Vytrvať na čele tabuľky!

Vytrvať na čele tabuľky!

Fortuna liga má nového lídra. Po 21. kole sa na úkor Slovana Bratislava dostal na čelo tabuľky FC DAC 1904 Dunajská Streda.

Pritom po prvom polčase sobotňajších zápasov to tak vôbec nevyzeralo. Žlto-modrí zaostávali totiž o jeden bod za belasými a s predposlednou Skalicou doma prehrávali 0:1. V tom čase Slovan viedol na ihrisku Zlatých Moraviec 1:0. Lenže druhý polčas všetko zmenil. Dunajskostredčania otočili na 2:1 a úradujúci majster pri Žitave iba remizoval 1:1. Situácia sa otočila, dnes už majú jednobodový náskok na čele tabuľky zverenci trénera Adriana Guľu.

Hráči DAC pritom nezačali vôbec dobre. V úvodnom dejstve im chýbal pohyb, dôraz v osobných súbojoch, loptu si posúvali až príliš pomaly. Hostia dobre napádali súpera v strednej zóne a ešte aj využili chybu brankára Petráša. Aby toho nebolo málo, domáci nevyužili nesprávne nariadený pokutový kop, keďže z penalty Kalmár netrafil bránku. Všetko zmenil po zmene strán striedajúci 21-ročný sýrsky reprezentant Ammar Ramadan. Na ihrisko prišiel v 46. min a svojim prístupom a emóciou rozhýbal ofenzívu domácich. Pri vyrovnávajúcom góle si Černek zrazil do siete práve jeho loptu. Na rozdielový zásah Brunettieho centroval z priameho kopu práve on.

Prínos Ammara Ramadana je o to cennejší, že má za sebou náročné obdobie. Nedávne ničivé zemetrasenie zasiahlo aj sýrske mesto Jablah, kde žijú jeho rodičia a súrodenci. O život a zdravie síce neprišli, ale prvé dva dni po ničivej katastrofe museli prespávať v aute. Stredopoliar DAC na diaľku sledoval ich trápenie, no popri tom sa dokázal výborne pripraviť na zápas a stal sa kľúčovým elementom pri obrate v skóre v dueli so Skalicou. Možno aj preto, že ho fanúšikovia podporili pred zápasom obrovským transparentom. „Nesmierne si to vážim a patrí im za to obrovské poďakovanie. Podpora fanúšikov je skvelá a to bez ohľadu na zápas a ako sa nám v ňom darí. Zrejme by sme sa bez nich nedokázali takto zlepšiť a zvýšiť náš výkon po zmene strán. Veľmi nám pomohli a za to im ďakujem,“ hovoril po stretnutí Ammar Ramadan a ďalej pokračoval: „Som nesmierne šťastný a to z víťazstva aj posunu na prvé miesto. V prvom polčase sme nemali aj šťastie, pretože sme zahodili niekoľko šancí vrátane penalty. V druhom dejstve sme napriek stavu 0:1 išli všetci za víťazstvom, ktoré sme napokon aj po tímovom výkone dosiahli.“

Spokojnosť po stretnutí neskrýval ani tréner DAC Adrian Guľa. „Naše víťazstvo sa nerodilo ľahko a to aj vzhľadom na sympatický výkon súpera. Skaličania nás dobre napádali v strednej zóne. My sme hrali pomalšie a mali sme tam málo nábehových vecí. O to cennejšie je, že sme dokázali v tejto situácii otočiť výsledok, a to sme ešte v prvom polčase nepremenili penaltu.  Poďakovanie patrí fanúšikom, ktorí hráčov dotlačili k ešte väčšiemu šprintu. Od 60. minúty sme dianie na ihrisku totálne ovládali a už pred vyrovnávajúcim gólom sme mali veľké šance. Napokon sme otočili výsledok,“ poznamenal Adrian Guľa.

FÁBRY: VIERA ASPOŇ V REMÍZU

Vynikajúci výkon podal opäť striedajúci Andrej Fábry, ktorý strelil šiesty gól v ročníku, no ten mužstvu na body tentoraz nestačil. „Škoda, veril som, že to dotiahneme aspoň do remízy. Škrie ma nešťastný vlastný gól. Ak by sme ho nedostali, možno by sme to už ubránili. Súper bol lepší na lopte a mal aj šance, no my sme tvrdo bojovali,“ poznamenal Andrej Fábry.