​Nový kráľ strelcov či nočná mora Trnavy. Zaujímavosti po 20. kole FL

​Nový kráľ strelcov či nočná mora Trnavy. Zaujímavosti po 20. kole FL

Dve jarné kolá sú už minulosťou a pred nadstavbou nás čakajú ďalšie dve. Prinášame päť zaujímavostí z uplynulého 20. kola Fortuna ligy.

Po 22. kole sa tabuľka rozdelí na dve polovice. Tímy bojujú o každý bod. Ich primárnym cieľom na nasledujúce obdobie je dostať sa do prvej šestky a užívať si zvyšok sezóny v spoločnosti najlepších. V nasledujúcich riadkoch vám prinášame zaujímavosti z 20. kola Fortuna ligy.   

UŽ LEN BOD   

Slovan je v aktuálnom ročníku na čele našej ligy nepretržite od 4. kola. Jeho prenasledovatelia sa striedali. Zo začiatku to bola chvíľu Podbrezová, ktorá mala fantastický štart 10-tich zápasov v našej lige bez prehry, belasých naháňala aj Trnava a aktuálne sa zdá byť najväčším prenasledovateľom DAC 1904. Najvýraznejší náskok mal Slovan na čele po 10. kole Fortuna ligy – 7 bodov. Dnes, po odohraných 20-tich kolách, je to už len jeden bod. DAC 1904 privíta v 21. kole doma Skalicu a Slovan cestuje do Zlatých Moraviec. Boj o titul sa zdá byť túto sezónu zaujímavejší ako tomu bývalo po minulé roky. 

Tabuľka po 20. kole Fortuna ligy 


PODBREZOVÁ V PRVEJ ŠESTKE   

Už štyri tímy majú istotu prvej šestky. Po Slovane, DAC 1904 a Spartaku si miestenku medzi najlepších šesť klubov zabezpečili nedeľným domácim víťazstvom nad Žilinou futbalisti Podbrezovej. Zaslúžene. Železiari sú nováčikom Fortuna ligy, no dokazujú, že športovo patria medzi futbalovú elitu. Ďalšie dve miestenky sú ešte otvorené. Všetko vo vlastných rukách má Ružomberok, ktorý keď zvládne nedeľný zápas v Žiline, bude v prvej šestke. K tomu mu stačí aj žilinský bod. Tuhý boj to bude aj medzi Žilinou a Banskou Bystricou. Obom chýba k hornej šestke krok. Rozhodujúce budú nasledujúce dve kolá. Ešte teoretickú šancu majú aj futbalisti ViOnu, Trenčína a Michaloviec. Tí to však už nemajú vo vlastných rukách.   

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ DO NADSTAVBY AKO POSLEDNÝ   

Už je jasné, že Liptovský Mikuláš pôjde do nadstavby ako posledný tím tabuľky. Nezvládol pre neho dôležitý súboj proti Skalici (prehral 0:3, pozn.red.). Na chvoste ligy má aktuálne len 9 bodov, čo je o desať menej ako Skalica. Liptáci sa stále môžu zachrániť v lige, to by museli však predviesť famózny finiš

Toto je program nadstavbovej časti Fortuna ligy
  

NOVÝ PRIEBEŽNÝ KRÁĽ STRELCOV   

Róbert Polievka dal v sobotu na Tehelnom poli (Slovan vs. MFK Dukla 2:2) najskôr svoj 11-ty a potom aj 12-ty gól vo Fortuna lige a stal sa tak priebežne lídrom tabuľky strelcov. Za ním je Nikola Krstovič, ktorého trápi aktuálne zranenie, preto cez víkend nenastúpil. Sám Polievka po zápase povedal, že verí, že útočník Čiernej hory nebude pauzovať dlho. „Verím, že sa čo najskôr vráti zranený Krstovič. Prajem mu skoré uzdravenie, patrí na ihrisko,“ povedal po zápase na Slovane Polievka.   

RUŽOMBEROK: NOČNÁ MORA GAŠPARÍKA   

Michal Gašparík je na lavičke Spartaka Trnava vyše dvoch rokov. Ružomberok však môže označiť za svoju nočnú moru. Spartak s Ružomberkom odohral pod vedením Gašparíka šesť zápasov, v kolónke víťazstiev červeno-čiernych svieti však stále nula. Spartak s Liptákmi trikrát remizoval (vždy 0:0) a trikrát prehral. A pred efektivitou Ružomberčanov sa musel skloňiť aj po poslednom zápase. Ružomberok vyhral v Trnave 2:0, a to aj napriek obrovskej hernej prevahe. Po zápase to jednoduchou vetou na úvod jasne zhrnul kapitán Spartaka Martin Mikovič: „Zase ten Ružomberok.“ Michal Gašparík eviduje čiernu sériu a po zápase bol sklamaný. „Toto je futbal a dnes spravodlivý nebol,“ povedal.

DEBUT AKO HROM

Keď sa počas zimnej pauzy zranila opora Ružomberčanov brankár Ivan Krajčírik, ruka trénera Struhára ukázala na mladého 18-ročného Dominika Ťapaja. Práve ten dostal prednosť pred o čosi skúsenejším Tomášom Frühwaldom. Rozhodnutie sa zatiaľ ukazuje ako viac než šťastné. Ťapaj má za sebou dva zápasy v našej lige a dvakrát vychytal nulu. Naposledy na pôde Spartaka Trnava, kde si na ňom vylámali zuby viacerí kanonieri na čele s Taiwom. Po zápase mu gratulovali za čisté konto hráči, fanúšikovia, tréneri, novinári... Hoci ale patrí Ťapaj medzi najmladších hráčov Ružomberka, musel pozbierať lopty a odniesť ich do šatne. Hrdina-nehrdina, hierarchia v kabíne funguje.