Nový ročník ligy 2023/24 odštartuje na konci júla

Nový ročník ligy 2023/24 odštartuje na konci júla

Nový ročník najvyššej slovenskej futbalovej súťaže odštartuje 28. – 30. júla 2023, veľmi pravdepodobne tradičným piatkovým zápasom 28. júla o 20:30. Rozhodlo o tom Prezídium ÚLK na utorkovom zasadnutí.

Aktuálny ročník Fortuna ligy skončí na konci mája 2023. Posledné, 10. nadstavbové kolo sa odohrá 20. mája. Po ňom bude nasledovať ešte baráž o Fortuna ligu, prípadne play-off o Európsku konferenčnú ligu UEFA. Tímy potom budú mať dvojmesačnú prestávku na prípravu na nový ročník 2023/24. Ten sa začne prvým kolom 28. – 30. júla 2023, čo je oproti aktuálnej sezóne posun o 2 týždne. Presný termín začiatku sa určí na základe dohody s držiteľom televíznych práv, čo je aj v nasledujúcej sezóne skupina Markíza.   

Oproti začiatku aktuálne prebiehajúcej sezóny je štart nového ročníka posunutý o dva týždne.   

„Štyri kluby našej ligy budú aj v sezóne 2023/24 účastníkmi pohárovej Európy a vstúpia do prvých, resp. druhých predkôl Európskej konferenčnej ligy UEFA. Pre troch z nich sa sezóna začne už v termíne 11. – 13. júla 2023. Chceli sme dať čo možno najväčší priestor našim klubom, aby sa mohli maximálne koncentrovať na úvodné boje na európskych trávnikoch, liga tak začne až pred odvteami 2. predkola európskych pohárových súťaží,“ vysvetľuje dôvody neskoršieho začiatku výkonný riaditeľ ÚLK Michal Mertinyák. „Prezídium ÚLK zároveň rozhodlo o termínovej listine na celú sezónu 2023/2024 a potvrdilo už tradičné termíny konca jesennej a začiatku jarnej časti ligy. Skrátenie dlhej zimnej prestávky na menej než dva mesiace sa ukazuje ako dlhodobo správny krok,“ dopĺňa Mertinyák.

Do procesu tvorby kalendára zápasov boli prostredníctvom Únie futbalových profesionálov (ÚFP) zapojení aj hráči. „Oceňujeme, že Únia ligových klubov pri tvorbe kalendára zápasov na novú sezónu Fortuna ligy zohľadnila aj pripomienky hráčov. Pozitívne vnímajú neskorší letný začiatok súťaže, ktorý vytvorí priestor na dlhší oddych po skončení predchádzajúcej sezóny. Hráči privítali aj skutočnosť, že jesenná časť sa skončí v decembri o niečo skôr a jarná časť sa začne v prvej polovici februára,“ uviedol prezident ÚFP Ján Mucha.