Iba dovidenia, zbohom ešte nie

Iba dovidenia, zbohom ešte nie

So stredopoliarom Erikom Grendelom o rozlúčke s Podbrezovou a takisto jeho plánoch do budúcnosti.

Bez okolkov ho môžeme nazývať fortunaligovou legendou. A nielen preto, že ako jeden z mála zažil skupinovú fázu Európskej ligy v dvoch slovenských kluboch. Stredopoliar Erik Grendel (34) hral našu najvyššiu súťaž za štyri tímy a to FK Dubnica (2005 – 2009), Slovan Bratislava (2009 – 2015), Spartak Trnava (2018 – 2020) a Podbrezovú (2022). Počas tohto obdobia sa podieľal na zisku troch titulov v belasých farbách (2010/11, 2012/13 a 2013/14) a štyrikrát ovládol Slovnaft Cup. Trikrát ako slovanista (2009/10, 2010/11, 2012/13) a raz v červeno-čiernom tábore (2018/19). Mimochodom, o jeho rozmere hovorí aj skutočnosť, že si ho vážia fanúšikovia oboch veľkých rivalov. Počas poslednej jesene nemalou mierou zase prispel k tomu, že nováčik z Podbrezovej zimuje na štvrtej priečke. Bývalý reprezentant do 21 rokov napriek tomu na Horehroní skončil a všetko smeruje k tomu, že jar začne v drese druholigového FK Pohronie. „Koniec v Podbrezovej ma prekvapil, ale rozhodnutie vedenia klubu akceptujem,“ ukázal ľudský rozmer futbalista, ktorý vo Fortuna lige odohral 286 zápasov. A mimochodom, v rozhovore pre Našu ligu nevylúčil, že ďalšie mu pribudnú v budúcnosti.

Ako ste prijali fakt, že Podbrezová sa rozhodla omladiť káder a okrem 37-ročného Michala Breznaníka ste prišli o miesto v tíme „železiarov“ aj vy?

Viem to už zhruba mesiac. K tejto téme sme si sadli po poslednom jesennom fortunaligovom zápase. Bol som trochu prekvapený, pretože som mal platnú zmluvu do leta. Myslel som si, že to s chlapcami dotiahnem do konca sezóny a že spolu spravíme pekný výsledok. Zámery vedenia boli iné a ja som ich s pokorou akceptoval. Klub mal na to svoje dôvody, takže sme si podali ruky a pekne ukončili našu spoluprácu.

Kde sa vo vás berie táto pokora? Čím to je, že ste dokázali túto nemilú správu prijať a potlačiť svoje ego?

Ako športovec som veril, že dokážem mužstvu ešte niečo dať. V lete 2020 som však do podbrezovského projektu vstúpil s vedomím, že mladí chlapci pri nás skúsenejších "povyrastú", čo sa aj podarilo, a postupne prevezmú zodpovednosť na svoje plecia. Postúpili sme do Fortuna ligy, kde náš mladý kolektív ukazuje svoju kvalitu. Z toho mám radosť a budem sa tešiť, keď ďalší talentovaní hráči dostanú na jar minúty na môj úkor. Pozerám sa na to s nadhľadom.

Ľudia z podbrezovského vedenia sa vyslovili, že koniec dvojice Grendel – Breznaník bolo jedno z najťažších rozhodnutí, keďže ste pre klub znamenali veľa. Zahreje to pri srdci?

Nebolo to jednoduché ani pre jednu zo strán, takéto situácie prinášajú so sebou emócie. Keď sa však Podbrezová chce vo svojom projekte posunúť ďalej, potrebuje do zostavy zapracovať viac hráčov s výhľadom aj na nasledujúcu sezónu. Takže to chápem a vzťahy zostávajú medzi nami dobré. Nikdy neviete, čo prinesie budúcnosť. Možno sa ešte naše cesty spoja. Som rád, že z každého klubu, kde som pôsobil, som odchádzal v dobrom.

Na čo si budete najradšej spomínať?

Asi na postup do Fortuna ligy. Bolo to vyvrcholenie dvojročnej snahy. Emócie a oslavy sa dali porovnať s tými, ktoré hráč zažíva po zisku majstrovského titulu. Verte, že vyhrať druhú najvyššiu súťaž nie je ľahké. Rád si zaspomínam aj na polrok medzi elitou, keďže sme dokázali byť vyrovnaní súperi každému, hneď na úvod sme doma zdolali Slovan (2:1).

Fortunaligovú sezónu ste začali desiatimi zápasmi bez prehry (5-5-0). Bol to z vášho pohľadu vrchol podbrezovského kolektívu?

Pevne verím, že Podbrezová vrchol ešte nedosiahla a stále bude napredovať. Keď som odchádzal, tak som chlapcom povedal, aby sa neuspokojili s tým, kde sú. Majú totiž na viac. Verím, že tomu uveria a pobijú sa o vrchné priečky.

Na verejnosť už prenikli informácie, že sa chystáte spustiť dolu Hronom a vystúpiť v Žiari. Môžete to potvrdiť?

Nemôžem to vyvrátiť… Ešte však nie je nič uzavreté a s vedením Pohronia nám zostáva doriešiť nejaké detaily dohody.

Fortuna ligu teda opúšťate…

Áno. Dostal som serióznu ponuku od klubu, ktorý chce takisto ako Podbrezová pracovať s mladými hráčmi, tých má potiahnuť skúsenejšia os tímu. Na túto rolu som zvyknutý a teším sa na ňu.

Naša najvyššia súťaž teda prichádza o jednu zo svojich veľkých postáv. Natrvalo?

Nejdem do Pohronia s tým, že chcem hrať v strede tabuľky. Môj cieľ je prispieť k posunu nahor a keď aj nie túto sezónu, tak v tej budúcej bude naša ambícia bojovať o popredné priečky. Nechce sa mi držať sa priemeru ani v tomto veku. Treba si dávať vysoké ciele a túto mentalitu sa pokúsim takisto vštepiť chlapcom v šatni.

Ako vám osobne chutil tento polrok medzi elitou?

Veľmi. Užíval som si každú jednu minútu, ktorú som dostal. Som vďačný, že mi zdravie držalo, že som mohol nastupovať na pekných štadiónoch a že som si znova mohol zahrať futbal vo výbornej atmosfére.

Erik Grendel obliekal vo Fortuna lige aj dres Trnavského Spartaku (foto: TASR)

Vo Fortuna lige pôsobíte od roku 2005 a môžete teda hodnotiť jej vývoj. Práve infraštruktúrne zmeny sú tie, čo výrazne bijú do očí?

Áno. Teším sa, že sa mnoho štadiónov zmenilo k lepšiemu. Ale trebárs aj mediálny záujem je neporovnateľný s ešte nedávnou minulosťou. Dnes sa dajú sledovať priame prenosy zo všetkých zápasov kola. Ľudia si môžu prísť na svoje. Už len, aby si po pandémii našli cestu na štadión vo väčšom počte. Mnohé zápasy za návštevu určite stoja.

Takže kvalita ligy z vášho pohľadu rastie?

V súťaži nájdeme veľa zaujímavých mladých hráčov, Fortuna liga je celkovo mladá. O kvalite najlepšie hovoria výsledky tímov na medzinárodnej scéne. Uvidíme teda, kam to na jar v Konferenčnej lige dotiahne Slovan Bratislava.

Ako bývalý slovanista ste jesennú púť belasých pohárovou Európu intenzívne prežívali?

Samozrejme, dokonca veľmi intenzívne. Tešil som sa z úspechu chlapcov a realizačného tímu trénera Vladimíra Weissa st. Slovan si svojou bojovnosťou a vierou vo vlastné schopnosti priklonil šťastenu k sebe. Bolo to úžasné a verím, že hráči ešte nepovedali posledné slovo.

Pre kardiakov to boli občas ťažké štvrtkové večery…

Veru. Ešteže problémy so srdcom nemám…

Rozmýšľate už niekedy aj nad tým, čo bude s vami po konci kariéry?

Samozrejme. Tieto myšlienky mi chodia po rozume už nejaký čas, a preto som úspešne zavŕšil štúdium trénerskej UEFA A licencie. V každom prípade, chcel by som zostať pri futbale, ktorému sa venujem celý život a rád by som bol jeho súčasť aj po zavŕšení hráčskej kariéry. Chcel by som svoje skúsenosti odovzdávať ďalej, môj cieľ je stať sa dobrým trénerom. Čas ukáže…

Mali ste počas kariéry mnoho špičkových trénerov. Práve oni vás inšpirovali?

Áno. V začiatkoch ma inšpiroval Ľuboš Nosický, neskôr mi veľa v Slovane Bratislava dali Jozef Jankech či Vladimír Weiss st. Každý jeden tréner, ktorý ma počas kariéry viedol, ma nejakým spôsobom ovplyvnil. Verím, že poznatky od nich zužitkujem. Nie každý mal šťastie na také trénerské osobnosti ako ja. Mám radosť, že som ich mohol zažiť v pozícii zverenca.

Plány do budúcna sú teda jasné, ale ešte asi chcete nejaký čas potiahnuť na trávnikoch…

Plánujem hrať ešte aspoň rok a pol a potom by som sa rád vrhol na štúdium najvyššej UEFA PRO licencie. Uvidíme, ako na tom budem zdravotne a takisto, akú budem mať formu. Uvedomujem si, že vek sa zastaviť nedá. V každom prípade, konca aktívnej kariéry sa nebojím a teším sa aj na obdobie, ktoré príde po nej.

Ak by ste však najneskôr v budúcej sezóne postúpili s Pohroním do Fortuna ligy…

…tak by sa mi asi končiť nechcelo a znova by som si rád zahral v najvyššej súťaži!

ERIK GRENDEL – FAKTY

  • Narodil sa 13. októbra 1988 v Handlovej, hráva na poste stredopoliara za FK Železiarne Podbrezová.
  • Je ženatý, s manželkou Petrou má dcéru Ester (10) a syna Erika (6).
  • Futbalové gény zdedil po otcovi Štefanovi, ktorý sa po hráčskej kariére presadil aj ako tréner.
  • Do veľkého futbalu sa prepracoval ako odchovanec v tom čase úspešnej dubnickej liahne talentov, v najvyššej súťaži debutoval za Dubnicu už ako šestnásťročný 26. júla 2005.
  • V septembri 2009 prestúpil do Slovana Bratislava, s ktorým sa trikrát radoval zo zisku titulu a takisto trikrát vyhral Slovenský pohár. V drese belasých si zahral dvakrát skupinovú fázu Európskej ligy. Na jeseň 2011 Slovan v konkurencii Paríža Saint-Germain, Athletica Bilbao a Sazburgu získal jeden bod. O tri roky neskôr si belasí opäť s Erikom Grendelom v tíme pripísali šesť prehier v dueloch s SSC Neapol, Spartou Praha a Young Boys Bern.
  • Začiatkom roka 2015 opustil Slovan a stal sa hráčom poľského Gorniku Zabrze. Najlepším umiestnením štrnásťnásobného poľského šampióna počas éry Erika Grendela bola 4. priečka. Po vypadnutí v lete 2016 z Ekstraklasy sa skúsený stredopoliar pričinil v nasledujúcej sezóne o okamžitý návrat medzi elitu.
  • V lete 2018 sa stal posilou vtedy majstrovskej Trnavy, s ktorou zažil svoju tretiu účasť v skupinovej fáze Európskej ligy, Spartak v konkurencii Anderlechtu, Fenerbahce Istanbul a Dinama Záhreb obsadil tretiu priečku a získal sedem bodov. V nasledujúcej sezóne sa Erik Grendel pričinil o víťazstvo červeno-čiernych v Slovnaft Cupe po finálovej dráme v Nitre so Žilinou. Duel sa po riadnom hracom čase aj predĺžení skončil výsledkom 3:3 a o víťazstve Trnavy rozhodol až rozstrel zo značky pokutového kopu.
  • Po sezóne 2019/20 v Spartaku skončil a upísal sa Podbrezovej, pričom v ročníku 2021/22 prispel k víťazstvu v druhej lige a postupu medzi elitu. V prvej sezóne na Horehroní odohral v druhej najvyššej súťaži 20 zápasov a strelil štyri góly, v nasledujúcom ročníku si pripísal 25 štartov a strelecky sa presadil trikrát. Počas poslednej jesene naskočil do 15 fortunaligových zápasov (715 minút), v ktorých neskóroval. Do štatistík sa zapísal tromi asistenciami, dvomi žltými a dvomi červenými kartami.
  • Celkovo vo Fortuna lige odohral zatiaľ 286 zápasov a strelil v nich 20 gólov.
  • Hoci si prešiel mládežníckymi reprezentáciami a bol dokonca kapitán národného tímu do 21 rokov, prvého štartu s dvojkrížom na hrudi za áčko sa nedočkal.
  • Spomedzi zahraničných tímov drží palce FC Barcelona, jeho obľúbený hráč bol bývalý stredopoliar a dnes tréner Kataláncov Xavi Hernandez.