Vyskakoval aj z chladničky

Vyskakoval aj z chladničky

So stredopoliarom FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble Adamom Brenkusom nielen o jeho krásnom góle do siete Dunajskej Stredy.

Viete, ktorý tím má aktuálne okrem Dunajskej Stredy najlepšiu bilanciu z posledných troch fortunaligových zápasov? Je to FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble, ktorý tak ako DAC nazbieral z ostatných troch kôl sedem bodov. Po tom, čo Ivan Galád nahradil vo funkcii trénera Jána Kociana, mužstvo od Žitavy vyhralo v Skalici (2:0), remizovalo práve s Dunajskou Stredou (2:2) a v Poprade zdolalo Liptovský Mikuláš (2:1). Veľký podiel na tom má stredopoliar Adam Brenkus (23), ktorý proti žlto-modrým na jeden gól prihral a druhý dal, v poslednom súboji s Tatranom si pripísal víťazný presný zásah. Dohromady v týchto súbojoch odohral približne len jeden polčas! „Verím, že si vydobyjem miesto v základnej zostave a že budem naďalej pomáhať tímu zbierať body,“ povedal v rozhovore pre Našu ligu rodák z Oravy, ktorý sa vyprofiloval na špičkového žolíka Zlatých Moraviec. Mimochodom, jeho zásah do siete DAC, keď z diaľky z priameho kopu vymietol pravý horný kút bránky Samuela Petráša, obletel internet. Aj o tom sme s ním hovorili.

Keď si na lavičku vášho tímu zasadol Ivan Galád, prišlo vám na um, že za tri zápasy získate toľko bodov, čo ste nazbierali za predošlých jedenásť duelov?

Možno mi neprišlo na um, že získame sedem bodov, ale veril som, že s novým trénerom sa dostaví aj impulz, ktorý nám pomôže. Nemôžeme však zaspať a musíme pokračovať v práci, ktorú sme doteraz odviedli.

Čomu pripisujete fakt, že ste akoby pokropení živou vodou?

So zmenou trénera sa zvyčajne dostaví aj spomenutý impulz. Ivan Galád priniesol do nášho tímu pozitívnu emóciu. Všetci sa navzájom povzbudzujeme. Myslím si, že to je najdôležitejší faktor, ktorý nám dopomohol prelomiť negatívne obdobie.

Jedna vec je emócia, druhá sú výkony na ihrisku. V čom najmä ste sa futbalovo zlepšili?

Asi z taktickej stránky, keďže práve na toto sa tréner zameriava. Taktike sa naozaj intenzívne venujeme. Všetci hráči majú presne stanovené úlohy a vedia, kde majú na ihrisku stáť a čo majú robiť.

Vaša pozitívna šnúra sa začala v Skalici, kde sa nehrá ľahko. Vy ste však na Záhorí zvíťazili 2:0. Už vtedy ste verili, že ste na správnej ceste?

Áno, ale my si stále hovoríme, že je pred nami toho ešte veľmi veľa. Musíme vytrvať v tomto tempe a nepoľaviť. Liga je ešte dlhá, body stále potrebujeme.

Poďme k poslednému zápasu s Liptovským Mikulášom. Práve duel na ihrisku Tatrana bol z kategórie hop alebo trop. Vaše víťazstvo znamená, že ste sa posunuli na desiatu priečku. Ak by ste však prehrali, posledný tím tabuľky by vás bodovo dobehol. Čo bolo teda dôležité?

Tréner nám povedal, že do zápasu nejdeme s cieľom bodovať, ale zvíťaziť. Veľmi dobre nás pripravil a povzbudil. Do Popradu sme cestovali už s jednodňovým predstihom, čiže sme mali výborné podmienky na prípravu, nikto sa nemohol sťažovať na únavu.

Zásluhou víťazstva ste sa odpútali z predposlednej priečky a nie ste teda v bezprostrednom ohrození. Opadol z mužstva stres?

Nálada v kabíne je výborná. S chalanmi sa veľa smejeme a všetko je teraz tak trochu iné. Ešte však nie sme v pokojných vodách a musíme spraviť veľa roboty, aby sme sa v lige udržali.

Na odpútaní sa od ligového dna máte veľký podiel aj vy osobne. Proti DAC ste si pripísali bilanciu 1+1, proti Tatranu ste zaznamenali zlomový druhý gól. Čím to je, že sa vám teraz takto darí?

Som ofenzívny hráč a odo mňa sa to aj trochu čaká. Prišiel som sem s tým, že chcem mužstvu pomôcť aj číslami. Som rád, že sa mi darí a dúfam, že takto vydržím čo najdlhšie. Chcem sa pravidelne presadzovať.

Vaše meno sa najviac skloňovalo po dueli s Dunajskou Stredou, s ktorou ste prehrávali 0:2, no práve vy ste vybehli na ihrisko v 66. min a zariadili ste vyrovnanie. V 80. min ste prihrali na kontaktný gól Niarchosovi a o dve minúty neskôr ste skórovali nádherným spôsobom z priameho kopu. Bol to váš najvydarenejší zápas v kariére?

To by som nepovedal, keďže som na ihrisku nestrávil veľa času. Určite to bol však jeden z tých zápasov, ktoré si zapamätám.

Z pozície striedajúceho hráča sa vám darí neraz priniesť zmenu. Čomu za to vďačíte?

Závisí to aj od výsledku. S Dunajskou Stredou sme prehrávali 0:2 a tréner chcel, aby som oživil našu hru a skúsil niečo vymyslieť. Nakoniec sa mi to podarilo. Dôležité teda je aj to, do akého vývoja zasiahnete.

Váš gól do siete Petráša nebol obyčajný. Koľko ste o ňom ešte počúvali?

Bolo toho až-až… Občas mi to liezlo trošku na nervy. Ale nie… Keď sa o vás rozpráva, asi robíte niečo dobre. Chalani sa mi už trochu smiali v šatni. Hovorili, že otvorili chladničku a aj tam som bol.

Nebolo vám trochu ľúto Samuela Petráša?

Ani nie, keďže pred zápasom za mnou prišiel a zo žartu poznamenal, že dávam iba zlepené góly. Poznáme sa z reprezentácie, a tak sme sa trochu podpichovali. Povedal som mu, že teraz strelím trošku iný gól a vidíte, vyšlo to.

Bol to váš najkrajší gól v kariére?

Určite áno.

Zaznamenali ste ho tvrdou a technickou strelou zároveň. Vyplynul tento gól z vášho talentu, alebo ste si jednoducho rokmi takto „vykopali“ nohu?

Štandardné situácie cvičím rád, často zostávam aj po tréningoch, aby som si kopol pár priamych kopov. Skúšam to nielen zblízka, ale trénujem aj takéto „plávané strely“ z diaľky. Viem, že keď lopta zmení pred brankárom smer, chytá sa veľmi ťažko. Zápas s Dunajskou Stredou ukázal, že sa oplatilo cibriť si kopaciu techniku.

Padá vám to takto aj na tréningoch?

Úprimne, z takejto pozície som sa nepresadil doteraz asi ani na tréningu. Pôvodne som ani nechcel kopať na bránku, urobil som tak až na pokyn trénera.

Proti Liptovskému Mikulášu ste sa tiež strelecky presadili a to ste prišli na ihrisko ešte neskôr, v 72. minúte. Už o päť minút ste dvíhali ruky nad hlavu… Ako ste videli tento zásah?

Na začiatku výborne získal loptu Mondek. Následne akciu rozvinuli Suľa a Almeida, ktorí si pekne prihrali medzi sebou. Almeida mi potom posunul loptu prihrávkou pod seba a ja som sa ju už len snažil trafiť k vzdialenejšej žrdi. Sadla mi dobre, takže to vyšlo.

Vaše góly pomohli Zlatým Moravciam k zisku štyroch bodov a to ste dohromady v posledných dvoch zápasoch boli na ihrisku približne jeden polčas. Čo na to hovoríte?

Mám z toho radosť, keďže môj cieľ sú čo najlepšie výsledky tímu. Ak by som sa aj strelecky nepresadil, ale dosiahli by sme dobré výsledky, bol by som šťastný. Moje čísla vnímam ako bonus.

Napriek vašej produktivite naskakujete do zápasov skôr z lavičky. Od začiatku ste v tejto fortunaligovej sezóne boli na ihrisku len raz, desaťkrát ste vybehli na trávnik ako striedajúci hráč. Nie ste z toho nervózny? Veď ste na trávniku strávili dohromady len 260 minút, no vaša bilancia je 4+1!

Samozrejme, že ma to trochu mrzí. Hovoril som o tom aj s trénerom a uvidíme, ako to bude ďalej. Do Zlatých Moraviec som prišiel s cieľom pravidelne hrávať. Verím, že šanca príde čím skôr a že si potom uhájim svoje miesto v základnej zostave.

Ako vám vysvetlil tréner nižšiu minutáž?

Povedal, že musím popracovať na svojich bežeckých dispozíciách, keďže práve toto od nás tréner očakáva. Vidieť to bolo aj v našich posledných zápasoch, každý jeden hráč toho odbehal naozaj veľmi veľa a to nám prinieslo úspech.

Do Zlatých Moraviec ste prišli v lete z Ružomberka. Veľmi vás mrzelo, keď o vás už nebol záujem v tíme vicemajstra?

Zo začiatku ma to škrelo, ale dnes už to neriešim a pozerám sa dopredu. Som hráč FC ViOn a želám si len to najlepšie pre môj súčasný klub. Dokonca som sa už aj strelecky presadil proti Ružomberku, z čoho som mal radosť. V MFK som však prežil krásne obdobie, zažil som tam výbornú partiu. Odísť od nej nebolo jednoduché.

Vraj aj v Zlatých Moravciach je výborná partia, takže v tomto smere ste si zrejme veľmi nepohoršili…

To nie, partia je naozaj dobrá. Všetci chlapci ma prijali, cítim sa tu super.

Takže dnes vnímate ako správne, že ste odišli do FC ViOn?

Som spokojný, najmä teraz, keď máme aj dobré výsledky. Už len, aby som pravidelne hrával v základnej zostave. To si želá každý futbalista. Budem teda ešte spokojnejší, keď sa bez problémov udržíme v súťaži a ja si vybojujem vyššiu minutáž.

ADAM BRENKUS – FAKTY

  • Narodil sa 8. januára 1999 v Dolnom Kubíne, hráva na poste stredopoliara za FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble.
  • S futbalom začínal v OŠK Istebné, ešte v žiackom veku sa stal hráčom MFK Ružomberok, kde s družstvom do 16 rokov získal slovenský titul, no keďže devätnástka vypadla do druhej ligy, odišiel do AS Trenčín.
  • Na jar 2018 sa vrátil do MFK Ružomberok, kde v sezóne 2018/19 debutoval vo Fortuna lige. V liptovskom klube bol až do leta tohto roka, akurát jar 2022 strávil na hosťovaní v druholigovom Bardejove. Za Ružomberok odohral 49 fortunaligových zápasov s bilanciou 4+4.
  • Od leta 2022 je hráč FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble, za ktorý absolvoval zatiaľ jedenásť fortunaligových zápasov, no iba raz nastúpil v základnej zostave. Vzhľadom na odohraných 260 minút má veľmi solídnu bilanciu 4+1.
  • Celkovo teda vo Fortuna lige odohral 60 zápasov s bilanciou 8+5.
  • Slovensko reprezentoval v kategóriách do 16, 17, 19 a 21 rokov.
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Cristiano Ronaldo a klub Real Madrid.