Úvod jari v znamení bojov o majstrovskú skupinu, šancu má sedem tímov

Úvod jari v znamení bojov o majstrovskú skupinu, šancu má sedem tímov

Úvod jarnej časti futbalovej Fortuna ligy bude v znamení boja o postup do skupiny o titul. Miesta majú už isté Slovan Bratislava, Spartak Trnava i Dunajská Streda a na doplnenie najlepšej šestky ašpiruje ďalších sedem tímov. O zložení majstrovskej skupinu rozhodnú nadchádzajúce štyri kolá.

Elitnú šestku má už takmer istú Podbrezová. Tá môže za určitých okolností rozhodnúť už v sobotu v Zlatých Moravciach, ktoré sú desiate a tiež majú šancu na postup. Na pôde ViOnu potrebujú Železiarne získať tri body, kým Banská Bystrica a Michalovce nemôžu vyhrať. Tím z východu hrá v sobotu v Ružomberku proti mužstvu s najvyššími ambíciami. "Ruža" chce ukončiť sériu bez triumfu aj po odchode ich najlepšieho strelca Martina Regáliho. 

"Nebyť v prvej šestke je pre nás neúspech. Tak to jednoducho je. Naše ambície sú štandardne vysoké a musia také byť vždy," uviedol na tlačovej konferencii pred začiatkom jarnej časti sezóny generálny riaditeľ ružomberského klubu Ľubomír Golis. Piaty tím Fortuna ligy delia od siedmej Dukly a 8. Michaloviec len tri body a v najbližších štyroch kolách ju čaká aj duel so šiestou Žilinou.         

"Šošoni" taktiež neukončili jesennú časť najlepšie, v záverečných piatich zápasoch získali len tri body a vypadli v štvrtom kole Slovnaft Cupu, keď prehrali na ihrisku druholigového Šamorína 1:2. V zime však absolvovali deväť prípravných stretnutí a o top šestku zabojujú okrem Ružomberka proti Skalici a Liptovskému Mikulášu. Oba tímy sú na chvoste tabuľky, pričom Liptáci nemajú ako jediní ani matematickú šancu na postup a chystajú sa na boj o záchranu. Pred náročnou jarou navyše prišli o záverečné prípravné stretnutie na pôde poľského druholigistu Zaglebie Sosnowiec v dôsledku nepriaznivého počasia.         

Veľkú šancu na postup má aj deviaty Trenčín, ktorý stráca na šiestu Žilinu len dva body. Tím Mariána Zimena absolvoval zimnú prípravu na Malte a práve Trenčania odštartujú 19. kolo súťaže na trávniku Banskej Bystrice. V mužstve nenastalo veľa zmien, no s tímom netrénuje stredopoliar Samuel Lavrinčík - ten je zranený a nepredĺžil zmluvu, ktorá platí do konca tejto sezóny. "Lavrinčík je momentálne zranený, no stále ja náš hráč. Nepripravuje sa síce s nami, ale pracujeme tak, aby bol každý hráč nahraditeľný. Jeho post môžu zastať napríklad Dominik Hollý či Oladoye Adewale," povedal Zimen k situácii v mužstve. Tím spod Urpína privíta Trenčanov v piatok o 17.30 h.

Všetky zápasy Fortuna ligy si môžete naživo pozrieť na streamovacej platforme Voyo, dva vybrané zápasy v TV (na Dajto a Nova Sport). Aktuálna sezóna je zároveň 30-tou v poradí od vzniku samostatnej ligy. Celá jarná časť teda bude v znamení čísla 30. 

PROGRAM 19. KOLA FORTUNA LIGY

10.2.2023 o 17:30 MFK Dukla vs. Trenčín (Nova Sport, Voyo) 
11.2.2023 o 15:00 Ružomberok vs. Zemplín (Voyo) 
11.2.2023 o 15:00 Žilina vs. Skalica (Voyo) 
11.2.2023 o 15:00 FC ViOn vs. Podbrezová (Voyo) 
11.2.2023 o 15:00 L. Mikuláš vs. Spartak (Voyo) 
12.2.2023 o 17:30 DAC 1904 vs. Slovan (Dajto, Voyo) – Zápas mesiaca

TABUĽA PO 18. KOLE FORTUNA LIGY