Počas zranenia ako dievča pre všetko

Počas zranenia ako dievča pre všetko

S kapitánom MFK Tatran Liptovský Mikuláš Richardom Bartošom nielen o jeho návrate na ihrisko po zranení kolena.

Naposledy odohral fortunaligový zápas 19. februára minulého roka. Kapitán Liptovského Mikuláša Richard Bartoš (30) prispel vo vybičovanom derby k prestížnemu víťazstvu nad Ružomberkom (3:2). Proti MFK sa aj strelecky presadil, no tento úspech si vyžiadal tvrdú daň. Útočník Tatrana si vážne poranil koleno a nepríjemné zranenie ho vyradilo z hry až doteraz. Počas jesene sledoval, ako sa jeho spoluhráčom nedarí, čo ho veľmi trápilo. Na začiatok zimnej prípravy však už bol Richard Bartoš nachystaný, naskakoval v prípravných zápasoch a teraz urobí všetko pre to, aby z pozície akejsi novej posily pomohol tímu zmazať sedembodové manko na predposlednú Skalicu a zachrániť Fortuna ligu. „Koleno je stabilné a čoraz menej mi chodia po rozume myšlienky, že som bol zranený,“ zvestoval v rozhovore pre Našu ligu dobrú správu líder liptovskomikulášskeho exnováčika Richard Bartoš.

Je milé vás opäť vidieť naskakovať do prípravných zápasov. Ako by ste charakterizovali svoj súčasný stav?

Nie je to ešte ani mesiac, čo som späť. Do plného tréningového procesu som sa zapojil na začiatku prípravy. Naskočil som do všetkých priateľských zápasov, čo som ani nečakal. Tréner mi doprial zaujímavú minutáž, zvyčajne som odohral celé polčasy. Cítim sa dobre a dúfam, že mi to vydrží.

Ako reaguje na záťaž koleno?

Úprimne, nie je to také ako predtým, dávam si podvedome na nohu trochu pozor. Koleno je však stabilné a čoraz menej mi chodia po rozume myšlienky, že som bol zranený. Zo začiatku to bolo ťažšie, to som si ešte stále v hlave hovoril, aby som v prvom rade zle nedostúpil.

Lekári odviedli dobrú prácu?

Lekár mi už v novembri na kontrolnej magnetickej rezonancii povedal, že koleno je v poriadku a väz sa správne zrástol. V podstate mi povolil plnú záťaž. Potreboval som však trochu docvičiť svaly  v okolí zraneného miesta. V decembri som na tom pracoval s kondičným trénerom Dávidom Matejoviem, ktorý nám pribudol do realizačného tímu. Veľmi mi pomohol. Ukázal mi, čo mám robiť a dbal na to, aby som veci odcvičil správne.

Vyzerá to tak, že by sme vás mohli už v prvom jarnom kole proti Trnave znova vidieť, ako vediete na ihrisko mužstvo s kapitánskou páskou na ruke?

Nechcem to zakríknuť, poznám už dokonale život športovca. Všetko sa môže zmeniť behom sekundy. Ale áno, verím, že to tak bude. Samozrejme, závisí to aj od toho, ako tréner zloží základnú jedenástku.

Ako sa vám počas vašej neprítomnosti pozeralo na jesenné trápenie spoluhráčov?

Nebolo to nič príjemné. Počas zranenia som pracoval v klube a videl som, ako veľmi to prežívajú všetci zamestnanci. Vtedy si uvedomíte zodpovednosť. Každý z nás si želal lepšie výsledky, ale jednoducho sa nám nedarilo. Príčin neúspechu bolo viac, ale to je už minulosť. Musíme sa pozerať dopredu a nie naspäť. Spravíme všetko pre to, aby sme sa zachránili.

Čím ste sa z pozície, ak si pomôžeme tenisovou terminológiou, nehrajúceho kapitána snažili pomôcť tímu?

Cestoval som na takmer všetky zápasy s tímom. Snažil som sa byť pri chlapcoch a dať im nejaké tie rady. Očividne to však nevychádzalo. Raz som nešiel s mužstvom na zápas a hneď sme zvíťazili v Michalovciach. Žiaľ, zranený hráč toho veľa robiť nemôže. Omnoho radšej by som bol na ihrisku.

S čím všetkým ste vlastne vypomáhali?

O chod nášho klubu sa stará menší počet ľudí, takže som pomáhal, kde bolo treba. Najmä športový riaditeľ Ján Papaj má toho naozaj dosť. Pracoval som pri úprave trávnika, zaskakoval som ako vedúci mužstva, ale trebárs som aj nahadzoval texty na našu webovú stránku.

Váš návrat nie je jediná zimná novinka. Máte nového trénera Mareka Fabuľu, prišli aj viaceré posily. Aké máte z toho pocity?

Dobré. Myslím si, že tréner nastavil dobrý tréningový proces, absolvovali sme sústredenie v Turecku. To svedčí o tom, že aj funkcionári robia všetko pre to, aby sme sa udržali vo Fortuna lige. Aj hráči, ktorí prišli, nám môžu veľmi pomôcť. Verím, že na jar budeme silnejší a že to aj potvrdíme na ihrisku.

Kemp v Turecku ste si užili?

Nebýva to u nás pravidlo, i keď raz sme už v Turecku boli, takže určite áno. Našli sme výborné podmienky, hrali sme proti kvalitným súperom a ešte aj počasie bolo skvelé. Vrátili sme sa do tvrdej reality, keďže nám napadol asi meter snehu. Kým sa neroztopí, budeme trénovať na umelej tráve.

Zvykne sa hovoriť, že nič neupevní kolektív tak, ako sústredenie v zahraničí. Platí to?

Áno. Vytvorili sme celkom dobrú partiu. Spoznali sme sa aj s novými hráčmi. Verím, že nám to bude fungovať.

Richatd Bartoš začínal s futbalom v MFK Ružomberok (foto: TASR)

Čo bude z vášho pohľadu na jar dôležité?

Súdržnosť. Musíme tvoriť dobrú partiu a všetci ťahať za jeden koniec povrazu. Dôležité takisto bude, ako sa vyrovnáme s tlakom vyplývajúcim z nášho postavenia v tabuľke. Vieme, že útočíme z posledného miesta a potrebujeme pravidelne zbierať body.

Zmazať sedembodové manko na predposlednú Skalicu nebude jednoduché. Máte pred tým rešpekt?

Neviem, či je rešpekt to správne slovo. Uvedomujeme si, že náš odstup je veľký a situácia náročná. Neostáva nám nič iné, len sa dobre nachystať na jarnú časť sezóny. V každom zápase musíme veriť v dobrý výsledok.

Je ľahké vypadnúť, no ťažké sa medzi elitu vrátiť. Hovoriť by o tom mohli v mnohých kluboch… Je to motív, ktorý si často skloňujete v šatni?

Nemusíme si ho skloňovať, plne si to uvedomujeme. Postúpiť do Fortuna lige je nesmierne náročné, pretože musíte pravidelne víťaziť. Verte, že aj v druhej lige sú kvalitní súperi. V minulej sezóne sme ukázali cestu, ako sa asi môžeme uberať. Nemáme síce veľký rozpočet, ale aj v našich podmienkach sa dá bojovať na najvyššej úrovni. Dosiahli sme ôsme miesto a bol to pre nás naozaj krásny ročník. Teraz nás čaká ťažká jar, od prvého kola budeme pod tlakom. Vieme, že musíme zbierať body a že každý súper ich proti nám bude chcieť tiež.

Liptovský Mikuláš musí vyriešiť ešte jednu vec a to začať s rekonštrukciou štadióna. Hrať aj tretiu sezónu domáce zápasy v Poprade už nebude možné…

Sme si toho vedomí. Bolo by mrzuté, ak by sme sa zachránili a na úprave štadióna by sa nezačalo pracovať. Je nám jasné, že by to znamenalo vypadnutie, pretože by sme nedostali licenciu na ďalší ročník. My v kabíne sa však primárne pozeráme na to, aby sme zbierali body. Ideálne hneď po zimnej pauze, nech do nadstavby vstúpime s čo možno najlepšou východiskovou pozíciou. Dôležité je zaoberať sa tým, čo môžeme ovplyvniť. Nezostáva nám nič iné, len veriť, že v Liptovskom Mikuláši zvládneme úspešne bitku na oboch frontoch.

RICHARD BARTOŠ – FAKTY

  • Narodil sa 28. júna 1992, je kapitán MFK Tatran Liptovský Mikuláš.
  • Pochádza z Ružomberka, kde začal s futbalom v miestnom MFK.
  • V MFK Ružomberok si prešiel všetkými mládežníckymi kategóriami, presadil sa aj v prvom tíme. Vo Fortuna lige odohral v rokoch 2012 – 2014 33 zápasov, v ktorých strelil 2 góly a nazbieral 6 žltých kariet.
  • Po konci v Ružomberku hrával za Dolný Kubín, Sereď, béčko Slovana Bratislava a Liptovskú Štiavnicu.
  • Od leta 2018 pôsobí v Liptovskom Mikuláši, ktorý s kapitánskou páskou na ruke priviedol v sezóne 2020/21 k víťazstvu v druhej lige a historickému postupu do Fortuna ligy. V nováčikovskom ročníku 2021/22 zasiahol do devätnástich zápasov, v ktorých strelil šesť gólov, pridal tri asistencie a dostal štyri žlté a jednu červenú kartu. Touto bilanciou dopomohol k celkovému ôsmemu miestu a to posledný zápas odohral 19. februára 2022 proti Ružomberku (3:2), keď si vážne zranil koleno.
  • Celkovo odohral vo Fortuna lige 52 zápasov, zaznamenal v nich 8 gólov, dostal desať žltých a jednu červenú kartu.
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je West Ham United, spomedzi hráčov obdivoval najmä majstrovstvo Diega Maradonu.
  • Je ženatý, s manželkou Máriou vychovávajú dcérku Olíviu.