Bez kalkulačiek v šatni

Bez kalkulačiek v šatni

S brankárom MŠK Žilina Ľubomírom Belkom nielen o situácii, v ktorej sú žlto-zelení pred posledným kolom základnej časti.

Pripomína to stoličkový tanec tesne pred jeho vyvrcholením. V hornej šestke zostávajú dve voľné miestenky, okolo ktorých tancujú tri tímy. Kým Ružomberčanom s najväčšou pravdepodobnosťou bude stačiť na postup do skupiny o titul aj remíza, Banskej Bystrici nemusí ani víťazstvo. Tesne nad deliacou čiarou sú dnes hráči Žiliny. Víťazstvo, prípadne rovnaký výsledok ako MFK Dukla v poslednom kole, ich tam aj udrží. Dnes je to jednoznačný cieľ „šošonov“. Ak by sa na šiestej pozícii neudržali, prvý raz vo svojej histórii by si zahrali skupinu o udržanie sa. „Verím, že sa tento scenár nenaplní a že si účasť v hornej šestke vybojujeme sami,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu brankár MŠK Ľubomír Belko (21).

Boj o hornú šestku je naozaj zamotaný. Fungujú v žilinskej šatni kalkulačky naplno?

Ani nie. Áno, situácia je zamotaná, ale pre nás svojim spôsobom aj jednoduchá. Vieme, že všetko máme vo svojich rukách a pokiaľ v sobotu zvíťazíme v Poprade nad Liptovským Mikulášom, sme tam. S týmto nastavením tam aj pôjdeme.

Situáciu vo vlastných rukách máte aj preto, že ste naposledy doma zdolali piaty Ružomberok (2:0). Padol vám po víťazstve nad Liptákmi kameň zo srdca?

Ešte kolo predtým sme cestovali do Podbrezovej s vedomím, že prípadné víťazstvo nám môže veľmi pomôcť. Žiaľ, prehrali sme 1:3. Do súboja s Ružomberkom sme šli už s vedomím, že sa na nás bodovo dotiahla Banská Bystrica. Jednoducho, museli sme vyhrať, aby sme si situáciu v boji o hornú šestku udržali vo vlastných rukách. To sa nám podarilo a teraz to pôjdeme spečatiť do Popradu.

Bolo cítiť v mužstve pred zápasom s Ružomberkom psychickú ťarchu? Predsa len, v minulej sezóne ste s MFK prehrali všetky zápasy…

Takto sme sa na to nepozerali. Ráno sme sa spolu stretli na štadióne a boli sme veľmi nabudení. Nastúpili sme doma a chceli sme jednoducho zvíťaziť.

V prvom polčase ste hrali naozaj výborne. Ako sa vám na to pozeralo z bránky?

Veľmi dobre. Bolo vidieť, že nám chutí, mali sme viacero vyložených šancí a do šatní sme išli napokon s jednogólovým náskokom. Mohli sme zápas rozhodnúť aj skôr, už v prvom polčase, potom by sa nám ľahšie dýchalo. Napokon to bolo napínavejšie a poistku sme pridali až v poslednej desaťminútovke.

Nebyť vás, mohla to byť dráma. Skvelé zákroky ste mali pri strelách Bobčeka a Zsigmunda…

Do zápasu som išiel s tým, že asi nebudem riešiť veľa nebezpečných situácii. Videl som zápas Ružomberka v Trnave (2:0) či doma s Michalovcami (1:0). Pochopil som z toho, že hráči MFK si síce nevypracúvajú veľa gólových príležitostí, no keď sa do nich dostanú, dokážu byť efektívni. Povedal som si, že keď taká situácia nastane, musím to zvládnuť…

…čo sa vám aj podarilo pri jednom z najlepších výkonov celého mužstva v sezóne. Súhlasíte?

Myslím si, že sa to dá porovnať s našim jesenným víťazstvom nad Slovanom (4:0). V prvom polčase nám fungovalo asi všetko, na ihrisku sme si rozumeli. Po zmene strán sme sa už trochu stiahli a svedomito si to ustrážili.

Vonku sa prezentujete podstatne horšie ako doma. Nevládne u vás preto nervozita pred zápasom s Liptovským Mikulášom?

Vždy je to len o tom, či sme efektívni. Je pravda, že v tabuľke zápasov hraných von sme poslední, no chceme to zmeniť víťazstvom.

Liptovský Mikuláš je posledný, za 21 zápasov nazbieral len deväť bodov. Je to ideálny súper na to, aby ste sa vonku chytili?

Vieme, že Liptovský Mikuláš ťahá negatívnu sériu, ale na to sa nechceme pozerať. Budeme sa sústrediť len na náš výkon a na to, čo dokážeme ovplyvniť. Prvá šestka je pre nás motivácia. Chceme sa porovnávať s tými najlepšími ako Slovan, Dunajská Streda či Trnava. Myslím si, že Žilina patrí do tejto spoločnosti a teda, do elitnej šestky.

Ľubomír Belko počas zápasu (foto: MŠK Žilina)

Spomenutí súperi proti vám iba nebránia, ale vás chcú zdolať futbalovými zbraňami.

Aj preto nás to láka. Takéto stretnutia sú atraktívne pre našich fanúšikov. Tí radi sledujú zápasy hore-dolu. Duely so silnými súpermi ich lákajú, aby prišli na tribúny.

Proti Liptovskému Mikulášu asi nebudete mať veľa roboty. V čom sú pre brankára takéto zápasy ťažké?

Musíte sa sústrediť na každý jeden detail a byť nachystaný na akúkoľvek šancu, ktorá môže prísť kedykoľvek. Treba sa pripraviť na to, že vás čaká možno len jeden náročný zákrok, ale ten môže byť kľúčový z pohľadu boja o víťazstvo.

Čo vám pomáha v koncentrácii?

Snažím sa veľa na ihrisku rozprávať, chalanov koučovať a vnímať hru.

Pred nami je teda posledné kolo základnej časti. Ružomberok má o dva body viac ako vy a Banská Bystrica, no hostí vedúcu Dunajskú Stredu. Dukla nastúpi na trávniku predposlednej Skalice a vy hráte na ihrisku posledného tímu. Trúfate si tipovať, ako to napokon dopadne?

Pravdupovediac, nerozmýšľal som nad tým. Skôr sa sústredím na svoju robotu.

Prelaďme na ďalšiu tému. Už niekedy uvažujete nad tým, že v roku 2025 sa na Slovensku uskutočnia majstrovstvá Európy do 21 rokov?

Ale áno. Každý z našej generácie sníva, že si zahrá na tomto turnaji. Zvlášť, keď sa hrá u nás doma. Viem, že musím podávať stabilné výkony, len tie vedú k nominácii. Na jeseň sme nezvládli baráž o tohtoročné Euro proti Ukrajine (3:2, 0:3). Žiaľ, nepodarilo sa nám postúpiť, no je tu nová šanca.

Neúspech v baráži vás veľmi bolel?

Úprimne, áno. A vôbec to netrvalo krátku dobu. Neuspeli sme na záver kvalifikácie, ktorú teraz nemusíme ani hrať. Do leta 2025 sa toho môže veľmi veľa zmeniť, a preto sa treba sústrediť na vlastnú prácu.

Tréner Jaroslav Kentoš sa už vyjadril, že očakáva od vás aj určité líderstvo. Ako sa vám počúvajú také slová?

Tým, že som bol súčasť tímu aj v predošlej kvalifikácii so staršími chalanmi, budem v nasledujúcom cykle patriť k tým skúsenejším hráčom. Tréner spomínal aj ďalšie mená, ktoré boli takisto v dvadsaťjednotke už v minulosti. Verím, že to spolu potiahneme.

ĽUBOMÍR BELKO – FAKTY

  • Narodil sa 14. februára 2002 v Žiline, hráva na poste brankára za MŠK Žilina.
  • S futbalom začínal už v prípravke v obci Strečno, odkiaľ pochádza. V žiackom veku ho v rodnej obci chvíľu trénoval aj jeho otec, no od kategórie U11 už pôsobil v MŠK Žilina, kde je dodnes.
  • Vo Fortuna lige dostal prvýkrát šancu 8. augusta 2021 proti FK Pohronie (3:1) a veľmi rýchlo si vydobyl post jednotky medzi žrďami Žiliny. V ročníku 2021/22 odchytal za MŠK 19 zápasov a v tejto sezóne už má takisto na konte 19 stretnutí. Celkovo má teda za sebou 38 štartov v našej najvyššej súťaži a sedem vychytaných núl.
  • Slovensko reprezentoval vo všetkých mládežníckych výberoch, dnes je člen národného tímu do 21 rokov a je aj v širšom kádri seniorského áčka.
  • Jeho obľúbený klub je FC Barcelona a brankár Marc-André ter Stegen.
  • Riadi sa podľa životného motta: „Moment, keď sa vzdáte, je moment, keď necháte vyhrať niekoho iného.“