Udržať trendy návštevnosti

Udržať trendy návštevnosti

S novým hlavným trénerom MFK Skalica Pavlom Majerníkom o novej výzve, pred ktorú ho na Záhorí postavili.

Zimná prestávka vo Fortuna lige priniesla už dve zmeny na poste hlavného trénera a tie sa udiali v tímoch z chvosta tabuľky. Kým posledný MFK Tatran Liptovský Mikuláš prevzal skúsený Marek Fabuľa, jedenásta Skalica vyrukuje so šéfom realizačného tímu, ktorý je nováčik na tomto fóre. Pavol Majerník (44) dostal príležitosť v klube, do ktorého prišiel ešte v lete 2014 ako hráč, plynule prešiel na post asistenta trénera, pracoval aj pri mládeži ,a po tom, čo zastával pozíciu pravej ruky pri kormidelníkoch ako Jozef Dojčan, Štefan Horný, Jozef Kostelník a naposledy Juraj Jarábek, sa premiérovo stal hlavným trénerom. „Túto príležitosť si veľmi vážim,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu niekdajší ligový obranca.

Keď ste pred osem a pol rokom prišli do Skalice, za ktorú ste odohrali 114 súťažných zápasov, prišlo vám na um, že to časom dotiahnete až na hlavného trénera MFK?

Samozrejme, že nie. Nad trénerskou kariérou som však rozmýšľal už predtým, počas pôsobenia v Zlatých Moravciach. Išiel som študovať A-licenciu, prvé skúsenosti som v Skalici zbieral ako hrajúci asistent trénera, následne som začal pracovať na získaní najvyššej licencie. Vedel som, že futbal nebudem hrať do päťdesiatky, ale chcel som sa venovať trénerstvu.

Aké je to zrazu šéfovať kolektívu futbalistov, z ktorého niektorí členovia vás zažili v hráčskej pozícii a väčšina zase vo funkcii asistenta trénera?

Už tu nie je veľa chalanov, s ktorými som hrával, ale keďže som pri mužstve zostal po konci aktívnej kariéry, poznám veľmi dobre všetkých, až na tých, čo prišli v zime. Naše vzťahy by som necharakterizoval ako kamarátske, keďže som už vo funkcii hlavného trénera, ale ako dobré určite áno. Keď hráči budú plniť to, čo od nich očakávam, budeme na dobrej ceste.

Museli ste zmeniť prístup k hráčom?

Je to teraz trošku iné, ako hlavný tréner si musím držať mierny odstup. Verím, že nám to bude spolu fungovať.

Ako asistent ste pôsobili pri viacerých tréneroch. Čo vám dali jednotliví kormidelníci, s ktorými ste mali skúsenosť?

Nebudem to porovnávať a konkretizovať. Od každého trénera si človek môže zobrať niečo nové a dobré. Nerád by som niekoho vyzdvihol alebo urazil. Dúfam, že som sa od každého z bývalých trénerov Skalice naučil čo najviac a tieto skúsenosti využijem v prospech mužstva.

Na jeseň ste nehrali zle, ale napriek tomu vám patrí jedenásta priečka. Čo treba zlepšiť?

Myslím si, že sa musíme venovať všetkému. Zlepšiť sa potrebujeme v ofenzívnej aj defenzívnej fáze, aby sme zbierali viac bodov. Ako mužstvo sme nastrieľali za prvú polovicu sezóny najmenej gólov spomedzi fortunaligistov, ale z toho by som nerád vinil iba útočníkov. Na oboch fázach hry sa totiž podieľajú všetci hráči.

Zo Slovana Bratislava ste pritiahli útočníka Žana Medveda. Práve od neho si sľubujete góly?

Samozrejme, že áno. V áčku Slovana nedostal veľký priestor, ale v druholigovej juniorke sa vo ôsmich zápasoch presadil sedemkrát. V druhej lige som pôsobil dosť dlho a viem, že má svoju kvalitu. Verím, že tú má aj Žan a že ju potvrdí gólmi v skalickom drese.

Od ktorých hráčov najmä očakávate, že sa budú na jar prezentovať ako lídri?

Líderstvo očakávam od každého a nielen od jedenástich hráčov na ihrisku. Potiahnuť musí celá kabína. A tým nemyslím len hráčov, ale aj trénerov a ďalších členov realizačného tímu. Keď funguje šatňa, ostatné veci idú lepšie. Pokiaľ budeme fungovať ako kolektív, môžeme sa zachrániť.

Akým futbalom by ste sa chceli prezentovať? Čo vám je vlastné?

Taktický zámer treba prispôsobiť hráčom, ktorých tu momentálne máme. Systém musí ísť ruka v ruke so silnými stránkami tímu.

Vo všeobecnosti sa zvykne hovoriť, že bývalí obrancovia vyznávajú ako tréneri ofenzívny futbal. Platí to aj o vás?

Ja osobne si myslím, že každý tréner chce hrať pekný a ofenzívny futbal. Zároveň sa každý tréner snaží rozmýšľať pragmaticky. Platí to aj v našom prípade. Uvedomujeme si, v akej situácii sa momentálne nachádzame. Dom sa stavia od základov, takže zjednodušená odpoveď je, že chceme vychádzať z dobrej defenzívy, ale pritom by sme radi boli aj nebezpeční vpredu.

Na snímke Pavol Majerník v časoch, keď pôsobil v MFK Skalica na pozícií asistenta trénera (foto: TASR)

Na Záhorí ste sa veľmi dobre aklimatizovali. Cítite o to väčšiu podporu okolia a fanúšikov?

Nejaké ohlasy sa ku mne dostali… Príležitosť trénovať Skalicu vnímam aj ako veľké zadosťučinenie pre mňa za robotu, ktorú som tu doteraz odviedol. Zároveň cítim veľkú zodpovednosť voči vedeniu, fanúšikom i hráčom. Chcel by som sa odraziť od dôvery vedenia a posúvať mužstvo dopredu.

Spomenuli ste fanúšikov, ktorí na jeseň chodili na zápasy v hojnom počte. Z pohľadu návštevnosti patrila Skalica do hornej šestky. Je pre vás výzva udržať na tribúnach veľký počet divákov?

Bol som veľmi milo prekvapený, že si fanúšikovia našli cestu na futbal a chodili na Fortuna ligu v hojnom počte. Za to im patrí jedno veľké ďakujem. Pevne dúfam, že nám budú držať palce a podporovať nás aj na jar.

Vážite si šancu viesť Skalicu o to viac, že prišla v nováčikovskej sezóne, keď ste namočení v boji o záchranu?

Takto som nad tým neuvažoval. Sme si vedomí toho, kde sa nachádzame. Dúfam, že sme sa všetci poučili zo sezóny 2015/16, keď sme ako nováčik z Fortuna ligy vypadli. My tréneri, ale aj hráči a vedenie, urobíme maximum pre to, aby sme pôsobili medzi slovenskou elitou aj v ďalšom ročníku.

Trénerstvu sa venuje aj váš brat Peter. Nerozmýšľali ste nad tým, žeby ste si ho stiahli k sebe? Dvojčatá v realizačnom tíme, to by bol unikát!

Brat sa etabloval v rodnom Vrbovom, zastáva post trénera a aj prezidenta klubu. Už je tam taký uviazaný… Nad týmto som teda neuvažoval. Verím, že súčasný realizačný tím bude úspešný.

Platí, že dvojčatá rozmýšľajú o všetkom rovnako? Máte s Petrom rovnaké futbalové názory?

Ťažko povedať. Myslím si, že každý máme o futbale vlastné predstavy. Platí však to, že keď spolu telefonujeme, naša prvá a hlavná téma je futbal, o ktorom debatujeme v podstate stále.

PAVOL MAJERNÍK – FAKTY

  • Narodil sa 31. decembra 1978 vo Vrbovom, pracuje ako hlavný tréner MFK Skalica.
  • Futbalu sa odmalička venoval nielen on, ale aj jeho dvojča Peter.
  • S futbalom začal v rodnom Vrbovom, spoločne s bratom sa ešte v dorasteneckom veku dostali do Myjavy a následne obaja odišli do Dúbravky.
  • Počas aktívnej kariéry hrával ďalej za Senec (2003 – 2004), Ličartovce (2004 – 2005), MFK Košice (2005 – 2008), Olympiakos Volos (2008 – 2009), Zlaté Moravce (2009 – 2014) a Skalicu (2014 – 2019).
  • Trénerstvu sa začal venovať najskôr ako hrajúci asistent trénera a neskôr už len asistent trénera v Skalici. Vypomáhal skúseným hlavným kormidelníkom ako Jozef Dojčan, Štefan Horný, Jozef Kostelník a Juraj Jarábek. Popri tom pracoval aj pri mládeži Záhorákov v družstvách do 11 a do 19 rokov.
  • Za hlavného trénera MFK Skalica ho vymenovali v decembri 2022, na jar ho teda čaká premiéra vo Fortuna lige v tejto funkcii.
  • Spomedzi trénerov sa mu páči najmä práca Pepa Guardiolu, a preto dnes drží palce Manchestru City.
  • Je ženatý, s manželkou Bronislavou vychováva syna Maximilána (14).