Tím nadovšetko

Tím nadovšetko

S brankárom FC DAC 1904 Dunajská Streda Samuelom Petrášom o úspešnej sérii žlto-modrých v tejto fortunaligovej sezóne.

Futbalisti Dunajskej vstúpili do sezóny piatimi zápasmi bez prehry (3-2-0). Zdalo sa, že žlto-modrí môžu od úvodu ročníka poriadne komplikovať Slovanu Bratislava cestu za piatym titulom za sebou, no následne prišli dve prehry v Trnave (1:3) a doma s Trenčínom (1:2). DAC však nepodľahol tlaku a na túto minikrízu zareagoval najlepšie ako len mohol, ďalšou šnúrou bez prehry, ktorá trvá už osem fortunaligových duelov (5-3-0). Je zaujímavé, že súčasná jednotka medzi žrďami Dunajskej Stredy Samuel Petráš (23) po letnom príchode na Žitný ostrov bol iba pri úspechoch tímu. Prvú šancu na úkor Dániela Veszelinova dostal v 4. kole v Podbrezovej (0:0), reprezentant Maďarska do 21 rokov sa potom do bránky vrátil na tri zápasy, no a následne znovu dostal šancu odchovanec Žiliny Samuel Petráš, ktorý ju už nepustil z rúk a DAC vo Fortuna lige si odvtedy pred nikým nesklonil hlavu. Dunajskostredčania sklamali počas úspešnej série len v 4. kole Slovnaft Cupu na pôde Humenného (1:2) a to dostal rodák z Rajca opäť voľno. „Dnes pravidelne zbierame body a to je pre mňa podstatne dôležitejšie ako osobné štatistiky,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu Samuel Petráš.

Dunajská Streda s vami v bránke ešte neprehrala. Čo hovoríte na to, aký je z vás talizman DAC?

Som nadšený, že sa nám ako tímu darí. Do úvodu sezóny sme vstúpili dobre, no potom sme si pripísali prehry v Trnave a doma s Trenčínom. Dostal som sa do bránky a snažil som sa chalanom čo najviac pomôcť. Dnes pravidelne zbierame body a to je pre mňa podstatne dôležitejšie ako osobné štatistiky. Na ihrisku je vždy jedenásť hráčov, dôležití sú aj tí, čo na šancu čakajú. Spolu víťazíme a prehrávame. Tím nadovšetko!

Pravda je, že DAC ste neraz pomohli. Vynikajúci výkon ste predviedli hneď na začiatok súčasnej úspešnej série, keď ste viacerými bravúrnymi zákrokmi prispeli k remíze 1:1 na trávniku Slovana Bratislava!

Je veľmi dôležité, že si všetci dokážeme navzájom pomôcť. Spomenuli ste zápas na Tehelnom poli, kde som svojimi zákrokmi pomohol k zisku bodu a ak by som chytil aj penaltu, mohli sme mať dokonca tri, no v iných dueloch zase chalani pomohli mne. Stačí spomenúť duely so Žilinou (5:2), Podbrezovou (2:1) a naposledy v Banskej Bystrici (3:1), keď sa nám podarilo otočiť výsledky. Každému sa lepšie chytá, keď vie, že mužstvo má na to, aby strelilo aj tri góly. Pokiaľ si brankár uvedomuje, že tím je v streleckej kríze a ťažko sa mu dosahuje aj jeden gól, je to aj medzi žrďami náročnejšie. To však nie je náš príklad. Kolektív v DAC je výborný a všetci sa navzájom ťaháme za úspechmi.

Spomenuli ste tri výsledkové obraty z posledných štyroch zápasov. Je schopnosť otáčať zápasy práve dôsledok výbornej mentality tímu?

Myslím si, že okrem mentality je za tým aj práca v tréningovom procese. Otáčať výsledky je jedna z najnáročnejších vecí vo futbale. My si však stále zdôrazňujeme, že je jedno, aký je priebežný stav. A tým nemyslím len v zápasoch, ale trebárs aj v malej hre na tréningu. Dôležité je stále ísť naplno. Keď si toto nastavenie dokážeme preniesť do zápasov, sme schopní otočiť výsledok aj proti silným súperom.

Víťazná mentalita je teda hlavný motív práce trénera Adriana Guľu?

Neprezradím žiadne tajomstvo, keď poviem že áno. Adrian Guľa sa takto prezentoval v Trenčíne aj v Žiline. Vždy a všade požadoval od tímu rovnako aktívny futbal bez ohľadu na skóre.

Do Dunajskej Stredy ste prišli v lete na hosťovanie do konca sezóny zo Žiliny, pričom DAC má v zmluve zakotvené aj predkupné právo na vašu kúpu. Vzhľadom na vaše slová to vyzerá tak, že ste tento krok zatiaľ vôbec neoľutovali.

al som veľkú radosť, keď som s trénerom prvýkrát komunikoval a povedal mi o možnosti prísť do DAC. Keď pracoval ešte v Žiline, bol som súčasť akadémie MŠK a už vtedy som veľmi túžil po tom, aby som raz pod jeho vedením hrával. Videl som jeho víziu, ktorá sa mi veľmi páčila. Adrian Guľa však odišiel k národnému tímu do 21 rokov práve v čase, keď som pomaličky začínal nazerať do šatne áčka. Som rád, že po pár rokoch sa mi teda naskytla príležitosť rozvíjať sa po ním. Veľmi si to užívam.

Samuel Petráš pri nástupe na zápas proti ŠK Slovan Bratislava (foto: DAC)

V Žiline dlhé roky pracoval ako tréner brankárov Miroslav Seman, vám pomáhal v poslednom období v raste jeho bývalý zverenec Miloš Volešák. Teraz vás vedie Pavol Hrnčiarik, ktorý sa v Slovane Bratislava podieľal na výchove Dominika Greifa, ale pôsobil aj v Thajsku či Izraeli. Ako ste si na neho zvykli?

Spolupráca s ním je výborná, po rokoch v Žiline zažívam niečo nové. S trénerom sa vieme navzájom pochopiť, keď sa na tréningoch spolu rozprávame o jednotlivých situáciách.

V čom najmä sa vás snaží zlepšiť? Kde vidí vaše rezervy?

Nie je to o tom, žeby poukazoval na nejaké rezervy alebo nedostatky. Každý z nás štyroch brankárov pod jeho vedením v DAC máme svoju mieru talentu a vlastný brankársky štýl. Pavol Hrnčiarik sa nás snaží zlepšiť tým, že chce, aby sme sa podobali brankárom, ktorých môžeme vidieť každý jeden deň v televízii. Chce, aby sme sa na ich príklade snažili hľadať priestor na zlepšenie. Jednoducho, aby sme videli dôvody, prečo sú špičkoví a pokúsili sa z nich si zobrať niečo nové. Žiada od nás, aby sme zostali sami sebou, no zároveň sa učili to, čo funguje najlepším.

Ktorý svetový brankár vás teda najviac takpovediac „oslovuje“?

Som fanúšik Arsenalu, a tak určite aj preto sa mi pozdáva Aaron Ramsdale. Je len o rok starší odo mňa a má veľký podiel na súčasných skvelých výsledkoch mužstva. Snažím sa od neho niečo pochytiť, ale nie je to len o sledovaní jedného brankára. Tréner nám často hovorí, že niečo má výnimočné Ter Stegen, iné zase Courtois. Z každého si môžeme niečo zobrať, čo vyhovuje nášmu štýlu.

Po príchode zo Žiliny do Dunajskej Stredy ste sa rýchlo aklimatizovali v novom klube a pomerne skoro ste sa stali aj brankárskou jednotkou. Na čo najmä ste si museli zvyknúť?

Asi na požiadavky realizačného tímu, ktoré sú odlišné v porovnaní s tým, čo odo mňa chceli v Žiline. Trebárs, iné sú nároky v posilňovni a podobne. Musel som si na to zvyknúť a potom sa mi postupne otvárali dvere.

Uľahčil vám proces adaptácie aj fakt, že ste našli v DAC minižilinskú partiu, ktorú okrem ľudí z realizačného tímu tvoria aj Miroslav Káčer a Enis Fazlagič?

Určite áno, ale myslím si, že ich príchod pomohol nielen mne, ale aj tímu celkovo. Miro aj Enis sú už skúsení hráči, ktorí vedia v rámci kabíny vysvetliť všetky okolnosti toho, čo si želá tréner Adrian Guľa a svojím spôsobom z toho ťaží celé mužstvo.

V Dunajskej Strede chodia pravidelne na zápasy tisícky fanúšikov. Je to pre vás iné z pohľadu tlaku?

Je to pre mňa o to špecifickejšie, že v Žiline som dostal šancu v covidovom období, keď fanúšikovia na zápasy nemohli chodiť, prípadne len za určitých prísnych obmedzení. V Dunajskej Strede je atmosféra vynikajúca a podporu obecenstva si veľmi vážim a ďakujem za ňu, ale teraz sú už aj v Žiline návštevy vyššie. Našich divákov obdivujem za to, ako žijú futbalom. Hoci je DAC klub z malého okresného mesta, štadión býva pekne zaplnený. My hráči sa snažíme ľuďom splácať dôveru, ktorú nám prejavujú.

Nedeľným víťazstvom v Banskej Bystrici (3:1) ste sa posunuli na druhú priečku v tabuľke. Aké ciele si dávate do nasledujúceho obdobia?

Všetko je v našich rukách. Ak vyhráme do konca jesene zvyšné zápasy, uhájime si druhú priečku. To je náš základný cieľ. Nuž a radi by sme čo najdlhšie tlačili na jediný tím, ktorý je pred nami…

A aké sú vaše osobné ambície?

Pre mňa je najdôležitejšie, aby sme vyhrávali každý zápas. V zásade je mi jedno, či s vychytanou nulou alebo s výsledkom 3:1. Teším sa z každého trojbodového zápisu.

SAMUEL PETRÁŠ – FAKTY

  • Narodil sa 10. apríla 1999, pochádza z obce Rajec v Žilinskom kraji, nastupuje na poste brankára za FC DAC 1904 Dunajská Streda.
  • S futbalom začínal v rodnej obci, no do MŠK Žilina sa presunul ešte v prípravke, žiacke a dorastenecké kategórie absolvoval už v žlto-zelených farbách. Vo Fortuna lige debutoval 14. júna 2020 v prvom nadstavbovom kole sezóny 2019/20 pri víťazstve MŠK nad Trnavou (2:1).
  • V Žiline pôsobil do leta 2022, za MŠK odchytal vo Fortuna lige 53 zápasov, sedemkrát si udržal čisté konto.
  • V lete 2022 zamieril na ročné hosťovanie s opciou do FC DAC 1904 Dunajská Streda, za ktorý v najvyššej súťaže odchytal deväť zápasov a trikrát si udržal čisté konto. Celkovo má teda vo Fortuna lige desať vychytaných núl v 62 zápasoch.
  • Slovensko reprezentoval v kategóriách do 17 a 21 rokov.
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je FC Arsenal a spomedzi brankárov sa mu pozdáva práve strážca svätyne „kanonierov“ Aaron Ramsdale.