Žolík Ramadan či prvý raz bez Polievku. Zaujímavosti po 21. kole

Žolík Ramadan či prvý raz bez Polievku. Zaujímavosti po 21. kole

Fortuna liga má po 21. kole nového lídra. DAC 1904 nahradil na prvom mieste tabuľky bratislavský Slovan, ktorý remizoval už tretí raz v rade. Prinášame opäť prehľad zaujímavostí po 21. kole našej ligy.

NOVÝ LÍDER   

Po 21. kole má Fortuna liga nového lídra. Je ním DAC 1904, ktorý zvládol svoj domáci zápas proti Skalici, a to aj napriek tomu, že prehrával do polčasu 0:1. Slovan len remizoval na pôde FC ViOn a nateraz sa musí uspokojiť s priebežným druhým miestom v tabuľke. Po zápase v Zlatých Moravciach jasne povedal tréner belasých Vladimír Weiss st., že boj o majstrovský titul je absolútna priorita klubu. „Musíme si to upratať vo vlastnej kabíne i v klube, a pokračovať ďalej. Boj o titul bude ťažký, dnes je prvé iné mužstvo a my budeme doťahovať druhých. Je tu tlak na to, aby ste uhrali titul. Ak ho neuhráte, môže sa to všetko zrútiť ako domček z karát.“    

O tom, či pôjde do nadstavby z prvej pozície DAC 1904 alebo Slovan, sa rozhodne v poslednom kole základnej časti v sobotu 4. marca. DAC 1904 cestuje do Ružomberka, Slovan doma privíta v derby Spartak Trnava. Z kabíny DAC zaznieva radosť, no kapitán Zsolt Kalmár tlmí nadšenie. „Koniec sezóny je ešte ďaleko, dovtedy nás čaká mnoho náročných zápasov doma aj vonku,“ hovorí po zápase Zsolt Kalmár.   

TRI REMÍZY V RADE   

Aktuálny majster ŠK Slovan Bratislava, ktorý chce získať v aktuálnej sezóne v poradí piatu trofej pre víťaza Fortuna ligy v rade, nemá vydarený vstup do jarnej časti sezóny. Remíza na pôde FC ViOn bola už tretia v poradí na jar. Slovan remizoval na pôde DAC 1904, potom doma s Banskou Bystricou a aj na pôde ViOnu. „Niečo sa deje, samozrejme. Tri remízy nie sú dejom náhody. Vždy sa niečo deje pre niečo. Moja robota je, aby som to upokojil a vyriešil všetko k spokojnosti klubu. Musíme si veci upratať vo vlastných radoch,“ povedal po zápase vo ViOn Arene tréner belasých Vladimír Weiss st.   
Vladimír Weiss ml. sa teší z gólu na pôde FC ViOn (1:1)

PRVÝ RAZ BEZ POLIEVKOVHO GÓLU   

MFK Dukla Banská Bystrica zvládla duel na domácej pôde proti poslednému Tatranu Liptovský Mikuláš, keď vyhrala 2:0. Zaujímavým faktom, ktorý súvisí so zápasom je, že MFK Dukla prvý raz získala tri body bez gólovej pomoci aktuálne najlepšieho strelca Fortuna ligy, 12-gólového Róberta Polievku. Doteraz platilo, že ak Banská Bystrica vyhrala, vždy dal Polievka minimálne jeden gól. V sobotu proti L. Mikulášu sa presadili Rymarenko a nová posila Dukly Andrija Balič.   

BRANKÁRSKE KIKSY A ASISTENCIA TAKÁČA   

Uplynulé 21. kolo veľmi nevyšlo brankárom. Až v štyroch zápasoch sme videli brankárske kiksy. S dávkou zveličenia môžeme povedať, že asi sledovali zápasy Ligy majstrov v týždni, kde si brankári takisto vybrali slabšie dni. Brankár Podbrezovej chcel rozohrať loptu, no prihral ju priamu na nohu Wizdomovi Kanu a ten ju bez problémov poslal do siete, brankár AS Trenčín Vozinha loptu podbehol a doprial tak asistenciu svojmu náprotivku Dominikovi Takáčovi. V zápase MFK Dukla – L. Mikuláš nemal dobrý deň Martin Polaček a lacný gól pustil aj gólman DAC Samuel Petráš.   

ŽOLÍK RAMADAN   

Stredopoliar DAC 1904 Ammar Ramadan neprežíva ľahké obdobie. Jeho rodina je aktuálne v jeho materskej krajine, v Sýrii. Tú spolu s Tureckom zasiahlo nedávno katastrofické zemetrasenie. „Panuje tam hrozný stav, nik nemohol predvídať takúto tragédiu. Množstvo ľudí zostalo bez strechy nad hlavou, rodiny stratili svoje domovy, nemajú kde prespať. Každý sa bojí toho, čo bude nasledovať,“ vyjadril sa na margo smutných udalostí v Sýrii stredopoliar DAC 1904 krídelník s dôvetkom, že našťastie, neprišiel o žiadneho člena rodiny v dôsledku prírodnej katastrofy.   

V sobotnom zápase však Ramadan, ktorý šiel na ihrisko po prestávku, hviezdil a bol kľúčovým mužom na trávniku, ktorý pomohol otočiť nepriaznivý stav stretnutia. Najskôr jeho strelu si vrazil nešťastne do siete skalický Černek a potom poslal dokonalú prihrávku priamo na nohu Brunettiho, ktorý krátko pred koncom stretnutia poslal DAC na čelo fortunaligovej tabuľky. „Tréner Guľa ma posielal na ihrisko s tým, aby som pracoval pre mužstvo a zmenil priebeh stretnutia. Vždy mi dôveruje a ja sa mu chcem za to odvďačiť, takisto mužstvu, fanúšikom a klubu,“ povedal po stretnutí sympatický sýrsky futbalista Ammar Ramadan.  

ZLÉ STRIEDANIE?   

Kormidelník Spartaka Trnava Michal Gašparík mal po 45 minútach stretnutia proti AS Trenčín široký úsmev na tvári. Jeho tím viedol už 3:0, preto sa v 55. min rozhodol poslať na trávnik trojicu nových hráčov. Okrem skúseného Daniela aj mladíkov Karhana s Ujlakym. Práve Marek Ujlaky potom fauloval v šestnástke hosťujúceho Kozlovského a z nariadenej penalty Trenčín znížil. Spartak sa napokon strachoval o výsledok, zvíťazil, no len o gól 3:2.   

„Viem, že takými striedaniami riskujem, no bolo 3:0 a ja som tým chalanom chcel dať šancu. Je ľahké ich postaviť na 15 min, ale ja som im chcel dať dlhší časový úsek. Stalo sa, čo sa stalo. Ten ,Ulino‘ spravil penaltu. Tam sa zápas zlomil. To je dôvod, prečo sa ho bojím postaviť. On je fantastický obranca, ale toto spraví každý druhý tréning. Je ťažké ho potom dať do základnej zostavy,“ povedal po zápase kormidelník Spartaka Michal Gašparík.  

TRI TÍMY O TOP 6   

Boj o prvú šestku je dramatický až do posledného kola základnej časti Fortuna ligy. Štyri tímy majú účasť v skupine o titul istú, tri tímy bojujú o dve miestenky. Jednému tímu zostane v rukách nepopulárny „Čierny Peter“. Kto si napokon zahrá v skupine o titul a kto bude bojovať v skupine o udržanie sa? Najlepšiu východiskovú pozíciu majú Ružomberok a Žilina. Tieto tímy majú všetko vo vlastných rukách. Ak v sobotu zvíťazia, sú istým účastníkom skupiny o titul, naopak Banská Bystrica musí zápas v Skalici zvládnuť a spoliehať sa potom na zaváhanie niektorého z dvojice Ružomberok, Žillina.  Aký je kľúč k postupu do prvej šestky si môžete prečítať tu

ISTÉ POZÍCIE PRE TRI TÍMY   

Tri tímy majú už isté postavenie v tabuľke, s ktorým pôjdu do nadstavby. Po 21. kole je jasné, že Spartak Trnava pôjde z 3. miesta, Podbrezová zo štvrtého a Tatran Liptovský Mikuláš z posledného. Zvyšné pozície budú jasné v sobotu.   

JEDEN DEŇ I ČAS   

Posledné kolo základnej časti Fortuna ligy sa odohrá v jeden deň i čas, a to v sobotu o 16:30 hod. Práve 22. kolo dá odpovede na veľa otázok. Okrem iného sa dozvieme aj to, kto pôjde do 10-kolovej nadstavby v pozícii tabuľkového lídra Fortuna ligy a aj to, ktorých šesť tímov bude bojovať o titul a ktorých šesť tímov bude v skupine o udržanie sa. Program 22. kola Fortuna ligy je nasledovný:   

sobota, 4.3.2023, 16:30 hod.

  • Trenčín – Podbrezová (Voyo) 
  • Slovan – Spartak (Zápas mesiaca, Voyo, Dajto) 
  • L. Mikuláš – Žilina (Voyo) 
  • Skalica – MFK Dukla (Voyo, Nova Sport) 
  • Zemplín – FC ViOn (Voyo) 
  • Ružomberok – DAC 1904 (Voyo)   

ZÁPAS MESIACA   

Posledné kolo základnej časti Fortuna ligy prinesie i najslávnejšie slovenské derby, zápas mesiaca medzi Slovanom BratislavaSpartakom Trnava. Hoci Slovan ťahá šnúru troch zápasov bez výhry, zdolanie svojho rivala môže byť kľúčovým faktorom k reštartu. V posledných vzájomných veľa gólov nepadlo, v predošlých štyroch padli len dva (Z pohľadu Slovana 0:0, 1:0, 1:0, 0:0). Spartak čaká na víťazstvo proti Slovanu vo Fortuna lige od mája 2021, keď zdolal svojho rivala na domácej pôde 3:0, v tom istom roku dokázal Spartak zvíťaziť aj na Tehelnom poli (1:2).