Najväčšia posila? Takto to nevnímam…

Najväčšia posila? Takto to nevnímam…

S obrancom FC Spartak Trnava Filipom Twardzikom o jeho návrate do Fortuna ligy.

Patril medzi vyhlásené české talenty. Vyrastal v Herthe Berlín, seniorský futbal okúsil po boku Virgila van Dijka v Celticu Glasgow, ale hrával aj v anglickom Boltone. Filip Twardzik (29) nevyužil pre zranenia svoj potenciál naplno. V jeho kariére mu však vždy pomohla Fortuna liga. V lete 2018 prestúpil z druholigových Vítkovíc do Ružomberka, kde sa zaradil medzi najlepších obrancov súťaže. Po nevydarenom angažmáne v Karvinej prišiel začiatkom roka 2021 do Trnavy a svoje kvality potvrdil natoľko, že sa pred rokom predal do rakúskeho LASK-u. Angažmán v Linzi mu zatiaľ nevychádza podľa predstáv, a tak sa vrátil na slovenské trávniky, kde mu to vždy išlo super. Do konca sezóny bude hosťovať v červeno-čiernom tábore. „Verím, že ja pomôžem Trnave a Trnava zase pomôže mne,“ uviedol v rozhovore pre Našu ligu rodák z Třinca.

Keď to nejde podľa predstáv, návrat na Slovensko pomôže. Poňali ste váš príchod do Trnavy v tomto duchu?

Myslím si, že prestup do Rakúska bol správny krok. Zo začiatku mi to však pre zranenie nevyšlo podľa predstáv a v čase, keď som dlhodobo chýbal, prišlo aj k výmene trénera. Potom som sa už ťažko dostával do zostavy. Som rád, že Trnava mi dala príležitosť rozohrať sa.

V denníku Šport váš prestup označili za najväčší fortunaligový v zime. Čo na to hovoríte?

Takto to nevnímam. Verím, že ja pomôžem Trnave a Trnave zase po dlhom zranení pomôže mne.

Ako sa cítite v staronovom kolektíve?

Ako v staronovom kolektíve…  Od môjho odchodu prišlo pár nových chalanov, ale niektorých som už poznal zo slovenskej ligy. Partia je výborná. Trnava je výnimočná v tom, že každý nový hráč sa hneď cíti ako súčasť červeno-čiernej rodiny. Všetci sú hneď prijatí a je jedno, či prídu v pozícii legionára, alebo z iného slovenského tímu. To je na Spartaku naozaj úžasné.

Keď ste odchádzali z Trnavy, jej súčasť bol ešte Martin Škrtel. Teraz ste zase v kabíne našli iného nášho bývalého reprezentanta Lukáša Štetinu.

Škrťo má svoje meno a históriu, takého hráča nenahradí nikto. Lukáš je však takisto veľká osobnosť s pestrou kariérou, zažil aj veľké kluby. Je to značný prínos pre Spartak Trnava

Filip Twardzik v prípravnom zápase pred štartom jarnej časti Fortuna ligy (foto: Spartak Trnava)

Ako ste sa cítili počas zimnej prípravy?

Príprava bola naozaj veľmi náročná. Obzvlášť pre mňa, keďže som toho veľa nenatrénoval za posledné týždne. Keď som prišiel do Spartaka, určitý čas som pre menšie zranenie nemohol nič robiť. O to viac som musel pracovať po vyliečení. Dnes už som stopercentne fit a pripravený na sobotný zápas v Poprade s Liptovským Mikulášom. Závisí len od trénera, či budem hrať.

Poznáme vás ako veľkého maximalistu. Platí, že so súčasnou treťou priečkou sa len tak neuspokojíte a váš cieľ je ponaháňať Slovan Bratislava a Dunajskú Stredu pred vami?

Určite áno. Pozeráme sa nad seba, oboch súperov chceme potrápiť. Zároveň musíme vnímať aj tímy za nami, aby sa nestalo to, čo minulý rok. Víťazstvo v pohári bolo krásne pre celú Trnavu, ale vo Fortuna lige sa pred Spartak dostal Ružomberok. Jednoducho, musíme byť stále obozretní. Súťaž je vyrovnaná, nezvládnete jeden – dva zápasy a už to máte ťažšie.

Tento rok sa finále Slovnaft Cupu odohrá na vašom štadióne. Bolo by určite krásne, ak by ste úspešne zavŕšili obhajobu víťazstva v pohári v domácom prostredí…

Samozrejme. Ak sa do finále dostaneme, pre každého Trnavčana to bude výnimočný zápas. Chceme trofej pre klub a našich fanúšikov. Takisto môj osobný cieľ je zažiť pohárové finále a vyhrať ho. Bolo by to krásne.

Dovtedy vás čaká ešte veľa zápasov, no a prvé dva v lige budú mať pre vás osobitnú príchuť. Najskôr sa predstavíte v Poprade proti Liptovskému Mikulášu, odkiaľ pochádza vaša priateľka. Následne si doma zmeriate sily s Ružomberkom, kde ste odohrali dve skvelé sezóny.

Áno, sú to zápasy s mužstvami z miest, ktoré ovplyvnili môj život. Zároveň je isté, že to nebude pre nás nič ľahké. Liptovský Mikuláš hrá o záchranu a určite nám to neuľahčí. Navyše, vieme aké je počasie, v Poprade to bude aj z tohto pohľadu náročné. Trávnik tam je však vo vynikajúcej forme a myslím si, že by to mohol byť aj preto dobrý zápas. Čo sa týka druhého stretnutia, áno, Ružomberok je súčasť mojej histórie. Keď som za MFK hrával, dosiahli sme zaujímavé úspechy. Bude to opäť neľahký protivník, ale my chceme z týchto zápasov šesť bodov.

Na poste obrancu vás zdobia nielen defenzívne schopnosti. Ste v podstate tvorca hry na pozícii stopéra. Chystáte sa znova aj konštruktívnym prístupom pomôcť Spartaku?

Po návrate do Trnavy sme debatovali s trénerom Michalom Gašparíkom o tom, že by ma chcel využiť na viacerých pozíciách a v rôznych formáciách. Nemám s tým problém. Viem, že dokážem hrať v trojobrancovom aj štvorobrancom systéme ako stopér i naľavo. Nech sa tréner rozhodne pre hocičo, odovzdám v prospech tímu sto percent.

Keď ste do Trnavy prišli pred dvomi rokmi, skórovali ste hneď vo svojom prvom fortunaligovom zápase. Máte pripravený podobný kúsok aj na svoj druhý začiatok v Spartaku?

Uvidíme… Keď príde šanca a správna chvíľa, nebudem sa brániť. Chcem pomôcť Spartaku k víťazstvám a to pri bránení aj útočení.

Na slovenských trávnikoch ste vždy ukazovali vysokú úspešnosť pri zahrávaní pokutových kopov. Počas zimnej prípravy si však penalty zobral na starosť Kristián Koštrna. Plánujete získať toto privilégium znova vy?

Úprimne, až tak to neriešim. Neviem, či je Kiko už určený na penalty, ale tie posledné nekopal vôbec zle. Keď si bude veriť a tréner povie, že je naša jednotka na pokutové kopy, určite nebudem mať s tým problém. Je to totiž aj psychicky silný hráč, čo je pri penaltách to najdôležitejšie, pretože, ak trebárs v piatej minúte nedáte gól z jedenástky, nesmie vás to ovplyvňovať po zvyšok zápasu.

Vo Fortuna lige ste v 68 zápasoch strelili 12 gólov, čo je na stopéra vynikajúce číslo. Stanovujete si aj strelecké méty?

Nie. Moje čísla ovplyvnilo aj to, že som mal v posledných rokoch možnosť zahrávať penalty, na ktoré si tradične verím. Ale skórovať dokážem aj z priameho kopu či po rohových kopoch. Budem mať radosť z každého gólu. Hlavné je, aby pomohli tímu.

Na čo najviac sa tešíte po návrate do Fortuna ligy?

V Trnave sa cítim veľmi dobre. Chcem prispieť Spartaku k stanoveným cieľom a verím, že ak dosiahneme spoločné úspechy, môže to byť pre mňa ešte krajší angažmán ako ten prvý v červeno-čiernych farbách. Máme výborný kolektív, tvrdo sme počas zimy trénovali. Uvidíme, na čo to bude stačiť.

Hosťovanie vám vyprší v lete. Je váš cieľ sa potom vrátiť do LASK-u?

V Linzi mám ešte dva a pol roka zmluvu a chcel by som sa tam presadiť. Uvidíme, čo bude v lete a či súčasný tréner bude so mnou počítať. Pre mňa je teraz najdôležitejšie, aby som získal minutáž a dokázal svojimi výkonmi, že mám na to, aby som hrával pravidelne v rakúskej lige.

FILIP TWARDZIK – FAKTY

  • Narodil sa 10. februára 1993 v českom Třinci, od roku 1999 vyrastal v nemeckom Erfurte, hráva na poste obrancu za FC Spartak Trnava.
  • Pochádza z futbalovej rodiny, jeho otec René bol brankár, k futbalu priviedol svojich troch synov, Dan si vybral takisto brankárske remeslo, dvojičky Filip a Patrik odmalička hrali v poli.
  • Na mládežníckej úrovni hrával Filip za Erfurt, Herthu Berlín a Celtic Glasgow.
  • Na seniorskej úrovni sa presadil najskôr v Celticu Glasgow, kde odohral 5 majstrovských zápasov, no pre zranenie slabín sa jeho dobre naštartovaná kariéra spomalila.
  • Vo februári 2015 prestúpil zo Celticu do Boltonu Wanderers, kde takisto odohral len päť zápasov.
  • Po rozviazaní zmluvy s Boltonom v lete 2016 si ako voľný hráč zranil členok a bez klubu bol jeden rok.
  • V lete 2017 sa dohodol na angažmáne s českým druholigistom z Vítkovíc, po roku zamieril do Ružomberka.
  • Vo Fortuna lige odohral za MFK dve sezóny. V 42 fortunaligových zápasoch strelil osem gólov a nazbieral šesť žltých kariet.
  • V lete 2020 odišiel z Liptova do českej Karvinej, po polroku sa však vrátil na naše trávniky. Na jar 2021 prispel k zisku tretieho miesta v Trnave jedným gólom v trinástich zápasoch. Rovnako trinásť zápasov odohral aj na jeseň 2021, strelil v nich tri góly, a následne prestúpil do rakúskeho LASK-u.
  • Celý kalendárny rok 2022 strávil teda v rakúskom tíme LASK Linz, ale aj pod vplyvom zranení naskočil za áčko len v piatich ligových zápasoch, jednom pohárovom a jednom dueli Konferenčnej ligy.
  • Začiatkom roka 2023 sa vrátil do Trnavy na hosťovanie do konca sezóny, jar teda absolvuje v Spartaku.
  • Vo Fortuna lige má celkovo odohraných 68 zápasov, v ktorých strelil 12 gólov a nazbieral 8 žltých kariet.
  • Česko reprezentoval po kategóriu do 19 rokov.
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je Celtic Glasgow a hráč Virgil van Dijk.