Šestnásťročný debutant s prehľadom tridsiatnika

Šestnásťročný debutant s prehľadom tridsiatnika

So stredopoliarom FK Železiarne Podbrezová Šimonom Faškom o jeho začiatkoch na fortunaligových trávnikoch.

Keď ho sledujete na ihrisku, máte pocit, že má tridsať rokov. Prezrádza ho len tvár. Stredopoliar FK Železiarne Podbrezová Šimon Faško debutoval v prvom jarnom kole na trávniku Zlatých Moraviec (1:1) vo veku 16 rokov, 10 mesiacov a 2 dni. Za posledných desať rokov sme mali vo Fortuna lige len jedenástku 16-ročných debutantov. Brat stredopoliara konkurenčného MFK Dukla Michala vstúpil na najvyššiu scénu evidentne výborne pripravený. A to fyzicky, takticky, futbalovo a najmä mentálne. Veď debut si odbil len deň po tom, čo sa vážne zranil práve Michal a na výkone mladučkého Šimona vôbec nebolo badať, žeby ho to vyviedlo z miery. V základnej zostave „železiarov“ figuroval aj v troch nasledujúcich stretnutiach a Horehronci v nich ani raz neťahali za kratší koniec (1-3-0). „Už sa všetci tešíme na bitky v hornej šestke. A ja obzvlášť, bude to pre mňa niečo nové,“ skonštatoval v rozhovore pre Našu ligu slovenský reprezentant do 17 rokov, ktorému predpovedajú veľkú kariéru.

Hneď v prvom jarnom kole sa vám zmenil futbalový život. Ako si to zatiaľ užívate?

Veľmi. Vážim si šancu. Hrať za áčko prvú ligu v mojom veku, to nie je len tak. Dostávam neskutočne veľa informácií a každý zápas sa toho veľa naučím. Jednak od spoluhráčov, ale takisto sledujem, čo robia na ihrisku súperi. Znamená to pre mňa veľa, všetko si užívam.

Na vašu adresu zaznievajú samé slová chvály. Tréner Zlatých Moraviec Ivan Galád povedal, že ak budete na sebe makať a budete dobre vedený, časom sa môžete voziť na mercedese. Váš kouč Roman Skuhravý a televízny analytik Marek Sapara zase vyzdvihli, že rozvahou na ihrisku pripomínate tridsaťročného hráča. Je to vec tréningu, alebo to máte vrodené?

Ťažko sa mi na to odpovedá. Je to pekné, keď sa takto o vás hovorí, ale ja to beriem tak, že si idem zahrať futbal, odjazdiť to na maximum a ukázať, čo viem. Možno to mám vrodené, pretože mi to hovorí veľa ľudí, ale či to je aj naozaj tak, to neviem.

Do Fortuna ligy ste vhupli úplne v pohode. V čom je vôbec pre vás naša súťaž náročná?

Myslím si, že náročná bude teraz najmä v tom, aké zápasy nás čakajú. Nielen pre mňa, ale platí to o nás všetkých. Postúpili sme do prvej šestky a čeliť budeme tým najlepším. Pokúsime sa stále hrať si svoju hru. Nie sme pod tlakom, sme nováčik, ale chceme o niečo zabojovať a ukázať fanúšikom, že máme kvalitu. Uvidíme, na čo to bude stačiť.

Čakajú vás dva zápasy so Slovanom, Dunajskou Stredou či Trnavou! Už ste si to aj stihli uvedomiť?

Pre každého z nás to bude veľká výzva. Vážime si, že sme súčasťou tejto spoločnosti a že sa môžeme porovnávať s najlepšími. Všetci sa aspoň presvedčíme, na čo vlastne máme.

Je známe, že váš vzor je brat Michal. Máte aj v iných fortunaligových tímoch vzory, proti ktorým teraz môžete v hornej šestke nastúpiť?

Okrem brata už nemám vyslovený vzor. Určite by som si však chcel na ihrisku zmerať sily so slovanistami Jurajom Kuckom a Džabom Kankavom, sú to neskutoční hráči. Najviac však túžim po spoločnej konfrontácii s bratom.

Michal si v dueli Dukly s Trenčínom poranil obličku deň pred vašim debutom. Stihne sa dať dohromady do niektorého z vašich vzájomných zápasov v hornej šestke?

Bodaj by áno! Žiaľ, na sto percent to v tejto chvíli ešte nevieme.

Hneď na úvod súbojov v nadstavbe vás čaká zápas v Trnave. Už ste niekedy hrali na štadióne ako City aréna?

Ja osobne nie, ale moji spoluhráči už áno. Podpichovali ma, že tam bude veľa ľudí, ktorí budú po mne kričať z tribúny. Ale nejak si to nepripúšťam. Uvidíme, čo prinesie zápas.

Pôsobíte naozaj vyrovnane. Robíte si ťažkú hlavu vôbec z niečoho?

Ale áno, no dokážem si to v hlave zorganizovať. Na začiatku týždňa si vždy poviem, čo ma asi čaká počas nasledujúcich dní. Potom už myslím len na svoj a tímový výkon, aby sme zvládli vlastnú robotu a plnili pokyny trénera.

Šimon Faško v zápase proti MŠK Žilina (foto: Podbrezová)

S prvými štartmi v lige sa pre hráča toho veľa mení. Obzvlášť to platí, keď hovoríme o debute v šestnástich rokoch. Zrazu vás spoznávajú ľudia na ulici, čelíte záujmu médií. Ako ste sa vyrovnali s týmito aspektmi života profesionálneho futbalistu?

Priznávam, niekedy už toho bolo na mňa veľa, až som prestával stíhať. S rodičmi sme sa aj rozprávali o tom, že by som možno mal obmedziť počet rozhovorov, ale už som si zvykol. Viem, že je to súčasť športu, nerobím z toho vedu, takže pokojne sa pýtajte ďalej (úsmev)…

Hovorí sa o vás ako o talente s potenciálom uspieť vo veľkom európskom futbale. Ako sa vám počúvajú tieto slová?

Príjemne, ale talent nie je všetko. Myslím si, že tvrdá práca, o ktorú sa každý deň snažím, je ešte dôležitejšia. Preto sa futbalu venujem aj mimo tréningov.

Mali sme už v lige viacerých 16-ročných debutantov. Nájdeme medzi nimi reprezentantov, ale aj hráčov, ktorých už dnes pozná málokto. Je to pre vás memento, že skorý debut nič nezaručuje?

Presne tak. Ja si idem stále svoje, pracujem a hrám len to, čo viem. Ako ste spomenuli, niektorým skorým debutantom sa kariéra vydarila, iným nie. Netreba z toho robiť vedu.

Patríte medzi hráčov, ktorí si stanovujú dlhodobé ciele?

Skôr si dávam ciele z týždňa na týždeň. Mám jeden dlhodobý, o ktorom nechcem hovoriť verejne. No a ešte jeden je, že sa chcem stretnúť na ligovom ihrisku s bratom. Po tom túžim odvtedy, čo som začal trénovať s áčkom.

Od toho ste už malý kúsok… Rozprávate sa o tom často doma s Michalom?

Ani nie, ale určite si aj on uvedomuje, že si môžeme zahrať proti sebe. Myslím si, že to bude pekné a špecifické, keďže každý nastupujeme za iný tím a obaja budeme chcieť zvíťaziť. Verím, že my budeme tí úspešnejší.

Nesnívate o tom, žeby ste si zahrali spolu za jedno mužstvo?

Ale áno, no vzhľadom na to, že obaja nastupujeme za iný klub, je dnes reálnejšie, že nastúpime proti sebe. Bolo by to zaujímavé, určite by sme sa aj podpichovali na ihrisku.

Vráťme sa k tímovým cieľom. V skupine o titul máte veľkú šancu zabojovať o pohárovú Európu. Už ste si niekedy predstavili, aké by to bolo, keby do Podbrezovej chodili zahraniční súperi na zápasy Konferenčnej ligy?

Každý v šatni by bol veľmi šťastný. Prežívame krásnu sezónu a bodaj by sa nám to podarilo dosiahnuť a aj takto prilákať fanúšikov na tribúny. Chceme ľudí baviť futbalom.

Vy osobne môžete mať ešte jeden sen. Ste síce „len“ reprezentant do 17 rokov, no pokiaľ budete na jar podávať dobré výkony, ktovie, možno si vybojujete nomináciu na letné majstrovstvá sveta do 20 rokov v Indonézii. Už vám to prišlo na um?

Úprimne, ani nie. Bolo by to pekné, ale nepredpokladám to. Asi by to bol veľký skok a ktovie, ako by som sa s tým vyrovnal. Hm, asi len tak, že stále by som si hral to svoje. Teraz to však neriešim.

ŠESTNÁSŤROČNÍ DEBUTANTI V NAŠEJ LIGE ZA POSLEDNÝCH DESAŤ ROKOV

  • ZORAN ZÁHRADNÍK (Michalovce) 16 rokov a 2 dni
  • MARTIN BEDNÁR (Michalovce) 16 rokov, 3 mesiace a 10 dní
  • ADAM GRÍGER (Michalovce) 16 rokov, 4 mesiace a 23 dní
  • MATÚŠ BEGALA (Michalovce) 16 rokov, 8 mesiacov a 2 dni
  • ARTUR GAJDOŠ (Trenčín) 16 rokov, 9 mesiacov a 12 dní
  • ŠIMON FAŠKO (Podbrezová) 16 rokov, 10 mesiacov a 2 dni
  • DOMINIK MARTIŠIAK (Senica) 16 rokov, 10 mesiacov a 10 dní
  • SEBASTIÁN KÓŠA (Nitra) 16 rokov, 10 mesiacov a 26 dní
  • SAMUEL MRÁZ (Senica) 16 rokov, 10 mesiacov a 30 dní
  • URBAN MAZANOVSKÝ (Trenčín) 16 rokov, 11 mesiacov a 4 dni
  • LADISLAV ALMÁSI (Senica) 16 rokov, 11 mesiacov a 24 dní

ŠIMON FAŠKO – FAKTY

  • Narodil sa 9. apríla 2006 v Brezne, hráva na poste stredopoliar za FK Železiarne Podbrezová.
  • Profesionálny futbalista je aj jeho o dvanásť rokov starší brat Michal, futbal hrával takisto jeho otec Jaroslav, v dorasteneckej lige nastupoval za Brezno, neskôr sa venoval trénerstvu.
  • Študuje na strednej škole v Banskej Bystrici za farmaceutického laboranta.
  • S futbalom začínal ešte v predškolskom veku v Čiernom Balogu, už v prípravke však pôsobil v Podbrezovej, kde je dodnes.
  • V Podbrezovej si prešiel všetkými mládežníckymi kategóriami, vo veku 16 rokov, 10 mesiacov a 2 dni debutoval za prvý tím Horehroncov v úvodnom jarnom kole tejto sezóny na trávniku Zlatých Moraviec.
  • Odvtedy nastúpil v každom zápase v základnej zostave a Podbrezová v nich zatiaľ ani raz neprehrala (1-3-0). Celkovo absolvoval 256 minút pri štyroch štartoch, vzhľadom na nízky vek má výborné čísla v úspešnosti súbojov (85,7%) a takisto solídne v úspešnosti prihrávok (74,6%).
  • Slovensko reprezentoval v kategóriách do 15 a 16 rokov, dnes je člen národného tímu do 17 rokov.
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je FC Liverpool, spomedzi hráčov obdivoval Gennara Gattusa a dnes sa mu páči stredopoliar „The Reds“ Stefan Bajcetic.