Za prvou šestkou a peknými návštevami

Za prvou šestkou a peknými návštevami

S kapitánom MFK Dukla Banská Bystrica Róbertom Polievkom o blížiacom sa štarte jarnej časti sezóny.

Kým pre väčšinu fortunaligistov sa jarná časť sezóny začne až zápasmi 19. kola (10. - 12. februára), na dva tímy čaká ostrý štart o týždeň skôr. Už na budúcu sobotu privíta Banská Bystrica v dohrávanom dueli osemfinále Slovnaft Cupu úradujúceho majstra ŠK Slovan Bratislava. No a MFK Dukla bude mať nemalé ambície nielen v tomto súboji. „Sme na dobrej ceste a verím, že to potvrdíme dobrou formou v úvode jari,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu kapitán Banskobystričanov Róbert Polievka (26), ktorý síce počas zimy napriek výborným jesenným výkonom neodišiel na prestížnejšiu adresu, no zato prestúpil do stavu manželského.

Jarná časť sa pre vás začína už 4. februára pohárovým osemfinále so Slovanom Bratislava. Aká nálada vládne v kabíne?

Dobrá. Odohrali sme slušné prípravné zápasy, každý jeden nám niečo ukázal. Vieme, na čom potrebujeme zapracovať a čo musíme zlepšiť. Sme na dobrej ceste a verím, že to potvrdíme dobrou formou v úvode jari.

Líši sa prvoligová zimná príprava s predošlými druholigovými?

Určite áno. Táto je o dosť náročnejšia, viac pracujeme na detailoch. Absolvovali sme sústredenie v Česku, ktoré bolo super. Mali sme možnosť konfrontovať sa so zahraničnými súpermi, trénovali sme v dobrých podmienkach a ešte viac sme utužili kolektív.

Platí, že práve na sústredeniach sa tvorí partia?

Áno, i keď u nás v kabíne sme s tým nemali nikdy problémy. Je jasné, že keď spolu trénujete a trávite voľný čas, inak to ani nejde.

Jar teda odštartujete zápasom so Slovanom Bratislava. Lepší začiatok ste si nemohli ani predstavovať, však?

Presne tak, ale nič by som extra „nehrotil“. Sme si vedomí našich kvalít a cieľov. Zápas so Slovanom bude pre nás výborná previerka pred náročnou jarnou časťou fortunaligovej sezóny.

Aká bola zima pre vás? Predsa len, veľa sa špekulovalo, či zostanete alebo odídete z Dukly. Čo hovoríte na to, akým stredobodom záujmu ste sa stali?

Vôbec to neriešim. Rôzne mediálne šumy síce vnímam, ale neberiem ich vážne. Som profesionálny futbalista a mám platný kontrakt s Duklou. Keď príde konkrétna ponuka, s ktorou klub bude súhlasiť, potom sa tomu môžeme venovať. Momentálne som tu a som šťastný. Celú prípravu som pozitívne naladený a chcem odviesť maximum pre toto mužstvo.

Máte informácie o tom, že by klub dostal počas zimy nejakú konkrétnu ponuku na váš prestup?

To je skôr otázka na naše vedenie. Podľa mojich informácií jedna – dve ponuky prišli, ale ďalej sa už ku mne nedostali, a preto som sa tomu viac ani nevenoval.

Takže môžete na jar zabojovať o post kráľa ligových strelcov v drese Dukly! Deväťgólový Moses Cobnan odišiel do ruského Krasnodaru, ten už svoje konto nezveľadí. Viac ako vašich osem gólov má na konte len s jedenástimi zásahmi najlepší strelec súťaže Nikola Krstovič. Idete ho ponaháňať?

V prvom rade by som rád pomohol mojimi gólmi k postupu do prvej šestky. S účasťou v nej budem nadmieru spokojný. Ale áno, som útočník, takže ma teší každý presný zásah. Nemôžem tvrdiť, že je mi postavenie v tabuľke kanonierov úplne ľahostajné. Keď mi budú góly pribúdať na konto, budem šťastný, ale najdôležitejšie je, aby pomáhali kolektívu. Uvidíme, ako to napokon vypáli.

Róbert Polievka po strelení gólu (foto: TASR)

Štyri kolá pred koncom základnej časti vám patrí siedma priečka len bod za šiestou Žilinou a teda za skupinou o titul. Pohľad na čísla v tabuľke naznačuje, že o dve miestenky do hornej šestky sa bude biť asi šesť klubov. Zdá sa, že úvod jari bude poriadne napínavý.

Aspoň to je zaujímavé! Áno, väčšina tímov z dolnej polovice tabuľky sa chce posunúť do hornej. Uvidíme, čo ukážu prvé kolá. Šance sú vyrovnané.

Čakajú vás zápasy s Trenčínom, na Slovane, doma s Liptovským Mikulášom a v Skalici. Ako sa vám pozdáva žreb?

Myslím si, že každé mužstvo má podobný žreb. Prvé zápasy po zimnej príprave sú špecifické. Začne sa z ostra a uvidíme, kto bude v najlepšej forme. Pevne verím, že to vyjde na nás a že v súťažných zápasoch ukážeme, na čom sme pracovali v zime.

Vo vašom kádri sa udiali minimálne zmeny, takže asi nepotrebujete veľa času na zohrávanie.

Po poslednom jesennom zápase som si nemyslel, že sa stretneme v rovnakej partii. Je to pre nás len a len super. Tvoríme skvelý kolektív, šatňa stojí na pevných základoch. Už len, aby sme to pretavili na ihrisku.

Nie ste človek veľkohubých vyhlásení. Aj pred začiatkom sezóny ste hovorili, že sa v prvom rade chcete etablovať medzi elitou. Brali by ste súčasnú pozíciu pri štarte tohto ročníka všetkými desiatimi?

Určite áno. Je pravda, že som mal opatrné vyjadrenia a na tom nebudem nič meniť. Súťaž je vyrovnaná a my si vážime to, kde sa momentálne nachádzame. Zároveň verím, že ešte môžeme predviesť kúsok futbalového umenia a dostať sa do prvej šestky. Som rád, že to, čo futbalu dávame, sa nám aj vracia.

V prvej šestke by ste mali garantované dva zápasy so Slovanom, Dunajskou Stredou, Trnavou a zrejme aj regionálne derby s Podbrezovou. To musí lákať…

Pre mňa osobne je to veľká motivácia. Pred sezónou som na tieto méty ani nepomýšľal. Bolo by krásne sa aj na jar merať s najlepšími klubmi na Slovensku.

Navyše, v prvej šestke sa hrá v podstate aj o Európu!

To už je čerešnička na torte. Pre nás je však primárny cieľ záchrana vo Fortuna lige, no a postupom do prvej šestky by sme si ho splnili už na konci základnej časti. Zároveň si uvedomujeme, že podobne uvažujú aj v ďalších kluboch. Všetko je len na nás.

Čo pozitívne si chcete najmä preniesť do jari?

Mňa osobne veľmi tešilo, že na jeseň bol o Duklu záujem. Ľudia chodili na naše zápasy v hojnom počte. To svedčí o tom, že ich futbal bavil. Veľmi by som si prial, aby naďalej navštevovali fanúšikovia náš štadión a podporovali nás. Myslím si, že si to zaslúžime. Vo viacerých zápasoch sme ukázali, že do Fortuna ligy patríme.

SEMENÍK? OBDIVOVAL SOM HO

V uplynulých dňoch sa jubilea dožil bývalý vynikajúci útočník nielen Banskej Bystrice Róbert Semeník, ktorý 13. januára oslávil 50. narodeniny. Aj on patril medzi hráčov, ktorý inšpirovali Róberta Polievku. „Je to klubová legenda. Patrí mu všetka česť za to, čo spravil pre Banskú Bystricu. Navštevoval som jeho zápasy, chodil som mu podávať lopty. Vždy to bol hráč, ktorého som obdivoval. Vtedy mi nenapadlo, že raz budem aj ja nastupovať v útoku Dukly. Je to človek, ktorého by sme si všetci mali vážiť,“ poznamenal kapitán Dukly Róbert Polievka.

STIHOL SOBÁŠ

Zimnú prestávku využil Róbert Polievka aj na životný prestup. V decembri sa v Krupine aj za prítomnosti viacerých spoluhráčov z tímu oženil so svojou priateľkou Veronikou. „Zmenilo sa toho dosť, ale pevne verím, že aj po sobáši budem mať strelecké kopačky,“ zasmial sa Róbert Polievka a ďalej už vážnejšie pokračoval: „Samozrejme, v osobnom živote to bol pre mňa veľký krok dopredu.“

RÓBERT POLIEVKA – FAKTY

  • Narodil sa 9. júna 1996 v Krupine, hráva na poste krídelníka alebo útočníka za MFK Dukla Banská Bystrica, kde zastáva aj pozíciu kapitána.
  • S futbalom ako dieťa začínal v Hontianskych Nemciach, neskôr sa presunul do Krupiny, no už od veku 10 rokov vyrastal v banskobystrickej Dukle, kde si prešiel všetkými zvyšnými mládežníckymi kategóriami.
  • Vo Fortuna lige debutoval 12. júla 2014 v prvom kole sezóny 2014/15, na ihrisku Košíc (2:1) naskočil v závere zápasu.
  • Vo svojej prvej mužskej sezóne odohral za Duklu 24 zápasov (1447 minút), v ktorých strelil aj jeden gól, no Banská Bystrica skončila posledná a vypadla.
  • V lete 2015 prestúpil do Dunajskej Stredy (44 zápasov, 1 gól), za DAC hrával až do jari 2017, keď išiel na polročné hosťovanie do Podbrezovej (12 zápasov, 1 gól).
  • Na dlhé obdobie poslednú sezónu vo Fortuna lige (2017/18) strávil ako hráč Žiliny (9 zápasov, 1 gól).
  • Celkovo mal pred štartom tohto ročníka v našej najvyššej súťaži na konte 89 odohraných zápasov a 4 strelené góly.
  • V lete 2018 zamieril do druholigovej materskej Dukly Banská Bystrica, kde sa stal aj kapitánom, najskôr prispel k dosiahnutiu šiesteho miesta, vo zvyšných troch ročníkoch k druhým priečkam, v poslednej sezóne znamenalo striebro posun medzi elitu. Nehrala sa totiž baráž s predposledným tímom ligy po tom, čo nesplnil licenčné kritériá ŠKF Sereď.
  • Jeho bilancia zápasov a gólov v jednotlivých druholigových sezónach bola 19/8, 22/12, 24/13, 29/18. Spolu teda v druhej lige odohral 84 zápasov a strelil v nej 51 gólov.
  • Za sezónu 2021/22 sa stal najlepším hráčom druhej ligy podľa hlasovania fanúšikov aj odborníkov, získal takisto miesto v elitnej jedenástke sezóny.
  • Po návrate do prvej ligy potvrdil status opory tímu. V osemnástich zápasoch (1595 minút) medzi elitou v tomto ročníku strelil osem gólov a pridal aj štyri asistencie. Momentálne má teda na konte 107 fortunaligových zápasov a 12 gólov.
  • Slovensko reprezentoval vo všetkých mládežníckych kategóriách od 15 do 21 rokov.
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Lionel Messi a klub FC Liverpool.