Víťazný a kvalitný študijný materiál

Víťazný a kvalitný študijný materiál

Futbalisti MŠK Žilina sa postarali o najväčšie prekvapenie prvého nadstavbového kola. V skupine o titul vyhrali na ihrisku úradujúceho majstra ŠK Slovan Bratislava 1:0.

„Šošoni“ sa dostali do ideálnej formy v správny čas. Keď balansovali na hrane účasti v hornej a dolnej šestke, dokázali zabrať naplno. Víťazstvami nad Ružomberkom (2:0) a v Poprade nad Liptovským Mikulášom (2:1) si vydobyli účasť medzi najlepším sextetom a oprávnenosť nasadenia do skupiny o titul potvrdili víťazstvom na Tehelnom poli.

O úspechu Žiliny rozhodol gólom po prihrávke Mária Sauera Dominik Javorček. Je pravda, že Slovan mohol skórovať z čistých šancí pred jeho presným zásahom (Green) a aj za stavu 0:1 (Čavrič, Barseghjan), lenže buď zasiahol skvele brankár Ľubomír Belko, alebo belasí trestuhodne míňali bránku. „Pre náš tím, ktorý stále zbiera skúsenosti, je takýto zápas vždy sviatok. Prvý polčas bol pomerne vyrovnaný, no my sme ukázali maximálnu efektivitu. Skórovali sme z jednej z dvoch striel na bránku a solídne sme držali loptu. Po zmene strán bol súper nebezpečnejší a viac držal opraty zápasu. V defenzíve sme niektoré veci zvládli na hrane a za to chcem chlapcov pochváliť. Už nám však nezostávali sily na to, aby sme zvládli nejaký brejk. Zostal teda v platnosti výsledok 0:1. Slovan však mal množstvo šancí, z ktorých mohol vyrovnať a otočiť. My sme to zvládli a toto víťazstvo je pre nás odmena. Zároveň nám zápas ukázal veľa vecí, na ktorých potrebujeme pracovať, aby sme sa zlepšovali. Toto stretnutie nám poslúžilo ako kvalitný štúdijný materiál,“ hovoril po víťazstve na Tehelnom poli spokojný tréner Žiliny Jaroslav Hynek.

Veľký večer zažil Dominik Javorček. V základnej zostave „šošonov“ nastúpil prvýkrát od decembra 2021, keďže dlhé obdobie si liečil roztrhnutý predný skrížený väz v kolene. Hoci vyrástol ako ľavý obranca, šancu dostal v rozostavení 3-4-3 na pravom kraji stredu poľa. Nuž a počínal si výborne. Gól bol len čerešnička na torte. „Sme veľmi šťastní, že sme získali tieto tri body. Všetci sme si tento zápas nesmierne užili. Myslím si, že sme veľmi dobre bránili a práve to bol kľúč k nášmu úspechu,“ rozhovoril sa 20-ročný futbalista žlto-zelených a ďalej pokračoval: „Po strelenom góle som prežíval obrovské emócie. Dôležité však bolo, aby som sa ďalej sústredil na pokyny trénera a stále plnil svoje úlohy na ihrisku. Teší ma, že sme zápas napokon dotiahli do víťazného konca.“

Veľký podiel na zisku troch bodov pre  MŠK Žilina mal aj brankár nášho národného tímu do 21 rokov Ľubomír Belko, ktorý podal tradične kvalitný a vyzretý výkon. Vyznamenal sa najmä za stavu 0:0, keď zlikvidoval únik Andreho Greena. „Keď vyhráte a ešte si aj udržíte čisté konto na Tehelnom poli, je to fantastický pocit. V prvom polčase sme si počkali na šancu a tú sme využili. Vedeli sme, že Slovan po zmene strán otvorí svoju obranu. Druhý gól sme síce už nestrelili, ale podali sme skvelý výkon a tešíme sa z víťazstva,“ doložil Ľubomír Belko.

WEISS: VEĽKÉ SKLAMANIE

Tréner Slovana Bratislava Vladimír Weiss st. bol po prehre so Žilinou (0:1) sklamaný a kritický zároveň. „Výkony hráčov sú veľké sklamanie pre klub a najmä pre mňa. Niektoré veci neovplyvníte. Postavil som troch, ktorí nastúpili v Bazileji, u nich bola únava evidentná. Dal som príležitosť aj hráčom, ktorí sú v kádri a myslia si, že sú plnohodnotní. Pravda je niekde inde. Budem bojovať s tým, čo tu je, pokiaľ mi sily budú stačiť. Uvidíme, čo bude ďalej. Ľudia nám verili, alebo veria, ale my sme nepotvrdili v lige chcenie a výsledky z pohára. Niektorí hráči nemajú na to, aby boli v Slovane,“ uviedol kouč belasých.