​Róbert Semeník má 50! Všetko najlepšie

​Róbert Semeník má 50! Všetko najlepšie

V sezóne 1995/96 dal 29 ligových gólov, čím sa stal historicky najlepším strelcom súťaže. Až o vyše 20 rokov jeho rekord vyrovnal Andraž Šporar. Dnes Róbert Semeník oslavuje životné jubileum, má 50 rokov a láska k futbalu ho dodnes drží.

Róbert Semeník zanechal v našej lige výraznú stopu, je vôbec prvým futbalistom, ktorý pokoril u nás 100-gólovú hranicu. Celkovo ich v najvyššej ligovej súťaži nasúkal 120. Viac ich dal len Juraj Halenár. Celkovo ich Semeník nastrieľal v najvyšších súťažiach 140, čím sa radí na čestné miesto prestížneho Klubu ligových kanonierov.   

Dnes, 13. januára 2023 sa dožíva Róbert Semením okrúhlej päťdesiatky a láska k futbalu ho stále drží, veď ešte stále aktívne hráva v nižšej súťaži za TJ Partizán Dolná Lehota, kam ho zlákal jeho švagor. Pamätníci slovenskej najvyššej ligy ho však poznajú najmä z Banskej Bystrice či Košíc, s ktorými dosiahol aj najväčšie úspechy. Ako hráč Košíc sa tešil v rokov 1997 a 1998 z dvoch majstrovských titulov a Slovenský pohár ovládol práve s Banskou Bystricou.   

V sezóne 1995/96 dal 29 ligových gólov a dodnes drží rekord v počte nastrielaných gólov v jednej sezóne, i keď ho vyrovnal v ročníku 2018/19 Slovinec a hráč ŠK Slovan Bratislava Andraž Šporar.   

Róbertovi Semeníkovi želáme všetko najlepšie, najmä pevné zdravie a veľa životnej pohody.   

RÓBERT SEMENÍK FAKTY   

  • Narodil sa 13. januára 1973 vo Veľkom Krtíši. Je ženatý s manželkou Luckou a je takisto otec troch dcér Lary, Kiary a Vivien.  
  • Je bývalý futbalový útočník, ktorý vedel hrať aj na poste stopéra. Dnes pracuje ako referent režimu v banskobystrickej väznici.  
  • S futbalom začínal v Záhorciach, postupne hrával za Veľký Krtíš, Banskú Bystricu, 1. FC Košice, turecké Genclerbirligi, české kluby Teplice a Drnovice, maďarský Györ, opäť za Banskú Bystricu, Nitru a následne hral nižšie súťaže v Rakúsku i na Slovensku (Vráble, Lučenec, Tajov, Liptovská Štiavnica, Veľký Krtíš, Opatovská Nová Ves, TJ Partizán Dolná Poruba).  
  • Ako hráč 1. FC Košice sa tešil z titulov v rokoch 1997 a 1998, Slovenský pohár ovládol s Banskou Bystricou v roku 2005.  
  • V najlepšej jedenástke ligovej sezóny sa ocitol v roku 1995.  
  • V drese 1. FC Košice účinkoval v skupinovej fáze Ligy majstrov v sezóne 1997/98.  
  • Najlepším strelcom našej ligy sa stal v sezónach 1994/95 (18 gólov) a 1995/96 (29 gólov).  
  • Jeho 29 gólov za jednu sezónu je doterajšie historické fortunaligové maximum, ktoré drží spoločne s bývalým strelcom Slovanom Bratislava Andražom Šporarom.  
  • Vo Fortuna lige ako prvý pokoril hranicu 100 gólov, celkovo ich nasúkal 120. Viackrát sa na našich trávnikoch presadil len Juraj Halenár.  
  • So 140 gólmi v najvyšších súťažiach je zaslúžený člen prestížneho Klubu ligových kanonierov.  
  • Za slovenskú reprezentáciu odohral osem zápasov, debutoval v novembri 1995 v Košiciach v kvalifikačnom stretnutí ME 1996 proti Rumunsku (0:2). Strelil jeden gól vo februári 1997 v priateľskom stretnutí s Kostarikou (2:2).  
  • Jeho obľúbené zahraničné kluby sú Manchester United a FC Barcelona a zahraničný hráč Lionel Messi.