Keď sa desaťhodinová štreka v autobuse oplatí…

Keď sa desaťhodinová štreka v autobuse oplatí…

S útočníkom MŠK Žilina Timotejom Jamborom nielen o prípravnom zápase na ihrisku Unionu Berlín (1:3).

Ešte po zápasoch 12. kola nemeckej súťaže boli na čele tabuľky. Reč je o futbalistoch klubu Union Berlín, ktorým po jeseni patrí napokon piata priečka. No a takýto silný tím si na generálku pred jarnou časťou sezóny pozval účastníka našej Fortuna ligy. Žilinčania na štadióne bundesligistu rozhodne nesklamali a po prehre 1:3 si vyslúžili dokonca aj potlesk domáceho obecenstva. „Bola to pre nás skvelá skúsenosť,“ pochvaľoval si 19-ročný útočník MŠK Timotej Jambor, ktorý z pokutového kopu vyrovnal na priebežných 1:1. V rozhovore pre našu ligu toho samozrejme prezradil oveľa viac.

Cítili ste v kabíne špeciálne napätie pred zápasom, hoci išlo len o prípravné stretnutie?

Áno. Predsa len, bol to najlepší súper v príprave, s ktorým sme sa stretli hneď na úvod. Myslím si, že sme sa dobre popasovali. Hoci sme prehrali, odohrali sme slušný zápas a zanechali sme dobrý dojem.

Čo hovoríte na to, že práve vy ste sa strelecky zapísali do štatistík?

Mám z toho radosť. Vážim si každý gól, či už v lige alebo v príprave. Proti takému veľkému mužstvu ako Union Berlín som skóroval prvýkrát. Tešil som sa, keď som premenil pokutový kop.

Keď ste si zobrali loptu na penaltu, cítili ste podobné pocity, akoby išlo o ligový zápas?

Jasné. Celá atmosféra zápasu bola ligová. Na štadión prišlo veľmi veľa fanúšikov, ktorí vytvorili skvelé prostredie v dueli s výborným súperom. Vôbec som nemal pocit, že hráme prípravné stretnutie. Tak sme k tomu aj pristúpili.

Ako sa vám pozdával 22-tisícový štadión, na ktorom ste nastúpili?

Prvýkrát som hral s bundesligistom a aj na tomto štadióne som bol premiérovo. Prostredie sa mi naozaj páčilo, fanúšikovia žili futbalom.

V čom najmä ste pocítili, že váš súper hrá jednu z najlepších líg na svete?

Hráči Unionu boli výborne kondične nachystaní, čo však súviselo aj s tým, že kým my sme mali na programe prvý zápas v rámci prípravy, pre nich to bola generálka na jar. Fyzicky mal teda súper navrch a v niektorých úsekoch zápasu sme sa nechali až príliš zatlačiť, to však súviselo aj s kvalitou Berlínčanov.

Za stavu 1:1 ste mali veľmi dobrú pasáž, keď sa bránil pre zmenu Union. Je to pre vás veľké povzbudenie?

Ale áno. My sme hrali svoju hru. Vyhovujú nám súperi, ktorí chcú hrať otvorený futbal. Vtedy sa nám hrá lepšie, pretože môžeme ukázať, v čom sme silní. Najmä druhá polovica prvého polčasu bola z našej strany veľmi dobrá. Škoda, že sme ešte nepremenili niektoré šance. Ak by sme viedli, možno by bol výsledok iný. Je to pre nás poučenie, musíme byť ešte efektívnejší. Proti takýmto súperom nemáte veľa šancí. Ak ich premeníte, môžete zvíťaziť. Zároveň sa potrebujeme zohrať v novom systéme, v ktorom sme začali hrať na konci jesene, takže ešte tam je priestor na zlepšenie.

Na snímke Timotej Jambor v zápase proti Unionu Berlín (foto: MŠK Žilina)

Keď človek zažije takýto zápas, prebudí to v hráčovi túžbu stať sa raz súčasťou Bundesligy?

Každý z nás sníva o tom, že bude hrať v jednej z najlepších líg na svete. My sme mali šancu na vlastnej koži prežiť, aké to je a akú úroveň musíme dosiahnuť, aby sa nám to podarilo. Svedomitým tréningom sa k tomu môžeme viacerí prepracovať. Myslím si, že sme zanechali dobrý dojem.

András Schäfer už ukázal, že aj priamo zo slovenskej ligy sa dá prestúpiť do Unionu Berlín.

Presne tak, vo Fortuna lige hral dobre za Dunajskú Stredu, a tak si ho všimli v Bundeslige. Futbalový život je nevyspytateľný. Nikdy neviete, čo vám osud prinesie. Predať sa môžete aj jedným dobrým zápasom. Keď to dokázal András, môžeme to dokázať aj my.

Summa summarum, do Berlína ste to síce nemali na skok, ale oplatilo sa cestovať.

Áno, jediné negatívum tohto zápasu bola cesta, pretože sme išli viac ako desať hodín autobusom. Presúvali sme sa dva dni skôr, takže sme sa dobre nachystali. Po zápase sme cestovali nocou, čo nám už celkom rýchlo išlo. Určite to stálo za to, nie každý deň hráte proti takémuto súperovi.

Čo všetko ste okrem zápasu stihli v Berlíne zažiť?

Mali sme len tréningový program, v podstate sme boli buď v hoteli alebo na ihrisku. Všetku energiu sme sústredili na to, aby sme sa dobre pripravili na zápas.

Takže ste sa vrátili so zaujímavou futbalovou skúsenosťou, ale bez fotky spred Brandenburskej brány?

Zaregistroval som, že niektorí členovia realizačného tímu vybehli aj do mesta. My, hráči, sme mali program buď v hoteli alebo na ihrisku.

Ako ovplyvnil zápas v Berlíne náladu v príprave?

Pozitívne. Každým dobrým zápasom sa môže mužstvo odpichnúť ešte k lepším výkonom. Myslím si, že s ďalšími týždňami budeme rásť. Teraz nás už čakajú papierovo slabší súperi ako Union Berlín a verím, že proti nim dosiahneme priaznivejšie výsledky. Máme na to, aby sme sa posunuli výkonnostne vyššie.

Na úvod jari vás čaká tuhý boj o prvú šestku. Najmä k splneniu tejto méty sústredíte svoju pozornosť?

Áno. Najdôležitejší bude prvý zápas so Skalicou, ktorý chceme zvládnuť. Robíme všetko pre to, aby sme ho vyhrali a v úvode jari nazbierali dostatočný počet bodov, nech v skupine o titul súperíme s najlepšími. Je to cieľ nielen nás chalanov v kabíne, ale aj každého v klube.

Vás osobne čaká zaujímavý rok 2023. Okrem zápasov za Žilinu by ste mali absolvovať aj majstrovstvá sveta do 20 rokov v Indonézii, v mužstve by ste mali zastávať pozíciu kapitána. Už to nosíte v hlave?

Ale áno, no predovšetkým sa sústredím na jarnú časť v klube. Majstrovstvá sveta prídu až neskôr. V každom prípade, už sa na to teším, na svetovom šampionáte nenastúpi človek každý rok. Bude to najväčší úspech v mojej kariére.

A ktovie, možno aj kariérny zlom…

Áno. Uvedomujem si, že každý, kto nastúpi na majstrovstvách sveta, bude na očiach. Nikdy neviete, kto sa na vás pozerá. Šampionát môže každému z nás pomôcť v kariére. Ale ako som spomenul, primárne nad tým nerozmýšľam. Sústredím sa na to, aby som hral dobre v klube. Uvidíme, čo sa udeje potom.

TIMOTEJ JAMBOR – FAKTY

  • Narodil sa 4. apríla 2003 v Svite, hráva na poste útočníka za MŠK Žilina.
  • Futbalové gény zdedil po otcovi Milanovi, ktorý hrával za Svit, Prešov, Košice, Púchov a Viktoriu Žižkov, v drese Púchova sa preslávil gólom do siete FC Barcelona (1:1) v 1. kole Pohára UEFA 2003/04.
  • Futbalovo vyrastal v Svite, ale už v žiackych rokoch sa presunul do Tatrana Prešov, v roku 2018 sa stal hráčom MŠK Žilina, kde je dodnes.
  • Vo Fortuna lige debutoval 21. novembra 2020 proti AS Trenčín (2:0) ako 17-ročný, v žlto-zelených farbách odohral v najvyššej súťaži už 39 zápasov, v ktorých strelil deväť gólov, na dva prihral a dostal aj jednu žltú kartu.
  • V tejto sezóne naskočil do 14 fortunaligových stretnutí (872 minút) a dosiahol v nich bilanciu 4+2.
  • Slovensko reprezentoval v kategóriách do 15, 16, 17, 18, 19 a 20 rokov. Na minuloročných domácich majstrovstvách Európy do 19 rokov priviedol Slovensko z pozície kapitána k zisku piateho miesta, ktoré znamenalo postup na tohtoročný svetový šampionát hráčov do 20 rokov v Indonézii.
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je Manchester City a hráč poľský topkanonier FC Barcelona Robert Lewandowski.