Krásna bodka po výnimočnom roku

Krásna bodka po výnimočnom roku

S defenzívnym univerzálom FK Železiarne Podbrezová Mikulášom Bakaľom nielen o účasti na reprezentačnom kempe.

Už-už sa zdalo, že ho na záver roka čaká oddych. Napokon mal podstatne lepší program. Defenzívny univerzál v službách FK Železiarne Podbrezová Mikuláš Bakaľa (21) sa na poslednú chvíľu dostal namiesto Petra Pokorného z širšej do užšej nominácie reprezentačného trénera Francesca Calzonu na decembrový tréningový kemp v Senci pre prevažne mladých hráčov a potenciálnych členov národného tímu smerom do budúcnosti. Z osemnástich fortunaligových futbalistov bol jediný z klubu z Horehronia na sústredení pri Slnečných jazerách. „Bola to výborná skúsenosť a cením si, že som mohol byť pri tom,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu Mikuláša Bakaľa.

Ako ste prijali informáciu v podstate na poslednú chvíľu, že namiesto zaslúženého oddychu po vydarenej jeseni cestuje na reprezentačný kemp?

S radosťou. Už som si aj plánoval, čo budem robiť cez voľné dni. Keď prišla správa, že ma tréner Francesco Calzona preradil zo širšej nominácie do užšej, všetko sa zmenilo. Bol som šťastný, veď som sa stal členom reprezentačného áčka, čo bol odjakživa môj sen a cieľ. Mal som nesmiernu radosť, že sa môžem trénerovi ukázať a aj sám si porovnať, ako na tom som. Bola to výborná skúsenosť a cením si, že som mohol byť pri tom.

Aj vás prekvapilo, keď vás dodatočne donominovali, alebo ste v kútiku duše očakávali, žeby sa tak mohlo stať?

Ešte pred oznámením nominácie som v kútiku duše veril, žeby som sa mohol ocitnúť v menoslove, keďže tréner už skôr povedal, že hodlá dať priestor väčšiemu počtu mladých futbalistov z Fortuna ligy. Napokon som sa v užšej nominácii ocitol dodatočne.

Aká partia vznikla v Senci?

Kolektív bol super. Stretli sme sa tam mnohí mladí hráči, ktorí sa navzájom poznáme z ligových trávnikov. Niektorých chalanov som síce predtým nepoznal, ale to sa rýchlo zmenilo. Atmosféra na kempe bola super a dobre sa nám teda pracovalo.

Tréner Francesco Calzona chcel mužstvu ukázať systém, ktorý bude preferovať v reprezentácii. V čom boli tréningy iné a na čo najmä boli zamerané?

Veľa sme sa venovali defenzíve a taktike. Pre nás to bolo niečo úplne nové, pretože sme riešili každý jeden detail. Každú jednú situáciu sme vyhodnocovali inak a celá obrana sa musela hýbať ako jeden človek. Pre mňa to bola nová skúsenosť a naučili som sa naozaj mnoho nového.

Ste univerzál, ktorý môže nastúpiť na poste defenzívneho stredopoliara, ale aj na stopérskej pozícii. Znamená to, že ste museli absolvovať dvakrát toľko informácií?

Na tento kemp som prišiel ako defenzívny stredopoliar, ale snažil som sa vnímať aj to, čo robia stopéri, aby som mohol svoju hru povýšiť na vyšší level na oboch pozíciách.

Mikuláš Bakaľa v zápase proti MFK Ružomberok (foto: ÚLK)

Skúste priblížiť konkrétny príklad toho, čo nové ste zažívali?

V slovenských kluboch to zvyčajne funguje tak, že defenzívny stredopoliar je dispečer, ktorý sa posúva za líniou záložníkov. Teraz to bolo inak, traja stredopoliari sme sa nachádzali v jednej línii. Moja úloha bola napádať pri rozohrávke súperovho defenzívneho stredopoliara, vysúval som sa teda až pod hrot. Naša stredová formácia bola celkovo vysoko. Intenzita v pressingu bola na vysokej úrovni.

Týmto štýlom hry sa prezentuje aj SSC Neapol. Úloha Stanislava Lobotku je takisto napádať defenzívneho stredopoliara súpera. Aj ste docenili, aké to má ťažké?

Určite áno. Fyzicky to bolo veľmi náročné. Intenzita napádania bola vysoká, pri zasúvaní na vlastnú pozíciu ste zase v šprinte. Popri tom musíte dirigovať hráčov vedľa seba. Keď to zažijete na vlastnej koži, uvedomíte si, aké to je náročné.

Absolvovali ste osem tréningov, pričom jeden z nich bol modelovaný zápas. Dostali ste teda riadne do tela?

Určite áno. Tréningy boli vo vysokej intenzite, každý jeden hráč sa chcel ukázať. Nikto nikomu nič nedaroval zadarmo. Nebola to dovolenka, ale riadna makačka.

Popri vás mladých hráčoch bol v nominácii 36-ročný obranca a 115-násobný reprezentant Peter Pekarík. Aké to bolo s ním zdieľať jednu šatňu?

Keď som ako chlapec pozeral reprezentačné zápasy, pravá strana obrany patrila takmer vždy jemu. Teraz sme sa stretli v jednej kabíne. Všímal som si, ako pracuje, čo a kedy robí, aké veci vyhľadáva po tréningu, ako sa stravuje… Zobral som si z neho príklad, pôsobil na mňa sympaticky. Je to skromný človek, ktorý nám mladým chce niečo odovzdať. Je to jednoducho skvelý hráč a chlap zároveň.

Aké pocity ste mali z realizačného tímu?

Bolo to opäť niečo nové. Tréneri hovorili po taliansky a všetko nám prekladal Pali Farkaš. Tréneri a každý člen realizačného tímu sú profesionáli. Všetci boli sympatickí a mali veľkú túžbu nás niečo naučiť. Snažili sa nám odovzdať čo najviac informácií. Atmosféra na kempe bola celkovo fantastická.

Nabilo vás to novou energiou do práce?

Presne tak. Bola to pre mňa nielen nová skúsenosť, ale aj skvelý impulz. Všímal som si veci, ktoré potrebujem zlepšiť a na ktorých musím robiť. Takisto som videl, čo mi funguje.

Na jar ste zažili postup do prvej lige, máte za sebou skvelú jeseň a aj kemp v Senci…

Keď sa obzriem za týmto rokom, je to naozaj niečo neskutočné. Som za to nesmierne vďačný. Ani som si nepomyslel, že to môže až takto fantasticky vypáliť, ale všetky súčiastky do seba dobre zapadli. Udiali sa veci, o ktorých človek ani nesníval. Na jar sa nám podarilo postúpiť do Fortuna ligy, v nej sme na jeseň natiahli sériu desiatich zápasov bez prehry (5-5-0), zimujeme na štvrtom mieste a do toho prišla ešte aj reprezentačná pozvánka ako čerešnička na torte. Naozaj, výnimočný rok!

A vždy sa dá dosiahnuť viac. Ďalší rok sa môžete kvalifikovať do pohárovej Európy a vy sa zase dočkať reprezentačnej pozvánky na kvalifikačné zápasy…

Áno. Človek chce vo futbale vždy dosiahnuť viac a nepozerá sa dozadu. Aj ja si uvedomujem, že môžem dosiahnuť ešte viac. To ma motivuje do ďalšej práce. Stanovím si nové méty, ktoré sa pokúsim dosiahnuť. Verím, že aj ďalší rok bude zaujímavý.

SLADKOSTI NEROZDÁVAL

Mikuláša Bakaľa je jediný nositeľ mena Mikuláš spomedzi hráčov Fortuna ligy. Nuž a oslava menín mu vyšla práve na kemp v Senci. Hneď sme sa ho spýtali, či spoluhráčom nerozdával balíčky so sladkosťami. „Ráno som sa zobudil a pred dverami ma čakal čokoládový Mikuláš. Chalani ma podpichovali, že či som Mikulášov rozdával ja, ale nebola to moja robota. Bolo to úsmevné,“ povedal nám Mikuláš Bakaľa.

MIKULÁŠ BAKAĽA – FAKTY

  • Narodil sa 4. januára 2001, pochádza z oravskej obce Ťapešovo, hráva na poste defenzívneho stredopoliara alebo stopéra za FK Železiarne Podbrezová.
  • S futbalom začínal v Námestove, od štrnástich rokov je však hráč Podbrezovej.
  • Prvý štart za Podbrezovú si pripísal v závere sezóny 2019/20, v nasledujúcich dvoch ročníkoch bol už súčasť základnej zostavy, v druhej lige odohral 55 zápasov a strelil v nich tri góly, mal teda nemalý podiel na víťazstve v súťaži v sezóne 2021/22 a postupe do Fortuna ligy.
  • V základnej zostave nastupuje aj vo Fortuna lige, na jeseň odohral všetkých osemnásť zápasov (1546 minút), v ktorých nazbieral dve žlté karty, strelecky sa nepresadil.
  • Slovensko reprezentoval v kategóriách do 19 a 21 rokov, v decembri absolvoval tréningový kemp za seniorské áčko pod vedením trénera Francesca Calzonu.
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je FC Barcelona a hráč Frenkie de Jong.