​V rámci 30-ročnice televízny dokument, história i retro zápas

​V rámci 30-ročnice televízny dokument, história i retro zápas

V roku 1993 sa začala hrať na Slovensku samostatná futbalová liga. Vôbec prvým ročníkom bol 1993/94. Odvtedy uplynulo už 30 rokov a práve v duchu oslavy 30-ročnice a pripomenutia si histórie sa ponesie celá jarná časť aktuálneho ročníka Fortuna ligy.

V rámci jubilejnej 30-tej sezóny Fortuna ligy je pripravených niekoľko projektov, ktoré pripomenú bohatú históriu našej ligy. „Futbal na Slovensku má históriu a pevné korene. Zároveň sa môže pýšiť významnými osobnosťami, na ktoré by sme nemali zabúdať. Tridsaťročnica je ideálnym míľnikom na to, aby sme si históriu pripomenuli, a to aj niekoľkými projektami. Všetky vznikli najmä vďaka spolupráci s titulárnym partnerom súťaže spoločnosťou Fortuna SK. Je dôležité na históriu nezabúdať,“ hovorí prezident Únie ligových klubov Ivan Kozák.   

TELEVÍZNY DOKUMENT   

Pri príležitosti osláv 30-tich rokov ligy predstaví Únia ligových ligov, riadiaca organizácia Fortuna ligy, približne hodinový dokument o našej lige. V rámci dokumentu spolupracuje ÚLK s tvorcami aktuálne obľúbeného seriálu „Do neba a do pekla: Spartak Trnava.“ Dokument bude mať slávnostnú premiéru na konci mája 2023. Nebudú v ňom chýbať dôležité historické okamihy, veľké mená slovenského futbalu, ale aj emócie, príbehy a zaujímavosti. Dokument bude dostupný exkluzívne na Voyo, no bude mať i slávnostnú premiéru v kine pre osobnosti a partnerov či na televíznych obrazovkách pre širokú nielen futbalovú verejnosť.   

OSOBNOSTI LIGY   

V rámci osláv si ÚLK pripomenie i významné osobnosti uplynulej tridsaťročnice, a to najmä na tradičnom slávnostnom galavečeri Jedenástka sezóny Fortuna ligy 2023/23, kde budú ocenení hráči, tréneri či osobnosti našej ligy za aktuálnu sezónu, ale aj za uplynulých 30 rokov. Okrem toho budú aj osobnosti zaradené po vzore napríklad anglickej Premier League do virtuálnej siene slávy. Práve z tohto by sa mala stať tradícia. Významné osobnosti našej ligy by mali mať svoje pevné a čestné miesto.   

HISTORICKÁ ČASOVÁ OS   

Na webe Fortuna ligy by mala vzniknúť historická časová os od ročníka 1993/94 až po súčasný. Na nej nájdu fanúšikovia prehľadne všetky informácie zo sezóny, ktorá ich zaujíma. Web navyše doplnia prehľadne všetky zaujímavé fakty z histórie ako napríklad, ktorý tím či hráč má najviac titulov, historický prehľad najlepších strelcov a pod. „ÚLK dlhodobo pracuje na elektronizácii historických dát najmä z prvých dvadsiatich rokov samostatnej ligy. Z tejto éry dáta u nás jednoducho chýbajú a sú veľmi ťažko dohľadateľné. Uvedomujeme si, že ich musíme získať, aby sme s nimi vedeli dôkladne pracovať, interne i marketingovo,“ povedal marketingový manažér Fortuna ligy Milan Ondruš.   

VÝBER IDEÁLNEJ ZOSTAVY   

Na fortunaligovom webe si budú môcť vybrať fanúšikovia svoju ideálnu jedenástku za posledných 30 rokov. Na každom poste bude spravený predvýber hráčov, ktorý určí ÚLK na základe historických nominácii v Jedenástke roka či sezóny našej ligy. Fanúšikovia budú mať možnosť niekoľko týždňov hlasovať, resp. vyberať si ideálnu jedenástku. Na základe jednotlivých dát ju potom ÚLK určí a vyhodnotí.   

RETRO ZÁPAS   

Niet tradičnejšieho zápasu na Slovensku, ako je derby. Jeden z jarných duelov medzi ŠK Slovan Bratislava a FC Spartak Trnava sa ponesie v znamení „retro“. Dresy, nástup futbalistov na hraciu plochu, výber hudby, televízne vysielanie, upútavky, bulletin a pod. To všetko by sa malo v štýle „retro“ pripomínať históriu našej ligy. „Dresy, v ktorých pôjdu futbalisti na trávnik, by zároveň mali ísť do verejnej dražby. Výťažok by mal ísť na dobročinné účely. Chceme si tak zaujímavou formou pripomenúť históriu i pomôcť,“ povedal Ondruš.   

Okrem projektov bude história dýchať aj v rámci komunikácie, ľudia sa môžu tešiť na kvízy, historické zaujímavosti či rôzne historické videá gólov, zákrokov, krásnych momentov z našej ligy.