Dekorovaný pokračovateľ Mintálovej histórie

Dekorovaný pokračovateľ Mintálovej histórie

V sobotu si pred zápasom s Trnavou prevezme dve ocenenia za mesiac september. Reč je o Dávidovi Ďurišovi (23), ktorému sa v danom období naozaj darilo. Práve v septembri strelil najkrajší gól mesiaca a vyhlásili ho aj z najlepšieho hráča.

Niečo podobné dosiahol pred Dávidom Ďurišom už iba Nikola Krstovič. Čiernohorský útočník v službách Dunajskej Stredy si prevzal trofeje pre najlepšieho hráča a za najkrajší gól v mesiaci júl. U talentovaného mladíka MŠK to však v septembri bolo ešte o to krajšie, že sa prvýkrát dostal do seniorskej reprezentácie. Aj o tom sme s ním hovorili.

VÝSLEDOK TÍMU

Keď sme sa s Dávidom Ďurišom telefonicky spojili, o cene za najkrajší gól už vedel. To, že si prevezme aj trofej pre najlepšieho hráča v septembri, sme ho však informovali my. „Veľmi ma to prekvapilo a mám z toho radosť. Samozrejme, nie je to iba moja zásluha. Tieto ceny patria celému mužstvu. Pracujeme spoločne, aby sme sa posúvali dopredu. Vďaka patrí aj trénerom, ktorí nás podporujú a vedú tým správnym smerom,“ povedal Dávid Ďuriš a ďalej pokračoval: „Verím, že takýchto mesiacov zažijem viac. Všetci v Žiline túžime po tom, aby sme dosahovali úspechy ako tím a takisto ako jednotlivci. Je jedno, kto získa trofeje, ale vždy nás poteší, keď cena príde do našej šatne. Takisto by som sa radoval, ak by dekorovali niekoho z mojich bývalých spoluhráčov.“

Žilina počas septembra odohrala tri zápasy. „Šošoni“ tak trochu nešťastne podľahli najskôr doma Podbrezovej (0:1), následne zvíťazili v Ružomberku (2:0) a doma zdolali Liptovský Mikuláš (4:2). Dávid Ďuriš sa strelecky raz presadil proti obom liptovským klubom, v druhom dueli pridal aj asistenciu. Za najkrajší zásah vyhlásili jeho hlavičkový lob ponad brankára v stretnutí pod Čebraťom. „Ku gólu môžem povedať len toľko, že som išiel do nábehu, aké cvičíme na tréningoch. Patrik Myslovič ma skvele videl. Na tréningoch ma vedel nachádzať skôr prihrávkami po zemi, teraz to vyšlo vzduchom. Brankár bol vonku a jediné, čo mi zostávalo, bolo pokúsiť sa prehodiť ho hlavou a to sa mi aj podarilo. Som šťastný, že som takto pomohol tímu k víťazstvu,“ skonštatoval.

Zo slov Dávida Ďuriša cítiť za každých okolností skromnosť. Pri svojich osobných úspechoch vždy zdôrazňuje, že mu k nim pomohol tím. „Bez mužstva by som nič nedokázal. Jednotlivci vždy vyskočia vtedy, keď dobre hrá mužstvo,“ uviedol odchovanec žlto-zelených, ktorý si preberie pred duelom s Trnavou dva páry kopačiek. Práve tie dostávajú laureáti oboch ankiet. Otázne je, či v nich nastúpi v ďalších zápasoch, keď mu súčasné priniesli úspechy. „Uvidíme, ako si to vyhodnotím. Možno kopačky vymením až vtedy, keď sa mi prestane dariť,“ pousmial sa.

Dávid Ďuriš na zraze Slovenskej reprezentácie s ďalším Žilinským odchovancom Robo Boženíkom (foto: TASR)

SLEDOVAŤ NAJLEPŠÍCH

September v podaní Dávida Ďuriša bol naozaj fantastický. Po vydarených zápasoch v lige sa totiž prvýkrát pripojil k seniorskej reprezentácii, do ktorej ho premiérovo nominoval nový taliansky kormidelník Francesco Calzona. No a hneď nastúpil v oboch dueloch Ligy národov! „Pre mňa bolo úžasné už len to, že som mohol sledovať najlepších a to nielen v zápasoch. Videl som, ako pracujú na tréningu, ako sa správajú mimo ihriska, ako na sebe pracujú a ako sa stravujú. Zo všetkého som sa snažil vziať si pozitívny príklad,“ povedal šikovný krídelník, ktorý v Trnave proti Azerbajdžanu (1:2) prišiel na ihrisko v 83. min a hneď našu hru oživil, navyše zrežíroval akciu, z ktorej vyplynul pokutový kop po faule na Hancka. „Nesústredil som sa na to, čo ma čaká. Jednoducho, chcel som do zápasu vletieť a to sa mi aj podarilo. Samozrejme, mohlo to byť lepšie, ale ja som vďačný za šancu. Som rád, že som mohol pomôcť mužstvu,“ opísal svoj debut v národnom tíme. V druhom dueli v Bačkej Topole proti Bielorusku (1:1) sa už presvedčil, o čom je tento level. Hoci nastúpil v základnej zostave, na ľavom krídle sa nepresadil a v druhom polčase ho tréner stiahol z trávnika. „Zistil som, aké ťažké to je na tejto úrovni. Nie je jednoduché hrať proti hocijakému súperovi v reprezentácii. Aj tí z nižších poschodí sú dnes nepríjemní v tom, že dobre bránia, sú organizovaní a čakajú na vašu chybu.“

Príklad Dávida Ďuriša len potvrdzuje, že s tvrdou robotou je možné všetko. V Žiline nikdy nepatril medzi najtalentovanejších, v žiackom a dorasteneckom veku bol v porovnaní s rovesníkmi subtílny. V mládežníckych kategóriách si slovenský dres na seba nikdy neobliekol, prvýkrát sa mu tejto cti dostalo až v dvadsaťjednotke. Kým napríklad jeho rovesník a kamarát z MŠK, dnes útočník portugalského klubu Boavista Porto, Róbert Boženík už debutoval v reprezentácii, on nemal za sebou ešte ani prvý fortunaligový zárez. Teraz sa stretli v reprezentácii. „ Pre mňa je to obrovský úspech. Vážim si, že som v národnom tíme spolu s Robom. Každý má svoju cestu. U mňa sa len ukázalo, že treba vytrvať, byť pracovitý a futbal vám to vráti,“ poznamenal Dávid Ďuriš.

OD MINTÁLA KU ŠKRINIAROVI

Pochádza z Bytčice. Z obce, ktorú preslávil bývalý futbalový reprezentant a tiež niekdajší najlepší strelec nemeckej bundesligy Marek Mintál. Paralel medzi ním a Dávidom Ďurišom by sme našli viac ako len rodisko. Takisto obaja vyrastali v MŠK a ani jeden z nich nemal v mladosti nálepku veľkého talentu. Kým Dávid debutoval v reprezentácii vo veku 23 rokov, Marek Mintál bol počas svojho prvého štartu v slovenskom drese dokonca ešte o rok starší. „Marekov famózny príbeh som počul mnohokrát. Som si vedomý nielen jeho hráčskych, ale aj ľudských kvalít. Vždy na sebe pracoval. Viem to od otca, ktorý s ním hrával na amatérskej úrovni. Od neho viem, že Marek si pridával v tréningoch navyše,“ povedal Dávid Ďuriš a priznal, že práve Mintál bol jeho prvý vzor. „Samozrejme, že som k nemu vzhliadal. Chcel by som zažiť kariéru ako on.“

Oboch rodákov z Bytčice katapultoval do veľkého futbalu žilinský klub. Dávid v MŠK na rozdiel od Mareka hrával od najútlejšieho veku. „Som šťastný, že môžem vyrastať v Žiline, ktorá mi dáva všetko, čo potrebujem pre svoj rast. Som rád, že v jej farbách pôsobím odmalička. Rodičia ma veľmi podporovali a vždy boli ochotní odprevadiť ma na tréning, počkať ma a odviezť ma domov. Verím, že MŠK dobrými výkonmi a gólmi vrátim dôveru a takisto, že tým poteším najbližších, ktorí do môjho rozvoja investovali veľa energie,“ skonštatoval Dávid Ďuriš, ktorému pôsobenie v Žiline dalo po Marekovi Mintálovi aj ďalšie vzory. „ Môžem si brať príklad z mnohých hráčov. Trebárs Milan Škriniar. Bol to taký istý chlapec ako ja v Žiline a dnes je z neho hviezda Interu Miláno. Je to vzor pre každého, kto si prešiel žilinskou akadémiou,“ doložil.

NÁROČNOSŤ AKO CESTA

Pravda je, že október v podaní Žiliny a ani Dávida Ďuriša už nie je taký vydarený ako september. Krídelník MŠK sa do štatistík nezapísal a žlto-zelení najskôr remizovali s Trenčínom (1:1), potom prehrali v Dunajskej Strede (2:5) a v Banskej Bystrici (1:2). Hoci sú v tabuľke stále v prvej šestke, držia sa v nej už len zásluhou lepšieho skóre pred siedmou Duklou. „Atmosféra v šatni je fajn. Vieme, čo nás čaká v ďalších zápasoch. Musíme hrať lepšie ako naposledy, len tak pritiahneme fanúšikov na tribúny. Chceme nadviazať na dobré výkony, ktoré sme predvádzali predtým,“ povedal Dávid Ďuriš a na margo predošlých dvoch prehier doplnil: „Chýbal nám živší pohyb a takisto lepšie riešenie situácií vo finálnej fáze.“

Žilinčania môžu kurz otočiť správnym smerom už v sobotu proti Trnave. „Vieme, že to bude náročný zápas, ale len náročné prekážky vás posúvajú ďalej. Chceme sa vrátiť na víťaznú vlnu,“ uzavrel Dávid Ďuriš.

DÁVID ĎURIŠ – FAKTY

  • Narodil sa 22. marca 1999, pochádza z obce Bytčica v žilinskom okrese, hráva na poste krídelníka za MŠK Žilina.
  • Pod Dubňom absolvoval všetky mládežnícke kategórie, vo Fortuna lige debutoval 20. júla 2019 ako 20-ročný proti Michalovciam, odvtedy si v našej najvyššej súťaži pripísal 98 štartov, strelil v nich 24 gólov, pridal 9 asistencií a nazbieral 3 žlté karty.
  • V tejto fortunaligovej sezóne zasiahol do štrnástich zápasov (5+1).
  • Slovensko reprezentoval prvýkrát až v kategórii do 21 rokov, vo ôsmich zápasoch strelil jeden gól v prípravnom stretnutí do siete Bieloruska (3:0). Do seniorského národného tímu ho prvýkrát povolal Francesco Calzona v septembri 2022 a hneď sa predstavil v oboch dueloch Ligy národov,  proti Azerbajdžanu (1:2) odohral sedem minút, proti Bielorusko (1:1) bol na ihrisku 74 minút.
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Ronaldinho a klub AC Miláno.
  • Riadi sa podľa životného motta: „Čo dáš, to aj dostaneš.“