Pomohol tímu, potešil seba a špeciálne Baumgartnera

Pomohol tímu, potešil seba a špeciálne Baumgartnera

So stredopoliarom MFK Skalice Andrejom Fábrym nielen o tom, že jeho gól konečne zabezpečil mužstvu body.

Nie, nebol to šláger ligy. Napriek tomu bol nedeľný zápas na neutrálnej trenčianskej pôde veľmi dôležitý. Hráči MFK Skalica pod Čákovým hradom totiž zdolali svojho priameho konkurenta v boji o udržanie sa. Nad Liptovským Mikulášom zvíťazili jednoznačne 3:0 a na predposlednej priečke majú pred MFK Tatran už len ťažko dostihnuteľný desaťbodový náskok. Otváracím pekným zásahom z priameho kopu ich za úspechom nasmeroval tvorca hry Andrej Fábry (25). „Teším sa, že môj gól konečne priniesol tímu body,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu odchovanec nitrianskeho futbalu. Andrej Fábry veľmi dobre vedel, o čom hovorí. Na jeseň sa totiž presadil štyrikrát, ale Záhoráci zakaždým prehrali.

Fortuna liga prišla pred jarnou časťou sezóny 2022/23 s obľúbenou Fantasy ligou a vraj v skalickej kabíne celkom frčí. Prepadli ste tejto hre aj vy?

Niektorí chalani ju hrajú, ale ja zatiaľ nie. Možno príde na to rad neskôr.

Vybrali si vás spoluhráči pred posledným kolom do zostavy?

Viem o Denisovi Baumgartnerovi a asi sa mu oplatilo.

Určite áno, keďže práve vy ste nasmerovali prvým gólom zápasu Skalicu za víťazstvom nad Liptovským Mikulášom!

Boli sme celý zápas lepší, vytvorili sme si viac šancí a dali sme tri góly. Síce sme sa presadili len zo štandardných situácií, ale to je jedno. Dôležité je, že sme vyhrali, a podľa mňa zaslúžene.

Andrej Fábry počas zápasu v jesennej časti Fortuna ligy proti MFK Ružomberok (foto: ÚLK)

Váš gól bol naozaj veľmi pekný…

Dôležité je, že mi to tam padlo. Ako? To už je v podstate jedno. Tentoraz to vyšlo z priameho kopu, z čoho mám radosť.

Vaše štyri jesenné góly vám nepriniesli ani bod.

Konečne. Veruže ma na jeseň hnevalo, keď sme zakaždým po mojom góle prehrali (v Michalovciach 1:3, v Trenčíne 1:3, so Slovanom 1:4, v Trnave 1:2). Dúfam, že teraz to už bude inak.

Ako by ste charakterizovali súčasnú fazónu, v ktorej sa nachádzate?

Teším sa, že sme vyhrali. Môžeme sa trošku upokojiť, keďže máme desaťbodový náskok pred Liptovským Mikulášom. Zároveň musíme ísť do ďalších zápasov s cieľom víťaziť, prípadne aspoň bodovať. Nechceme byť na predposlednej priečke, radi by sme sa vyhli baráži o udržanie sa. Verím, že sa nám to aj podarí.

V prvom jarnom kole v Žiline ste prehrali nešťastne (0:1) po vlastnom góle. Takúto odpoveď ste potrebovali?

Presne tak. V Žiline sme mohli aspoň remizovať, škoda vlastného gólu. Preto bolo dôležité, aby sme proti Liptovskému Mikulášu získali tri body.

Uspeli ste napriek absencii typického domáceho prostredia. Čo na to hovoríte?

Boli sme radi, že prišlo za nami aj pár fanúšikov. Verím, že vyhrievanie ihriska rýchlo dobudujú, aby sme v ďalších zápasoch mohli hrať už doma.

Zdá sa, že umelý trávnik vám neprekážal…

Celú zimu sme strávili na umelej tráve a možno aj fajn, že to takto vyšlo. Ktovie, na prírodnej tráve by Liptovský Mikuláš mohol byť nebezpečnejší. My sme kombinovali viac ako súper a v konečnom dôsledku to bolo lepšie pre nás.

Momentálne máte len dvojbodové manko na trio Zlaté Moravce, Michalovce a Trenčín. Je to pre vás výhoda, že sú na dostrel až traja súperi?

Určite áno. Tabuľka je nabitá a každé víťazstvo i prehra sa môžu prejaviť v poradí. Chceme naháňať tímy pred nami.

Počas zimy u vás prišlo k zmene trénera, keď skúseného Juraja Jarábka nahradil Pavol Majerník. Mnohí mali obavy, ako si debutant na tomto fóre poradí pri náročnej záchranárskej misii. Aké máte z toho pocity vy?

Myslím si, že tréner sa svojej práce zhostil veľmi dobre. Chalani zo Skalice ho poznajú dlhšie, ja som mal tú príležitosť zoznámiť sa s ním v priebehu jesene, keď bol doteraz v pozícii asistenta. Obľúbil som si ho, pretože rozumie futbalu a dbá na taktiku. Som spokojný.

Necítiť z nového trénera nervozitu, keďže ste v náročnej situácii a on s tým v tejto pozícii nemá skúsenosti?

Čakal som, že bude nervóznejší, ale zvláda to super. Možno len nervozitu nedáva najavo, ale pôsobí pokojným dojmom a tiež, že presne vie, čo chce robiť. To sa mi na ňom páči.

Mimochodom, ani na jeseň ste nehrali zlý futbal a napriek tomu ste spadli na jedenástu priečku. Aj ste si vyhodnotili, prečo sa tak stalo?

Áno. Žiaľ, veľa zápasov sme si pokazili sami. Zbytočne sme strácali body doma, keď sme viedli a napokon sme inkasovali vyrovnávajúci gól, občas aj v nadstavení. Napríklad, Trnava proti nám otočila výsledok dvakrát. Mohli sme byť inde a môžeme si za to sami. Už s tým však nič nenarobíme a dôležité je, aby sme sa teraz pozerali dopredu.

Súviselo to aj s koncentráciou v záveroch zápasov?

Aj. Verím, že sme v tomto smere spravili progres a že nás aj naštartuje víťazstvo nad Liptovským Mikulášom. Najmä mentálne.

Cítite, že trojgólové víťazstvo dodalo mužstvu sebavedomie pred duelom v Dunajskej Strede?

Ja osobne si verím a dúfam, že to tak majú aj chalani… Určite je lepšie ísť do súboja so silným súperom po víťazstve. Potrebujeme sa dobre pripraviť, to je vždy základ.

V Dunajskej Strede ste v minulosti pôsobili. Stále je to pre vás špecifický súper?

Zápasy s bývalým klubom sú vždy špecifické. Stále tam mám kamarátov, s ktorými som hral. Som rád, že si zmeriam s nimi sily.

MEDVED? JE DRAVÝ…

Skalici chýbali na jeseň góly od útočníkov, okrem Andreja Fábryho bol veľmi produktívny už len Ján Vlasko, pričom obaja sú stredopoliari. V zime prišiel na Záhorie na hosťovanie zo Slovana Bratislava Žan Medved, ktorý proti Liptovskému Mikulášu skóroval z pokutového kopu. „Určite nám pomôže. Je to dravý hráč, hľadá stále loptu v šestnástke, veľmi si s ním rozumiem, na tréningoch je gólový. Myslím si, že si to dokáže preniesť aj do zápasov,“ poznamenal Andrej Fábry.

NITRA? JE MI TO ĽÚTO…

FC Nitra, FC DAC 1904 Dunajská Streda, ŠKF Sereď a MFK Skalica. To sú štyri kluby, za ktoré si Andrej Fábry zahral vo Fortuna lige. Do veľkého futbalu sa dostal práve ako hráč Nitry, ktorá ho vychovala. Dnes je z tradičnej značky účastník štvrtej ligy… „Je mi ľúto, ako to s Nitrou dopadlo. Verím, že sa FC ešte skonsoliduje a časom vráti do Fortuna ligy. Bude to však veľmi náročné,“ uviedol topoľčiansky rodák, ktorý do Nitry prišiel ako 11-ročný.

ANDREJ FÁBRY – FAKTY

  • Narodil sa 1. marca 1997 v Topoľčanoch, hráva na pozícii stredopoliar za MFK Skalica.
  • S futbalom začínal v dedinských kluboch OFK Veľké Ripňany a TJ Slovan Zbehy, už ako 11-ročný sa presunul do FC Nitra, kde absolvoval mládežnícku akadémiu a spoločne s tímom sa prepracoval až do Fortuna ligy.
  • V drese FC Nitra pôsobil do konca roka 2018, keď sa upísal českému klubu FK Jablonec. Za Nitru odohral vo Fortuna lige v sezónach 2017/18 a 2018/19 dohromady 44 zápasov, strelil 8 gólov a pridal 8 asistencii.
  • Pôsobenie v Jablonci mu nevyšlo, v jeho drese nastúpil len v dvoch ligových zápasoch a miesto mu patrilo najmä v juniorskom tíme.
  • V lete 2019 prišiel na hosťovanie do Dunajskej Stredy, kde napokon na začiatku roka 2020 podpísal aj dlhodobý kontrakt na tri a pol roka. V DAC často plnil úlohu žolíka. Na jar 2021 a takisto na jar 2022 preto hosťoval v ŠKF Sereď. Za tieto tri roky odohral 42 zápasov za Dunajskú Stredu (2193 minút, bilancia 4+3) a za ŠKF 26 zápasov (2088 minút, 4+6).
  • V lete 2022 odišiel už na prestup do tímu nováčika MFK Skalica, kde v tejto sezóne naskočil v každom z 20 zápasov (1104 minút, bilancia 5+1).
  • Celkovo vo Fortuna lige odohral 132 zápasov s bilanciou 21 gólov, 18 asistencií, 12 žltých a jedna červená karta.
  • Slovensko reprezentoval v mládežníckych kategóriách do 19, 20 a 21 rokov.
  • Medzi jeho obľúbených hráčov patria Cristiano Ronaldo, Paulo Dybala a Marek Hamšík. Jeho obľúbený klub je Real Madrid.