Zaujímavý východiskový bod

Zaujímavý východiskový bod

S trénerom FC DAC 1904 Dunajská Streda Adrianom Guľom o vydarenej fortunaligovej jeseni žlto-modrých.

V minulej sezóne Dunajská Streda obsadila vo Fortuna lige štvrtú priečku a miestenku v prvom predkole Konferenčnej ligy si vybojovala až v náročnej dvojkolovej baráži. Z pohľadu výsledkov to bol najhorší ročník DAC za posledných päť rokov. Dnes je všetko inak. Portugalčana Joaa Janeira nahradil v lete na poste hlavného trénera Adrian Guľa (47) a progres sa dostavil. Dnes sú žlto-modrí na druhej priečke a pred poslednými štyrmi jesennými dohrávkami majú teoretickú šancu zimovať na vedúcej pozícii. Momentálne ťahajú Dunajskostredčania sériu desiatich zápasov vo Fortuna lige bez prehry (7-3-0) a za prvým Slovanom zaostávajú len o tri body. „Určite nepoľavíme v našom procese,“ potvrdil v rozhovore pre Našu ligu maximalizmus jemu vlastný Adrian Guľa.

Čaká vás ešte dohrávka s Ružomberkom a vy máte stále teoretickú šancu zimovať na prvom mieste. Čo hovoríte na to, ako ste zvládli túto jeseň?

Nastúpime doma pred našimi fanúšikmi s rovnakými cieľmi ako vždy – podať maximálny výkon, urobiť všetko pre víťazstvo. To je pre nás najväčšia výzva. Ako to vypáli v tabuľke, budeme riešiť až po zápase. Pozeráme sa najmä na seba a k súperom pristupujeme s rešpektom.

Ružomberok nevyhral posledných päť súťažných zápasov a v role favorita je vaše mužstvo. Cítite z toho vyplývajúci tlak?

Nevnímam Ružomberok v tejto optike. Je to úradujúci vicemajster s dobrou organizáciou hry. Pre nás je to veľká výzva, aby sme nad týmto súperom zvíťazili po plnohodnotnom výkone. Naša koncentrácia smeruje na náš taktický plán a naše úlohy, ktoré chceme ukázať spolu s obrovskou túžbou po víťazstve.

Vo Fortuna lige ste neprehrali v desiatich zápasoch po sebe (7-3-0). To je asi jasný signál, že mužstvo sa s tlakom vyrovnáva dobre.

Veľmi sa z toho tešíme a veľmi si to vážime. Keď je tréningový proces podporený víťazstvami, je to cenné. Zvlášť, keď na úspechoch majú podiel nielen hráči, ktorí v zápase začínajú, ale aj tí, čo ho dohrávajú. Zároveň si uvedomujeme, že máme stále priestor na zlepšenie, a to je úžasné.

Keď ste prišli do DAC, mužstvo malo za sebou najhoršiu sezónu za posledných päť rokov. Dnes máte našliapnuté k tomu, aby ste dosiahli najlepšie výsledky v histórii. Čo hovoríte na to, ako rýchlo ste sa zlepšili?

V prvom rade sa teším, že pracujeme na spoločnom cieli. Teraz nás čaká posledný zápas tejto časti sezóny a sme vďační, že mužstvo sa stotožnilo s našim spôsobom práce a jej výsledky vidieť počas sezóny. Teší ma, že nám rastú nielen individuality, ale že sa zlepšujeme aj ako kolektív. Po krátkej letnej príprave nás čakala kvalifikácia Konferenčnej ligy, kam smerovalo v úvode sezóny naše sústredenie. Sme radi, že sa nám počas tohto obdobia podarilo naviazať spojenie s fanúšikmi. Snažíme sa hrať útočný futbal. Náš cieľ bol postupne zmeniť myslenie a mentalitu mužstva v duchu filozofie, ktorú sme si s klubom stanovili. Vážim si, že mužstvo sa s tým stotožnilo. Áno, vždy sa dá pridať a spraviť ešte viac, ale dosiahli sme zaujímavý východiskový bod do ďalšej práce. Určite nepoľavíme v našom procese. Potrebujeme vyšperkovať a vylepšovať detaily a veci, ktoré nás spravia ešte silnejšími a dominantnejšími.

Čo najmä vám z vášho pohľadu pomohlo k takémuto vzostupu?

Nechcem porovnávať súčasné obdobie s tým, keď som tu nebol. Môžem však hovoriť o našom vývoji v priebehu jesene. Myslím si, že mužstvo urobilo veľký progres v pracovitosti, mentalite a súdržnosti. Hráči porozumeli tomu, čo je tímovosť a odhodlanie. Pochopili, že toto je pre nich cesta. Keď máte správne kolektívne nastavenie, rastú vám aj individuality. Vidieť to na príbehu Nikolu Krstoviča, z ktorého sa stal vynikajúci strelec. Zlepšili sa však aj ostatní hráči na ďalších pozíciách. Dnes sme stabilnejší v defenzíve a kreatívnejší v každej formácii.

Nakoľko boli vo vašom progrese dôležité aj letné rozhodnutia v transferovej politike? Takmer všetky posily, najmä však Káčer a Risvanis, sa zaradili k lídrom tímu…

Áno, netreba na to zabúdať. Veľmi si ceníme, že sme v podstate trafili všetky posily. Už dlhšiu dobu sme sa rozprávali o tom, čo mužstvu chýba. Spolu so športovým riaditeľom Janom Van Daelem sme stavili na charakter a ukázalo sa to, ako správna cesta. Verím, že budeme po nej pokračovať. Individuálna zručnosť a technika sú dôležitá vec, no pre nás bolo podstatné, aby do tímu prišli charakterní a pracovití hráči, ktorí strhnú na svoju stranu tých, v ktorých tieto atribúty driemali a potrebovali len podnet.

Nemôžeme obísť ani váš posledný zápas v Trenčíne (4:0). Zvíťazili ste na mieste, kde sa to pre vás všetko začalo a v dueli s kolegom, ktorý vám až do tohto leta robil asistenta. Aké to pre vás bolo?

Pekný príbeh, však? Teším sa z víťazstva, za ktoré som mimoriadne vďačný. Nebol to ľahký zápas. Výrazným rozdielom sme uspeli napokon preto, že mužstvo ukázalo túžbu a tímovosť a hralo až do konca. Súboj s kvalitným protivníkom sme zlomili v závere. Neuspokojili sme sa ani za stavu 2:0. Zároveň sa mi potvrdilo, že herne ešte nie sme takí silní, ako by sme chceli byť. Určite si to zanalyzujeme do detailov, aby sme sa vedeli posunúť ďalej. Zápas priniesol aj veľké emócie, čo sa v mojich vzájomných dueloch s Trenčínom stáva. Väčšinou to však hráči AS lámali vo svoj prospech. Som šťastný, že teraz zvíťazili moji chlapci. Na mojich vzťahoch s Mariánom Zimenom to nič nezmenilo, tie sú postavené na dlhoročných pevných základoch.

Dnes je už jasné, že prezimujete najhoršie druhí. Ste pripravený na to, že budete dostávať čoraz viac otázok v štýle, či zabojujete o titul?

Doteraz nás zdobilo, že sme sa sústredili na vždy najbližší tréning a zápas. Hlavné zameranie smerovalo na proces. Teraz nás zaujíma len posledný zápas a potom spravíme zase maximum v prípravnom období. Tabuľku vnímame a sledujeme súperov okolo nás. Primárny je však pre nás akcent na naše zlepšenie sa. Dnes sa tešíme z toho, že dosahujeme dobré výsledky a našu prácu oceňujú fanúšikovia. Je to benefit, ktorý chceme pretaviť na energiu do ďalšej práce, aby sme po zime boli ešte lepší. Sezóna je dlhá a my sa potrebujeme stále zlepšovať.

ADRIAN GUĽA – FAKTY

  • Narodil sa 29. júna 1975 v Novákoch, pôsobí v pozícii hlavného trénera FC DAC 1904 Dunajská Streda.
  • Počas aktívnej kariéry hrával na poste stredopoliara v rodných Novákoch, Prievidzi, Opave, Jablonci, Púchove, Žižkove a Interi Bratislava.
  • S trénerskou kariérou začínal v novembri 2009 v AS Trenčín, pod Čákovým hradom vydržal do leta 2013. V sezóne 2010/11 doviedol AS k postupu do najvyššej súťaže a v ročníku 2012/13 k tretiemu miestu.
  • Od leta 2013 do leta 2018 trénoval MŠK Žilina. V ročníku 2014/15 priviedol „šošonov“ k druhej priečke, v sezóne 2016/17 s nimi oslavoval majstrovský titul. Na jeseň 2013 sa mužstvo pod jeho vedením dostalo do 3. predkola Európskej ligy, o dva roky neskôr dokonca až do play-off, kde po tuhej bitke vypadlo s Athleticom Bilbao.
  • V lete 2018 sa stal trénerom národného tímu do 21 rokov, v tejto pozícii figuroval rok a pol, no potom ho Slovenský futbalový zväz uvoľnil Viktorii Plzeň.
  • Vo Viktorii pôsobil rok a pol, s plzenským tímom dosiahol druhé miesto v lige a účasť vo finále Českého pohára, na jeseň 2020 jeho zverenci účinkovali v play-off Európskej ligy. Napriek tomu, že pod jeho vedením získala Viktoria v priemere dva body na jeden zápas, ho prvýkrát v kariére odvolali z funkcie.
  • Od júla minulého roka do februára tohto roka viedol Wislu Krakov, po čase ho takisto odvolali. Mužstvu to však nepomohlo. Jeho nástupca prebral kolektív na 12. mieste, ale Krakovčania napokon zostúpili.
  • Od leta 2022 je tréner FC DAC 1904 Dunajská Streda, s ktorým podpísal dvojročnú zmluvu s opciou na ďalšiu sezónu.
  • Jeho rukami prešli v našej lige viacerí slovenskí reprezentanti: Stanislav Lobotka, Jakub Holúbek, Róbert Mazáň (počas pôsobenia v AS Trenčín), Milan Škriniar, Denis Vavro, Dávid Hancko, Miroslav Káčer, Martin Dúbravka, Samuel Mráz, Ladislav Bénes (počas pôsobenia v MŠK Žilina).
  • Medzi jeho obľúbených zahraničných trénerov patria Carlo Ancelotti, Pep Guardiola, Jürgen Klopp či Graham Potter. Z hráčov má najradšej našich reprezentantov, na ktorých vývoji sa podieľal, a teda Stanislava Lobotku, Milana Škriniara a Dávida Hancka. Spomedzi zahraničných hviezd mu imponujú Phil Foden a Kevin De Bruyne. Páči sa mu hra Manchestru City, Realu Madrid, FC Arsenal či FC Liverpool. Teda mužstiev, ktoré chcú hrať ofenzívne a na riziko.
  • Je ženatý, s manželkou Miroslavou vychováva dcéru Terezu a syna Christiana.