Preview: Šláger jari DAC 1904 - Slovan o líderskú pozíciu

Preview: Šláger jari DAC 1904 - Slovan o líderskú pozíciu

Pozvánka na úvodné jarné zápasy Fortuna ligy. Tieto zápasy prinesie 19. kolo našej ligy.

MFK Dukla Banská Bystrica – AS Trenčín (piatok, 17.30, Voyo, Nova Sport)

Po pohárovej dohrávke proti Slovanu, ktorú na Štiavničkách na druhýkrát po kalamite predsa len odohrali, vyzve Banská Bystrica súpera z Trenčína. Bez zásahov do kádra sa posnaží MFK Dukla prešmyknúť do hornej šestky, hoci cez Žilinu či Ružomberok je to cesta veľmi tŕnistá. Trenčania strácajú na svojho piatkového súpera jediný a v podstate platí to isté, čiže môžeme bez klišé hovoriť o šesťbodovom dueli. Státisíce indonézskych fanúšikov už nebudú v drese AS sledovať Witana, ktorý sa vrátil domov, na hosťovanie do ViOn-u zasa odišiel Lucas Demitra.

MFK Tatran Liptovský Mikuláš – FC Spartak Trnava (sobota, 15.00, Voyo)

Osem nových hráčov v kádri Liptovského Mikuláša vrátane útočníka Dediča z Plzne a skúseného brankára Polačeka je jasný signál v boji o záchranu. Aby toho nebolo málo, nová je aj tvár trénera Fabuľu po odchode Jozefa Kostelníka. Strata na predposlednú Skalicu činí sedem bodov a dá sa ešte zmazať. Je otázne, či práve Trnava je súperom, s ktorým Liptáci zabodujú, no v mrazivom Poprade si určite aspoň na remízu trúfnu. Hostia, ktorí zaujali seriálom Do neba a do pekla, ktorý odhaľuje zákulisie klubu, si chcú minimálne udržať pohárovú tretiu priečku a stratu s outsiderom si preto nemôžu dovoliť.

MFK Ružomberok – MFK Zemplín Michalovce (sobota, 15.00, Voyo)

Zemplínčania to dlhodobo na Ružomberok nevedia a zvlášť pod Čebraťom na nich nečaká ľahký zápas. Behavý tím trénera Struhára síce prišiel o kanoniera Regáliho a brankára Krajčírika, no uzdravili sa Šefčík a Boďa, čo sú hráči okamžite využiteľní aj v základnej zostave. Michalovčania sa musia zaobísť bez Čecha Jeřábeka či šikovného Španiela Mendeza, ktorý odišiel do DAC, napriek tomu ale s dvoma balkánskymi posilami do stredu obrany a navrátilcom na slovenské trávniky Kristim Qose môžu prekvapiť a predrať sa do skupiny o titul. „Ruža“ je ich priamym súperom, v tabuľke je síce vyššie o tri pozície, no s náskokom len troch bodov, ktorý môže byť zmazaný už v sobotu.

FC ViON Zlaté Moravce – FK Železiarne Podbrezová (sobota, 15.00, Voyo)

Jedenapolmiliónový transfer strelca Cobnana do Ruska je najväčšou trofejou Podbrezovej bez ohľadu na to, ako napokon dopadne v posezónnom zúčtovaní. Káder trénera Skuhravého opustili aj veteráni Godál, Grendel a Breznaník, naopak, z Pohronia pribudol energický Blahút. ViOn rovnako ako Trenčín zišiel z indonézskej cesty a tamojší „Messi“ Egy Vikri sa potichu vrátil do rodnej krajiny. Poďme však k zápasu, situácia Podbrezovej je veľmi sľubná, sedembodový náskok pred Žilinou zo štvrtého miesta sa javí ako takmer istota skupiny o titul. Ak to na trávniku hráči nováčika nezbabrú sami, prebojujú sa medzi najlepších. ViOn má opačné problémy a hoci Liptovský Mikuláš je hlboko, trojbodový náskok pred predposlednou Skalicou je mizivý. Zopakovanie jesennej remízy by ani jednému z aktérov neublížilo, no verme, že ak, tak aspoň nech je gólová.

MŠK Žilina – MFK Skalica (sobota, 15.00, Voyo)

Pavol Majerník ako nový tréner Skalice povedie svoj tím premiérovo pod Dubňom, a teda na mieste, kde síce môže prekvapiť, no jedinou istotou je herná dominancia domácich. Vždy aktívne hrajúci Žilinčania sú výsledkovo nestabilní, určite si ale nechcú nechať ujsť umiestnenie v top 6. Káder sa v zime oslabil o kľúčového tvorcu hry Mysloviča (Aberdeen), napriek tomu ale doma myslia iba na trojbodový zisk. Skaličania pridali sily najmä v ofenzíve, príchody Moronga, Šveca a Medveda prevážili odchod Mihalíka a bude zaujímavé sledovať, nakoľko im to pomôže v snahe vymotať sa z predposlednej priečky.

Dunajská Streda – Slovan (nedeľa, 17.30)

Jeden zo šlágrov jari a prvý z troch vzájomných zápasov najväčších favoritov na zisk majstrovského titulu. V skupine o titul sa DAC a Slovan ešte dvakrát stretnú, nedeľňajší duel však veľa napovie o tom, v akej budú pozícii. V kabíne Slovana sa udial veľký vietor, klub však opustili predovšetkým menej využívaní hráči, azda okrem stopéra Abenu. Eric Ramirez sa zo zimnej dovolenky ani len nevrátil. Posily na Tehelné pole takisto pribudli, ich kvalitu spoznáme v priebehu jari, ide však o zahraničím overených hráčov. DAC ešte stihol v týždni posilniť čiernohorský ofenzívny talent Matija Krivokapič, kľúčové je však udržanie kanoniera Krstoviča. Hladní po úspechu bude najmä domáci tím pod vedením Adriána Guľu, ak to v MOL Aréne vyjde na tri body, razom sa dotiahne na Slovan, a to je výzva ako hrom!