAJA FORTUNALIGISTI   

Fortuna liga má reprezentačnú prestávku. Slovensko čakajú kvalifikačné zápasy na Euro 2024 proti Luxembursku a Bosne a Hercegovine. Do „A“ tímu Slovenska boli povolaní traja hráči z Fortuna ligy. Dvojicu belasých Vernon De Marco a Juraj Kucka doplnil premiérovo Róbert Polievka z MFK Dukla Banská Bystrica. „Je na trénerovi, akú šancu mi dá, ja som nachystaný hrať najlepšie, ako viem. Pozvánku do tímu si veľmi vážim, chcel by som byť plnohodnotným hráčom reprezentačného výberu,“ hovorí kapitán MFK Dukla.   

E-FORTUNA LIGA CHALLENGE UŽ V PIATOK   

Reprezentačnú prestávku využije Fortuna liga na zábavnú a pritom charitatívnu udalosť. Futbalisti Fortuna ligy si v piatok sadnú za Playstation a budú hrať z domu turnaj, ktorý nesie názov e-Fortuna liga Challenge. Ide o štvrté pokračovanie takéhoto turnaja. Tradícia odštartovala počas Covidu v apríli 2020. O víťazstvo bude bojovať 12 hráčov z 12-tich klubov, pričom víťaz zinkasuje prémiu vo výške 1.000 eur, ktorú venuje na dobročinnú organizáciu.   

Celé podujatie bude streamované na Twitchi či na Youtube Fortuna ligy. Chalani budú hrať na PS5 hru FIFA 23, pričom si vyberú svoj obľúbený tím. Turnaj začne v piatok 24.3. o 15.00 a vyvrcholí po 20.00 hod.   

Zapojení hráči:   

  • DAC 1904: Regö Szánthó 
  • Slovan: Martin Trnovský 
  • partak: Patrick Karhan 
  • Podbrezová: Peter Kováčik 
  • Žilina: Ľubomír Belko 
  • Banská Bystrica: Dávid Richtárech 
  • Ružomberok: Adam Tučný 
  • Michalovce: Polydefkis Volankis 
  • FC ViOn: Adam Brenkus 
  • Skalica: Jakub Kousal
  • Trenčín: Matúš Kmeť 
  • L. Mikuláš: Imrich Bedecs