Cieľom Žiliny skupina o titul, Belaník: "Je to dôležité pre vývoj"

Cieľom Žiliny skupina o titul, Belaník: "Je to dôležité pre vývoj"

TK so zástupcami MŠK Žilina pred jarnou časťou Fortuna ligy

Futbalisti Žiliny prezimovali v tabuľke Fortuna ligy na 6. mieste, ich cieľom na jar je napredovať s novým herným systémom 3-4-3 a udržať sa v skupine o titul. Pomôcť im k tomu má aj zastabilizovaný káder, ktorý opustila iba dvojica Patrik Myslovič a Taofiq Jibril.        

Súpiska "šošonov" neprešla výraznými zmenami. Začiatkom roka odišla zo Žiliny iba dvojica hráčov. Na hosťovanie do škótskeho Aberdeenu zamieril žilinský najvyťažovanejší hráč jesene Patrik Myslovič a klub opustil nigérijský útočník Taofiq Jibril, ktorý posilnil arménsky Ararat-Armenia. Podľa slov športového manažéra Karola Belaníka môže MŠK na jar napredovať, k čomu má prispieť nový herný systém: "Prvýkrát sme ho vyskúšali v poslednom zápase proti Slovanu, kde to vyšlo nad očakávania. Je dobré mať viacero variant v hernom systéme. Počas prípravy sme na ňom dôkladne pracovali a zveľaďovali, pretože je dôležité ovládať detaily tohto systému. Verím, že tieto uplynulé mesiace boli aspoň čiastočne dostatočným časovým úsekom na to, aby ho hráči vnímali. Na úplné zdokonalenie systému však budeme potrebovať priestor minimálne do leta. Až "majstráky" odhalia pravdu, tam to bude dôležité preniesť."        

Žilina sa na jeseň prebojovala do prvej šestky, avšak na rozdiel bodu má za sebou Banskú Bystricu i Michalovce. Sedemnásobný slovenský šampión bol v súčasnom ligovom formáte vždy účastníkom skupiny o titul. "Je to naším prvoradým cieľom aj teraz. Hráči sa rozvíjajú v každom stretnutí, no je predpoklad, že pri súbojoch s najlepšími pri vyššom tempe, kvalite i medializácii im to môže dať mnohonásobne viac. Toto je pridaná hodnota. Preto aj my, rovnako ako ostatné tímy, deklarujeme, že chceme byť v skupine o titul. Boli by sme veľmi radi, lebo je to dôležité pre vývoj futbalistu," dodal Belaník.        

Žilinčania odohrali v prípravnom období deväť stretnutí, v štyroch zvíťazili, štyri prehrali a jeden sa skončil remízou. Najatraktívnejší zápas odohrali zverenci trénera Jaroslava Hynka 14. januára, kedy si zmerali sily s druhým tímom nemeckej Bundesligy Unionom Berlín (1:3). "Pred zimnou prípravou sme nechceli nikomu z rezervy dávať planú nádej, a tak sme to urobili tak, aby hráči cirkulovali medzi tímami prirodzene a plynulo. Zároveň sme prešli na nový systém 3-4-3. Myslím si, že sa za tú dobu toho udialo veľa, hráči na zmeny reagovali dobre a snažili sa poctivo pracovať. Zvládli sme aj viaceré výzvy ako zápas s Unionom Berlín, cestovanie či striedanie povrchov. Po športovej stránke nám to ukázalo naozaj veľa, mnoho vecí sme si vyskúšali," vyjadril spokojnosť so zimnou prípravou český kouč.        

Prvou previerkou pripravenosti dosiahnuť vytýčený cieľ bude sobotný duel pod Dubňom, v ktorom Žilina privíta Skalicu (15.00 h). "Verím, že náš výkon proti Skalici bude skvelý a zodpovedný tomu, že je pre nás veľmi dôležitý. Nemôžeme však nejako preceňovať dôležitosť, pretože to je každý jeden zápas. Chceme, aby sa hráči ukázali a aby sme ukázali fanúšikom, že vieme hrať s kýmkoľvek a kdekoľvek," uzavrel Hynek.